Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Różkiem do góry
06.03.2011 koniunkcja młodego Księżyca z Jowiszem nad Toruniem.
Panorama wykonana ok 20 po tym kadrze (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=174297).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/689817-1.jpg
źródło (http://onephoto.net/files/photos_new/689817.jpg)
Polecam również większą wersję: http://piotrpotepa.art.pl/custom_pages/Pano/wisla.html
dzelus92
13-03-2011, 19:25
jak dla mnie, niespeca, bardzo ładne. Księżyc na tle nieba ciekawie wygląda
Jak dla mnie też bardzo ładnie. Dobry czas. Niebo nie jest granatowe i fajnie komponuje się z kolorowym, oświetlonym miastem. Księżyc to taka wisienka na torcie ;)
Karbulot
13-03-2011, 19:39
Bardzo ładne. Tylko bym wystemplował ten pierwszy brzeg w LD. Wystepmlował, a nie wyciął, bo za mało byłoby podłogi :) .
Tylko bym wystemplował ten pierwszy brzeg w LD
...oraz te dwa żurawie. I nieco wyostrzył całość. I było by bardzo przyjemnie.
...oraz te dwa żurawie. I nieco wyostrzył całość. I było by bardzo przyjemnie.
I powiekszyć Księżyc albo iść na całość i zrobić pełnie tuż nad starówką :)
ppablo12345
13-03-2011, 22:22
Hmm, zainspirowałeś mnie do wrzucenia mojej własnej panoramki, także Torunia - zadebiutuję więc na forum:)
A fotka dobra, oprócz oczywistych walorów, podoba mi się, że zdecydowałeś się na nieco nieszablonowy kadr tej panoramy.
I powiekszyć Księżyc albo iść na całość i zrobić pełnie tuż nad starówką :)
Nikt nie narzuca Tobie fotomontarzu, zdjecie trzeba dopracowac bo jest ciekawe, przynajmniej ten brzeg ktory niefortunnie wchodzi w kadr;)
ppablo12345
13-03-2011, 23:31
Nikt nie narzuca Tobie fotomontarzu, zdjecie trzeba dopracowac bo jest ciekawe, przynajmniej ten brzeg ktory niefortunnie wchodzi w kadr;)
Przepraszam za zrzędzenie, ale nie mogę się powstrzymać: pisze się: "fotomontaż".
Ja bym nic nie zmieniał,a na pewno nie ruszałbym brzegu.Mnie ruszyło.
Ja bym nic nie zmieniał,a na pewno nie ruszałbym brzegu.Mnie ruszyło.
z brzegiem też bym zrobił porządek, bo psuje odbiór foty, a mz. niczemu nie służy - całość mnie się podoba :)
Ogólnie świetny pomysł :)
Calkiem sympatyczne nocne ujecie.
mz powinieneś zrobić porządek z brzegiem. poza tym super!
Robi wrażenie! Bardzo się podoba :-)
lordjoker
15-03-2011, 10:32
Super kolorki, choć tak jak poprzednicy, przeszkadza mi trochę LD
Dzięki za komentarze. Co do pierwszego planu to miało go być więcej ale po przycięciu wyszło jak wyszło.
Zdjęcie b.ładne, księżyc daje uroku. Co do LD to fakt, można by było coś z tym zrobić ale ogólnie rzecz biorąc zdjęcie wyszło jak najbardziej na tak.
december
17-03-2011, 10:26
Gratulacje - świetne zdjęcie.
Skoro już został tu poruszony temat fotomontażu, czy innych istotnych ingerencji w zdjęcie, to zdecydowanie popieram loki_p. Niestety cyfrowa doba fotografii uwolniła większość entuzjastów fotografowanie od trudów wykonania niektórych ujęć,pilnowania kadru i ogólnie od baczniejszego kontrolowania ekspozycji. Uważam, że łatwość z jaką można ingerować w zdjęcie powoduje zwykłe lenistwo u niektórych. Często dopiero po wykonaniu zdjęcia, przy oglądnięciu go na ekranie słychać: - O kurde, mam jakiegoś badyla po lewej, albo - a niech to, po prawej jest śmietnik i generalnie za ciemno na dole....
Wtedy z ulgą też słychać: aaaa to nic wystempluje się. tu wymażę, tam poprawię.
Dla mnie każda taka ingerencja w zdjęcie to przykład braku chęci i pilnowania kadru a czasami wręcz ignorancji podstaw fotografii. O ile wystemplowanie jakichś drobnych elementów w centrum kadru czy nawet na obrzeżach, jest jak najbardziej zrozumiałe a czasem wręcz wskazane, to stemplowanie większych partii obrazu to po prostu ingerencja w zdjęcie i rzeczywistość - wtedy taka praca jest już grafiką. Że nie wspomnę o doklejaniu, wklejaniu, wymianie nieba itd itp. Wymieniłeś niebo? To wrzuć tę pracę do grafiki i już. W całej rozciągłości popieram tu kolegę wpkx. Do tego dochodzi coraz poplularniejsze usuwanie exifów. CZemu służy te forum nauce i pogłębianiu wiedzy o fotografii i wymianie "Nikonowych" doświadczeń, czy licytacji na bajeczniejszą fotę i co gorsze ilość komentarzy? Moje wszystkie zdjęcia opatrzone są exifami - nie mam nic do ukrycia a taki exif może komuś się przydać - po to jest forum. Są inne galerie fotograficzne, gdzie wcale takiego exifa nie trzeba przy zdjęciu zostawiać.
Dla mnie doklejenie elementu do zdjęcia "by było miodzio" jest zabawne a czasem wręcz kompromitujące autora.
Pozdro!
Gratulacje - świetne zdjęcie.
Skoro już został tu poruszony temat fotomontażu, czy innych istotnych ingerencji w zdjęcie, to zdecydowanie popieram loki_p. Niestety cyfrowa doba fotografii uwolniła większość entuzjastów fotografowanie od trudów wykonania niektórych ujęć,pilnowania kadru i ogólnie od baczniejszego kontrolowania ekspozycji. Uważam, że łatwość z jaką można ingerować w zdjęcie powoduje zwykłe lenistwo u niektórych. Często dopiero po wykonaniu zdjęcia, przy oglądnięciu go na ekranie słychać: - O kurde, mam jakiegoś badyla po lewej, albo - a niech to, po prawej jest śmietnik i generalnie za ciemno na dole....
Wtedy z ulgą też słychać: aaaa to nic wystempluje się. tu wymażę, tam poprawię.
Dla mnie każda taka ingerencja w zdjęcie to przykład braku chęci i pilnowania kadru a czasami wręcz ignorancji podstaw fotografii. O ile wystemplowanie jakichś drobnych elementów w centrum kadru czy nawet na obrzeżach, jest jak najbardziej zrozumiałe a czasem wręcz wskazane, to stemplowanie większych partii obrazu to po prostu ingerencja w zdjęcie i rzeczywistość - wtedy taka praca jest już grafiką. Że nie wspomnę o doklejaniu, wklejaniu, wymianie nieba itd itp. Wymieniłeś niebo? To wrzuć tę pracę do grafiki i już. W całej rozciągłości popieram tu kolegę wpkx. Do tego dochodzi coraz poplularniejsze usuwanie exifów. CZemu służy te forum nauce i pogłębianiu wiedzy o fotografii i wymianie "Nikonowych" doświadczeń, czy licytacji na bajeczniejszą fotę i co gorsze ilość komentarzy? Moje wszystkie zdjęcia opatrzone są exifami - nie mam nic do ukrycia a taki exif może komuś się przydać - po to jest forum. Są inne galerie fotograficzne, gdzie wcale takiego exifa nie trzeba przy zdjęciu zostawiać.
Dla mnie doklejenie elementu do zdjęcia "by było miodzio" jest zabawne a czasem wręcz kompromitujące autora.
Pozdro!
I to cała kwintesencja "dopieszczania" zdjęć...
Zdjęcie albo się broni bez niepotrzebnych ingerencji.
december
20-03-2011, 11:27
W zasadzie jest tej jedna rzecz warta podkreślenia w tej fotografii, która właściwie została pominięta przez komentujących, a mianowicie zjawisko astronomiczne, które tu zostało znakomicie zakomponowane i przedstawione w ciekawej scenerii. Mz znacząco podnosi to wartość tego zdjęcia nie tylko w aspekcie artystycznym.