PDA

Zobacz pełną wersję : D3s błąd CHA

olaula
17-03-2011, 13:01
Witam,
wiem, że sporo o tym było, ale w D3s? szczerze się nie spodziewałem. Piszcie czy dopadł Was ten sam problem, czy ja mam pechową puchę. Stało się to nagle. Wkładam SD III i błąd, nikoś pisze, że mam uszkodzona kartę, wkładam drugą to samo, trzecią to samo nawet potrafi się zawiesić i długo logowć kartę problem z wyłączeniem body. Soft aktualny. Początkowo myślałem, że mu odbiło i chce mnie tylko wkurzyć, ale sytuacja zaczęła sie powtarzać nagminnie. Żaden format nie pomaga. DHL i na Postępu zobaczymy co dalej.

mateo912
17-03-2011, 13:23
reset puszki robiłeś?

ekonet
17-03-2011, 14:19
reset puszki robiłeś?
Jak?

Wkładam SD III i błąd
A na CF pracuje?

onia
17-03-2011, 14:34
Jak?

A na CF pracuje?

Chyba chodziło o San Diska ;)

mateo912
17-03-2011, 14:41
Jak?

A na CF pracuje?

a w dxxx/dx nie ma kombinacji klawiszy skutkującym resetem puszki?

olaula
17-03-2011, 15:04
reseta nie robiłem, karty SanDisk Exterme III CompactFlash
martwi mnie jeszcze inna rzecz, dla zainteresowanych dam nefa na maila, dziwna kratka w postaci artefaktów widocznych najbardziej na twarzy, monitor wykluczam inne zdjęcia ok

ekonet
17-03-2011, 15:32
a w dxxx/dx nie ma kombinacji klawiszy skutkującym resetem puszki?
Akurat średnio wierzę w skuteczność tego "resetu" w takich przypadkach.

mateo912
17-03-2011, 19:52
Akurat średnio wierzę w skuteczność tego "resetu" w takich przypadkach.

Zaszkodzić nie zaszkodzi ;)

markB
17-03-2011, 22:13
Zaświeć latarką w gniazdo karty w puszce i zobacz czy nie masz zgiętego pinu.

olaula
18-03-2011, 12:42
Zaświeć latarką w gniazdo karty w puszce i zobacz czy nie masz zgiętego pinu.

Zrobiłem zdjęcie piny są OK, jak już wspomniałem wysłałem na Postępu dzwoniąc wcześniej i kazali przysłać zobaczymy, raczej chodziło mi o to czy Ktos miał takie przypadki....

wielebnyy
18-03-2011, 19:53
nic nie chce mowic , ale w aparacie tej klasy i za takie pieniazki to bym nic na wlasna reke nie kombinowal tylko odsylal do servisu.

19-03-2011, 23:52
wytumaczcie o co chodzi dokadnie z tym bledem

dar_wro
20-03-2011, 14:20
wytumaczcie o co chodzi dokadnie z tym bledem

pojawia Ci się na wyświetlaczu błąd CHA i body odmawia posłuszeństwa

ostatnio miałem takie przygody jak wziąłem na narty D200 (wyjęcie akumulatora pomagało), ale z FX-ami ta karta u mnie śmiga wyśmienicie.

National
20-03-2011, 14:56
Zresetuj jak się da, z tą baterią zobacz może pomoże i nie jestem pewien bo nie wiem czym się różni ale sprawdź czy ta karta SanDisk Extreme III CompactFlash nie jest Typu II - grubsza jeśli wejdzie do slota, bo nie znam różnic ale w instrukcji piszą, że z Typu II nie można używać w d3s co znaczy, że może działać i że może uszkodzić - choć SanDisk Exterme III był przetestowany przez Nikona ale Typ I !!
Czy jest SanDisk Extreme III typ dwa i czy pasuje do d3s - nie wiem, bo mam stare karty.
Pozdrawiam

olaula
21-03-2011, 11:14
Posiadam trzy karty jednakowe Extreme III, od czerwca zeszłego roku chodzą w D3s problem zaczął sie pojawiać w tym roku od stycznia, czasami włączenie i wyłaczenie body pomagało, czasami format karty poprzez PC też pomagał a teraz juz się gmatwa non stop, no nic body jest w serwisie zobaczymy.

Johanan
21-03-2011, 14:11
pojawia Ci się na wyświetlaczu błąd CHA i body odmawia posłuszeństwa

ostatnio miałem takie przygody jak wziąłem na narty D200 (wyjęcie akumulatora pomagało), ale z FX-ami ta karta u mnie śmiga wyśmienicie.

Którą masz wersje firmware w aparacie?

Podobno ostatnia aktualizacja miała wyeliminować ten właśnie problem.

olaula
23-03-2011, 17:36
Dzisiaj otrzymałem informacje z Nikon Polska, wymiana portu, ma byc juz OK w piątek ma byc juz u mnie body mam nadzieję, że rzeczywiście problemu juz nie będzie

dar_wro
27-03-2011, 11:35
Którą masz wersje firmware w aparacie?

Podobno ostatnia aktualizacja miała wyeliminować ten właśnie problem.

w d3s nie mam problemu z ta kartą (mam 1.01) a w D200 nie pamiąam kiedy aktualizowałem ale pewnie z 3 lata wstecz ale przecież nie wyszło nic nowszego niż 2.01 -

10-04-2011, 09:54
koledzy a możecie podać numery waszych puszek w których wystąpił problem "ChA"

sebaxxx19
21-04-2011, 21:50
Internet mówi że wina złego włożenia karty i czytnik do wymiany.

perek83
10-11-2012, 20:44
mi sie ten bład tez pojawia ale tylko z jedną z kart, KINGSTON, na LEXAR i SANDISC nie zauwazyłęm zeby sie cos działo, dlatego stwierdziłem ze to wina karty. ale czy to rzeczywiscie moze być wina zepsutego portu ?

markB
12-11-2012, 20:03
Może to być wina:
1. Zepsutego portu w puszce (najczęstszy przypadek, pojawia się z reguły gdy ktoś zmienia w pośpechu kartę i nie uważa przy wkładaniu).
2. Karta pochodzi z niepewnego źródła i może być podróbką.
3. Jedno (lub więcej) elementów portu karty uległo zniszczeniu.
4. Wykonuje się zbyt wiele kasowań zdjęć z karty bez formatowania.
5. Często formatuje się kartę w komputerze zamiast w aparacie.

W ostatnich dwóch przypadkach można "naprawić" kartę przez jej szybki format FAT w komputerze (tylko zmiana alokacji tablicy pliku FAT, bez usuwania wszystkich danych; to ostatnie to pełen format) i kolejne formatowanie w aparacie.

karolt
15-11-2012, 10:14
mi sie ten bład tez pojawia ale tylko z jedną z kart, KINGSTON

Czy tylko mnie to nie dziwi? :-)

perek83
16-11-2012, 00:19

dlatego własnie Kingston już nie nalezy do moich ulubionych kart :)

Toma
11-12-2012, 03:34
też kiedyś przerabiałem temat CF Kingstona
dołączam nieco leciwy link:

http://di.com.pl/news/25951,0,Informacje_na_stronie_Kingston_wprowadzaja _w_blad.html

superwar
27-01-2013, 22:22
Witam użytkowałem mojego NIKON\'A d3s przez 1,5 roku wraz z 3ema kartami sandisk extreme iv 16gb 60MB\s i wszystko bylo wporzadku az do dzis , wyswietla mi na gorny ekranie \"CHA\" i pisze ze Karta moze byc uszkodzona ze nalezy ja wymienic, Probouje w Nikonie d70s i ten sam problem, postanawiam wrzucic inna karte do nikona d3s i problem taki sam, probouje w d70s rowniez. 3 raz probuje i nastepuje to samo, Wszystkie karty pozniej jak sie okazało mozna bylo odczytac przez PC jedynie ta pierwsza straciła wszystkie dane z mojego zlecenia i wogole nie moge jej wyszukac na PC. Zdaje mi sie z d3s tak jakby infekuje te karty i później one są na innych aparatach nie do odczytu, czy to możliwe? Czy ktoś mi może poradzić co zrobić, zapłaciłem za aparat 18tysiecy 1,5 roku temu zrobilem ok.80 000tys zdjec i mam go teraz wyrzucic w kosz? Gwarancja mialem tylko 12miesiecy "chyba" (pudełko mam w innym miescie i niemoge na dzien dzisiejszy dokladnie powiedziec ile jest tej gwararancji" ) PROSZĘ O POMOC!

kazwita
27-01-2013, 22:30
Proponuję dokładnie obejrzeć gniazdo kart w aparacie czy aby się któreś piny nie pozaginały przy wkładaniu karty.
Standardowo Nikon udziela rocznej gwarancji, która nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych, ale po jej zakończeniu można przecież próbować sprzęt naprawić odpłatnie.

superwar
27-01-2013, 22:34
przejrzałem PINY i wszystkie są nie pozaginane.

Krzysiek Basel
28-01-2013, 13:33
Z tego, co wiem, to w UE na każdy towar obowiązuje 2-letnia gwarancja. Spróbuj to wyjaśnić. Tak czy siak, słałbym aparat do serwisu. W przypadku użytkowników PRO wiem, że mogą zaoferować sprzęt na okres awarii, jeśli będzie się przeciągać. Wrzuć też wątek na moje forum.fotoblogia.pl - mamy tam wiele fanów Nikona, może pomogą.

zdyboo
28-01-2013, 13:58
Z tego, co wiem, to w UE na każdy towar obowiązuje 2-letnia gwarancja.

To nie jest prawda.
UE zapewnia dwuletni okres ochrony konsumenta. W Polsce jest on realizowany dwuletnim okresem odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność towaru z umową. Choć tylko przez pierwsze pół roku od zakupu obowiązuje domniemanie, ze wada istniała w momencie zakupu. Przez pozostałem półtora roku na konsumencie ciąży udowodnienie pochodzenia wady.

Gwarancja natomiast jest świadczeniem dobrowolnym i jeżeli nie została ograniczona czasowo przez gwaranta, to obowiązuje rok.

Krzysiek Basel
28-01-2013, 14:24
Dzięki za wyjaśnienie.

cezary-k
30-01-2013, 11:02
Proponuję potraktować tą uszkodzoną kartę programem do odzyskiwania danych, a następnie format w aparacie. W sumie nie masz już nic do stracenia, prawda?

karolt
30-01-2013, 18:07
Polecam Cardrecovery. Cena chyba umiarkowana, a kilka razy życie uratował.

AdrianD
30-01-2013, 20:30

Ja przy D700 (pucha nowa - piny sprawdzałem - ok) miałem też problem z jedną kartą Kingstona 133X elite pro 8GB (błąd CHA), oddałem i dostałem nową. Odpukać, ta wymieniona śmiga już kilka miesięcy i do tej pory nie wyskoczył mi błąd. ;)

jahu4
30-01-2013, 21:17
Własnie wczoraj odesłałem do przedstawiciela Kingston w Polsce kartę Kingstona 133X elite pro 16GB. Nie czytał jej żaden Nikon (błąd CHA) , niewidoczna była w czytniku . Myślę że, Kingston to Scheiße .Czekam na wynik reklamacji.

karolt
31-01-2013, 12:02
Dodam, że od paru lat używam ~12 kart, wyłącznie Lexar i SanDisk. Odpukać, nigdy z żadną nic się nie stało. Chociaż się zastanawiam, czy dla bezpieczeństwa nie powinienem wymienić na nowe hurtem, ale może przesadzam.

piter123789
23-06-2018, 11:25
Odgrzebię trochę wątek..;)

Panowie, wiadomo już co jest przyczyną tego błędu CHA, albo co zdaje się być bardziej prawdopodobne- karty czy port w puszce? Dziś przed wyruszeniem na reportaż przy formatowaniu kart również mi wyskoczył ten błąd z kartą Sandiska 8gm extreme no i już inaczej zacząłem patrzeć na "niezawodność" zestawu- niepewność się wkradła.;) Po włożeniu wyskoczył komunikat że karta uszkodzona, po kilkukrotnej włożeniu i wyciągnięciu karty problem ustał, ale boję się to początek czegoś niedobrego.;)