PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie (no name?)

Cysiu
14-03-2011, 21:18
Witam.

Powoli przymierzam się do pierścieni pośrednich do mojej 50ki. Czytałem ten temat: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=174403
Chyba te same opisane pierścienie są tu:
http://jabbafoto.pl/opis/1410752/pierscienie-posrednie-makro-auto-do-nikon---z-przeniesieniem-automatyki.html

Niestety jak wynika z odpowiedzi użytkownika pioter m, te na allegro nie są tymi z JabbaFoto.
Więc mógłby ktoś mi coś powiedzieć o tych z JabbaFoto? Kuszą mnie bardzo długością, ale jak są coś nie teges, to nie wiem, czy warto...

Z góry dziękuję :)

JURAS12
14-03-2011, 22:34
Tak,pewno "No Name", bo gdyby były to Delta (wizualnie są podobne),to sprzedawca nie wstydziłby się o tym napisać.
Najlepiej kupić oryginał,ale wiadomo cena; alternatywa Kenko-choć również sporo kaski http://allegro.pl/e-oko-kenko-pierscienie-posrednie-nikon-af-f-vat-i1498725121.html , a może Phottix http://allegro.pl/phottix-pierscienie-makro-nikon-auto-12-20-36-i1495809960.html , lub Delta http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-macro-do-nikon-z-automatyk-i1501845283.html oraz http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-nikon-auto-delta-wawa-i1509118447.html - przykładowe propozycje.

Art Erie
14-03-2011, 22:52
Tak,pewno "No Name", bo gdyby były to Delta (wizualnie są podobne),to sprzedawca nie wstydziłby się o tym napisać.
Najlepiej kupić oryginał,ale wiadomo cena; alternatywa[...]

Pierścienie w dwu ostatnich linkach nie są wewnatrz wyczernione?

Cysiu
14-03-2011, 22:56
Z tych trzech ostatnich, to zbytnio różnicy nie ma, nie?

pioter m
15-03-2011, 16:48
Phottixy sa inne i zbyt drogie. To sa de facto pierscienie delta, ale wersja eco, ktora pod szyldem delty kosztuje okol 100zl mniej. Roznia sie (phottixy) tym, ze podobnie jak wersja eco delty, maja mocowanie plastikowe. Nie polecam.

Delty sa OK. Kenko sa oczywiscie duzo lepsze (cale metalowe), ale za taka cene zdecydowanie warto rozwazyc obiektyw makro.

Pierscienie dwoch ostatnich linkow sa dobre. Aczkolwiek poszukalbym sklepu lub sprzedawcy allegro na miejscu, bo przesylka kosztuje. Chyba ze na miejscu jest duzo drozej.
Pozdrawiam.
Piotr

Cysiu
15-03-2011, 21:34
O ECO o te Ci chodziło?: http://www.multifoto.pl/delta-pierscienie-posrednie-makro-nikon-af-eco-dpmneco.html
Plastikowe = większe prawdopodobieństwo, że coś pęknie, nie? Wszystkie pierścienie będę miał cały czas połączone. Więc praktycznie zostają tylko swa końce. Nie wydaje mi się, żebym się obchodził tak niedelikatnie, żebym zepsuł coś. Nigdy nie zdarzyło mi się czegokolwiek związanego z aparatem popsuć, więc zakładam optymistycznie, że tego też nie popsuję. Warto ryzykować?

pioter m
15-03-2011, 23:12
O ECO o te Ci chodziło?: http://www.multifoto.pl/delta-pierscienie-posrednie-makro-nikon-af-eco-dpmneco.html
Plastikowe = większe prawdopodobieństwo, że coś pęknie, nie? Wszystkie pierścienie będę miał cały czas połączone. Więc praktycznie zostają tylko swa końce. Nie wydaje mi się, żebym się obchodził tak niedelikatnie, żebym zepsuł coś. Nigdy nie zdarzyło mi się czegokolwiek związanego z aparatem popsuć, więc zakładam optymistycznie, że tego też nie popsuję. Warto ryzykować?
Dzialaja tak samo, jak te drozsze. Nic zlego nie powinno im sie dziac, jesli bedziesz sie z nimi obchodzil odpowiednio. Nie beda lubily podpinania ciezkich obiektywow i ogolnie czestego przepinania. Plastik szybciej sie zuzywa. Tu nie ma zadnej filozofii.
Pare osob utyskiwalo na klopoty ze stykami (norma przy luzach na bagnecie), ale nie bylo ich (utyskiwan) wiele.

Wiem, ze stowka piechota nie chodzi, ale ja bym ich nie kupil, bo zapinalbym ciezszy obiektyw, a nie 50/1.8. Innych roznic w dzialaniu nie bedzie.

wer
15-03-2011, 23:15
Co do eko. To czasami przestaje coś stykać, szczególnie przy ciężkim szkle i aparat przestaje widzieć obiektyw. Jako, że 50 jest malutka nie powinno być tego problemu.

Cysiu
15-03-2011, 23:18
Co do eko. To czasami przestaje coś stykać, szczególnie przy ciężkim szkle i aparat przestaje widzieć obiektyw. Jako, że 50 jest malutka nie powinno być tego problemu.

I innego nie mam zamiaru podłączać... Dzięki wielkie :)

daromax
16-03-2011, 13:44
To ja mam takie pytanie odnośnie dokładnie pierścieni KENKO i DELTY, delta jest połowę tańsza aczkolwiek mogę wyłożyć kasę na Kenko, tylko, czy widać szczególne różnice? BO jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać...a dokładnie interesuje mnie czy te Delty są solidne i bezpiecznie zapnę pod nie inne cięższe szkło niż 50mm.

pioter m
16-03-2011, 20:29
Roznica bedzie widoczna. Kenko sa CALE z metalu i nic sie nie ugina. Te drozsze delty juz nie sa tak solidne, chociaz mocowania sa metalowe. Sam sprawdz/pomacaj.
Kenko beda trzymaly swoja wartosc przy odsprzedazy.

alpaczino
16-03-2011, 21:17
To ja mam takie pytanie odnośnie dokładnie pierścieni KENKO i DELTY, delta jest połowę tańsza aczkolwiek mogę wyłożyć kasę na Kenko, tylko, czy widać szczególne różnice? BO jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać...a dokładnie interesuje mnie czy te Delty są solidne i bezpiecznie zapnę pod nie inne cięższe szkło niż 50mm.

Moja rada - jeśli Cię stać na Kenko, to kup Kenko i zapomnij o problemach a jeśli Cię nie stać, to tym bardziej kup Kenko, bo jak Ci się coś "ugnie" lub ułamie, to będziesz musiał kupić drugi raz, znaczy jeszcze raz zapłacić za pierścienie (będzie bolało) i wtedy będziesz chciał kupić coś lepszego (czyli Kenko). Efekt końcowy = Kenko (tylko droższe o wartość tych pierwszych). Ponadto nie wyobrażam sobie zapinać coś mniej wytrzymałego niż Kenko pomiędzy D90 i N105VR - no ale to jest moje skromne zdanie. W sumie Delty są, jak piszesz, dwa razy tańsze a to znaczy, że może Ci się aż dwa razy coś "ugiąć" i dopiero wtedy będzie drożej. ;-)
Ja mam Kenko i jestem zadowolony - polecam.

jumbox
17-03-2011, 21:36
Z tymi deltami to bym nie przesadzał. Wersje normalne (nie econo) są całkiem całkiem. Właśnie sprawdziłem podpiętą do tych pierścieni S150 - nic się nie ugina....ale za krótko mam S150 aby dać jednoznaczną opinię o wytrzymałości tych pierścieni DELTA. Wg mnie jak pierścienie będą używane sporadycznie i do lżejszych konstrukcji obiektywów to DELTA spełni swoją rolę.

manat
21-03-2011, 00:20
Mam pierścienie Delta z przeniesieniem automatyki i "śrubokręta" i raczej ich nie polecam. Gdybym miał kupować teraz, kupiłbym kenko na e-buy - nieco ponad 400PLN. Problemem jest brak wyczernienia wewnątrz. Najdłuższy pierścień ma co prawda wyczernienie, ale farba mimo wszystko błyszczy i bardzo mocno zaświetla zdjęcia robione pod światło. Ostatnio wyczerniłem wnętrza tych pierścieni domowym sposobem i różnica jest zdecydowana. Jednak po co się męczyć i kombinować jakieś prowizorki, lepiej od razu kupić solidny produkt.

wafloski
21-03-2011, 10:06
ja mam pierścienie delta, wersja eco, kupione nowe za 179 zł (fototip) i jestem bardzo zadowolony...

wszystkie są wyczernione w środku... na zdjęciach nie widać żadnych złowrogich psujków...
są plastikowe, ale to żaden problem dla amatora, jeśli się z nimi obchodzi tak jak należy :)
a wcale nie są tak kiepsko wykonane...

mam do nich podłączonego 18-105VR i wszystko ( AF i pomiar światła ) pięknie śmiga z moim d90...

chcesz pierścienie do 50 ?
to moim zdaniem nie wydawaj na pierścienie więcej niż kosztuje sam obiektyw :)
a kup sobie tańsze, a resztę wydaj na porządny statyw, który do makro się bardzo przydaje :)

pioter m
21-03-2011, 13:28
Pierscienie to dobra rzecz i warto jej miec.
Musza byc wyczernione, a nie zawsze sa. NALEZY sprawdzic. Kenko sa zawsze wyczernione i nie jest to przyklejany aksamit, a konkretny metalowy kolnierz napylony materia wyczerniajaca.

alpaczino
21-03-2011, 15:43
ja mam pierścienie delta, wersja eco, kupione nowe za 179 zł (fototip) i jestem bardzo zadowolony...

wszystkie są wyczernione w środku... na zdjęciach nie widać żadnych złowrogich psujków...
są plastikowe, ale to żaden problem dla amatora, jeśli się z nimi obchodzi tak jak należy :)
a wcale nie są tak kiepsko wykonane...

mam do nich podłączonego 18-105VR i wszystko ( AF i pomiar światła ) pięknie śmiga z moim d90...

chcesz pierścienie do 50 ?
to moim zdaniem nie wydawaj na pierścienie więcej niż kosztuje sam obiektyw :)
a kup sobie tańsze, a resztę wydaj na porządny statyw, który do makro się bardzo przydaje :)

Tylko, że z pierścieniami jest tak, jak ze statywem - kupuje się raz, dobre i na długo. W związku z tym nie rozumiem, dlaczego warto wydać na porządny statyw a na porządne pierścienie już nie. IMHO porządny statyw kosztuje więcej niż "reszta", jaka zostanie po kupieniu tańszych pierścieni. Zgadzam się natomiast, że porządny statyw bardzo się przydaje do makro.
Mam nadzieję, że pomagam swoimi opiniami.

rdcom
21-03-2011, 20:53
Kupiłem pierścienie Delty wersja normalna (nie ECO) są całe wyczernione w środku matowe. W zestawie są 3 pierścienie:
1. 12mm
2. 20mm
3. 36mm
Dają spokojnie radę z N70-300VR
zwróccie uwagę na różne grubości pierścieni Delta ja posiadam takie jak w tym linku

http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-do-nikon-auto-i1510437175.html

manat
23-03-2011, 18:54
Wszystkie komplety składają się z pierścieni różnej grubości.
Teraz Delty są wyczernione i z tego co oglądałem na zdjęciach do aukcji, są wyczernione nawet w miejsca, w których nie muszą :-P Ale to dobrze. Moje pochodzę z pierwszych wypustów i niestety mają jeszcze tzw. choroby wieku dziecięcego.

arachiusz
23-03-2011, 19:16
miałem kenko mam digitale te za 260zł wykleiłem środki materiałem , nie widzę różnicy w użytkowaniu.

rdcom
23-03-2011, 22:25
Wszystkie komplety składają się z pierścieni różnej grubości.
Teraz Delty są wyczernione i z tego co oglądałem na zdjęciach do aukcji, są wyczernione nawet w miejsca, w których nie muszą :-P Ale to dobrze. Moje pochodzę z pierwszych wypustów i niestety mają jeszcze tzw. choroby wieku dziecięcego.

tak wiem że każdy ma inną grubość, ale zdarzają się właśnie komplety o różnych grubościach poszczególnych pierścieni

moje
1. 12mm
2. 20mm
3. 36mm

kolega kupił Deltę z tym że do Canona i ma taki zestaw
13
21
31

Cysiu
24-03-2011, 19:36
Okej... Mam Delty wersję normalną (metalowy bagnet) i mam 2 problemy.
Po pierwsze... Zdjęcie jest takie samo, jakby wgl obiektywu nie było. Na każdej ostrości.
Nie mogę rozpiąć pierścieni 36 i 20mm

pioter m
24-03-2011, 21:54
Okej... Mam Delty wersję normalną (metalowy bagnet) i mam 2 problemy.
Po pierwsze... Zdjęcie jest takie samo, jakby wgl obiektywu nie było. Na każdej ostrości.
Jasniej prosze. To nie jest po polsku.
Podaj przy okazji, jakiego sprzetu uzywasz i poczytaj, jak ostrzy sie, kiedy pierscienie sa zapiete (podpowiadam - nie da sie uzyc autofokusa).

Nie mogę rozpiąć pierścieni 36 i 20mm
Uroki taniego sprzetu. Podejrzewam, ze nowy, wiec sie nie szczyp, tylko reklamuj. Tutaj nie ma co radzic.

Cysiu
24-03-2011, 22:15
Wybacz... Jestem dziś tak zmęczony, że zaraz idę do wanny i do łóżka przed 22.

Po pierwsze: jak mam założone wszystkie 3 pierścienie, to obrazu praktycznie nie ma. Tak jakbym wgl nie miał obiektywu - wszystko to jeden kolor.
Teraz "odkryłem", że jak się zbliżę na pół centymetra od foconego obiektu, to coś tam widać przy przymkniętej przesłonie. Na 13mm wszystko gucio, ale z 36 i 20 jest tak samo jak z trzema. Poczytałem, rozumiem, że tak ma być. Fajną rzeczą byłoby więc podłączyć jakieś tele :>...

Dobra, będę reklamował.

Dzięki wielkie :)

pioter m
24-03-2011, 22:23
Dzięki wielkie :)
Polecam sie na przyszlosc :)

PS. Nawet z kitem 18-55 da sie pracowac, aczkolwiek trzeba przestawic na 55mm i nie zapinac wszystkich pierscieni (20 i 36mm da odwzorowanie 1:1). Moze to byc jednak zbyt ciemny obiektyw.

Cysiu
24-03-2011, 22:46
PS. Nawet z kitem 18-55 da sie pracowac, aczkolwiek trzeba przestawic na 55mm i nie zapinac wszystkich pierscieni (20 i 36mm da odwzorowanie 1:1). Moze to byc jednak zbyt ciemny obiektyw.

Mam 50mm f/1.4 :)

wafloski
25-03-2011, 14:59
Podaj przy okazji, jakiego sprzetu uzywasz i poczytaj, jak ostrzy sie, kiedy pierscienie sa zapiete (podpowiadam - nie da sie uzyc autofokusa).

Uroki taniego sprzetu. Podejrzewam, ze nowy, wiec sie nie szczyp, tylko reklamuj. Tutaj nie ma co radzic.

podpowiadam - da się użyć autofocusa :)

też jak pierwszy raz zapiąłem pierścienie to nie wiedziałem jak się tym posługiwać :)

kwestia eksperymentów i wyczucia przy jakiej odległości możesz ostrzyć...

z ogniskową 18mm też można ostrzyć przy założonym p. 12 i też będzie duże powiększenie :)

co do ciemności obiektywu, to ja przy makro i tak mam przysłoną najczęściej ustawioną na więcej niż f/5.6

Cysiu
25-03-2011, 15:47

Chyba bardziej chodziło o to, że lepiej ostrzy się manualnie. Z AF nie zawsze łapało to co chciałem...

co do ciemności obiektywu, to ja przy makro i tak mam przysłoną najczęściej ustawioną na więcej niż f/5.6

Ja różnie*, zależy jakie zbliżenie i co.
* Zrobiłem dziś kilka zdjęć, ale szaro jest tak (pogoda), że nic nie wyszło.

pioter m
25-03-2011, 16:59

też jak pierwszy raz zapiąłem pierścienie to nie wiedziałem jak się tym posługiwać :)

kwestia eksperymentów i wyczucia przy jakiej odległości możesz ostrzyć...

z ogniskową 18mm też można ostrzyć przy założonym p. 12 i też będzie duże powiększenie :)

Z 12-ka? Nie ma dziwne, ale zapnij wiecej.
Czy ty myslisz, ze ja nigdy pierscieni w reku nie mialem?!

wafloski
26-03-2011, 16:19
Z 12-ka? Nie ma dziwne, ale zapnij wiecej.

hmmm... ?

Jasniej prosze. To nie jest po polsku.

teraz dokładnie o to samo ja proszę :)

Czy ty myslisz, ze ja nigdy pierscieni w reku nie mialem?!

wcale tak nie myślę :)

Chyba bardziej chodziło o to, że lepiej ostrzy się manualnie. Z AF nie zawsze łapało to co chciałem...

z tym się zgodzę, też wolę w makro ostrzyć manualnie :)

czekamy teraz na efekty pracy autora wątku z pierścieniami... powodzenia !

Cysiu
26-03-2011, 17:04
czekamy teraz na efekty pracy autora wątku z pierścieniami... powodzenia !

Dzięki :)
W poniedziałek przychodzą nowe, te co teraz mam, oddaję kurierowi. W ramach gwarancji.

Trevor
27-05-2011, 17:54
http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-do-nikon-auto-i1510437175.html

Czy te są na pewno wyczernione?

tutaj wygląda jakby te metalowe powierzchnie po złożeniu mogły odbijać dość solidnie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.hpfoto.nazwa.pl/hpfoto.info/allegro.pl/aukcje/pierscienie/13_resize.jpg)

blackangelek
27-05-2011, 18:08
Podepnę się troszkę pod temat bo śmiecić nie chcę :P.
Czy te najtańsze pierścienie za 50 zł bez automatyki będą grały z moim tamronem 90 z pierścieniem przysłony?Tj. będę zmieniał przysłonę pierścieniem,a po za tym wszystko będzie grać ,hm (tak jak z m42 obiektywami)?