PDA

Zobacz pełną wersję : Tonowanie zdjec czb (i nie tylko) w Capture NX2

sejmajnejm
18-03-2011, 13:28
hej,

prosty tutorial jak tonowac zdjecia cz-b w Capture NX2. No i oczywiscie podobna technike mozna zastosowac do zdjec kolorowych, jak ktos potrzebuje ;-)

http://www.luminescentphoto.com/blog/2011/03/09/capture-nx-2-split-toning-effect/

pzdr.
A.

crisder
27-04-2011, 15:26
dzięki za linka. Szkoda, że tylu forumowiczów używa NX2 a tak mało jest tutoriali...

Greg81
03-05-2011, 17:09
dzięki za linka. Szkoda, że tylu forumowiczów używa NX2 a tak mało jest tutoriali...

Dokładnie tak

stig
05-05-2011, 18:03
Z calym szacunkiem Panowie -- ale Nikon Capture nalezy do tych programow, ktore wymagaja od uzytkownika chociaz minimum kreatywnosci (co jest calkowicie dla oczywiste, jesli chodzi o takiego czlowieka jak fotograf). To prosty program i nawet jesli sie dopiero z nim zaprzyjazniamy, to wystarczy usiasc raz w tygodniu na godzinke i po prostu pobawic sie tym, co udostepnia. Przeciez tutoriale nie pokaza Wam niczego innego, niz to co siedzi w arsenale programu. Kwestia polaczenia pewnych specyficznych ustawien, jest do samodzielnego rozkminienia, i dojscie do tego powinno byc chyba bardziej satysfakcjonujace, niz zmalpowanie ustawien z kolejnego tutoriala...

esensja
12-11-2011, 04:17
Stig tak i nie. Podejrzenie jak pracuje na programie ktoś kto jest z nim obeznany, jakie ma możliwości, skróty itd może zaoszczędzić komuś kto program rozkminia wielu godzin życia. Są czasami takie knify w programach, że nawet pracując na nim kilka lat możemy o nich nie wiedzieć jeśli ktoś nam ich nie pokaże lub nie szukamy innych dróg z przyzwyczajenia :-)

stig
12-11-2011, 10:19
Stig tak i nie. Podejrzenie jak pracuje na programie ktoś kto jest z nim obeznany, jakie ma możliwości, skróty itd może zaoszczędzić komuś kto program rozkminia wielu godzin życia.Wielu godzin?? No nie przesadzaj. NX jest jednym z najprostszych programow z jakimi sie zetknalem. To nie jest kobyla pokroju Photoshopa, ktora udostepnia setki opcji, po kilka mozliwosci dojscia do jednego efektu, najrozniejszych, tajemnych skrotow klawiszowych. Praca w NXie jest tak banalnie prosta, ze juz prostsza byc nie moze! Ten program jest na wskros logiczny i problemy moga lezec tylko miedzy monitorem a oparciem krzesla. Cala praca polega tylko na tym, zeby dodac odpowiedni modyfikator w odpowiednim miejscu obrazu. A to jest zalezne od konkretnego zdjecia i od tego, co uzytkownik chce osiagnac. Co mialoby sie znajdowac w takim tutorialu? Ze tej pani trzeba rozjasnic facjate a tle za nia przyciemnic niebo i usunac przewod biegnacy od slupa do slupa? Przeciez na to musi "wpasc" sam uzytkownik, a narzedzia sa podane jak na talerzu, i tylko prosza sie, zeby ich uzyc.

Są czasami takie knify w programach, że nawet pracując na nim kilka lat możemy o nich nie wiedzieć jeśli ktoś nam ich nie pokaże lub nie szukamy innych dróg z przyzwyczajenia :-)Ale to jest ogolnikowe stwierdzenie. NX akurat taki nie jest, o czym caly czas przypominam. Wszystko podane jak na wspomnianym talerzu, jest w nim proste i oczywiste. Nawet Miranda, Total Commander, roznego rodzaju mailery, czy playery, maja wiecej "knyfow" niz NC, i wymagaja wiecej czasu na poznanie ich pelnych mozliwosci, konfiguracje czy opanowanie/zapamietanie roznych specyficznych dzialan.

remiksson
14-11-2011, 02:58
CNX 2 pieknie wyciaga walory nikonowskich NEFów. Nie korzystam z niego tylko ze względu na kilka dyskwalifikujacych go wad: straszna powolność i zasobożerność programu (nawet na stosunkowo wydajnych maszynach) i kompletne olewactwo posiadaczy systemów 64 bitowych przez firmę NIKON. Przypuszczam ze program ten w wersji x64 i ciut lepiej zoptymalizowany pobiłby rekordy popularności. Założe się, że i tutki by się wtedy pojawiły w dużych ilościach.

crisder
26-12-2011, 17:11
Przypuszczam ze program ten w wersji x64 i ciut lepiej zoptymalizowany pobiłby rekordy popularności. Założe się, że i tutki by się wtedy pojawiły w dużych ilościach.

No to czekam z już teraz z niecierpliwością :)

powerfactorx
02-01-2012, 21:58
Jest juz w wersji 64bitowej

crisder
02-01-2012, 22:58
wiem wiem
ale jak na razie to Tutków nie przybyło.....:(

crisder
02-01-2012, 23:09
generalnie wiem ,że NX2 to prosty program, że to tylko kilka suwaków i każdy średnio utalentowany da sobie z nim radę.
Niemniej brakuje mi tutoriali, które nie tylko dadzą mi konkretny efekt ale i wskażą zależności jakie rządzą w tonowaniu b&w aby było ładnie i modnie. Chętnie dowiedziałbym się jak świadomie kręcić suwaczkami/krzywą na kanałach aby uzyskać określony efekt w postaci ładnego "koloru" skóry czy kontrastowego landskejpa. Czasami wydaje mi się ,że Photoshop pod tym względem jest łatwiejszy bo ma większy wybór narzędzi i chyba łatwiej zarządzać np określonymi tonami itp.

stig
03-01-2012, 09:51
Niemniej brakuje mi tutoriali [...]
dowiedziałbym się jak świadomie kręcić suwaczkami
Te dwa wytluszczone slowa, calkowicie sobie przecza. "Tutorial" to konkretny przyklad, a "swiadomie" to bedziesz mial, jak sam to przerobisz na wszystkie mozliwe sposoby, na wielu roznych zdjeciach. Co ma Ci pokazac tutorial? Zebys przesuwal suwaki, obserwujac efekt? Sam tego nie mozesz robic?

crisder
03-01-2012, 18:48
Dobry tutek to taki ,który pokazuje jak dojść do określonego efektu i na co w przyszłości zwracać uwagę. Oczywiście są tzw presety ale one nie zawsze nauczą poznać zasady, którymi warto sie kierować. Wystarczy przecież tylko klik. Tutaj mam taki przykład,który mi się nasuwa. Nie wiem czy każdy wie,że w fotografii czarno białej wykorzystuje się kolorowe filtry aby uzyskać określony efekt. W portrecie natomiast nie każdy filtr spełnia swoją określoną rolę - myślę np o filtrze niebieskim do koloru skóry. Dlatego dobry tutek to taki ,który powie mi jakich narzędzi użyć i jak, aby zdjecie było takie to a takie.
Chciałbym się dowiedzieć jak pogłębić czernie tam gdzie trzeba, kontrast nie przepalając świateł itp. Stig chodzi tu o zdobycie wiedzy, poznanie pewnych reguł. Niestety ktoś powiedział, że fotografowie nie lubią dzielić się wiedzą. Miał racje. Wiedza to towar deficytowy, szczególnie na forach.

stig
03-01-2012, 20:07
W portrecie natomiast nie każdy filtr spełnia swoją określoną rolę - myślę np o filtrze niebieskim do koloru skóry.Generalizujesz. Akurat do pewnych portretow, filtrowanie przez niebieski (w przypadku BW) jak najbardziej sie sprawdzi. I tu dochodzimy do sedna. To wszystko jest uzaleznione od zdjecia; jakie bylo swiatlo, jaka oryginalna tonacja, jakiego typu cere ma model/modelka i jaki efekt koncowy chcemy uzyskac. Nie ma jednej "tutorialowej" recepty.

Dlatego dobry tutek to taki ,który powie mi jakich narzędzi użyć i jak, aby zdjecie było takie to a takie.Jeszcze raz zapytam; jaki widzisz problem, zeby sobie samemu przesunac suwaczek na Twoim, konkretnym zdjeciu? Nawet jesli znajdziesz tutorial, w ktorym bedzie przedstawionych 100 zdjec z setka roznych pozycji suwaczka filtra koloru, to bedziesz za kazdym razem szukal na tym video podobnego zdjecia do tego, ktore akurat obrabiasz i slepo kopiowal ustawienie przez kogos wskazane? :)

Stig chodzi tu o zdobycie wiedzy, poznanie pewnych reguł.Fotografia (a w szczegolnosci jej obrobka), to nie matematyka. Tutaj nie ma regul. Robi sie tak, zeby bylo dobrze -- wg Twojego "widzimisie". Nawet jesli komus innemu sie to nie podoba -- to jest nieistotne. Masz wyczucie, robisz jak chcesz i jak uwazasz za poprawnie (lub jak chcesz sknocic). Malpowanie "regul" czy sposobu obrobki innych, nie wyjdzie Ci na dobre.

crisder
03-01-2012, 22:26
Stig, wiesz dobrze o co chodziło mi z filtrem niebieskim.:) czasami wydaje mi się,że niektórzy wolą skupiać sie na problemach a nie na ich rozwiązywaniu. Oczywiście setka tutoriali nie nauczy mnie obrabiać zdjęcie ale napewno bardziej mi i innym pomoże niż jałowe rozmowy typu ,ze to oczywista oczywistość,pomachaj suwaczkami, uzyj presetu albo kup CEP4 bo inaczej się nie da. Wiesz każdy znajdzie jakieś zdjęcie które mu się spodoba. Następnie próbuję osiągnąć ten sam efekt swoimi narzędziami i umiejętnościami(jak nasze pastele forumowe). Mi nie zawsze się to udaje, a chętnie chciałbym umieć konwertować zdjęcia do BW aby były miłe dla oka, kontrastowe z jasną twarzą modela/ki. Oczywiście jest wiele tutoriali w necie, jak choćby ten z
http://fotoblogia.pl/2009/10/30/czarno-biale-zdjecie-w-3-prostych-krokach,
jednak po pierwsze nie ma wyjaśnienia dlaczego takie narzędzia i w jakim celu są używane a ponadto autor tutoriala korzysta z narzedzia którego bezpośrednio nie ma w NX2. to może tyle. Dodam,ze sam macham suwaczkami aby skopiować pewien efekt który mi się podoba ale często wydaje mi się ,że robię to na czuja, nie wiedząc czy w dobrą stronę idę a może jest jakaś metoda, zależność an osiągniecie jakiegoś tam efektu znacznie prościej, szybciej. To nie jest tak ,że siedzę sobie na forum i czekam aż ktoś mi podsunie pod nos konkretne rozwiązanie. Macham tymi suwakami ale nie zawsze osiągam zamierzony efekt. dziękuję. :)

stig
04-01-2012, 01:18
Oczywiście setka tutoriali nie nauczy mnie obrabiać zdjęcie ale napewno bardziej mi i innym pomoże niż jałowe rozmowy typu ,ze to oczywista oczywistość,pomachaj suwaczkami, uzyj presetu albo kup CEP4 bo inaczej się nie da.Mam nieodparte wrazenie, ze tworzysz sztuczny problem. Obrabiaj jak lubisz, zamiast na sile probowac odtwarzac idealnie to, co ktos zrobil. Fakt, iz mozna zrobic wszystko bez tutoriali -- jest niezaprzeczalny! Dlaczego? Bo ludzie to jednak robia, zanim stworza tutoriale, lub robia nie tworzac tutoriali (a czego Ty wlasnie oczekujesz). Czyli da sie, prawda? Jak dany efekt osiagneli inni, kiedy tutoriali nie bylo? :) Naprawde da Ci satysfakcje odtworzenie tego, co ktos Ci pokaze krok po kroku, czy moze jednak wypracowanie swojego wlasnego stylu? Pytanie retoryczne, bo zakladam, ze fotograf powinien byc jednak kreatywnym czlowiekiem...