Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Will you marry me?
evilseed
18-03-2011, 12:46
St. Finbar Chapel:
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/8226/dsc1339oo.jpg)
JaroPienza
18-03-2011, 13:34
Super miejsce, ale trochę słabo pokazane. Chociaż kolorki niczemu sobie
Swietny tytuł, kolorki bajkowe. Dwie sprawy mi przeszkadzają - pochylenie w lewo i obcięcie odbicia w PD. Czy te jasne plamy na wzgórzu to natura, czy rozjaśniałes? Bo wygląda to aż nienaturalnie (zakładam, że tak było).
Dobre zdjęcie ale nie rewelacyjnie, niebo jakieś bezpłciowe, za to miejsce przepiękne. Zgadzam się z Duderem jeśli chodzi pochylenie i PD.
Znam miejscowke....ladne lustro zlapales....niezle, ale niebo i odbicie nieba srednie, chyba bym kadrowal bez nieba z ta kolorowa bajeczna gora jako tlem;)
Jest bardzo fajnie a byłoby super z ładniejszym niebem,
RobertSoul
18-03-2011, 19:02
no miejscówka kapitalna :)
ładne :) jestem na tak !:)
arturoartek
18-03-2011, 20:32
Świetne miejsce tylko wróć tam wcześnie rano i powtórz ten sam kadr.
Kolory wyszły przepiękne, szkoda że nie spróbowałeś na większej ogniskowej, bo niebo jak i jego odbicie trochę psują to zdjęcie.
Paablitos
18-03-2011, 21:21
Swietne. Przy takim lustrze pokusilbym sie o podzial kadru 50/50.
evilseed
18-03-2011, 23:37
Dziękuję wszystkim za opinie :) Pewnie tytułem wstępu należało zaznaczyć, że zdjęcie popełnione było ok 1,5 roku temu na kilkudniowej wycieczce do Irlandii, więc raczej nie wrócę rano i go nie poprawię ;) Choć teoretycznie nie można być niczego pewnym ;)
Niestety warunki pogodowe jakie zastałem były dalekie od tych na jakie liczyłem. Chmury niskie i praktycznie w 7/8 zakrywające niebo, dawały ciekawe światło aczkolwiek dalekie od przyjętego za "piękne" w fotografii krajobrazowej.
Swietny tytuł, kolorki bajkowe.Dziękuję :)
Dwie sprawy mi przeszkadzają - pochylenie w lewo i obcięcie odbicia w PD. Czy te jasne plamy na wzgórzu to natura, czy rozjaśniałes? Bo wygląda to aż nienaturalnie (zakładam, że tak było). Te jasne plamy to słońce które w specyficzny sposób oświetliło górę, wyglądało to nienaturalnie i cieszę się, że udało mi się to oddać także na zdjęciu :) Obcięcie odbicia w PD to niestety wynik późniejszego kadrowania zdjęcia, które miało na celu, mz, usunięcie nieciekawego, kamiennego mostka, rozpraszającego uwagę w LD. Natomiast nie rozumiem zarzutu, że zdjęcie jest pochylone w lewo. Sprawdzałem i jeśli jest to tylko wynik minimalnych różnic w odległości od różnych fragmentów linii brzegowej po drugiej stronie. Ale nie jestem specjalistą więc proszę o dokładniejsze sprecyzowanie tego mojego niedociągnięcia :)
... chyba bym kadrowal bez nieba z ta kolorowa bajeczna gora jako tlem;)
Teraz też żałuję, że tak nie zrobiłem, ale to był moment i nie ten obiektyw w puszce ;) W przyszłości na pewno będę o tym pamiętał :)
Swietne. Przy takim lustrze pokusilbym sie o podzial kadru 50/50.
Próbowałem, ale jakoś mnie to nie przekonywało, może błąd - trzeba było zrobić takie zdjęcie :)
Jak siądę to PS to jeszcze coś zaprezentuję, może tym razem zaprzęgę Terragena i wyrenderuję sobie ładniejsze niebo i refleksy w wodzie ;)
Znam miejscowke....ladne lustro zlapales....niezle, ale niebo i odbicie nieba srednie, chyba bym kadrowal bez nieba z ta kolorowa bajeczna gora jako tlem;)
za Gregiem :)
nie rozumiem zarzutu, że zdjęcie jest pochylone w lewo. proszę o dokładniejsze sprecyzowanie tego mojego niedociągnięcia
Z moich pomiarów wynika, że należy obrócić obrazek o 0,8 st. zgodnie z ruchem wskazówek. Nie myśl, że mierzę na bierząco, zrobiłem to dopiero na Twoją prośbę. Mam wbudowany w oko wykrywacz przechyłów :-) i bardzo rzadko się mylę. Oczywiście zdarzają się przypadki złudzeń optycznych. Wspomniany przechył wcale nie jest mały, jakby się mogło wydawać. Trudno na tym zdjęciu znaleźć elementy jednoznacznie o nim świadczące, ale jednak są - to np. kościółek, a właściwie kalenica lub okap dachu. Narożniki (pionowe) są do tego celu za krótkie.
evilseed
19-03-2011, 08:57
Dzięki wielkie za informacje, będę miał to na uwadze w przyszłości :)