Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D200 a obiektywy MF

dinus
21-01-2007, 18:43
Witam,

Czy ktos z Was spotkal sie z problemem FF lub BF uzywajac D200 z obiektywami MF Nikona? Zaznaczam, ze tylko pytam.
Przy wspolpracy D200 ze stalkami MF trzeba wprowadzic ogniskowa plus przeslona w body.
W jaki sposob wyglada wspolpraca D200 z zoom-ami MF np. z MF 80-200/4? Rowniez wprowadza sie dane obiektywu w body?

Pozdrawiam
D

bacanski
21-01-2007, 19:15
pierwsze slysze, zeby ustawiac ogniskowa w puszce... ustawiasz wszystko na szkle i tylko czas na puszce itp na puszce... bynajmnioej tak logicznie wycodzi ;)

Kaleid
21-01-2007, 19:48
Te dane sa potrzebne jedynie do poprawnego dzialania swiatlomierza, i nic nie mają do BF czy FF ::) Jesli masz obiektyw o zakresie ktorego nie ma w menu, ustawiasz N/A, i ustawiasz jedynie maksymalna wartośc otwarcia przyslony.

dinus
21-01-2007, 20:18
Jasne, ze dane o obiektywie nie maja nic wspolnego z BF czy FF. Nie potrzebnie skleilem tekst ze soba.

Jedno mnie zastanawia, czy stosujac manualne szkla nikona z D200 moze pojawic sie problem BF czy FF?

Jak wyglada wspolpraca D200 z manualnymi zoom-ami? Mozna wprowadzic do body parametry takiego obiektywu 80-200/4 aby wykorzystac w pelni swiatlomierz?

Jacek_Z
21-01-2007, 20:34
pierwsze slysze, zeby ustawiac ogniskowa w puszce... ustawiasz wszystko na szkle i tylko czas na puszce itp na puszce... bynajmnioej tak logicznie wycodzi ;)

owszemu, ustawia sie ogniskową oraz jasnośc obiektywu manualnego w body d200 (w menu).
potrzebne to, by były pomiary swiatła, oraz prawidłowa współpraca z lampa błyskową.
taki obiektyw działa jakby był z pełną elektroniką. są automatyki.

a1rh+
22-01-2007, 02:43
Jak w większości postów odpowiedzi nie na temat, ale dla licznika. Odpowiedź stanowcza - TAK !
Kolega ma manualną stałkę i zooma sigmy i na obu występuje ff . Wydaje się że w manualu rządzi taka sama
zasada ta sama jak przy AF z tym że ręka jest silnikiem a pomiar potwierdza zielona dioda.
W omawianym przypadku dotyczy to szkieł a nie body , bo kolega przyniósł do mnie celem sprawdzenia czy
zachowają się tak samo na moim D200 i rezultat był identyczny - oba ff.

dinus
22-01-2007, 09:04
Jak w większości postów odpowiedzi nie na temat, ale dla licznika. Odpowiedź stanowcza - TAK !
Kolega ma manualną stałkę i zooma sigmy i na obu występuje ff . Wydaje się że w manualu rządzi taka sama
zasada ta sama jak przy AF z tym że ręka jest silnikiem a pomiar potwierdza zielona dioda.
W omawianym przypadku dotyczy to szkieł a nie body , bo kolega przyniósł do mnie celem sprawdzenia czy
zachowają się tak samo na moim D200 i rezultat był identyczny - oba ff.

Uuuu, nie dobrze.

Tak wiec kupujac D200 nie mam zadnej pewnosci, ze szkielka MF 28/2.8 oraz MF 50/1.8, ktore wykorzystuje z FM3a beda poprawnie wspolpracowaly. Dobrze to rozumiem?

Rozumiem rowniez, ze problem moze rozwiazac serwis "korygujac" optyke w serwisie?

hmmm

Ale czy wowczas nie pojawi sie problem ze wspolpraca tych szkielek z FM3?

Pozdrawiam
D

Jacek_Z
22-01-2007, 09:19
a to bardzo ciekawe.
jak korygować manualne szkła? przecież tam nie ma elektroniki, chipa.
regulować by trzeba body. to dziwne, że manuale źle ogniskują.

dinus
22-01-2007, 09:33
a to bardzo ciekawe.
jak korygować manualne szkła? przecież tam nie ma elektroniki, chipa.
regulować by trzeba body. to dziwne, że manuale źle ogniskują.

Nie wiedzialem, ze elektronike sie jakos tam ustawia.

Czy Twoj Vivitar 90/2.5 macro jest manualny? Jak wspolpracuje z D200?

Jacek_Z
22-01-2007, 09:50
manualny. współpracuje idealnie, gra wszystko, pomiary, automatyka, współpraca z lampą błyskową. Tylko kręcić trzeba ręką. nie ma ff/bf, a to szkło makro i od razu bym widział na dużych zbliżeniach., bo jest mała GO

dinus
22-01-2007, 10:07
To super.

Stoje przed dylematem wyboru dslr-a. Chcialbym wejsc w D200 poniewaz mam trzy szkielka manualne: 28/2.8, 50/1.8 oraz 105/2.8, ktore moglbym wykorzystac. Nie zalezy mi na AF, VR, AFS itp.

Druga opcja to wejsie w D80, ale to sie juz wiaze z wymiana optyki. :(

gregoire7
22-01-2007, 12:34
Wydaje mi się to oczywiste że problem BF/FF dotyczy także obiektywów manualnych, ponieważ niezależnie od tego jaki to jest obiektyw obraz w korpusie jest tworzony na zaspole czujników ostrości i matówce (przed podniesieniem lustra) oraz na matrycy lub powierzchni filmu (po podniesieniu lustra), tak więc tak naprawdę możliwa jest sytuacja gdy autofokus mówi że jest ostro a na matówce widzimy bądź nie że jest/nie jest ostro, podobnie w przypadku manualnych szkieł, potwierdzenie ostrości się świeci, ale pamiętać trzeba że czujniki ostrości tak naprawdę sygalizują TYLKO i wyłącznie ostry obraz na czujnikach, na które pada obraz tworzony przez lustra, i jeśli ten układ optyczny jest źle wykalibrowany to wiadomo..., w D70 i zresztą nie tylko do kalibracji tego układu optycznego służą znane już zapewne wielu dwie śrubki w sąsiedztwie luster, BF/FF może pojawić się z biegiem klatek, po prostu po jakimś czasie pracy mechanizmu luster wyrabiają się ich gniazda czy ograniczniki, znam taki przypadek z F100

Jacek_Z
22-01-2007, 15:34
to jak wytłumaczyć można fakt, że jedne obiektywy dają oste zdjęcie, a inne nie?
taka prosta regulacja jak piszesz byłaby na wszystkie szkła jednocześnie.

gregoire7
22-01-2007, 23:53
No i tu Jacku za cholerę pojąć nie mogę skąd się bierze czynnik mający wpływ na to że z jednym obiektywem jest ok, a z drugim takim samym już nie(sam tego nie doświadczyłem ale podobno tak bywa), na chłopski rozum napęd ostrzy dopóki nie będzie ostro, nie potrafię też uzasadnić tego że BF/FF zależy też od ogniskowej, na mojej sigmie 70-200 jak i zresztą testowanym równolegle N80-200 było tak że dla 70/80mm korpus ostrzył bliżej niż powinien, a dla 200mm dalej niż powinien, a więc nie jest to liniowa i proporcjonalna zależność, jak dla mnie problem tu leży po stronie korpusu a zniwelować go można zarówno w korpusie jak i w szkle podobno, w moim przypadku 3 obiektywy miały identyczny problem FF/BF, Nikkor 80-200, Sigma 70-200 i Sigma 24-70, jak kręcąc śrubkami ustawiłem na krótkim końcu idealnie to długi był jeszcze więcej za daleko, jak dobrze na długim końcu to krótki był jeszcze bliżej niż powinien, dla mnie interpretacja była jednoznaczna - korpus, ale jeszcze go nie wywaliłem :), ustawiłem go pod 50 :)

dinus
02-02-2007, 20:12
Bardzo dobre wiesci.
Wczoraj dojechal do mnie D200, nie ma zadnego FF i BF ze szkielkami MF 50/1.8 oraz MF Micro 105/2.8.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)

dinus
02-02-2007, 21:45
Mala probka z MF 105/2.8

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img443.imageshack.us/my.php?image=dsc001500011vd8.jpg)

Nikon D200
2007/02/02 20:09:12.5
RAW (12-bit)
Image Size: Large (3872 x 2592)
Color
Lens:
Focal Length: 105mm
Exposure Mode: Aperture Priority
Metering Mode: Multi-Pattern
1/60 sec - F/11
Exposure Comp.: 0 EV
Sensitivity: ISO 400