Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krzakowo kolorowo...
za długo przy tym spędziłem czasu i pewnie przesadziłem, jeżeli tak to piszcie śmiało,biorę wszystko na klatę!
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/21652965168590987571.jpg)
zapraszam,
Niestety kadrowo mało ciekawie ( pewnie sugerowałeś się symetrią) obróbkowo też nie ciekawie, za mało światła, a za kontrastu :-)
Jest może "krzakowo", ale zdecydowanie niekolorowo.
I faktycznie skłaniałbym sie do opinii poprzednika, ze samo ujęcie niewarte raczej uwieczniania, a juz na pewno jakiegos długiego procesu wyrafinowanej obróbki
Czyli rozwialiście moje wahania...znaczy sie kosz...( a tak się starałem, prawie dwa dni) oj niedobrzy forumowicze...
pozdrawiam,
atrem_foto
15-03-2011, 14:10
W sumie ja się zastanawiam, co chciałeś tą fotografią przedstawić? to znaczy, co konkretnie jest tematem? Krzaki, jak sugeruje tytuł wątku? Co miała za zadanie ta dwudniowa obróbka? Nie są to pytania złośliwe - raczej chciałbym Ci pokazać, jak ja podchodzę do oglądania zdjęcia. Szukam w nim czegoś, co chciałbyś mi powiedzieć bez udziału słów (czyli nawet często nie jest istotny tytuł). Tak odbieram fotografię.
Myślę, że zrobiłeś zdjęcie, kierując się czymś (np. podobały Ci się prawdziwe kolory tych krzaków). Po obejrzeniu na monitorze stwierdziłeś, że na zdjęciu już tego nie ma i chciałeś przywrócić to obróbką. Niestety, niespecjalnie się udało. Za rok nie będziesz pamiętał, o co Ci z tą fotką tak naprawdę chodziło, wierz mi :)
Jak słusznie powiedziałeś - tym razem kosz. Niestety.
Karbulot
15-03-2011, 14:44
Z ciekawością bym obejrzał RAW-a.
Czy to wynik słabego naświetlenia czy kiepskiej obróbki.
... no nie... MZ również "DOS"
Powiem tak, naprawdę nie ma się nad czym rozczulać,pokazałem tę fotkę z racji tej, że tak jak napisałem w pierwszym poście, miałem co do niej mieszane uczucie i wstawiłem ją dla upewnienia się czy się mylę czy nie,
nie widzę z Waszej strony akceptacji zarówno co do obróbki jak i samego kadru i tak to wszystko przyjmuję, jest ok.,nie mam zamiaru unosić się honorem ani na nikogo się obrażać ,wyszła kicha-no trudno, zapinamy pasy i jedziemy dalej,
miedzy innymi po to jesteście aby dawać sygnały że idzie się w złym kierunku.Z drugiej strony gdyby foty mieli wstawiać tylko sami wykwintni forumowicze nie byłoby co komentować, do czego się przyczepiać, wiałoby nudą.
pozdrawiam,
jacol4 może wrzuć jeszcze tak jak sugeruje Karbulot plik raw. Myślę, że znajdzie się na pewno ktoś, kto obrobi "po swojemu", zawsze to jakieś dodatkowe informacje.
jacol4 może wrzuć jeszcze tak jak sugeruje Karbulot plik raw. Myślę, że znajdzie się na pewno ktoś, kto obrobi "po swojemu", zawsze to jakieś dodatkowe informacje.
nie, nie ciągnijmy tego dalej, nie ma sensu.
Karbulot
15-03-2011, 16:08
Nawet najlepiej naświetlone poprawnie zdjęcie można spartolić nieumiejętną obróbką. Być może właśnie tak jest u Ciebie. Wrzucenie RAW-a pomogłoby Ci bardzo w spojrzeniu okiem trzecich osób, co właściwie robisz źle. Trudno o lepszą pomoc. Ale skoro nie chcesz, eksperymentuj w ciemno dalej.
Fota do kosza, bo tam raczej jej miejsce jest.
A Ty śmigaj w plener. Ptaszki zaczynają ćwierkać, zieleń powoli się budzi. Szukać światła i dobrego kadru i prezentować efekty. Czekamy :).