Zobacz pełną wersję : Czy serwis na Postępu się poprawił?
lukasz_wysocki
17-03-2011, 10:10
Nie przyglądałem się ostatnio informacjom o pracy serwisu na Postępu, ale mam (pewnie złudną) nadzieję, że się trochę poprawiła ostatnio.
Czy rzeczywiście?
Muszę wysłać tam korpus do odpłatnej diagnostyki/naprawy i zastanawiam się na jak długi czas się przygotować.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i informacje.
Pozdrawiam
cybermar
17-03-2011, 13:32
Nie przyglądałem się ostatnio informacjom o pracy serwisu na Postępu, ale mam (pewnie złudną) nadzieję, że się trochę poprawiła ostatnio.
Czy rzeczywiście?
Muszę wysłać tam korpus do odpłatnej diagnostyki/naprawy i zastanawiam się na jak długi czas się przygotować.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i informacje.
Pozdrawiam
to samo dno co kiedyś, jedynie kontakt trochę lepszy ,ale co z tego jesli rozmawia sie z niekompetentą babką ktora co najwyzej potrafi sprawidzić status zlecenia, o konkretach nie pogadasz, z technikiem nie mam mowy aby połączyli. W dalyszm ciagu wyslanie aparatu ze szklem na kalibracje skutkuje tym ze otrzymasz aparat ktory jak zle otrzyl tak nadal zle bedzie ostrzył.... Oczywiście przygotuj sie na dluuuugiii czas naprawy/diagnostyki - to dostajesz u nich w standardzie, aaa i moze firmowy dlugopis tez Ci sie uda wyrwać ;) SERWIS MARZENIE:)
lukasz_wysocki
17-03-2011, 17:15
To chyba wyślę jednak DHL'em do serwisu do Niemiec albo do UK - skoro to i tak odpłatna rzecz.
Szkoda.
Dzięki za info.
Nie straszcie mnie :) Dziś wysłałem swój sprzęt do kalibracji.
spiritwood
17-03-2011, 17:54
Jako, że zwykle odzywają się ci niezadowoleni napiszę, że jakiś miesiąc temu oddawałem do naprawy aparat koleżanki z tego szanownego forum. Zaniosłem, po trzech dniach byla wycena (wymiana górnej płyty z elektroniką), po następnych czterech aparat gotowy do odbioru. Wszystko czysto, sprawnie i raczej szybko. Panowie byli mili i zdecydowanie wiedzieli o czym mówią. Długopis + ściereczka do obiektywów w prezencie. Przy okazji została wyczyszczona matryca - za darmo.
Ja jestem tym przypadkiem (pewnie nieodosobnionym), który w serwisie Nikona nie miał nigdy żadnych problemów. Wszystko było załatwiane zdecydowanie po mojej myśli.
Na plus zasługuje fakt, że wszystkie informacje przekazywane są drogą mailową, co bardzo ułatwia ich uszeregowanie w czasie. Nr zgloszenia pozwala na śledzenie aktualnego stanu naprawy online.
Nie straszcie mnie :) Dziś wysłałem swój sprzęt do kalibracji.
Z kalibracją to loteria, jak im się uda to będzie dobrze :)
Szkoda, że nie robią od ręki. Chętnie bym się wybrał osobiście i dopilnował.
Ja jestem tym przypadkiem (pewnie nieodosobnionym), który w serwisie Nikona nie miał nigdy żadnych problemów. Wszystko było załatwiane zdecydowanie po mojej myśli.
Niech zgadnę - jesteś tam zawsze stanowczy, konkretny, ale miły, uprzejmy i uśmiechnięty.
Trafiłem? :)
spiritwood
17-03-2011, 22:35
Jak zwykle - prosto do celu.
miły, uprzejmy i uśmiechnięty.
Trafiłem? :)
Jak zwykle - prosto do celu.
I dlatego mogę cieszyć się naprawionym aparatem. ;)
Dziękuję, Marcinie. :)
mogę cieszyć się naprawionym aparatem.
Wiedziałem! :)
spiritwood
17-03-2011, 22:43
Wiedziałem! :)
Ja też :-P
cybermar
17-03-2011, 22:46
Jako, że zwykle odzywają się ci niezadowoleni napiszę, że jakiś miesiąc temu oddawałem do naprawy aparat koleżanki z tego szanownego forum. Zaniosłem, po trzech dniach byla wycena (wymiana górnej płyty z elektroniką), po następnych czterech aparat gotowy do odbioru. Wszystko czysto, sprawnie i raczej szybko. Panowie byli mili i zdecydowanie wiedzieli o czym mówią. Długopis + ściereczka do obiektywów w prezencie. Przy okazji została wyczyszczona matryca - za darmo.
Na plus zasługuje fakt, że wszystkie informacje przekazywane są drogą mailową, co bardzo ułatwia ich uszeregowanie w czasie. Nr zgloszenia pozwala na śledzenie aktualnego stanu naprawy online.
wydaje mi sie ze ten serwis potrafi zrobic/naprawic jedynie rzeczy banalne i oczywiste (vide wymiana plytki elektronicznej). Takie które nie wymagaja dogłebniejszej analizy problemu i które są widoczne na pierwszy rzut oka. Bo wymienić plytke elektroniczna to co innego niz przeanalizowac zaleznosci ustawien ,pewncyh sytuacji do pojawiajacego sie w wyjatkowych , szczegolnych okolicznościach ,często losowo - problemu. Dlatego nie potrafią ustawić dobrze AF bo np testuja go tylko na obiektach z bliska a np nie zrobią juz testu na dal... Tak samo jak wszelkie bledy F-- ERR itp ktore pojawiaja sie często losowo, serwis nie pochyli sie na takim problemem. wlaczy aparat pstryknie 2 foty , jest ok ...? OK to pakujemy i odsylamy aaa i jeszcze napiszmy ze "aparat byl przedmiotem dlugotrwalych testow i spelnia normy producenta" ... ijeszcze trzeba dorzucic dlugopis.... Wiec mozecie sobie darowac drodzy uzytkownicy pisanie obszernych wyjasnien , dolaczania plyt CD z przykladowymi zdjeciami obrazujacymi problem. serwis jest za glupi aby takie materialy rzetelnie przeanalizowac...sory za wylewanie zali ale sam bylem dwukrotnie!!! tak potraktowany!!!!! mam dowody ze moje szklo 18-105 bylo uwalone , serwis olal totalnie mnie!!!
wasilewk
17-03-2011, 22:54
... ijeszcze trzeba dorzucic dlugopis.... Wiec mozecie sobie darowac drodzy uzytkownicy pisanie obszernych wyjasnien , dolaczania plyt CD z przykladowymi zdjeciami obrazujacymi problem. serwis jest za glupi aby takie materialy rzetelnie przeanalizowac...sory za wylewanie zali ale sam bylem dwukrotnie!!! tak potraktowany!!!!! mam dowody ze moje szklo 18-105 bylo uwalone , serwis olal totalnie mnie!!!
Eeeee tam ! Nie wszystko to prawda.
Mnie testowano obiektyw i dostałem zdjęcia z testów - co prawda na mojej karcie, ale to było daaawnoo.
Nie żądałem opisu metody testowania, ale pewnie bym taki dostał.
No, ale ja staram się na pierwszy raz traktować ludzi jako mądrzejszych ode mnie - chyba, że się zawiodę.
Pzdr.
cybermar
17-03-2011, 22:56
Eeeee tam ! Nie wszystko to prawda.
Mnie testowano obiektyw i dostałem zdjęcia z testów - co prawda na mojej karcie, ale to było daaawnoo.
Nie żądałem opisu metody testowania, ale pewnie bym taki dostał.
No, ale ja staram się na pierwszy raz traktować ludzi jako mądrzejszych ode mnie - chyba, że się zawiodę.
Pzdr.
mi nie chodzi o to ze nie dostalem opisu metody testowania, tylko o to ze wystarczylo odpalic plytke CD , przeczytac moje wypracowanie ktore opisywalo zaistanialy problem i zobaczyc jak byk ze szklo jest uwalone... zreszta forumowicze ktorzy ogladali moje sample - podzieli tą opinie. A serwis odpisal mi ze po dlugotrwalych testach problemu nie stwierdzono. Plytki wogole nie odpalano bo specjalnie zakleilem tasma aby widziec czy je otworzą(nauczony doswiadczeniem)...Zreszta co tu gadac, totalny amator by zobaczyl ze szklo ma wade...
wasilewk
17-03-2011, 22:59
mi nei chodzi o to ze nie dostalem opisu metody testowania, tylko o to ze wystarczylo odpalic plytke CD przeczytac moje wypracowanie ktore opisywalo zaistanialy problem i zobaczyc jak byk ze szklo jest uwalone... zreszta forumowicze ktorzy ogladali moje sample podzieli tą opinie. Zreszta co tu gadac, totalnby amator by zobaczyl ze szklo ma wade
Ale Ty się opierasz na myśleniu typu "chłopski rozum". Nie wiesz jaką metodę pomiaru narzuca producent. Idź do nieautoryzowanego serwisu, to będzie inaczej.
Pzdr.
cybermar
17-03-2011, 23:09
Ale Ty się opierasz na myśleniu typu "chłopski rozum". Nie wiesz jaką metodę pomiaru narzuca producent. Idź do nieautoryzowanego serwisu, to będzie inaczej.
Pzdr.
nie no sorry, ale jesli moje szklo bylo uwalone tak ze tylko lewa czesc zdjecia byla mydlana a reszta ok , i robilem foty porownawcze w tych samych warunkach z innym egzemplarzem + sigma 18-50 2.8-4.5 co wykluczona wine korpusu , a serwis stwierdza ze obietkyw jest ok ... to sorry ale chyba moj chlopski rozum jest zbyt ograniczony aby zrozumiec jak ewidentna wada moze nie byc wadą ... (byl o tym watek , nei che sie powtarzac. )
serwis jest za glupi
No, tu jakbyś przesadził, nawet jeśli uwzględni się okoliczności.
wasilewk
17-03-2011, 23:23
nie no sorry, ale jesli moje szklo bylo uwalone tak ze tylko lewa czesc zdjecia byla mydlana a reszta ok , i robilem foty porownawcze w tych samych warunkach z innym egzemplarzem + sigma 18-50 2.8-4.5 co wykluczona wine korpusu , a serwis stwierdza ze obietkyw jest ok ... to sorry ale chyba moj chlopski rozum jest zbyt ograniczony aby zrozumiec jak ewidentna wada moze nie byc wadą to ok ...zgodze sie z Toba (byl o tym watek , nei che sie powtarzac. )
Przepraszam ! Nie mam tu na uwadze wytykanie czyichś błędów. Opieram się na pewnym nieporozumieniu, które sam przeżyłem: zgłaszałem aparat i obiektyw - czyli komplet -> że niedobrze ostrzy. Dla mnie, dotychczasowego użytkownika kliszy MF, tak to wyglądało: komplet źle ostrzy. Tym czasem "panowie fachowcy" mają nakazane inaczej: aparat to aparat (inaczej się testuje) a obiektyw to obiektyw (jeszcze inny test i to w Berlinie - tak wtedy było). I stąd moja trzykrotna wizyta w serwisie - jednak po wyjaśnieniu wszystkiego mój kitowy 18-70 "poszedł do Żyda" (był już po gwarancji). Moje spostrzeżenie: nie traktują klienta jak tego, który może nie wszystko wie ale ma zawsze rację. No cóż, przeżyjemy i taki serwis.
Pzdr.
cybermar
17-03-2011, 23:27
No, tu jakbyś przesadził, nawet jeśli uwzględni się okoliczności.
wiem, wynik podniesionego cisnienia + wspomnienia z tamtej sprawy + cięzki dzien ... wybaczcie
idę po piwko... trza sie zrelaksować:)
spiritwood
17-03-2011, 23:36
wydaje mi sie ze ten serwis potrafi zrobic/naprawic jedynie rzeczy banalne i oczywiste (vide wymiana plytki elektronicznej). Takie które nie wymagaja dogłebniejszej analizy problemu i które są widoczne na pierwszy rzut oka. Bo wymienić plytke elektroniczna to co innego niz przeanalizowac zaleznosci ustawien ,pewncyh sytuacji do pojawiajacego sie w wyjatkowych , szczegolnych okolicznościach ,często losowo - problemu. !
Kolego,
z takimi rzeczami problem ma nie tylko Nikon, ale i dużo bardziej renomowane firmy. Ja mam w tej chwili problemy z Hasselbladem i Leicą, i gwarantuję Ci, że serwis nie jest ani grama szybszy, sprawniejszy, DOKŁADNIEJSZY, niż serwis Nikona. Bujam się z front focusem Noctiluxa od miesiąca i jedyna rzecz, jakiej się doczekałem jest odpowiedź na email (po dwóch tygodniach!). Mówimy tu o obiektywie za 10k USD i puszce za 6k USD więc bierzcie na to poprawkę, że sprzęt produkowany w daleko większych ilościach może mieć problemy w serwisie.
Wierzycie, że Fixation robi wszystko tip-top?
Wierzcie...
Zaczyna mnie w dołku ściskać jak tu czytam o tym serwisie :/ Przyzwyczajony byłem do serwisu Olympusa w którym wszystko jest ok.
No to może lepiej zainteresować się serwisem w Niemczech? Gwarancja nasza u nich działa?
cybermar
17-03-2011, 23:45
Kolego,
z takimi rzeczami problem ma nie tylko Nikon, ale i dużo bardziej renomowane firmy. Ja mam w tej chwili problemy z Hasselbladem i Leicą, i gwarantuję Ci, że serwis nie jest ani grama szybszy, sprawniejszy, DOKŁADNIEJSZY, niż serwis Nikona. Bujam się z front focusem Noctiluxa od miesiąca i jedyna rzecz, jakiej się doczekałem jest odpowiedź na email (po dwóch tygodniach!). Mówimy tu o obiektywie za 10k USD i puszce za 6k USD więc bierzcie na to poprawkę, że sprzęt produkowany w daleko większych ilościach może mieć problemy w serwisie.
Wierzycie, że Fixation robi wszystko tip-top?
Wierzcie...
moze problemem jest kadra takich serwisów, moze brak tam "zapaleńców", hobbystów, ludzi o otwarych umysłach dla których rozwikłanie "zagadki" danego problemu jest sposobem na rozwijanie siebie, umysłową łamigłówką...pomine juz fakt organizacji w takich placówkach i ich podejscie do klienta. dlaczego np zwykly uzytkownik nie moze pogadac z technikiem? czasem moze...ale po awanturze. nie przyjmuje do wiadomosci faktu iz dokladaloby im to wiecej pracy. Przeciez jak ktos odsyla do serwisu 3x sprzet aby wkoncu doczekac sie rzetelnej naprawy to gdyby taki ktos mogl wczesniej wdac sie w dyspute o swoim problemie z technikiem,moze skutkowalo by to tym ze za 1razem mialby sprzet naprawiony... a tak to mozna sobie pogadac z Pania zza biurka ktora raczej wiedzy technicznej nie posiada.
trojkat3
18-03-2011, 16:05
moje spostrzeżenia dwa z dziś:
- nie działa terminal do płacenia kartą (pan w rozmowie powiedział "nie działa czasem")
- ceny z kosmosu (czyszczenie obiektywu N 17-55) 380,00 zł i wymiana SWM w N 18-200: 700,00 zł
afropolak
18-03-2011, 16:29
Zaczyna mnie w dołku ściskać jak tu czytam o tym serwisie :/ Przyzwyczajony byłem do serwisu Olympusa w którym wszystko jest ok.
No to może lepiej zainteresować się serwisem w Niemczech? Gwarancja nasza u nich działa?
Dzisiaj oddałem "utopione" D700 i 85 1.8f do Nikon Service Point Dresden. Większość zabiegów przywracania sprzętu do sprawności na mój koszt ale kalibracja na gwarancji.
No i co najważniejsze dla mnie Kosztorys za body już w poniedziałek i po decyzji 2 do 3 tygodni na naprawe, porównując, w NP pani powiedziała że miesiąc muszę poczekać na kosztorys (a w między czasie koszt naprawy może zdecydowanie wzrosnąć) i co najmniej drugie tyle na naprawę.
porównując w NP pani powiedziała
To znaczy, że pani w NP porównywała i powiedziała.
afropolak
18-03-2011, 16:57
To znaczy, w Dresden 2 dni robocze na wycene w porównaniu do "na wycen trzeba czekać miesiąc" - wypowiedz pani która odbiera telefony w serwisie w Warszawie.
slawczyk
18-03-2011, 18:30
To ja Wam powiem coś na temat NPS...
Mam trochę tego sprzętu, od 1,5 roku jestem w NPS i zauważyłem, że jest zupełnie inne podejście do sprzętu jak i serwisu jak u normalnego zwykłego posiadacza Nikona jakim byłem wcześniej.
Wysłałem we wtorek tj. 15.03.2011 D700 na czyszczenie i 24-70/2,8 bo się gumy naciągnęły (obie czynności wykonywane bezpłatnie dla uczestników NPS). Następnego dnia dostałem maila z kosztorysem naprawy obiektywu, bo mam luz na wysuwanym tubusie. Koszt naprawy to 505 zł netto bez 10% rabatu! Złapałem za telefon i dzwonię do serwisu bo dostałem numer, dlaczego wcześniej, gdy obiektyw był na gwarancji (w tamtym roku się skończyła) nie usunęli tej usterki gdy ją zgłaszałem? - Podobno wg nich obiektyw był ok. Okazało się, że zużyła/wytarła się jakaś tulejka i pasuje ją wymienić. Po dłuższej rozmowie dowiedziałem się, że w dużo gorszym stanie technicznym mieli już te obiektywy i spokojnie może tak zostać, bo nie ma jeszcze tragedii. Usterka opisana w kosztorysie jako poważna!
Sprzęt wyczyścili, gumy wymienili i jeszcze tego samego dnia wysłali.
Teraz tak... Gdybym nie był w NPS i nie dostał karty z kontaktem bezpośrednim do serwisu to pewnie (o ile dodzwoniłbym się bo różnie to bywa) rozmawiał bym z jakąś niezbyt miłą panią, która nie za bardzo wie o co chodzi i próbuje Ci wcisnąć na siłę, że trzeba to naprawić, bo serwisant określił naprawę jako konieczną a za to, że zaczęli grzebać przy tym i zrobili kosztorys to i tak w przypadku rezygnacji musisz 30 zł zapłacić...
Niby ten sam serwis a inny...
A serwis odpisal mi ze po dlugotrwalych testach problemu nie stwierdzono.
he he to tak jak w przypadku mojego D7000 -a długotrwałe testy oznaczały zrobienie 25 zdjęć. Dokładny opis problemu jaki dla nich zrobiłem, zapewne został olany.....
Kundzior
25-03-2011, 17:34
Pomijając obsługę Fatmana przypadku, ja wyraźnie zauważyłem, poprawę w szybkości napraw. Pracuję w sklepie foto, często coś wysyłam do serwisów min. do Nikona. Z prędkością napraw nie odbiega od innych na dziś dzień. Choć Żytnia ostatnio zaskakuje mnie super szybkim, a mało tego skutecznym serwisem C i S. Przykładowo ostatnie 2 reklamacje trwały 1 dzień odliczając 1 dzień na kuriera np. 18 wysłane 20 wróciło naprawione!!!
trojkat3
28-03-2011, 05:02
dla mnie był to pierwsza i ostatnia wizyta w serwisie (chyba, że gwarancja mnie zmusi).
po "diagnozie", że mam uszkodzony SWM zgosił sie kolega z forum, że może mi naprawić obiektyw (N18-200). w serwisie wycena opiewała na kwotę 680 zł. wiem, że nowy moduł SWM to ok. 300 zł więc prawie 400,00 to robicizna
tak się z kolegą zgadaliśmy, że odkupi ten uszkodzony obiektyw. paczka zostałą wysłana, obiektyw naprawiony i sprzedany, ale SWM w nim był S P R A W N Y!!!
osobiście uważam, że to jest skandaliczna praktyka a kolegę, który naprawiał moje szkło prosze ew. o komentaż czy taka błędna "diagnoza" mogła mieć miejsce w takim miejscu jak autoryzowany serwis NIKONA.
Jeśli faktycznie ten obiektyw był w serwisie i twierdzili, że do wymiany jest SWM, to wielka granda. Objawy były takie, że przy ogniskowych do 50mm ostrzył bez problemu, a powyżej się zacinał. Na 200mm nawet ręcznie było trudno wyostrzyć. Ewidentnie coś ocierało. Po rozebraniu okazało się, że wysuwające się tuleje nie były centryczne. Naprawa polegała na kilkugodzinnym ściskaniu i pomiarach mikrometrem. Odchyłka o 10 mikronów już powodowała zatarcia. Oczywiście w serwisie wymieniliby cały blok optyczny, za dużo większą kasę, bo nawet w serwisówce te elementy nie występują jako części zamienne.
trojkat3
28-03-2011, 17:42
dlatego warto lubić to forum a tobie dzięki za pomoc. panowie i panie: refleksja nasuwa się sama