Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 + Obiektyw Makro
Witam.
To mój pierwszy post więc się przy okazji przywitam.
Mam na imię Kornel jestem z Bielska-Białej.
A teraz do rzeczy.
Kupiłem dzisiaj Nikona D3100 z obiektywem 18-105VR i potrzebuję dokupić do niego obiektyw Makro.
Możecie mi coś fajnego doradzić? Na co zwrócić uwagę? Jakie są niedrogie zaufane sklepy internetowe z takimi obiektywami?
Obiektyw będzie wykorzystywany przeze mnie do zdjęć zegarków. Dodam, że zegarki będę fotografował w plenerze a nie w studio. Jaki obiektyw możecie mi polecić?
Nie chcę wydawać za dużo pieniędzy ponieważ muszę jeszcze kupić statyw, lampę, dyfuzor, torbę i gripa.
Dziękuję za wszystkie porady.
Pogoogluj o manualnym macro z m42 jeśli do zegarków. Szkoda ładować 1,5 k w coś czego nie potrzebujesz.
kamoreks
18-03-2011, 19:40
Witam.
ponieważ muszę jeszcze kupić statyw, lampę, dyfuzor, torbę i gripa.
Dziękuję za wszystkie porady.
Pomyśl, czy na pewno potrzebujesz gripa?
Mówię, bo aparat na standartowym aku wytrzymuje na pewno 350 zdjęć albo więcej, więc zastanów się czy nie szkoda Ci pieniędzy.
Dzięki za informację.
Zastanowię się nad tym Gripem.
Ale w pierwszej kolejności potrzebuję obiektyw.
Nie musi mieć autofocusa, bo zawszę ostrzę manualnie. Nie musi mieć żadnej stabilizacji ponieważ będę robił zdjęcia ze statywu.
Jaki model mi polecicie?
najtaniej to chyba manualny Nikkor 55 2.8 micro a optymalnie to Tamron 90. Ja brałbym Tamrona 90 - mogłabyś również użyć go do portretu
Ten Tamron 90 od 1500zł a Nikkor nie dostępny nigdzie w Polsce.
A może jednak znajdzie się jeszcze coś godnego uwagi?
W przedziale <1000zł
Ewentualnie proszę o informację gdzie tego Nikkora mogę kupić.
pioter m
18-03-2011, 21:45
Nikkor AF-D 60/2.8. Nie bedzie AF, ale za to sa styki i procesor. Aparat bedzie mierzyl ekspozycje.
Ewentualnie cos z sigmy.
Ze szklami makro jest tak, ze nie ma zlego wyboru. Wszystkie sa dobre. Trzeba tylko dobrac ogniskowa i inne detale, ktore nas interesuja.
Ponizej 1000zl to tylko uzywane. Najlepiej kupic na naszej gieldzie.
Litości ludziska, nie polecajcie manualnych obiektywów do D3100!
Zarówno z obiektywami M42 jak i z Nikkorem 55/2.8 AI-S nie tylko nie będzie autofokusa, ale brak też będzie pomiaru światła (nie wspominam już o małym wizjerze, ale powiedzmy, że z tym można żyć). Jasne, że zdjęcia można robić i tak, ale jest to po prostu bardzo niewygodne i zajmuje zbyt dużo czasu.
Jeżeli mamy już coś polecać w rozsądnej cenie, to raczej coś używanego z tej listy:
- Tamron 90/2.8 (będzie AF - jest wersja z wbudowanym silnikiem)
- Tamron 60/2.0 (AF)
- Nikkor AF Micro 60/2.8D (bez AF - przy skąpym budżecie, chyba najlepszy kandydat - na alledrogo ktoś właśnie sprzedaje egz. za 999zł)
- Nikkor AF-S Micro 60/2.8G ED (AF - nówka ~1700zł; mój faworyt od Nikona)
- Nikkor AF-S DX Micro 85/3.5G ED VR (AF - nówka ~1500zł; światło mogłoby być lepsze, ale i tak ciekawy obiektyw do makro; na plus VR)
- Nikkor AF Micro 105/2.8D (bez AF - nowsza wersja AF-S i VR dużo droższa)
- Tokina 100/2.8 (bez AF)
- Sigma 50/2.8 (bez AF)
- Sigma 70/2.8 (bez AF)
- Sigma 105/2.8 (bez AF - nowsza wersja z HSM i OS znacznie droższa)
Ja bym stawiał jednak na coś od Tamrona lub Nikona.
W makro można żyć bez AF, ale pamiętaj, że te szkła też mogą służyć jako ciekawe portretówki.
Edit: chyba trochę zbyt długo pisałem tego posta, ale widzę, że razem z pioter m mamy podobne opinie :)
Dziękuję bardzo za odpowiedzi i pomoc.
Będę polował na coś ciekawego na bazarku :)
Poszukuję również obiektywu do tego korpusu. Pinki1 co wybrałeś? Jesteś zadowolony z zakupu?
Illutorium
19-03-2015, 15:30
Litości ludziska, nie polecajcie manualnych obiektywów do D3100!
Zarówno z obiektywami M42 jak i z Nikkorem 55/2.8 AI-S nie tylko nie będzie autofokusa
Ale przecież za lewym kołeczkiem jest Manualne potwierdzenie ostrości (Dodajmy jeszcze LiveView)... Więc jeśli ustawimy w ostry obiekt to będzie zaostrzyło... Kwestia czasu...
Ja przy swoim Obiektywie od Zenita (44M-4 + D3200) to jakoś mam przyzwoicie... I jakoś po odkręceniu tylnej soczewki nie straciło praktycznie ostrość a raczej zyskało jeszcze bardziej sporego światła niż bez odkręcenia. (Oprócz tego daje się zrobić już ledwie krajobraz... Bo bez odkręcenia zrobiło się straszne mydło...)
Tak więc jeśli ktoś chce być za brakiem plastyki od dosyć jasnych przysłon to już raczej nie ja...
Co do makro to podobno Industary są dobre... (f/2,8 - Tam gdzieś widziałem na Allegro najlepszy egzemplarz z niebieskimi przednimi soczewkami... - Chyba podobno mówili o "Nanokryształkach")