PDA

Zobacz pełną wersję : UEA - Abu Dhabi

Rogass
15-03-2011, 16:13
Witam.

Tak sie zlozylo, ze pod koniec kwietnia przeprowadze sie na pol roku do Abu Dhabi w zwiazku z moja praca. Ale nie o tym. Chcialbym sie przygotowac jak najlepiej do tego okresu z fotograficznego punku widzenia.

Posiadam Nikona D90 oraz Nikona FA. FA to nowy nabytek i szczegolnie cieszy zabawa nim. Sklanialbym sie do zabrania jedynie FA. Problem z wywolaniem zdjec pozniej niestety bedzie, bo B&W to moge jeszcze samemu sprobowac, to z kolorem raczej nie bede sie bawil. Pozostana laby, a te jak wiecie to rozne efekty daja. Szkoda by bylo wszystko w B&W robic, bo zapewne kolorow to jest multum w tamtych rejonach.

Co do obiektywow to posiadam cos takiego:
- N18-105
- N35-70 2.8
- N70-210
- N28 2.8 (E)

Jest jeszcze lampa SB-80dx.

Jak Wy to widzicie? Czy ktos mial okazje fotografowac w tamtych okolicach? Czy luidze nie maja problemow z byciem fotografowanymi? Jakie filmy o niskich czulosciach (w koncu slonca tam pod dostatkiem) byscie polecili? Czy moze jeszcze w jakies obiektywy sie zaopatrzyc? Mam ponad miesiac wiec czasu na skompletowanie asortymentu troche jeszcze zostalo.

Pozdrawiam i dziekuje za odzew,
Bartek

slawczyk
19-03-2011, 01:25
Bartku z wywołaniem C-41 bez obaw. Spokojnie możesz znaleźć jakieś dobre laby. Jeżeli będziesz miał problemy lub nie będziesz im ufał ktoś na forum Ci pomoże.
FA to dobry pomysł. Sam bardzo lubię robić zdjęcia FE/FE2 i z reguły jak gdzieś wyjeżdżam to biorę analoga kilka szkieł. Staraj się brać takie które Ci się nie będą dublowały ogniskową. Najlepiej wziąłbym 28 + 35-70 + 70-210 - dobre szkła. Filmami się nie przejmuj bo zawsze możesz je forsować (naświetlać na innych czułościach). Proponowałbym kultową Velvię, przede wszystkim nowa Portrę 160 i Kodaka BW400CN. To z moich ulubionych. ;) Ja bym lampy nie brał tylko próbował w zastanym robić.
pozdr.