Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] pstryk
aikidudi
15-03-2011, 23:43
Witajcie,
Bylem na spacerze i jakoś mi się spodobał taki widoczek.
Proszę Was o jakieś słowo. Wiem, że nic specjalnego, ale chciałem zamieścić i zobaczyć co powiecie.
pzdr
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://ajpi.com/dk/dsc_3675a_.jpg)
Mnie się nie podoba ten pruski błękit nieba i halo wokół korony tego drzewa po lewej.
Karbulot
16-03-2011, 00:37
Maciek ma rację. Cos mi tutaj śmierdzi wyciaganie nieba przez zabawę kolorem selektywnym.
Cos mi tutaj śmierdzi wyciaganie nieba przez zabawę kolorem selektywnym.
Selektywny to jest świetna opcja, mnie ona pachnie a nie śmierdzi. Ja tu widzę inną metodę podsycenia czyt. przegięcia koloru na pewno, a potem maska. Albo jeszcze gorzej, pędzel i na miękko kolorowanka z palety barw:-). Kadr za "gęsty" moim zdaniem. Ja bym najpierw skupił się np. na tych drzewach po prawej, bez słońca, z tą kepą trzcin na I planie, w fajnym klimacie mgiełkowym bym zrobił. Ogólnie ja jestem na nie.
Karbulot
16-03-2011, 01:04
Selektywny to jest świetna opcja, mnie ona pachnie a nie śmierdzi.
O ile się jej używa z umiarem. W przeciwnym razie mogą wychodzić takie obwódki wokół drzew.
O ile się jej używa z umiarem. W przeciwnym razie mogą wychodzić takie obwódki wokół drzew.
Wiem!Najlepiej jak sam autor rozwieje nasze wątpliwości:-)
aikidudi
16-03-2011, 01:22
szczerze powiem, że nie podsycałem koloru jakoś specjalnie ;) trochę kontrastu dołozyłem na obiektywie miałem polara i w oryginale było podobne niebo tylko ciut jaśniejsze. Trochę je przyciemniłem by wydobyć troszkę chmurek i jeszcze tego słońca z prawej.
Są dwie maski i wokół drzewa faktycznie jest poświata ;) przy drzewnku nie postaralem się do końca - przyznaje się bez bicia :)
I już wszystko jasne.Prawdopodobnie Auto balans bieli.
aikidudi
16-03-2011, 01:33
I już wszystko jasne.Prawdopodobnie Auto balans bieli.
tak auto BW
Raczej WB (white balance) niz BW (blask & white).
aikidudi
17-03-2011, 00:34
Raczej WB (white balance) niz BW (blask & white).
oczywiście masz rację, miałem na myśli WB :)