Zobacz pełną wersję : nikon D60+ canon EX580 I ?
Witam,
da radę podłączyć lampkę canona EX580 do body nikona d60? w nic się nie popali? które styki zakleić ? Na forum nie znalazłem odp.
swoja drogą, czy sigma 70makro bedzie chodziła (AF) z d60? ona ma wiertarkę ?
pozdrawiam.
adolfik9501
13-03-2011, 23:10
Witam,
da radę podłączyć lampkę canona EX580 do body nikona d60? w nic się nie popali? które styki zakleić ? Na forum nie znalazłem odp.
Nic się nie powinno stać, ale dla pewności możesz styki zakleić. Oczywistym jest, że skoro lampy od "wieków" wymagały centralnego styku, to nie można go zakleić. Inną sprawą jest czy ta lampa będzie wyzwalać z centralnego, bo nie wiem. Możesz sprawdzić, zwierając centralny z bocznym - taką blaszką nad stopką a pod lampą.
EDIT: EX580 jest na liście kompatybilnych lamp przy prostych wyzwalaczach, więc będzie chodzić.
swoja drogą, czy sigma 70makro bedzie chodziła (AF) z d60? ona ma wiertarkę ?
HSM - w Sigmach oznacza silnik wbudowany.
ok, czyli napięcie jest to samo w systemie lamp canona i nikona ? Bo "powinno" mnie nie przekonuje. W innym wątku ktoś odradzał, że jednak może się puszka zjarać :/ to, że centralnego nie zaklejać to wie, tylko czy wszystkie poza nim zaklejać.
adolfik9501
14-03-2011, 10:38
ok, czyli napięcie jest to samo w systemie lamp canona i nikona ? Bo "powinno" mnie nie przekonuje. W innym wątku ktoś odradzał, że jednak może się puszka zjarać :/ to, że centralnego nie zaklejać to wie, tylko czy wszystkie poza nim zaklejać.
Canony cyfrowe nie znoszą, a przynajmniej nie znosiły, wysokich napięć, więc 580EX ma napięcie 5V (napięcia lamp (http://blitzlounge.gedoweb.net/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=41)). Zaklej styki dla pewności i będzie git.