PDA

Zobacz pełną wersję : Plecak Lowepro-slingshot 202 aw

rdcom
17-03-2011, 20:34
Przymierzam się do zakupu plecaka (wykorzystywany będzie podczas wycieczek rowerowych, długich wypraw pieszych).
Myślę o plecaku typu slingshot. Czy ktoś z Was miał czynienia z tym modelem plecaka? Chciałbym w nim zmieścić:
D5000 z zapiętym N70-300 + 18-105 (lub odwrotnie) + SB700 + N35/1,8
jakieś drobiazgi itd

http://fotozakupy.pl/plecak/lowepro-slingshot-202-aw,11860s

Proszę o Wasze opinie i sugestie

MariuszJ
17-03-2011, 20:44
Na długie wyprawy piesze chyba wybrałbym jednak coś z lepszym systemem nośnym (sam używam Naneu K4L). Rower, a już szczególnie narty - Slingshot jest bardzo ok.

W 200AW (chyba gabaryt ten sam) noszę D700 (myślę, że wszedłby nawet razem z gripem). Z przypiętym 70-300 mieści się na styk, oczywiście osłona w pozycji podróżnej.
Reszta wejdzie spokojnie, jeżeli jednak będziesz chciał mieć po otworzeniu natychmiastowy dostęp do szkieł i swobodę przekładania bez odkładania jednego na bok, musisz ograniczyć się do jedynie dwóch zoomów (organizujesz przegrodę w trzy tunele, środkowy na obiektyw przypięty, jeden boczny na zapas, drugi boczny na "przekładkę"). Ale wtedy lampę i stałkę swobodnie zapakujesz do części górnej.

Mój stary system w 200AW zapakowanym na maksa (zdjęcie z komórki) http://canon-board.info/showpost.php?p=873213&postcount=2921

rdcom
17-03-2011, 20:54
nie upieram się żeby to był ten akurat model. Chciałbym mieć dostęp do sprzętu po przesunięciu plecaka do przodu. Wiem że slingshot to umożliwia i dlatego akurat ten model podałem. Ciekawe czy można go nosić również na jednym ramieniu.
Dlaczego piszesz że na piesze wycieczki nie bardzo się ten nadaje?
Obecnie mam torbę Lowepro i jest już ciasno no i trochę niewygodnie z noszeniem i zmianą obiektywu

MariuszJ
17-03-2011, 21:04
W tym samym wątku na CB: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=942035&postcount=3256.

Slingshota ZAWSZE nosisz na jednym ramieniu, na skos. Możesz zapiąć lub nie prostopadłą do szelki kontrę, która wybornie stabilizuje całość w czasie jazdy czy marszu. Odpinasz ją jednym ruchem i przekręcasz tobołek na brzuch. To działa :)

Niemniej jak trochę pochodzisz po górach z wyładowanym Slingshotem, możesz się czuć niekomfortowo. Nie mówiąc już o tym, że prócz sprzętu dużo się w nim nie mieści. Bardzo sobię cenię Slingshota, ale nie jest to nosidło wszędzie i zawsze.

rdcom
17-03-2011, 21:14
no tak nie widzę miejsca na inne rzeczy nie związane z fotografią. Gdzieś kiedyś czytałem że są też plecaki standardowe czyli na 2 szelkach które również umożliwiają noszenie na jednym ramieniu tylko zapomniałem gdzie i jak się to to nazywa. Szukałem oglądałem ale nie spotkałem :(

MariuszJ
17-03-2011, 21:19
Każdy taki plecak będzie kompromisowy, jeżeli chodzi o długie piesze wyprawy z nieco większym ładunkiem.

slawomir1
17-03-2011, 21:40
Ja widziałem w sklepie "dla id...ów" ten plecak:
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt30976-Case-Logic-XNSLR06.html
wygląda super, ma dużo miejsca.
Chyba się na niego zdecyduję, bo mam Samsonite (dawali z D-90) ale już mi ciasno.

MariuszJ
17-03-2011, 21:45
Ja widziałem w sklepie "dla id...ów" ten plecak:
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt30976-Case-Logic-XNSLR06.html
wygląda super, ma dużo miejsca.
Chyba się na niego zdecyduję, bo mam Samsonite (dawali z D-90) ale już mi ciasno.
Przyznam że jego cena w porównaniu do 350 zł, które dałem za swoje K4L (nowe) jest dość negatywnie szokująca... Chyba że nie widzę czegoś specjalnego w tym produkcie.

Endriu129
17-03-2011, 21:48
Jeżeli chodzi o wycieczki rowerowe to slingshot 202 do tego co posiadasz będzie jak najbardziej ok.
Sam mam wersję 200aw i na wycieczki rowerowe właśnie z tym plecakiem się wybieram.

Mariusz888
17-03-2011, 22:12
Ja z 200AW się nachodziłem po górach i (co prawda dbam nie tylko o aparat i szkła ale i o plecaki/ torby) wygląda i działa jak w dniu zakupu (a kupiłem używany od kumpla) :) Nawet na mieście zdarzyło się że pokrowiec AW uratował sprzęt przy totalnej ulewie. Ja osobiście nie odczuwam żadnego dyskomfortu nawet po dłuższym noszeniu. Był ze mną również w Budapeszcie czy Czarnogórze i spisał się świetnie. Osobiście myślałem o sprzedaniu go z uwagi na to że potrzebuję coraz więcej miejsca, ale tak go lubię, że nie mogę się zebrać do wystawienia go ;) świetne nosidełko w dobrej cenie, któremu nic nie mogę zarzucić (no może po za tym że nie parzy kawy, nie sprząta i nie gotuje ;) )

marcinez
19-03-2011, 19:57
no tak nie widzę miejsca na inne rzeczy nie związane z fotografią. Gdzieś kiedyś czytałem że są też plecaki standardowe czyli na 2 szelkach które również umożliwiają noszenie na jednym ramieniu tylko zapomniałem gdzie i jak się to to nazywa. Szukałem oglądałem ale nie spotkałem :(
Zobacz plecaki firmy kata. Nie sprawdzałem jak cenowo wypadają w stosunku do slingów LP, ale na pewno są trochę bardziej funkcjonalne. Miałem model 3N-10 i sprawował się całkiem dobrze. Sprzedałem go, bo potrzebowałem większej komory na rzeczy nie fotograficzne.

rdcom
19-03-2011, 20:30
cena nie gra roli ale kata wazy około 1kg wiecej :(

marcinez
19-03-2011, 20:41
Sprawdź jak to się nosi, jak wygląda i jest wykonane, a nie patrzysz na wagę. Nie ufałbym też zbytnio danym o wadze.

rdcom
19-03-2011, 20:42
masz rację