PDA

Zobacz pełną wersję : xp profesional pyta o hasło

gregory63
17-03-2011, 22:07
Komputer, którego używa 8-latek nagle przy próbie włączenia zaczął się pytać o hasło windowsa. Nie wiem co się stało, nie było żadnego hasła i nigdy nie pojawiało się okno logowania, dodam, że komputer nie podłączony do neta.
Czy wie ktoś może jak wybrnąć z tej sytuacji?- wolałbym nie robić formatu.

Majek
17-03-2011, 22:31
Windows pyta o hasło jak jest ono ustawione lub jest więcej niż jedno konto użytkownika. Tzn tak było do niedawna, bo od jakiegoś czasu, po którejś poprawce zaczął pytać o hasło nawet jeżeli jest ono puste i nawet jeśli jest jeden user. Ale skoro piszesz, że komp nie jest podłączony do sieci, to raczej nie kwestia aktualizacji. Chyba, że nie do końca zrozumiałem i jakieś hasło trzeba wpisać. Próbowałeś puste?

gregory63
18-03-2011, 09:41
hasła nie było na pewno, problemem może być sam login, gdyż nie jestem pewien co do niego, tylko nie wiem dlaczego nagle zaczął się pytać, chyba że młody wcisnął przez przypadek jakiś skrót klawiszowy, który włączył zapytanie o hasło. Albo padł mi system objawiając się takim oto problemem.
Na innych forach podawali link do programu, którym można wejść do systemu ignorując hasło, ale link został moved.

velaskez
18-03-2011, 10:07
Ja u siebie kiedyś zapomniałem hasła. Jest program, który pozwala zmienić hasła w windzie http://home.eunet.no/pnordahl/ntpasswd/

Majek
18-03-2011, 11:43
Z loginem, spróbuj standardowo administrator i puste hasło. Nawet jeśli nie będzie to konto, które było na co dzień używane, to będziesz miał dostęp do ustawień pozostałych userów. Bo rozumiem, że pojawia się okno logowania, a nie ekran powitalny?

Johanan
18-03-2011, 12:39
A można w ogóle zainstalować ten system bez wpisania podczas instalacji hasła Admina, bo coś mi się wydaje, że jednak trzeba?

Jeśli nie było wpisywane hasło na koncie użytkownika, to tak jak mówiono, po pokazaniu się ramki, trzeba wpisać u góry nazwę konta, pozostawiając dolną pozycję pustą, po czym potwierdzić enterem.

Jeśli to nie działa, znaczy to ni mniej, ni więcej, tylko że ktoś jednak hasło założył, a teraz udaje że o niczym nie wie.:)

Cuda w informatyce, rzadko się zdarzają, a przynajmniej ja o żadnym jeszcze nie słyszałem.

Istnieje LiveCD o nazwie "ophcrack XP LiveCD", którym bez problemu możesz sobie z tym problemem poradzić.

Majek
18-03-2011, 13:20
A można w ogóle zainstalować ten system bez wpisania podczas instalacji hasła Admina, bo coś mi się wydaje, że jednak trzeba?Hmm.. Dobre pytanie... Akurat kilka dni temu przeinstalowywałem dwa XPeki i za chorobę nie przypominam sobie, żebym wpisywał jakieś hasła... A rzeczywiście, kiedyś trzeba było na bank podać hasło konta admina. Chyba, że zrobiłem to całkowicie automatycznie i nawet nie zarejestrowałem tego faktu... Ale nie, no kurcze, aż takiej dziury w mózgu to nie mam... A może coś się zmieniło po którymś SP? Instalowałem z płyty z SP2.

Kyle
18-03-2011, 14:50
Niedawno instalowałem XP i nie trzeba podawać hasła dla admina.

szymony
18-03-2011, 15:17
Home nie pyta o hasło admina podczas instalki. Prof.. pyta ale mozna olać.

chomiczkus
18-03-2011, 20:21
Komputer, którego używa 8-latek nagle przy próbie włączenia zaczął się pytać o hasło windowsa. Nie wiem co się stało, nie było żadnego hasła i nigdy nie pojawiało się okno logowania, dodam, że komputer nie podłączony do neta.
Czy wie ktoś może jak wybrnąć z tej sytuacji?- wolałbym nie robić formatu.

Zerknij do tego watku:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169056
(http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169056)

Mam nadzieje ze pomoze Ci to co jest tam opisane.

Pozdrawiam
Michal

Gothrek
18-03-2011, 20:48
Jeśli pojawia sie ekran powitania i konto użytkownika do kliknięcia to wciśnij Alt+Ctrl+Del i wybierz Administratora. (95% kompów z którymi sie spotkałem nie ma ustawionego hasła dla admina). Potem pozostaje wywalić dla usera hasło.

Johanan
18-03-2011, 22:11
Jeśli pojawia sie ekran powitania i konto użytkownika do kliknięcia to wciśnij Alt+Ctrl+Del i wybierz Administratora. (95% kompów z którymi sie spotkałem nie ma ustawionego hasła dla admina). Potem pozostaje wywalić dla usera hasło.

BARDZO Cię przepraszam, ale nie mogę zrozumieć, w jaki sposób można nie hasłować konta Admina, a później czuć się bezpiecznie np. serfując w sieci?

Zawsze zadziwia mnie też kiedy słyszę, że ktoś np. korzysta z sieci z konta Admina i w dodatku uważa, że wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Poruszona przeze mnie kwesta stanowi w omawianej sprawie margines zagadnienia, ale jednak przyznasz, że jest dość istotna.

Kyle
18-03-2011, 22:28
BARDZO Cię przepraszam, ale nie mogę zrozumieć, w jaki sposób można nie hasłować konta AdminaDlaczego uważasz że kol. Gothrek to "rozumie"?

markB
18-03-2011, 23:02
http://www.e-program.pl/program/saminside.html

Gothrek
18-03-2011, 23:42
BARDZO Cię przepraszam, ale nie mogę zrozumieć, w jaki sposób można nie hasłować konta Admina, a później czuć się bezpiecznie np. serfując w sieci?

Zawsze zadziwia mnie też kiedy słyszę, że ktoś np. korzysta z sieci z konta Admina i w dodatku uważa, że wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Poruszona przeze mnie kwesta stanowi w omawianej sprawie margines zagadnienia, ale jednak przyznasz, że jest dość istotna.

To ja BARDZO PRZEPRASZAM - gdzie wyczytałeś, że ja tak robię? Tak się składa, że jestem serwisantem komputerowym i mówię o komputerach klientów. Pozdrawiam i życzę umiejętności czytania ze zrozumieniem.

Majek
18-03-2011, 23:54
BARDZO Cię przepraszam, ale nie mogę zrozumieć, w jaki sposób można nie hasłować konta Admina, a później czuć się bezpiecznie np. serfując w sieci?Khehe, bawią mnie takie teksty... A wyobraź sobie, że można. A wiesz czemu? Bo mój sprzęt nie jest jakimś wyrąbistym mainframem w mega wielkim banku czy innym pentagonie, tylko zwykłym komputerkiem w zapadłej dziurze gdzieś w centralnej Polsce... I zupełnie nie mogę zrozumieć, po co ktokolwiek mógłby chociaż pomyśleć o próbie włamania się do mojego komputera. No chyba, że ktoś po przeczytaniu tego posta będzie próbował, żeby mi pokazać, jaki to ja ignorant jestem. Nie mówię oczywiście próbie podrzucenia jakiegoś syfu przez script - kiddie (tutaj "manie", czy "nie manie" hasła admina dużo nie zmienia), tylko o takim typowym włamaniu mającym na celu coś, cokolwiek... A nie, chociaż z drugiej strony... Wręcz drżę z przerażenia na myśl, że ktoś mógłby się perfidny włamać i usunąć z mojego dysku katalog z gołymi babeczkami... O nie...

Johanan
19-03-2011, 00:10
To ja BARDZO PRZEPRASZAM - gdzie wyczytałeś, że ja tak robię? Tak się składa, że jestem serwisantem komputerowym i mówię o komputerach klientów. Pozdrawiam i życzę umiejętności czytania ze zrozumieniem.

Ja nie napisałem tego, by Ciebie urazić, ale i tak na wszelki wypadek na wstępie przeprosiłem :), ale po to by wykazać jak wielka jest ignorancja tych wspomnianych przez Ciebie ludzi, którzy mieszczą się w wymienionej przez Ciebie liczbie 95%.

Mało się zresztą w tym dziale o tym wspomina i tak sobie pomyślałem, że skoro już ten temat został wywołany to może warto o tym wspomnieć.

Nie jestem w tej dziedzinie fachowcem, ale skoro powiedziałeś, że tym się właśnie zajmujesz, to liczę na to, że rozwiniesz ten temat, bo jest dla większości z nas pewnie bardzo interesujący.

Gothrek
19-03-2011, 00:29
Nie wiem czy jest tu co rozwijać. Można mieć skomplikowane i super bezpieczne hasło admina a na głupote i tak to nic nie da. ało tego - większość kont użytkowników ma przyznawane pełne prawa administratora. Wystarczy, że użytkownik komputera klika w co popadnie na "yes". Daj dzieciom komputer i ogranicz im konta. Codziennie będziesz im instalował gry z konta admin a po miesiącu zmienisz im konta na pełnoprawne. Sorki, ale wielu ludzi nie potrafi korzystać z zabezpieczeń systemowych. A programy typu internet security też wymagają myślenia a nie klikania zawsze na tak.
Często jak ktoś przynosi zawirusowany komputer i pytam co zrobił to mówi:" pojawiło się jakieś okienko i kliknąłem TAK." A na pytanie co tam było napisane : "nie wiem, nie czytałem"
Tyle w temacie.

P.S.
Dlatego ja pracuje na Windowsie , a reszta moich domowników na linux'ie i tylko ja mam przywilej bycia root'em.

gregory63
19-03-2011, 09:27
Nie jest to login do konta, tylko do systemu windows:
[/QUOTE]
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img715.imageshack.us/i/dsc00104tw.jpg/)
coś nie mogę wkleić zdjęcia podam link:
http://img715.imageshack.us/i/dsc00104tw.jpg/

Johanan
19-03-2011, 10:58
Oczywiście, że do systemu, bo jakże inaczej, ale i automatycznie do kreślonego konta użytkownika, dlatego używa się w rozmowach na te tematy takich skrótów. :)

Jeśli zatem owo konto miało właśnie taką nazwę (system rozróżnia duże i małe litery), a nadal nie można się zalogować, oznacza to, że jednak ktoś hasło na to konto założył.

Próbuj zatem zalogować się do konta "Administrator", czyli w górne pole wpisz to co w cudzym, dolne pozostaw puste i potwierdź enterem.

W razie pomyślnego zalogowania zmień hasło użytkownika konta, z którym są problemy.

Jeśli jednak nie będziesz się mógł zalogować do konta Admina, skorzystaj z płytki którą Ci poleciłem.

maly5
22-03-2011, 13:37
Nie jest to login do konta, tylko do systemu windows:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img715.imageshack.us/i/dsc00104tw.jpg/)
coś nie mogę wkleić zdjęcia podam link:
http://img715.imageshack.us/i/dsc00104tw.jpg/[/quote]
no dobra, ale jak zamiast 'aga' wpiszesz 'Administrator' i pozostawiajac puste pola Haslo klikniesz OK to co ? wchodzi czy nie ?

gregory63
22-03-2011, 22:10
Czego bym nie wpisał komputer twierdzi, że nieprawidłowe, poza tym jednym loginem. Pojawiają się szybko trzy okienka:
1.trwa logowanie
2.trwa wylogowywanie
3.zapisywanie ustawień
i powrót do okienka z linku.
Podejrzewam, że padł system i po odzyskaniu danych z dysku robię format.
Dziękuję wszystkim za pomoc!

Majek
22-03-2011, 22:37
A próbowałeś się tak zalogować w trybie awaryjnym?

gregory63
22-03-2011, 22:53
Próbowałem w trybie awaryjnym, próbowałem również naprawiać system z płytki instalacyjnej- i znowu hasło!
A najdziwniejsze jest to, że nie mogę wejść do biosa, wchodzi tylko na stronę z wyborem botowania i tyle.

Majek
22-03-2011, 23:00
Może nie ten klawisz wciskasz, żeby do samego setupu wejść?
No to coś Ci się konkretnie pomerdało... Faktycznie chyba lepiej zepchnąć system i postawić go od nowa...

Zolty
23-03-2011, 12:47
Jakies 1.5 roku temu cos podobnego spotkalo moja malzonke - co prawda miala ustawione haslo ale system przestal je przyjmowac. Kiedy probowala zalogowac sie na inne konto, udawalo sie za kazdym razem tylko raz - przy kolejnej probie XP juz nie przyjmowal hasla. Tak bylo z trzema kontami na tym komputerze.
ESET wpuscil jakies dziadostwo i skonczylo sie stawianiem systemu na nowo - czego ci nie zycze.