Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Trzech tenorów
Karbulot
15-03-2011, 14:23
Pierwsze w tym roku na forum krokusiki.
To jakaś wersja miniaturowa, były naprawdę malutkie.
Proszę nie narzekać na ostre słońce, niestety u mnie ostatnio albo słońce albo deszcz :-P .
Proszę też nie narzekać na lekki FF, trzaskałem z AF-em, wiało i jedna ręką musiałem się opierać o ziemię.
Więc ostrość poszła bardziej w liście niż w kielichy...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/3023/dsc0037final1sdkopia.jpg)
Karbulot
15-03-2011, 14:39
Dorzucam bonus:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img191.imageshack.us/img191/9699/dsc0023final1sdkopia.jpg)
Pięknie Ci zaśpiewali :). Trochę mi przeszkadza ten nieostry pierwszy plan na 1. Wolałabym czyste włochate listki ;-)
Karbulot
15-03-2011, 14:47
Niestety przy takim rozłożeniu obiektów, przysłony i tła, a także właściwości obiektywu makro (robione Tamronem 90), musiałbym zapodać co najmniej f/36. A i tak pierwszy plan byłby nieostry. Nie mówiąc już że taka wąska dziura odbiłaby się negatywnie na jakości fotki.
jedynka bardzo mi się podoba, a bonusie drażnią mnie trochę nieostre płatki w centrum (aczkolwiek patrząc w exif zdaję sobie sprawę, że może po prostu inaczej się nie da)
Karbulot
15-03-2011, 14:54
Bo w dwójce ostrość skupiłem na pręcikach. I wyszła tutaj idealnie. A że płatki nieostre... Podobnie jak w powyższym przypadku. Takie są zdjęcia kwiatów trzaskane szkłem makro. Naturalnie jakbym podszedł z Nikkorem 16-85 i machnął na f/8 i 16 mm, wszystko byłoby ostre. Ale wtedy fotka by wyglądała jak opakowanie nasion z kwiatami. I dopiero wtedy byłoby płasko i beznadziejnie.
dlatego właśnie nie negowałem spraw technicznych, a moja wiedza na temat makro zaczyna się i kończy na 35-70 z funkcją makro czyli tak naprawdę pseudomakro. Po prostu napisałem o wrażeniach. Oczywiście to nie znaczy, że zdjęcie nie jest dobre, tylko po prostu patrząc na poziom tych fotografii doszedłem do wniosku, że to jest oczywista oczywistość :)
Karbulot
15-03-2011, 15:07
Na bonus możesz narzekać. W sumie dorzuciłem ja przypadkiem, głównym tematem topiku sa trzy krokusy na początku. Ma prawo sie nie podobac. Jedynie wyjaśniam co i jak w sprawach technicznych. Nie mówiąc już o tym, że jakbym zwiekszył odległość ostrzenia lub przysłonę, wyszłaby nieciekawa podłoga, ziemia pełna liści i gałęzi.
Więc tak kolego. Najpierw pełna asekuracja z Twojej strony :D a później oczekujesz oceny - dobre !!! :D
W dodatku sam sobie wytknąłeś wszystkie błędy - w dodatku trafnie !!! :D
A ocena - świetna kolorystyka, doskonała plastyka tonalna - oby więcej takich zdjęć .
pozdrawiam
Karbulot
15-03-2011, 16:12
Może niekoniecznie asekuracja :-P .
Po prostu informacja, zanim miłośnicy światła mnie tutaj zjedzą :) .
Niestety warunki pogodowe mam ostatnio słabe.
Cały tydzień padało i mżyło, dzisiaj pierwszy raz zajrzało słoneczko.
pitupitu
15-03-2011, 17:41
Bardzo bardzo dobre zdjęcia. Fajnie zobaczyć już trochę kwiatowej wiosny, ja jeszcze krokusów nie widziałam w tym roku ;p muszę nadrobić zaległości. Zdjęcia mają fajną kolorystykę, Pierwsze ma fajną kompozycję. Pozdrawiam.
Karbulot
16-03-2011, 15:34
Dziekuje za komentarze :) .
Spodziewałem się jednak większego ruszenia... ;)
Dla mnie bomba! Pięknie Ci to wyszło.
rafalg78
16-03-2011, 21:25
1 zbyt centralny kadr jak dla mnie. Poza tym przy czasie 1/400s miałeś jeszcze dużo zapasu żeby zwiększyć GO. Byłby ciekawiej.
2 za ciemno i kadr centralny i ponownie część kwiatu poza GO, a czas 1/640.
Karbulot
17-03-2011, 00:16
1 zbyt centralny kadr jak dla mnie.
Nie zawsze kadr musi być "niecentralny". To jeden z takich przypadków. Nie chciałem dodawać pustej przestrzeni z lewej czy prawej strony, bo niby po co? Specjalnie kadr zrobiłem taki "ołtarzowy".
Poza tym przy czasie 1/400s miałeś jeszcze dużo zapasu żeby zwiększyć GO. Byłby ciekawiej.
Nie miałem żadnego zapasu. Ogniskowa 90 mm to dość długa ogniskowa. Tym bardziej, że Tamron 90 nie posiada stabilizacji. Zresztą zmniejszenie dziury nawet do f/13 tutaj niewiele by dało, co najwyżej nieco ostrzejszą podłogę. Wiem, bo mam kadry i z f/13, niestety poruszone (za długie naświetlanie).
2 za ciemno i kadr centralny i ponownie część kwiatu poza GO, a czas 1/640.
Specjalnie przyciemniłem nieciekawe rogi i dodałem winietę, w celu wyeksponowania kwiatka. Specjalnie tez dałem go centralnie. I podobnie jak powyżej, przy takim ujęciu nawet f/25 nie zrobiłaby całego kwiata ostrego. Musiałbym stanąć dalej, ale nie chciałem. tematem przewodnim były pręciki a nie cały kwiatek.
evilseed
17-03-2011, 00:47
Lubię takie fotki, odprężają mnie :) Bardzo mi się podobają!