PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Will you marry me?

evilseed
18-03-2011, 12:46
St. Finbar Chapel:

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/8226/dsc1339oo.jpg)

JaroPienza
18-03-2011, 13:34
Super miejsce, ale trochę słabo pokazane. Chociaż kolorki niczemu sobie

Duder
18-03-2011, 13:43
Swietny tytuł, kolorki bajkowe. Dwie sprawy mi przeszkadzają - pochylenie w lewo i obcięcie odbicia w PD. Czy te jasne plamy na wzgórzu to natura, czy rozjaśniałes? Bo wygląda to aż nienaturalnie (zakładam, że tak było).

mosq
18-03-2011, 14:23
Dobre zdjęcie ale nie rewelacyjnie, niebo jakieś bezpłciowe, za to miejsce przepiękne. Zgadzam się z Duderem jeśli chodzi pochylenie i PD.

Greg77
18-03-2011, 14:32
Znam miejscowke....ladne lustro zlapales....niezle, ale niebo i odbicie nieba srednie, chyba bym kadrowal bez nieba z ta kolorowa bajeczna gora jako tlem;)

jacol4
18-03-2011, 16:44
Jest bardzo fajnie a byłoby super z ładniejszym niebem,

RobertSoul
18-03-2011, 19:02
no miejscówka kapitalna :)
ładne :) jestem na tak !:)

arturoartek
18-03-2011, 20:32
Świetne miejsce tylko wróć tam wcześnie rano i powtórz ten sam kadr.

rainer
18-03-2011, 20:38
Kolory wyszły przepiękne, szkoda że nie spróbowałeś na większej ogniskowej, bo niebo jak i jego odbicie trochę psują to zdjęcie.

Paablitos
18-03-2011, 21:21
Swietne. Przy takim lustrze pokusilbym sie o podzial kadru 50/50.

evilseed
18-03-2011, 23:37
Dziękuję wszystkim za opinie :) Pewnie tytułem wstępu należało zaznaczyć, że zdjęcie popełnione było ok 1,5 roku temu na kilkudniowej wycieczce do Irlandii, więc raczej nie wrócę rano i go nie poprawię ;) Choć teoretycznie nie można być niczego pewnym ;)
Niestety warunki pogodowe jakie zastałem były dalekie od tych na jakie liczyłem. Chmury niskie i praktycznie w 7/8 zakrywające niebo, dawały ciekawe światło aczkolwiek dalekie od przyjętego za "piękne" w fotografii krajobrazowej.

Swietny tytuł, kolorki bajkowe.Dziękuję :)
Dwie sprawy mi przeszkadzają - pochylenie w lewo i obcięcie odbicia w PD. Czy te jasne plamy na wzgórzu to natura, czy rozjaśniałes? Bo wygląda to aż nienaturalnie (zakładam, że tak było). Te jasne plamy to słońce które w specyficzny sposób oświetliło górę, wyglądało to nienaturalnie i cieszę się, że udało mi się to oddać także na zdjęciu :) Obcięcie odbicia w PD to niestety wynik późniejszego kadrowania zdjęcia, które miało na celu, mz, usunięcie nieciekawego, kamiennego mostka, rozpraszającego uwagę w LD. Natomiast nie rozumiem zarzutu, że zdjęcie jest pochylone w lewo. Sprawdzałem i jeśli jest to tylko wynik minimalnych różnic w odległości od różnych fragmentów linii brzegowej po drugiej stronie. Ale nie jestem specjalistą więc proszę o dokładniejsze sprecyzowanie tego mojego niedociągnięcia :)

... chyba bym kadrowal bez nieba z ta kolorowa bajeczna gora jako tlem;)
Teraz też żałuję, że tak nie zrobiłem, ale to był moment i nie ten obiektyw w puszce ;) W przyszłości na pewno będę o tym pamiętał :)

Swietne. Przy takim lustrze pokusilbym sie o podzial kadru 50/50.
Próbowałem, ale jakoś mnie to nie przekonywało, może błąd - trzeba było zrobić takie zdjęcie :)
Jak siądę to PS to jeszcze coś zaprezentuję, może tym razem zaprzęgę Terragena i wyrenderuję sobie ładniejsze niebo i refleksy w wodzie ;)

harb
19-03-2011, 00:14
Znam miejscowke....ladne lustro zlapales....niezle, ale niebo i odbicie nieba srednie, chyba bym kadrowal bez nieba z ta kolorowa bajeczna gora jako tlem;)

za Gregiem :)

Duder
19-03-2011, 02:44
nie rozumiem zarzutu, że zdjęcie jest pochylone w lewo. proszę o dokładniejsze sprecyzowanie tego mojego niedociągnięcia

Z moich pomiarów wynika, że należy obrócić obrazek o 0,8 st. zgodnie z ruchem wskazówek. Nie myśl, że mierzę na bierząco, zrobiłem to dopiero na Twoją prośbę. Mam wbudowany w oko wykrywacz przechyłów :-) i bardzo rzadko się mylę. Oczywiście zdarzają się przypadki złudzeń optycznych. Wspomniany przechył wcale nie jest mały, jakby się mogło wydawać. Trudno na tym zdjęciu znaleźć elementy jednoznacznie o nim świadczące, ale jednak są - to np. kościółek, a właściwie kalenica lub okap dachu. Narożniki (pionowe) są do tego celu za krótkie.

evilseed
19-03-2011, 08:57
Dzięki wielkie za informacje, będę miał to na uwadze w przyszłości :)