Zobacz pełną wersję : telekonwerter do 70-300
Witam
na początek usprawiedliwienie.... szukałem!! ale niestety nie znalazłem
Jestem amatorem fotografii, posiadam D90 18-105 i 70-300 VR, a teraz najważniejsze czy jest możliwość zastosowania telekonwertera do 70-300?? a może jakieś pierścienie pośrednie?? coś co pozwoli mi na większe zbliżenia.
z góry dzięki za podpowiedzi
z tych co znam to jedynie Kenko TC 1.4 300PRO, choć przy gorszych warunkach "świetlnych" mogą wystąpić problemy z AF.
znalazłem taki opis
Konwerter Kenko TELEPLUS PRO 300 DG 1,4x zwiększa ogniskową obiektywu 1,4-krotnie (zmniejszając przy tym jasność obiektywu o 1 działkę przysłony). Przykładowo z obiektywu 70-200 f/2,8 uzyskujemy 100-280 f/4. Jest zalecany do obiektywów o ogniskowej powyżej 100 mm, gdyż wtedy jego zastosowanie przynosi najlepsze efekty.W niektórych modelach aparatów, z obiektywami o jasności powyżej f4 może być konieczne ręczne ustawianie ostrości.
czyli przy N70-300 to chyba będzie za ciemno....
jak Ci pisałem; przy dobrej pogodzie ( słońce ) da radę, w gorszych warunkach ( pochmurno i niskie ISO ) niestety AF polegnie:(
Poza tym może okazać się, że lepszą jakość da wycięcie cropa z obrazka bez konwertera niż obrazek powiększony optycznie konwerterem.. Generalnie konwertery nadają się tylko do stałek, od 105/2.8 do 600/4. W systemie Nikona z zoomów to tylko do 70-200/2.8 oraz 200-400/4 jest sens podpinać telekonwerter. Nowy TC-20E III oferuje dobrą jakość, ale przydałyby się wersje 1.4 i 1.7. Gdyby ewentualny nowy 1.4 był tak dobry jak 2.0 w porównaniu ze starą wersją, to być może z obiektywem 70-300 +1.4 osiągnęłoby się zadowalające rezultaty.
Najpierw zdefiniuj słowo zbliżenie. Literalnie rzecz biorąc, chcesz podejść bliżej do obiektu, czyli zrobić makro. Wtedy pierścienie (ale i telekonwerter).
Zapewne chcesz jednak uzyskać mniejszy kąt, czyli większe powiększenie. Wtedy tylko telekonwerter. Kenko da radę, jak będzie jasno, ale cudów ostrości nie oczekuj.
właśnie chodzi o obiekty oddalone od obiektywu. Musze poszukać sklepu żeby przypiąć konwerter i spróbować czy da radę. Dzięki za podpowiedzi:)
daj sobie raczej spokoj
telekonwertter zabiera swiatlo, w przypadku TC 1.4x jest to jedna dzialka i teraz dowcip polega na tym, ze szklo f5.6 jakim jest 70-300 po zapieciu TC bedzie mialo swiatlo f7.1 i teraz
nikonowski autofokus dziala tylko ze szklami f5.6 lub jasniejszymi (wg deklaracji producenta), wiec ta kombinacja jest juz poza specyfikacja Nikona
co skutkuje tym, ze AF chodzi czasami (w dobrym swietle) i jakos (wolno)
i umowmy sie - biorac poprawke na jkosc 70-300VR - z tc bedzie mydelko raczej
Mam dokładnie taki zestaw, bez problemów działa autofokus i VR.
Jeżeli Ci potrzeba koniecznie takiej ogniskowej, to nie ma alternatywy, bo 70-300 w pełni współpracuje tylko z tym konwerterem.
Zalezy co dla kogo jest "bez problemow" nawet 70-200 dziala wolniej z TC a 70-300 raczej predkoscia mu nie dorownuje, w gorszym swietle bedzie porazka chyba ze to ma byc zestaw do fotografowania tylko w sloneczne dni.
Mam dokładnie taki zestaw, bez problemów działa autofokus i VR.
Jeżeli Ci potrzeba koniecznie takiej ogniskowej, to nie ma alternatywy, bo 70-300 w pełni współpracuje tylko z tym konwerterem.
Również nam ten zestaw i potwierdzam powyższe, cyt "bez problemów działa autofokus i VR" - oznacza wolniej lecz celnie.
"bez problemów działa autofokus i VR" - oznacza wolniej lecz celnie.
.... to miałem na myśli :D
pod warunkiem, ze jest dostateczny kontrast zeby czujniki af zlapaly
w pochmurny dzien, przy slabym swietle i malo kontrastowym motywie nie bedzie tak rozowo, albo nie ustawil w ogole, albo bedzie szukal
dobrze zeby kupujacy konwerter mial swiadomosc, ze Nikon niczego nie gwarantuje, gdy bedziemy uzywali szkiel ciemniejszym niz f5.6, a takim 70-300 VR z konwerterem sie stanie
jednym slowem jesli bedzie chodzic to fajnie, ale jesli nie to Twoj (w sensie uzytkownika) problem, my ostrzegalismy
i kolejna sprawa, jesli szklo klasy supertele, trzeba o ta dzialke przymknac, zeby wyeliminowac wplyw konwertera na ostrosc obrazka, to co dostaniemy z takim 70-300
z f5.6, na f8 po uzyciu konwertera i zeby troche doostrzyc przymykamy na f11
wiec po uzyciu konwertera kolega dostanie szklo uzywalne w dobrej pogodzie, z wolnym af i uzywalnym zakresem przeslon od f11 w gore
o ile stacjonarne motywy da sie tak focic, o tyle w ruchu to raczej pomylka
o tym tez go warto uswiadomic, nieprawdaz ??
pod warunkiem, ze jest dostateczny kontrast zeby czujniki af zlapaly
w pochmurny dzien, przy slabym swietle i malo kontrastowym motywie nie bedzie tak rozowo, albo nie ustawil w ogole, albo bedzie szukal
dobrze zeby kupujacy konwerter mial swiadomosc, ze Nikon niczego nie gwarantuje, gdy bedziemy uzywali szkiel ciemniejszym niz f5.6, a takim 70-300 VR z konwerterem sie stanie
jednym slowem jesli bedzie chodzic to fajnie, ale jesli nie to Twoj (w sensie uzytkownika) problem, my ostrzegalismy
i kolejna sprawa, jesli szklo klasy supertele, trzeba o ta dzialke przymknac, zeby wyeliminowac wplyw konwertera na ostrosc obrazka, to co dostaniemy z takim 70-300
z f5.6, na f8 po uzyciu konwertera i zeby troche doostrzyc przymykamy na f11
wiec po uzyciu konwertera kolega dostanie szklo uzywalne w dobrej pogodzie, z wolnym af i uzywalnym zakresem przeslon od f11 w gore
o ile stacjonarne motywy da sie tak focic, o tyle w ruchu to raczej pomylka
o tym tez go warto uswiadomic, nieprawdaz ??
Po co to powtarzasz ,przecież w poście nr 2 i 4 wilk325 opisał warunki jakie należy spełnić,aby efekt połączenia Nikkora i Kenko "miał ręce i nogi" .;)
bardzo ogolnie... a jesli ktos pyta o takie pdostawowe rzeczy zwiazane z konwerterami to znaczy ze raczej doswiadczenia w temacie nie ma... wiec poszerzenie informacji nie zaszkodzi...
jak juz ktos ma wydac 7-8 stow na konwerter to lepiej zeby podejmowal decyzje na podstawie konkretnych informacji a nie "rąk i nóg"
podstawowe pytanie jakie powinno pasc tutaj to po co konwerter, znaczy co chce kolega focic i tak naprawde w zaleznosci od tematu mozna sugerowac
albo TC (jako rozwiazanie prawie ze najgorsze z mozliwych) albo kupno innego obiektywu
albo TC (jako rozwiazanie prawie ze najgorsze z mozliwych) albo kupno innego obiektywu
Pod warunkiem,że kieszeń wytrzyma wydatek kilku,a może i kilkunastu tyś. zł. na nowe szkło,to TC zawsze będzie "półśrodkiem" w tym porównaniu .
niekoniecznie zaraz kilkunastu tys... alternatywa do w zasadzie malo uzywalnego zestawu pt. 70-300VR + TC moze byc Sigma 120-400 ze stabilizacja
sprzedajesz 70-300VR za 1000-1200PLN, dokladasz kase na TC czyli masz juz 2 tys
nowa Sigma to ok 3 tys zl, wiec albo dozbierasz do nowego, albo szukasz uzywki, ktora miedzy 2 a 2,5 tys powinna stac
zakres bedziesz mial ten sam jak 70-300 z TC (w sensie mm), a uzywalnosc wieksza (swiatlo)
niekoniecznie zaraz kilkunastu tys... alternatywa do w zasadzie malo uzywalnego zestawu pt. 70-300VR + TC moze byc Sigma 120-400 ze stabilizacja
Wybacz ,ale ja pisałem o szkiełkach Nikkora - mam alergię na Sigmę .
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi:)
Chyba jednak zrezygnuję z zakupy TC, ogólnie chodzi o fotografowanie leśnych zwierząt, do których bardzo blisko podejść nie można i samolocików na sportowym lotnisku. Wiec raczej pozostanę przy 70-300 bo na dłuższy i jaśniejszy na razie mnie nie stać.
Jeszcze raz dzięki za rozjaśnienie tematu:)
To ja dzisiaj odświeżę wątek. ;)
Jestem właścicielem Tamrona 70-300 VC USD w połączeniu z d5100. Fotografuję między innymi samoloty na wysokościach przelotowych, jednak te 300mm to oczywiście za mało (choć ten tamron świetnie sobie z nimi mimo wszystko radzi).
Kiedyś pewnie przyjdzie czas na zakup Synty 8" aczkolwiek na ten moment nie mam ochoty bawić się z 20kg sprzętu. Myślałam o czymś zdecydowanie lżejszym... I tym tropem trafiłam na coś takiego jak telekonwerter. Znalazłam np. coś takiego - TELEKONWERTER 2X 62MM LENSSO SUPER HD. Czy możecie coś na ten temat powiedzieć?
Pozdrawiam
Zapomnij o takich wynalazkach. Jeśli telekonwerter, to mocowany między obiektyw i body. Zapomnij jednak o x2. Nawet z x1.4 obiektyw ściemni się do 8 i AF ma prawo nie działać.
Dziękuję za odpowiedź ;)
W takim razie - jaki to ten telekonwerter między obiektyw a puszkę? Mogę o jakąś nazwę prosić?
Do Tamrona chyba tylko Kenko http://www.ceneo.pl/3325257
Albo starsze konstrukcje Vivitar czy Kenko
Dzięki. ;)
Chyba jednak wolę Syntę.