PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Unomat B24 TAC + Yongnuo RF602 problem

esk2
15-03-2011, 09:41
witam

niedawno zakupiłem bezpośrednio u producenta zestaw Yongnuo RF-602. Po podłączeniu go z lampa Sigma DG 500ST działa pięknie. Problem pojawia się z chwilą podłączenia do RF'ki starej lampy Unomat B24, lampa ustawiona na M,
laduje się natomiast z chwila wyzwolenia z puszki na odbiorniku RF mryga jedynie dioda na czerwono.
Próbowałem podłączyć ja poprzez kabelek, ale wtedy (przy włączonej lampie) z chwila dotkniecia jacka wyzwala sie blysk, natomiast na wyłączonej po wpięciu do RF'ki i wlaczeniu lampy, ładuje się i od razu wyzwala samoczynnie błysk i tak w kółko, ładuje się i błyska.
Nie wiem jak ugryźć ten problem, podejrzewam że stary Unomat może mieć wysokie napięcie na stopce co może stanowić barierę dla RF'ek. Może ktoś wie coś w temacie, wie jak dokonać modyfikacji czy jest może jakiś sposób by lampa unomat gadała z Youngnuo?
Chciałbym wykorzystywać ją dodatkowo (tzn jako druga) do strobbingu, ale fora milcza w tym temacie.

Czy niezbędna będzie wymiana poczciwego Unomata na coś innego?

będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek porady, ewentualną pomoc.

pozdrawiam zainteresowanych ;P

Lucas Z
15-03-2011, 10:17
Raczej na wysokie napięcie na stopce, masz szczęście że ci odbiornika nie spaliło

esk2
15-03-2011, 10:27
czy wobec tego jest jakiś super sposób na obniżenie napięcia?

Art Erie
15-03-2011, 10:34
Przyzwoite "radio" wytrzymuje do 400V, unomat ma na stopce 53V; więc wszysko pod kontrolą 8-)
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/45432-test-lampy-unomat-b-24-tac.htm

esk2
15-03-2011, 10:43
Przyzwoite "radio" wytrzymuje do 400V, unomat ma na stopce 53V; więc wszysko pod kontrolą 8-)
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/45432-test-lampy-unomat-b-24-tac.htm

artykuł znam zapoznawałem się z nim jakiś czas temu, jeśli jednak załozymy 53v napięcia to w czym tkwi problem niewyzwalania jej z RF602?! bo tu tak naprawdę tkwi mój problem.

Art Erie
15-03-2011, 11:02
Nie znam RF-602, ale zakładam że wszystkie działają na tej samej zasadzie więc tutaj bym problemu raczej nie szukał.
Co do lampy to podłącz kabelek synchro, włącz lampę i małym śrubokrętem zewrzyj styki kabelka ( po stronie którą się podłacza do "radia"). Jeśli lampa pracuje prawidłowo, a kabelek nie jest uszkodzony muszisz w ten sposób wyzwolić błysk lampy.
Jeśli RF działa z innymi lampami, Unomat i kabelek są sprawne, a mimo to nie pracują razem poprawnie - to być może lampa ma odwróconą polaryzację (+/-) i to jest powodem problemu :?: (choć nie powinno to mieć znaczenia, ale nie wiem jakl RF dokładnie wygląda w środku). Możliwe też jest, że wtyczka wężyka i gniazdo RF nie mają ze sobą połączenia (elektrycznego), jakaś śniedż, brak styku, gniazda nie pasują za bardzo siebie...

Art Erie
15-03-2011, 12:09
[...]Unomat i kabelek są sprawne, a mimo to nie pracują razem poprawnie - to być może lampa ma odwróconą polaryzację (+/-) i to jest powodem problemu :?: (choć nie powinno to mieć znaczenia, ale nie wiem jakl RF dokładnie wygląda w środku). [...]

Sprawdziłem dokładnie i odwrotna polaryzacja ma znaczenie (poprzednio napisałem: "choć nie powinno to mieć znaczenia").

esk2
15-03-2011, 12:44
Sprawdziłem dokładnie i odwrotna polaryzacja ma znaczenie (poprzednio napisałem: "choć nie powinno to mieć znaczenia").

czyli w tej sytuacji jedyne co moge to rozkręcić lampę i spróbować przelutować kabelki?!
czy nie uwalę w ten sposób urządzenia?

Art Erie
15-03-2011, 14:23
czyli w tej sytuacji jedyne co moge to rozkręcić lampę i spróbować przelutować kabelki?!
czy nie uwalę w ten sposób urządzenia?

Nie. Jeśli wszystkie połączenia przewodzą, a lampa po zwarciu styków błyska i problemem jest odwrotna polaryzacja, to wystarczy zamienić kabelki na przewodzie synchro. W ten sposób nie uwalisz lampy, nie porazi się napięcie z kondensatora, a jeśli zrobisz coś nie tak to zepsujesz kabelek, a nie lampę.

esk2
15-03-2011, 21:10
udalo mi sie jakos to sprawdzic, lampa nie reaguje na wyzwalacz, tak jak wczesniej na odbiorniku pojawia sie jedynie swiatlo diody na czerwono. takze lampa idzie na sprzedaz.
a ja pomysle o taniej Yongnuo YN-462 ktora daje sobie swietnie rade ze zdalnym wyzwalaniem a i sama nie ma najgorszych opinii...

dziekuje za okazaną chęc pomocy

pzdr

esk2
15-03-2011, 21:41
ostatnie pytanie co do wyboru:

-nowa Yongnuo YN-462 lub YN-460 ii
-używany SB-24

??

arek-hs
16-03-2011, 12:39
Jak ci nie zależy na zoomie to YN460-II.