Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] prosty portret z przerwa w uzebieniu

ranbir kapoor
17-03-2011, 09:12
prosty portret, ale lubie to zdjecie wlasne za ta prostote i gre kolorow

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img88.imageshack.us/i/l1075404.jpg/)

jacek.gold
17-03-2011, 09:55
:)

R
17-03-2011, 10:08
prostym zabiegiem w PS moznaby dorobic zab "0" i portret bylby znacznie ladniejszy.

fufinek
17-03-2011, 10:38
ale w fotografii podróżniczej takich rzeczy się nie robi.

koniksk
17-03-2011, 10:54
Nie wiem jakie rzeczy robi się w fotografii podróżniczej i czy prostym zabiegiem jest dodanie zęba. Wydaje mi się, że to właśnie jego brak przy tak szczerym wyrazie twarzy nadaje temu portretowi pewnej wyjątkowości. Do tego kolory a sam kadr też mi się podoba.

Rycerz
17-03-2011, 10:57
Nie wiem jakie rzeczy robi się w fotografii podróżniczej i czy prostym zabiegiem jest dodanie zęba. Wydaje mi się, że to właśnie jego brak przy tak szczerym wyrazie twarzy nadaje temu portretowi pewnej wyjątkowości. Do tego kolory a sam kadr też mi się podoba.

kolega koniks mnie ubiegł, prawie to samo chciałem napisać ;-)

dodam tylko, że zdjęcie jest zrobione z dużym taktem i widać, że portretowany mężczyzna nie jest zawstydzony a fotograf nie chce go na przykład takim zdięciem ośmieszyć...więc ogląda się to miło i nie można się do niczego przyczepić ;-)

evilseed
17-03-2011, 11:07
Koledzy koniksk i rycerz powiedzieli chyba wszystko :) Widać człowieka na tym portrecie a nie tylko wspaniałe szkło. Rewelacyjne zdjęcie!

ranbir kapoor
17-03-2011, 11:09
kolega koniks mnie ubiegł, prawie to samo chciałem napisać ;-)

dodam tylko, że zdjęcie jest zrobione z dużym taktem i widać, że portretowany mężczyzna nie jest zawstydzony a fotograf nie chce go na przykład takim zdięciem ośmieszyć...więc ogląda się to miło i nie można się do niczego przyczepić ;-)

mowia ze mi dobrze z oczu patrzy, stad naturalne zachowania fotografowanych osob :)

JSB
17-03-2011, 13:54
prostym zabiegiem w PS moznaby dorobic zab "0" i portret bylby znacznie ladniejszy.

i jak wg ciebie wtedy wyglądałby człowiek z jedną jedynką, albo co gorsza z trzema jedynkami?

R
17-03-2011, 14:04
i jak wg ciebie wtedy wyglądałby człowiek z jedną jedynką, albo co gorsza z trzema jedynkami?

nie mam pojecia, ale w PS mozna to w kilka sekund sprawdzic :mrgreen:

poza tym ja pisalem o zebie "zero" a nie trzech jedynkach ;)

124miko
17-03-2011, 16:29
Diastema - tak nazywa się ta zalotna przerwa pomiędzy jedynkami. "Dostawienie" - w programie graficznym lub w rzeczywistości - daje okropny efekt.

R
17-03-2011, 16:34
na potrzebe sprawdzenia go naprawilem, wyglada pieknie z zebem "zero" :mrgreen:

nowakor
18-03-2011, 03:17
na potrzebe sprawdzenia go naprawilem, wyglada pieknie z zebem "zero" :mrgreen:

to może pochwalisz się tym zerowym zębem =)

remek
18-03-2011, 03:37

Nie mogę. Nowe pokolenie wilków fotografii - wszystko by poprawili, dorobili byle by było symetrycznie, czysto i ... bez żadnych "usterek". Kompletna bzdura do potęgi szesnastej albo i osiemnastej. Największą krzywdą dla ludzkości .... photoshop ... albo ... brak myślenia. Przepraszam ale jak czytam takie porady to widać, że plastik-fantastik dość mocno zdominował lewą półkulę. Daj se spokój z dorabianiem czegokolwiek - świat jest taki jaki jest, a nie jest to zdjęcie do Zwiercaidła by poprawiać każdy detal. To fotografia podróżnicza, dokumentala która ma być prawdziwa a nie jakieś bzdety z PS'a.

Przepraszam ale może ... taki wpis w jakiś sposób zainspiruje autora wpisu do myślenia a nie do .... marazmu społecznego i podążania za tłumem autorów kompletnego kiczu.

Szuwar
18-03-2011, 10:44
Bardzo miły w odbiorze portret. Szczerość płynie z twarzy za zdjęciu. Podoba mi się bardzo.

Co do "0" - pomijając całą filozofię PS to czy nie byłoby nietaktem za szczery uśmiech do obiektywu dorabiać portretowanemu zęba. Ja nawet sądzę, że mój bardzo pozytywny odbiór tego chłopaka wynika właśnie z tej przerwy.

R
18-03-2011, 11:02
to może pochwalisz się tym zerowym zębem =)

no nie moge... :mrgreen:

Nie mogę. Nowe pokolenie wilków fotografii - wszystko by poprawili, dorobili byle by było symetrycznie, czysto i ... bez żadnych "usterek". Kompletna bzdura do potęgi szesnastej albo i osiemnastej. Największą krzywdą dla ludzkości .... photoshop ... albo ... brak myślenia. Przepraszam ale jak czytam takie porady to widać, że plastik-fantastik dość mocno zdominował lewą półkulę. Daj se spokój z dorabianiem czegokolwiek - świat jest taki jaki jest, a nie jest to zdjęcie do Zwiercaidła by poprawiać każdy detal. To fotografia podróżnicza, dokumentala która ma być prawdziwa a nie jakieś bzdety z PS'a.

Przepraszam ale może ... taki wpis w jakiś sposób zainspiruje autora wpisu do myślenia a nie do .... marazmu społecznego i podążania za tłumem autorów kompletnego kiczu.

:mrgreen:

ranbir kapoor
18-03-2011, 11:40
przekonaliscie mnie, mysle ze tak jest lepiej

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img837.imageshack.us/i/l1075404.jpg/)

R
18-03-2011, 11:42
tadaaam... i od razu mamy newyorkera :mrgreen: i niech mi ktos powie, ze zab "zero" nie wyglada dobrze...

JSB
18-03-2011, 11:44
Hahah disco lans na max. Kolego R co za różnica jak sobie nazwiesz ten ząb 0 czy 1, ja napisałem o efekcie jaki będzie i doskonale widać to powyżej, 3 x 1 jak nic.

R
18-03-2011, 11:50
Efekt jest taki, ze z mieszkanca zapomniaje wioski w afryce kilkoma ruchami autor uczynil chlopaka z bogatego nowojorskiego przesmiescia :mrgreen: o dziwo koszula jest transcendentalna :D

Kaer.Morhen
19-03-2011, 11:31
Pieknie i to bez zeba:)swietne kolory

pietrobas
19-03-2011, 13:10

:lol:

notic
20-03-2011, 13:23
swietne kolory

Nie wiem czy takie świetne, gdy widzi się czarnego człowieka, z niebieską twarzą.
Tak odnośnie całości, z całym szacunkiem ale wydaje mi się, że idziesz na ilość a nie na jakość, przeplatasz lepsze prace z gorszymi. Ładnie rysujące szkiełko + wielu nam niedostępny temat, to jednak nie wszystko.

marcogk
20-03-2011, 14:09
:D

DonMatteo
21-03-2011, 16:09
pozytywne ładne zdjęcie, zatrzymuje wzrok, ja bym bardziej skadrował z liniami podziału umieszczając murzynka bardziej z lewej

mOSAd
23-03-2011, 22:31
Proponuję wrzucić te dwa zdjęcia obok siebie do działu foto-żart. :) I wystawiać w konkursach corocznych - wróżę podium. :D