Zobacz pełną wersję : d7000 błąd FEE sigma AF 75-200/3.8
Witam kolegów. Od niedawna jestem posiadaczem d7000. Na allegro kupiłem obiektyw od analoga i teraz mam problem.
Po podpięciu wyświetla błąd FEE. Przy ustawieniu na obiektywie przesłony 3.8 od czasu do czasu pojawia się F1 na wyświetlaczu i działa AF jednak za chwilę znowu FEE i zwiecha body. Przy ustawieniu na obiektywie F22 (kolor pomarańczowy) na wyświetlaczu FEE i nic nie działa. Styki były czyszczone, nic nie pomogło. Czy ustawienie tego obiektywu w Menu aparatu coś da? Nie bardzo wiem nawet co tam i jak ustawić, więc może jakiś krótki instruktaż?
fragmatic
16-03-2011, 21:13
Mam dokładnie to samo, zresztą zrobiłem temat tutaj wczoraj. Różnica jest taka, że u mnie to nowy aparat, który wczoraj otrzymałem. U mnie na Nikkorze 50mm na przysłonie 22 na obiektywie również wyświetla FEE, i podobnie gdy ją przestawię na chwilę łapie. W przypadku innych obiektywów (a trochę ich już z tym body próbowałem) wyświetla f0, tak jakby obiektywu nie było. Jutro odsyłam sprzęt do sklepu z prośbą wymiany na model bez usterki.
U mnie na kicie 18-105 wszystko OK. Wszędzie pisali jak dobrze współpracuje ze starymi szkłami więc się skusiłem na stare tele ze stałym światłem. Może jest jakiś patent na obejście tego problemu?
Trochę mi to przypomina sprawę Sigmy 70-210/2.8 z mocowaniem do Canona.
Działała na analogach i pierwszych cyfrach, ale na nowszych modelach zupełnie sobie nie radziła. Jeżeli już komuś udało się ją zmusić do pracy, to tylko na maksymalnym otworze.
Problemem była stara elektronika.
W niektórych modelach starych Sigm można było ją wymienić czy tam przeprogramować w serwisie, ale zwykle nie było to zbyt opłacalne (koszt rzędu kilkuset złotych).
fragmatic
16-03-2011, 22:10
ja sadze, ze to chyba jakis feler w tym modelu, ktory sie zdarza. przewertowalem internet i troche ludzi ma wrecz identyczny problem, szczegolnie w przypadku szkla Nikkor 50mm f/1.8 D.
Fragmatic: moim zdaniem to są dwa zupełnie różne przypadki.
Sigma 75-200/3.8 to już (niestety) prehistoria i problem w komunikacji pomiędzy cyfrowym body a obiektywem jest do przewidzenia.
Nikkor 50/1.8D to stosunkowo młody obiektyw (~9 lat), a Nikon D7000 byłby chyba pierwszym (?) korpusem, który ma z nim problem.
Jeżeli faktycznie jest tu jakiś problem, możliwe że wyeliminują go np. przez nowy firmware. Jeżeli mam rację co do Sigmy, to jej już nic nie pomoże (oczywiście mogę się mylić - głowy nie dam).
fragmatic
17-03-2011, 00:56
ja osobiście mam problem z każdym obiektywem i tym body, i naprawdę nie wiem z czego on może wynikać, dlatego mysle, ze to moze jakis 'syndrom szczeniaka' ;S
Spróbujcie jeszcze obaj zmienić w ustawieniach opcje F6: Customize Command Dials (Dostosuj pokrętła?) -> Aperture setting (Ustawienie przysłony?) -> Aperture ring (Pierścień przysłony). Zmiana przysłony powinna teraz odbywać się przez pierścień przysłony na obiektywie - ciekawe, czy teraz też wyskakiwać będzie błąd.
ja sadze, ze to chyba jakis feler w tym modelu, ktory sie zdarza. przewertowalem internet i troche ludzi ma wrecz identyczny problem, szczegolnie w przypadku szkla Nikkor 50mm f/1.8 D.
Ja mam Nikkora 50 mm 1.8 bez D i nie mam żadnych problemów z D7000, komunikacja z body poprawna i ani żadnego FF ani BF.
DominikGSI
17-03-2011, 09:39
fragmatic jesteś chyba pierwszym przypadkiem problemu D7000 i 50 1.8. Gdzie znalazłeś info, że "trochę" ludzi ma identyczny problem?
Jak trafię do domu sprawdzę i napiszę co wyszło. Jak w porywach obiektyw działał to ładnie ostrzył. Bardziej mi potrzebny AF niż przesłona ustawiana z body. Jakby tak dało się ustawić je jako szkło manualne ze stałym światłem (chyba jest taka opcja w menu), działał pomiar światła i AF, przesłonę bym ręcznie ustawiał :-)
Jeśli gadam głupoty wybaczcie, dopiero poznję ten cudny sprzęcik.
Czy piny do komunikacji obiektywu z body tworzą szynę danych, czy każdy odpowiada za co innego np 1-2 AF, 2-3 przesłona itp?
Testowałem w sklepie swojego D7000 z dwoma obiektywami 50/1.8. Nie było żadnych problemów.
fragmatic
17-03-2011, 21:28
Na moim drugim D7000 też nie mam żadnych problemów, tylko na tym nowym.
fragmatic jesteś chyba pierwszym przypadkiem problemu D7000 i 50 1.8. Gdzie znalazłeś info, że "trochę" ludzi ma identyczny problem?
Ten sam problem np. tutaj http://forums.popphoto.com/showthread.php?624204-F-error-when-using-Nikon-50mm-1.8-on-D7000-please-help!
lub http://www.dgrin.com/showthread.php?t=190967
Po przestawieniu f6 w menu jak pisał Drogis na ustawieniu A i M błędu nie ma ale wyświetla się F1 lub losowo inne wartości. Dla pozostałych ustawień nadal błąd FEE. Na ręczne ustawianie przesłony nie reaguje nawet w trybie A i M.
Zapewne bez wymiany chipa jednak nie będzie współpracował. A to raczej nieopłacalne.
Mam pytanie do znawców tematu. Jeśli zakleję wszystkie piny w obiektywie i ustawię obiektyw jako manualny to AF będzie działać? Jeśli tak to czym najlepiej to zrobić? Nie chcę testować na nowej puszce aby nie uszkodzić czegoś w body.
wasilewk
20-03-2011, 09:23
Po przestawieniu f6 w menu jak pisał Drogis na ustawieniu A i M błędu nie ma ale wyświetla się F1 lub losowo inne wartości. Dla pozostałych ustawień nadal błąd FEE. Na ręczne ustawianie przesłony nie reaguje nawet w trybie A i M.
Zapewne bez wymiany chipa jednak nie będzie współpracował. A to raczej nieopłacalne.
Mam pytanie do znawców tematu. Jeśli zakleję wszystkie piny w obiektywie i ustawię obiektyw jako manualny to AF będzie działać? Jeśli tak to czym najlepiej to zrobić? Nie chcę testować na nowej puszce aby nie uszkodzić czegoś w body.
Niestety, nie.
Tu masz schemat: klik (http://img30.imageshack.us/img30/9499/piny.jpg)
To jest Nikkor 35-70, ale w innych ze śrubokrętem jest tak samo.
Pzdr.
Mialem problem z błędem FEE w D7000, opisywałem to w innym wątku. Moje body pokazywało ten error z każdym szkłem nie AF-S. Aparat został naprawiony w niemieckim serwisie, teraz jest wszystko ok.