PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Spontanicznie z Gitarą.

Silny
13-03-2011, 20:57
Witam. Przygodę z aparatem zacząłem pare miesięcy temu... lecz ze względu na brak czasu nie miałem czasu za bardzo kiedy cykać fotek, a tym bardziej doskonalić warsztat. zamieszczam tutaj fotkę z całkiem spontanicznej akcji :P
oświetlona za pomocą dwóch żarówek 40W z lampek przy łóżku ;D więc rewelacji napewno nie ma.
ale prosiłbym o rady na przyszłość i na co mam zwracić uwagę następnym razem ;) wiem że mało tych uwag nie będzie ale przygotowałem się na to ;) :P każdy w końcu kiedyś przez to przechodził jak zaczynał ;)

wiem, że cień włosów na twarzy nie powinien zaistnieć :P na drugi raz postaram się go uniknąć ;)
no i ostrość... wiem że jest nieostre no ale światło działało na moją niekorzyść stąd może być niewyraźne chociaż starałem się jak najbardziej stabilnie ręke... :P

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img856.imageshack.us/i/dsc1658b.jpg/)

daje pod ocene i czekam na rady ;)

amirez
13-03-2011, 21:06
Nawet sympatyczny pomysł!
Rady:
- zlikwidować cień od włosów,
- zrobić ostre zdjęcie,
- przemyśleć oświetlenie,
- to zdjęcie wywalić szybko do kosza, bo modelina może być mało wyrozumiała ;)

aronov
13-03-2011, 23:03
cienia nie likwidować, ładnie się komponuje ze strunami ;)

jacek.gold
14-03-2011, 12:54
nieostre przepalone i wyprane z kolorów
tzw gniot

Jędrula
14-03-2011, 13:47
Ano, jak się robi na AUTO, to tak sie ma. Tymczasem śmiało można było brać krótszy niż 1/20 czas i byłoby ostro. Pomiar światła wziął za dużo tła i masz za długi czas, prześwietlenia w światłach, wypalony kolor. Gdybyś robił w RAWach można by sporo zmienić. No i pamiętaj o tle. To jest rozpraszające uwagę i za blisko modelki.

Kraftsman
14-03-2011, 15:25
Zakomponowane może i jako tako, ale braki techniczne tego zdjęcia zbyt przeszkadzają. Kolor i tonalność są najoględniej pisząc marne. Cienie liczne, przypadkowe i męczące (pod oczami, na szyi, ubraniu itd.).

Silny
14-03-2011, 15:48
Robione było na preselekcji przesłony ale balans był na auto.

obrobie je jeszcze raz w takim razie. było mocniej nasycone ale zbyt ciemne dlatego je rozjaśniłem tracąc niestety na kolorze.

a najlepiej chyba zrobię jak jeszcze raz podejdę do tej sesji i zrobią ją porządniej ;) :P

PBmarkII
14-03-2011, 16:10
No ponowna obróbka nie ma najmniejszego sensu. Próbuj jeszcze raz aż osiągniesz efekt zadowalający ciebie, a potem zrób obróbkę :)

D_Z_I_A_D_E_K
14-03-2011, 16:28
nieostre przepalone i wyprane z kolorów
tzw gniot
przepałów nie widzę ale z resztą się zgadzam.

Silny
14-03-2011, 17:24
Próbuj jeszcze raz aż osiągniesz efekt zadowalający ciebie, a potem zrób obróbkę :)

tak zrobie ;)
umówie się z dziewczyną i zrobię jeszcze raz tą sesje ;)
tym razem bardziej przemyślaną. efekty za jakiś czas ;)
dziękuje wszystkim za opinie i rady ;)

Jędrula
14-03-2011, 22:21
Spróbuj przed spotkaniem przejrzeć ten poradnik:

http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/41384-portret-studyjny-maly-poradnik.htm

Silny
15-03-2011, 16:09
jutro mam spotkanie z założyciel tego portalu :)
więc jakbym czegoś z tego poradnika nie zrozumiał to zapytam go o to osobiście ;)