Zobacz pełną wersję : Filtr AA w D200
Witam,
czy dysponuje ktoś wiedzą, jaki jest dokładny wymiar filtra AA w Nikonie D200??
Chcę zrobić z mojego Nikona D200IR :)
Znalazłem firmę która założy mi filtr IR, oraz znalazłem firmę którea wytnie mi odpowiedni rozmiar takiego filtra. Potrzebny mi tylko dokładny wymiar.
Może ktoś rozbierał lub rozbierze i zmierzy :)
Pozdrawiam
Rafał_Sz
14-03-2011, 19:13
W D50 jest to 24.5 X 29 mm. Ale biorą pod uwagę ramkę i sam rozmiar DX (23,7 x 15.6mm) widać, że jest spory zapas luzu.
Witam,
czy dysponuje ktoś wiedzą, jaki jest dokładny wymiar filtra AA w Nikonie D200??
Chcę zrobić z mojego Nikona D200IR :)
Znalazłem firmę która założy mi filtr IR, oraz znalazłem firmę którea wytnie mi odpowiedni rozmiar takiego filtra. Potrzebny mi tylko dokładny wymiar.
Prawdopodobnie (czyli na 99,99%) jest taki sam jak w D80. Akurat tak się składa, że mam wyjęty, więc jak znajdę chwilkę to Ci zmierzę.
Ja zrobiłem sobie D80IR (znajdziesz u mnie na stronce ZTS tutek) i zrobiłem tak, że wyjąłem filtr, zaniosłem do optyka wraz filtrem IR (czyli dałem na wzór), oni sobie to pomierzyli i doszlifowali mi IRkę, która na drugi dzień założyłem do D80 ;)
Pierwsze rozłożenie (dokopanie się do matrycy) zajęło mi ok. 30-40 minut. Drugie (czyli założenie IRenki) trwało już tylko 15 minut ;)
Nie wiem jak będzie z D200...
Rafał_Sz
22-03-2011, 20:04
(...)
Nie wiem jak będzie z D200...A w D200 nie trzeba czasem rwać gum?
A w D200 nie trzeba czasem rwać gum?
Trzeba, trzeba... Tzn. można je "bezboleśnie" odkleić (o ile same się jeszcze nie odkleiły).
Jabolix, jak chcesz serwisówkę to wiesz gdzie mnie szukać ;)