Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kurs liturgiczny: śląskie, małopolskie, opolskie, dolnośląskie

arhetyp
13-03-2011, 23:45
Witam,

bardzo proszę o informację jeśli ktoś posiada informacje na temat kursów liturgicznych dla fotografów w wymienionych w temacie województwach w najbliższym czasie.

Pozdrawiam,
Arek

barracuda
15-03-2011, 09:52
W zeszłą sobotę odbył się kurs w Legnicy. Koszt był 100zł. Z teg co wiem jest możliwość załatwienia tam też czasowego zaświadczenia, chyba na rok. Ale jeśli zaczynasz to mimo wszystko polecam kurs, bo trochę przydatnych informacji można tam uzyskać.

arhetyp
15-03-2011, 21:33
Dziękuję za informację - w takim razie czekam na kolejną:)
22-23 jest w Krakowie ale to środek tygodnia więc dla mnie jako osoby z innego województwa odpada.

Pozdrawiam,
Arek

durom
15-03-2011, 22:27
W najbliższą sobotę idę na kurs w Świdnicy. Koszt 100zł.

Johnson
15-03-2011, 22:34
We Wrocławiu był w lutym, następny ma być podobno we wrześniu. Koszt to 165 zł. Certyfikat jest ważny 5 lat, potem trzeba je zaaktualizować ( z nwym zdjęciem), ale podobno to już nic nie kosztuje

Paweł Krystek
15-03-2011, 23:32
We Wrocławiu był w lutym, następny ma być podobno we wrześniu. Koszt to 165 zł. Certyfikat jest ważny 5 lat, potem trzeba je zaaktualizować ( z nwym zdjęciem), ale podobno to już nic nie kosztuje

Trochę mijasz się z prawdą, albo w Kurii wciskają "kit". Certyfikaty kiedyś były czasowe, w chwili obecnej są bezterminowe. Są ważne w całym kraju, z tym że musi je wystawić komisja liturgiczna przy Kurii. Ceny mogą się
różnić np. w B-B w sobotę był kurs (80zł).

barracuda
16-03-2011, 07:46
Trochę mijasz się z prawdą, albo w Kurii wciskają "kit". Certyfikaty kiedyś były czasowe, w chwili obecnej są bezterminowe. Są ważne w całym kraju, z tym że musi je wystawić komisja liturgiczna przy Kurii. Ceny mogą się

No nie wiem. Na kursie, tym w Legnicy, wyraźnie powiedzieli, że pozwolenie ważne jest przez 5 lat. Nie wiem jak to się ma do jakiegoś tam prawa, ale taki fakt zaistniał. Rozumiem, że skoro jesteś taki pewny to możesz to poprzeć jakimś zapisem....
A po wypowiedziach kolegów widzę, że każda kuria/diecezja robi jak chce, bo nas nikt o zdjęcie nie prosił, więc nie rozumiem czemu jedne pozwolenia sa ważne ze zdjęciem inne bez, jedne bezterminowo, a inne na rok lub 5 lat. Ogólnie trochę samowolka z tymi pozwoleniami.

durom
16-03-2011, 11:03
Ja dostałem pismo przed kursem że zdjęcie nie jest potrzebne bo pozwolenie jest ważne z dowodem osobistym. Nie było informacji o terminie ważności tego zaświadczenia.

Johnson
16-03-2011, 12:01

Taką informację dostam właśnie we wrocławskiej kurii. Certyfikat wystawiany jest na 5 lat, potem można go nieodpłatnie przedłuzyć. Cena we Wrocławiu to 165 zł. Informacje można potwierdzić pod numerem 71/327 11 18
(najlepiej dzwonić ok. godz. 10-11:00)

Brałam udział w takim kursie i za kilka dni odbieram certyfikat więc powiem Wam dokładnie jak wygląda i czy jest na nim termin ważności.
Przed kursem trzeba było dostarczyć do kurii: swoje zdjęcie, zaświdczenie ze swojej parafii, że jest sie katolikiem
oraz kilka zrobionych przez siebie fotek do depozytu kurii.

arhetyp
16-03-2011, 19:12
a gdzieś na Śląsku w najbliższym czasie?

widzę, że nie jest łatwo z tymi kursami.

Arek

barracuda
16-03-2011, 19:34
Brałam udział w takim kursie i za kilka dni odbieram certyfikat więc powiem Wam dokładnie jak wygląda i czy jest na nim termin ważności.
Przed kursem trzeba było dostarczyć do kurii: swoje zdjęcie, zaświdczenie ze swojej parafii, że jest sie katolikiem
oraz kilka zrobionych przez siebie fotek do depozytu kurii.

Jak tak czytam wszystkie posty to śmiech mnie już ogarnia. Niby jeden kraj, jeden Kościół, a każda kuria robi co się jej podoba. Zaświadczenie, że jest się katolikiem to już totalna przesada. Tak samo jak te kilka zrobionych przez siebie fotek, bo rozumiem, że zdają sobie sprawę, że takowe byłyby zrobione nielegalnie.

witus
16-03-2011, 20:22
kurs prowadzony przez kurię katowicką był bardzo ciekawy i merytorycznie dobrze przeprowadzony ... przeważała chęć przekazania wiedzy i był BEZPŁATNY ... to co wyrabiają inne kurie to chyba głównie chęć zarabiania pieniędzy ?

barracuda
16-03-2011, 21:28
W sumie to ktoś musi to wszystko przygotować , więc jakaś tam opłata jest do przełknięcia, ale mogliby się dogadać i stosować jednakowe stawki i jednakowe wymagania. A tak w ogóle to podczas kursu odniosłem wrażenie, że jest jakiś element rywalizacji między diecezjami z różnych regionów Polski.

Johnson
22-03-2011, 22:15
W nawiązaniu do wcześniejszych postów:

W dniu dzisiejszym odebrałam identyfikator z Kurii.
Widnieje na nim zdjęcie, data urodzenia, adres zamieszkania.

Napis : " Uprawniony do rejestracji uroczystości kościelnych"

Ważne do 26.02.2016 ( więc tak jak nas informowano na 5 lat)

Pieczęć Kurii Metropolitalnej Wrocławskiej
oraz podpis dyr. Ośrodka Audiowizualnego ks. dr Jerzy Rasiak

korona
17-01-2014, 19:15
Czy ktoś może podpowiedzieć, gdzie w najbliższym czasie we Wrocławiu odbędzie się taki kurs?

Maniek_DDZ
18-01-2014, 21:22
Czy ktoś może podpowiedzieć, gdzie w najbliższym czasie we Wrocławiu odbędzie się taki kurs?

Niby niewiele pomoge, ale.... http://www.archidiecezja.wroc.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=101&Itemid=2

Najlepiej tam szukać ewentualnie napisać do nich i zapytać. Ja kurs robiłem w zeszłym roku w Kurii w Świdnicy i też znalazłem go na stronie www Kurii

FullMaverick
22-01-2014, 14:00
Ostatni kurs we Wrocławiu był w listopadzie. Jeśli chcesz znać następny termin to musisz napisać maila na adres [email protected]

korona
24-04-2014, 11:37
A czy ktoś wie czy takie kursy odbywają się w WAŁBRZYCHU i jeśli tak to gdzie?

Na obecną chwilę we WROCŁAWIU jest tworzona lista oczekujących - ja dzisiaj zapisałam się jako 4, a musi zebrać się 10 osób by odbył się kurs. Koszt: 165zł (ważny 5 lat), przedłużenie po 5 latach 115zł (nie wiem z jakiej racji, Pani powiedziała, że koszt wyrobienia nowej legitymacji to 15zł).

Dla zainteresowanych: należy dzwonić między 10.00-11.00 tel. 71 327-11-18 (p. Irena) - Ośrodek Audiowizualny Wrocławskiej Kurii Metropolitalnej - ul. Katedralna 13 – pok. 4 lub 6
Pani Irena poinformowała, że należy w międzyczasie dostarczyć (pewnie można też przynieść na kurs):
- 1 zdjęcie legitymacyjne
- 3 zdjęcia jakiekolwiek (w sensie portfolio) nie muszą być o tematyce kościelnej, format np. 10x15
- zaświadczenie ze swojej parafii o przynależności do niej (wyczytałam gdzieś, że jeśli
ktoś jest nie wierzący lub takowego nie uzyska, nie stanowi to problemu) .

W ŚWIDNICY i LEGNICY kurs właśnie się odbył, a następny będzie za rok czyli marzec/kwiecień 2015.

offca86
24-04-2014, 19:43
jutro 25.04.2014r pierwszy dzień kursu w Lublinie (kurs 2 dniowy) koszt 220zł tyle że legitymacja bezterminowa, mam nadzieję że dowiem się kilku ciekawych rzeczy nie tylko z dziedziny kościół/religia

AndBed
28-04-2014, 15:05
Ja dzisiaj też zapisałem się na ten kurs. Każą czekać i postarać się w tym czasie załatwić zaświadczenie od księdza.

Magda.K
19-05-2014, 14:29
Orientuje się ktoś kiedy będzie najbliższy kurs w okolicy Katowice/Gliwice ? Wiem że był w marcu ale nie mogłam wtedy jechać, a pilnie potrzebny.

GonzoG
19-05-2014, 14:36
Orientuje się ktoś kiedy będzie najbliższy kurs w okolicy Katowice/Gliwice ? Wiem że był w marcu ale nie mogłam wtedy jechać, a pilnie potrzebny.

Gliwice i Katowice robią kurs tylko raz w roku. Kraków robi częściej, ale termin jest ruchomy - chyba robią jak zajdzie się określona ilość chętnych.

Sephi
25-05-2014, 19:56
J/W, w Katowicach następny będzie w przyszłym roku