Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kwadrat wieczorową porą....
.... popełniony trzy dni temu :-) jestem ciekaw jak odbieracie ten kadr :mrgreen: tylko szczerze
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img861.imageshack.us/i/dsc2616b.jpg/)
JaroPienza
14-03-2011, 21:55
Szkoda ,że te drzewa tak centralnie. Pierwsze wrażenie to ,że strasznie ciemno.
Mnie się podoba, ale ja traktuję czasem fotografię jak obraz czy grafikę i tak tę odbieram.
maniak666
14-03-2011, 22:03
Trochę ten wał? przyciężkawy. Ale czy tak strasznie ciemno. Nie, w końcu wieczór jest. Niebo ładnie wyszło, no i te jemioły na drzewie... Sympatyczne to.
martinez
14-03-2011, 22:07
Jak dla mnie za ciemno, zdecydowanie :)
Coraz większe te ramki ;)
Późna pora już była, a spodobało mi się niebo, może całkowicie przyciemnić dół i pokazać same kontury drzew?
maniak666
14-03-2011, 22:17
I zmniejsz ramkę:smile:
Bartekkw
14-03-2011, 22:20
I zmniejsz ramkę:smile:
Rama musi być ;) Fot mi się podoba - tak jak jest. Czuć fajny klimat wieczoru, wzrok zasuwa po drodze, niebo pikne. Jest OK
maniak666
14-03-2011, 22:24
Jakąś grupe gruboramkowców zakładacie czy co?:lol:
Czasami ramka poprawia odbiór zdjęcia :-) w tym przypadku taki rozmiar wydawał mi się słuszny :mrgreen:
Późna pora już była, a spodobało mi się niebo, może całkowicie przyciemnić dół i pokazać same kontury drzew?
Nie . rozjaśnić dol .
Jacenty Z.
14-03-2011, 22:42
Oj, moim zdaniem ściemnić cały dół nie :(... Tak samo na górze, jak i na dole widzę ładne wizualne konflikty tonacji ciepłej i zimnej, przedzielone obszarem neutralnego cienia (może nawet warto by odrobinę przesunąć punkt czerni).
Ramka faktycznie dość siermiężna jak do tak nastrojowej sceny. Podobnie jak jednemu z przedmówców przeszkadza mi nieco zbyt centralna pozycja głównego drzewa - ale gdybyśmy pojechali z kadrem w prawo, to wejdzie słońce i mogłoby się już zrobić trochę kiczowato - może więc bezpieczniej lubić to zdjęcie tak jak jest (minus ramka).
P.S. Byłbym zapomniał, mi też ciemność nie przeszkadza. I weź tu dogódź wszystkim ;)
Ramka mi nie przeszkadza, natomiast krzaczory są zbyt ciemne imho.
Przyczepię się tylko do ciemnych miejsc ;)
Ciemność, widzę ciemność :D masz lepsze
Zgadzam sie, tutaj zdecydowanie wyszlo za ciemno
Światełko i niebo bardzo ładne ,no może dół trochę za ciemny.Pozdrawiam
jacekz40
15-03-2011, 16:26
Podoba mi się ta fotka w takim wykonaniu jak jest :)
A ja bym tu nic nie rozjaśniał na siłę. Na pewno drzemią w tych ciemnicach informacje, tylko jakie informacje. Myślę, że mało atrakcyjne w tym czasie krzaczory nie dodały by temu zdjęciu zbytnio urody.
Moim zdaniem wiczorkowy klimat jaki został zamknięty w tym kadrze, jego kompozycja i fajna kolorystyka robią to zdjęcie. Ale to tylko moje subiektywne postrzeganie takiego tematu i każdy oczywiście może na to patrzeć inaczej :).
arturoartek
15-03-2011, 22:09
Czasami ramka poprawia odbiór zdjęcia :-) w tym przypadku taki rozmiar wydawał mi się słuszny :mrgreen:
Według mnie ta ramka zdecydowanie zakłóca odbiór tego zdjęcia, bez tej bieli ta fotka wiele by zyskała i nie byłaby wcale za ciemna. Fantastyczne kontury drzew super grają z tym niebem, a kadrowo tylko ten wał przeszkadza za dużo go. A że centralnie, zasady czasem trzeba łamać.