PDA

Zobacz pełną wersję : ankieta dla Zawodowych Fotografów;)

elleonore
14-03-2011, 09:12
Do wszystkich "zawodowców":)
Jeśli ktoś zechce, będzie czasowy, będzie miał ochotę itp to zapraszam do wypełnienia przygotowanej przeze mnie i na moje potrzeby ankiety "Fotografowie ślubni w ujęciu marketingowym"

http://www.ankietka.pl/ankieta/index/id/55947/fotografowie-slubni-w-ujeciu-marketingowym.html

Chcę się zorientować jak pracują i czym się kierują polscy fotografowie ślubni. Pomoże mi to w konstruowaniu mojej oferty i cen usług. Liczę na szczerość... jak to w przypadku ankiet zapewniam całkowitą anonimowość. Podzielę się wynikami jeśli ktoś zgłosi takie zainteresowanie!
Aha, z góry przepraszam za jedynie męskoosobowe zwroty;) Przewaga Panów w tym zawodzie zadecydowała o wyborze głównej formy (i z uwagi na czytelność ankiety niech tak już pozostanie;). PANIE jak i Panów zapraszam do wypełnienia ankiety!

Z góry wszystkim dziękuję za pomoc!

robin102
14-03-2011, 13:40
Ojo joj, ale ludzie po kilka, kilkanaście lat pracowali na swoją wiedzę, a Ty tak w 5 minut chcesz to otrzymać na talerzu :)
spryciula ;) z ładnym nikiem

elleonore
14-03-2011, 14:14
oj tam, od razu na talerzu;) ankieta nie rozwiązuje problemów i nie daje konkretnych odpowiedzi tylko pomaga wyciągnąć wnioski. Zresztą co w tym złego, że chcę się uczyć od lepszych... ja bym się taką wiedzą podzieliła bez problemu.. nikogo nie zmuszam, kto chce to wypełni. Jak Ty chcesz te "tajemnice" zachować dla siebie to Twoja decyzja. pozdrawiam;)

robin102
14-03-2011, 14:21
Czytaj forum, śmiało pytaj we właściwych wątkach, na pewno ktoś Ci odpowie na nurtujące pytania. Pewnie ja też, ale forma ankiety za nowoczesna ;) mi się wydała.

JAP
14-03-2011, 14:30
Trzeba się logować?
Może udostępnisz w jakiejś formie, która zajmie mniej czasu.

Ps. mi się podoba takie uczciwe podejście; śmiałem się na targach jak podchodzili do mnie "niby klienci" i szczegółowo pytali o ofert/terminy i inne rzeczy, o które młodzi nie pytają nigdy..
elleonore, powodzenia!

Pershing
14-03-2011, 14:41
Trzeba się logować?
Może udostępnisz w jakiejś formie, która zajmie mniej czasu.

Jestem za i taka forma to wg mnie ucziwie postawiona sprawa. też niecierpię zapytań od niby PM co jak, za ile, a wrzucając nazwisko z maila wujek google daje mi linka do galerii miejscowego konkurenta.

elleonore
14-03-2011, 14:48
do robin102

Podzielę się wynikami jeśli ktoś zgłosi takie zainteresowanie!

nie robię tego tylko dla siebie...
"nowoczesne" formy, jak to ująłeś są o tyle lepsze, że po prostu oszczędzają czas.. i pojemność serwera (nie będę zakładać kilku wątków co by uzyskać odpowiedzi na te ponad 20 pytań).

"forma ankiety za nowoczesna mi się wydała."
Wystarczy kliknąć w odpowiednie kółeczko, to nie jest trudne, naprawdę;) a jeżeli nie chcesz to mnie nie atakuj.

prz3mo
14-03-2011, 15:06
elleonore, używaj proszę przycisku MULTICYTAT i łącz posty, nie pisz jeden pod drugim :-/

Tym razem połączyłem, ale proszę stosuj się do tego.

elleonore
14-03-2011, 15:19
elleonore, litości.. używaj przycisku MULTICYTAT i łącz posty, nie pisz jeden pod drugim :-/

Tym razem połączyłem, ale proszę stosuj się do tego.

przepraszam!!

PODAJE JESZCZE RAZ LINK DO ANKIETY BO WIDZĘ, ŻE SA JAKIEŚ PROBLEMY...

http://www.ankietka.pl/ankieta/55947/fotografowie-slubni-w-ujeciu-marketingowym.html

teraz powinno być dobrze
do ankiety nie trzeba się logować!

14-03-2011, 17:38
wypełniłem -prosiłbym o wyniki na maila [email protected]

JAP
14-03-2011, 23:28
Ja też wypełniłem, też proszę o wyniki na priv
w ankiecie czasem brakowało mi więcej pośrednich wyborów (standardem chyba jest 5?).
pozdr.

sea21
15-03-2011, 02:10
Również wypełniłem i poproszę o info na PW.

Budziko
16-03-2011, 00:33
wypełniłem i ja, poproszę o info na PW

Naish
17-03-2011, 00:41
Wypełniona. Proszę o wynik na PW.
Dzięki

rafrog
17-03-2011, 03:22
Wypełnione. Proszę o wyniki na PW. Dziękuję :)

darko
17-03-2011, 09:17
Poszło, ja też poprosze wynik na PM

RomanZWrocławia
17-03-2011, 10:31
Interesująca dla mnie byłaby analiza informacji zebranych w pytaniu 1 i 14.
W jakim przedziale cenowym oferują swoje usługi uczestnicy ankiety w zależności od czasu obecności na rynku.
Ale o ile rozumiem potrzebny byłby dostęp do każdego pojedynczego egzemplarza ankiety.

Wyniki są dostępne po kliknięciu na "zobacz wyniki"
http://www.ankietka.pl/wyniki-badania/55947/fotografowie-slubni-w-ujeciu-marketingowym.html

elleonore
17-03-2011, 11:19
Ale o ile rozumiem potrzebny byłby dostęp do każdego pojedynczego egzemplarza ankiety.

Wyniki są dostępne po kliknięciu na "zobacz wyniki"
http://www.ankietka.pl/wyniki-badania/55947/fotografowie-slubni-w-ujeciu-marketingowym.html

mam taki dostęp i pewnie zrobię takie szczegółowe analizy, jak tylko znajdę trochę więcej czasu..

no rzeczywiście.... są dostępne cząstkowe wyniki! nawet nie zauważyłam;) można podglądnąć już teraz. a końcowe, i jeżeli będzie coś więcej widocznego dla mnie jako autora to oczywiście zamieszczę tutaj.
dzięki i pozdrawiam

ps. wyniki będą w miarę rzetelne po ok 100 wypełnieniach, tak myślę. Trochę jeszcze zatem poczekamy;) narazie jest 53 wypełnień.

Jacek_Z
17-03-2011, 12:19
Do wszystkich "zawodowców":)
Nie jestem pewien czy do wszystkich. Nie wszyscy fotografowie zawodowi robią śluby.
Wyniki ankiety powinny dać sporo do zastanowienia.
ślubów jest chyba mniej niż przed laty, tymczasem jest wysyp nowych fotografów. 22% - poniżej 1 roku. 56% od roku do 4. Można więc chyba powiedzieć, że więcej niz 4 lata wytrzymuje jedynie 20% fotografów.
Tymczasem z innego punktu wynika, że 3/4 ludzi jest zadowolonych ze swoich dokonań. Ciekawe.

elleonore
17-03-2011, 12:49
Nie jestem pewien czy do wszystkich. Nie wszyscy fotografowie zawodowi robią śluby.
Wyniki ankiety powinny dać sporo do zastanowienia.
ślubów jest chyba mniej niż przed laty, tymczasem jest wysyp nowych fotografów. 22% - poniżej 1 roku. 56% od roku do 4. Można więc chyba powiedzieć, że więcej niz 4 lata wytrzymuje jedynie 20% fotografów.
Tymczasem z innego punktu wynika, że 3/4 ludzi jest zadowolonych ze swoich dokonań. Ciekawe.

hmm, sama ankieta jest dość ogólna, gdyby z tytułu wyrzucić słowo "ślubni" to byłoby raczej wszystko jedno.. tak mi się wydaje;)
a odnośnie wyników... proszę, poczekajmy na odpowiednią liczbę wypełnień. Naprawdę, to nie jest jeszcze odpowiednia tzw. próba (mówiąc językiem fachowym) do wyciągania wniosków. Będę robić szczegółowe analizy, wszystkiego się dowiemy jak liczba wypełnień przekroczy 100.

donkiszot
17-03-2011, 16:18
[...]ps. wyniki będą w miarę rzetelne po ok 100 wypełnieniach, tak myślę. Trochę jeszcze zatem poczekamy;) narazie jest 53 wypełnień.

Moim zdaniem rzetelne to one nie będą nigdy, niezależnie od ilości wypełnień. Nie ma to jak pytać za pośrednictwem Internetu: "Czy masz dostęp do Internetu?". ;)

[...]tymczasem jest wysyp nowych fotografów. 22% - poniżej 1 roku. 56% od roku do 4. Można więc chyba powiedzieć, że więcej niz 4 lata wytrzymuje jedynie 20% fotografów.[...]

Jacku weź pod uwagę, że ankieta nie jest obowiązkowa (o jej powszechności nie wspomnę), a to znaczy tylko tyle, że zainteresowanie ankietą i poruszanymi w niej kwestiami jest większe wśród nowicjuszy.

McSimus
17-03-2011, 21:19
Wypełniłem, a co mi tam ;)

elleonore
18-03-2011, 08:32
Moim zdaniem rzetelne to one nie będą nigdy, niezależnie od ilości wypełnień. Nie ma to jak pytać za pośrednictwem Internetu: "Czy masz dostęp do Internetu?". ;)

Jacku weź pod uwagę, że ankieta nie jest obowiązkowa (o jej powszechności nie wspomnę), a to znaczy tylko tyle, że zainteresowanie ankietą i poruszanymi w niej kwestiami jest większe wśród nowicjuszy.

zupełnie Cię nie rozumiem...
przeczytaj jeszcze raz pierwszy post na pierwszej stronie, ok?
a to czy ankieta będzie rzetelna czy nie pozostaw pod ocenę innym. pozdrawiam

donkiszot
18-03-2011, 15:02
Chętnie wytłumaczę.

przeczytaj jeszcze raz pierwszy post na pierwszej stronie, ok?
:( Nic się nie stało, liczyłem, na cukierki, a tu nic. Zupełnie jak za pierwszym razem.

a to czy ankieta będzie rzetelna czy nie pozostaw pod ocenę innym. pozdrawiam
A ja nie mogę ocenić? Dlaczego? Dyskryminacja śjakaś? ;)

hackermuz
18-03-2011, 16:05
Poszło i też czekam na wyniki :) Teraz zacząłem się zastanawiać czy szykujesz ofertę ogólnopolską czy dla swojego regionu. Bo jeżeli to drugie to chyba lepiej by było badać fotografów z Twoich okolic. Na pewno inne ceny masz w Wawie, Krakowie, Rzeszowie a jeszcze inne w Gdańsku. Tak mi się nasunęło jako jeszcze niedoszłemu socjologowi :)

Teraz zobaczyłem, że jakieś wyniki są. Ciekawa sprawa, że połowa badanych jest webmasterami od razu :) No i widać z nasze forum wypełniało najwięcej razy :D

robin102
24-03-2011, 13:45
Przeanalizowałem tą ankietę i nie widzę tam nic w czym mogla by być pomocna dla kogoś kto zaczyna biznes w fotografii.

pastwisko
24-03-2011, 14:32

Problemem tej ankiety jest to, że zapewne nie jest reprezentatywna. Wypełni ją tylko określona charakterystyczna czesc fotografów ślubnych, co z kolei przełoży się na wyniki. Jak byś chciała mieć rzetelne wyniki, to musiałabyś losowo wybrać pewien procent ze wszystkich fotografów ślubnych. Bo teraz masz wyniki dla tych co przesiadują na necie i mają ochotę na jej wypełnienie - a to jest na prawdę duża róznica..

marszull
24-03-2011, 15:15
no i jescze pare wnioskow, z udzielonych odpowiedzi, mozna by wyciagnac na temat reprezentatywnosci proby
ja uwazalbym z takimi ankietami, bo mozna wyciagnac mylne wnioski, ktore nie pomoga, a wrecz zaszkodza

elleonore
25-03-2011, 09:11
Poszło i też czekam na wyniki :) Teraz zacząłem się zastanawiać czy szykujesz ofertę ogólnopolską czy dla swojego regionu. Bo jeżeli to drugie to chyba lepiej by było badać fotografów z Twoich okolic. Na pewno inne ceny masz w Wawie, Krakowie, Rzeszowie a jeszcze inne w Gdańsku. Tak mi się nasunęło jako jeszcze niedoszłemu socjologowi :)

Teraz zobaczyłem, że jakieś wyniki są. Ciekawa sprawa, że połowa badanych jest webmasterami od razu :) No i widać z nasze forum wypełniało najwięcej razy :D

zamierzam pracować tylko w regionie, póki co;)
Wiesz, co do tych cen, to jestem realistką... ankieta miała dać ogólne rozpoznanie, nie będę traktować jej jak świętej krowy i kurczowo trzymać się tego co tam wyszło z wyników. Cena zależy od kilku czynników takich jak np. umiejętności!!, możliwości, konkurencja, a przede wszystkim REGION, tak jak napisałeś, ale dobrze jest wiedzieć jaka jest nazwijmy to, średnia, bo za taką uważam to co wyjdzie z ankiety. A co do reszty wyników... mogę analizować każdą ankietę z osobna i stworzyć naprawdę ciekawy raport;)
a co do próby... ankietę wypełniali nie tylko Nikoniarze;) była też na po-warsztatowym Forum Fotografów Ślubnych więc mam pewność, że przynajmniej tam była wypełniana przez osoby kompetentne, tutaj rzeczywiście wypełnić mógł każdy, ale patrząc po ilości wypełnień liczę na to, że również była w rękach specjalistów;) oczywiście w cale nie musiało tak być, mam tego pełną świadomość;)