Zobacz pełną wersję : D90 - Filmowanie
Witam, mam pytanie czy da się jakoś ustawić podczas filmowania żeby sam ostrzył i nie trzeba było ręcznie ??
z góry dzięki
Nie.
W D90 można tylko ostrzyć ręczne podczas filmowania.
kacperek2004
15-03-2011, 09:19
I chyba dobrze, bo w D7000 jest ostrzenie automatyczne, ale na nagraniu słychać silnik AF. Suma sumaru też trzeba jechać na manualu. Mogę się jedynie domyślać, że są obiektywy z bardziej cichymi silnikami i obiektywy głośniejsze.
Jest też możliwość podłączenia zewnętrznego mikrofonu, co w zasadzie eliminuje szumy i trzaski związane z obsługą aparatu podczas filmowania.
Nie da się, ale zawsze można założyć szerokie szkło i odpowiednio przymknąć żeby osiągnąć rozsądnie dużą głębię ostrości :)
Oczywiście, myślałem o D7000, a tu chodzi o D90. Przepraszam. Swoją drogą, to nie rozumiem, dlaczego do D90 nie można podłączyć zewnętrznego mikrofonu i dlaczego dźwięk jest mono!!! Obraz HD a dźwięk mono!?
Bo to była pierwsza lustrzanka z kręceniem filmów.
no to trochę lipa :(
dzięki chłopaki
michal_gie
19-03-2011, 18:45
aparat to aparat a nie kamera... jeśli chcesz robić filmy to kup kamerę za 500 zł i masz wszystko... HD, stereo, zewnętrzny mic itp.
jackrabbit
19-03-2011, 19:16
aparat to aparat a nie kamera... jeśli chcesz robić filmy to kup kamerę za 500 zł i masz wszystko... HD, stereo, zewnętrzny mic itp.
rozumiem ze to taka kamera ze zmienna optyka? pokaz jakis przyklad moze :)
Odpowiedź już padła. Zamykam.