PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Różkiem do góry

loki_p
13-03-2011, 19:24
06.03.2011 koniunkcja młodego Księżyca z Jowiszem nad Toruniem.
Panorama wykonana ok 20 po tym kadrze (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=174297).

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/689817-1.jpg
źródło (http://onephoto.net/files/photos_new/689817.jpg)

Polecam również większą wersję: http://piotrpotepa.art.pl/custom_pages/Pano/wisla.html

dzelus92
13-03-2011, 19:25
jak dla mnie, niespeca, bardzo ładne. Księżyc na tle nieba ciekawie wygląda

Grzybu
13-03-2011, 19:32
Jak dla mnie też bardzo ładnie. Dobry czas. Niebo nie jest granatowe i fajnie komponuje się z kolorowym, oświetlonym miastem. Księżyc to taka wisienka na torcie ;)

Karbulot
13-03-2011, 19:39
Bardzo ładne. Tylko bym wystemplował ten pierwszy brzeg w LD. Wystepmlował, a nie wyciął, bo za mało byłoby podłogi :) .

dem
13-03-2011, 21:16
Tylko bym wystemplował ten pierwszy brzeg w LD

...oraz te dwa żurawie. I nieco wyostrzył całość. I było by bardzo przyjemnie.

loki_p
13-03-2011, 22:04
...oraz te dwa żurawie. I nieco wyostrzył całość. I było by bardzo przyjemnie.
I powiekszyć Księżyc albo iść na całość i zrobić pełnie tuż nad starówką :)

ppablo12345
13-03-2011, 22:22
Hmm, zainspirowałeś mnie do wrzucenia mojej własnej panoramki, także Torunia - zadebiutuję więc na forum:)
A fotka dobra, oprócz oczywistych walorów, podoba mi się, że zdecydowałeś się na nieco nieszablonowy kadr tej panoramy.

Greg77
13-03-2011, 23:05
I powiekszyć Księżyc albo iść na całość i zrobić pełnie tuż nad starówką :)

Nikt nie narzuca Tobie fotomontarzu, zdjecie trzeba dopracowac bo jest ciekawe, przynajmniej ten brzeg ktory niefortunnie wchodzi w kadr;)

ppablo12345
13-03-2011, 23:31
Nikt nie narzuca Tobie fotomontarzu, zdjecie trzeba dopracowac bo jest ciekawe, przynajmniej ten brzeg ktory niefortunnie wchodzi w kadr;)

Przepraszam za zrzędzenie, ale nie mogę się powstrzymać: pisze się: "fotomontaż".

pszetak
14-03-2011, 02:22
Ja bym nic nie zmieniał,a na pewno nie ruszałbym brzegu.Mnie ruszyło.

harb
14-03-2011, 12:55
Ja bym nic nie zmieniał,a na pewno nie ruszałbym brzegu.Mnie ruszyło.

z brzegiem też bym zrobił porządek, bo psuje odbiór foty, a mz. niczemu nie służy - całość mnie się podoba :)

biegly
14-03-2011, 13:30
Ogólnie świetny pomysł :)

Seeker
14-03-2011, 14:19
Calkiem sympatyczne nocne ujecie.

Frenczu
14-03-2011, 15:44
mz powinieneś zrobić porządek z brzegiem. poza tym super!

dikanda
14-03-2011, 17:57
Robi wrażenie! Bardzo się podoba :-)

lordjoker
15-03-2011, 10:32
Super kolorki, choć tak jak poprzednicy, przeszkadza mi trochę LD

loki_p
15-03-2011, 11:11
Dzięki za komentarze. Co do pierwszego planu to miało go być więcej ale po przycięciu wyszło jak wyszło.

mosq
15-03-2011, 12:08
Zdjęcie b.ładne, księżyc daje uroku. Co do LD to fakt, można by było coś z tym zrobić ale ogólnie rzecz biorąc zdjęcie wyszło jak najbardziej na tak.

december
17-03-2011, 10:26
Gratulacje - świetne zdjęcie.
Skoro już został tu poruszony temat fotomontażu, czy innych istotnych ingerencji w zdjęcie, to zdecydowanie popieram loki_p. Niestety cyfrowa doba fotografii uwolniła większość entuzjastów fotografowanie od trudów wykonania niektórych ujęć,pilnowania kadru i ogólnie od baczniejszego kontrolowania ekspozycji. Uważam, że łatwość z jaką można ingerować w zdjęcie powoduje zwykłe lenistwo u niektórych. Często dopiero po wykonaniu zdjęcia, przy oglądnięciu go na ekranie słychać: - O kurde, mam jakiegoś badyla po lewej, albo - a niech to, po prawej jest śmietnik i generalnie za ciemno na dole....
Wtedy z ulgą też słychać: aaaa to nic wystempluje się. tu wymażę, tam poprawię.
Dla mnie każda taka ingerencja w zdjęcie to przykład braku chęci i pilnowania kadru a czasami wręcz ignorancji podstaw fotografii. O ile wystemplowanie jakichś drobnych elementów w centrum kadru czy nawet na obrzeżach, jest jak najbardziej zrozumiałe a czasem wręcz wskazane, to stemplowanie większych partii obrazu to po prostu ingerencja w zdjęcie i rzeczywistość - wtedy taka praca jest już grafiką. Że nie wspomnę o doklejaniu, wklejaniu, wymianie nieba itd itp. Wymieniłeś niebo? To wrzuć tę pracę do grafiki i już. W całej rozciągłości popieram tu kolegę wpkx. Do tego dochodzi coraz poplularniejsze usuwanie exifów. CZemu służy te forum nauce i pogłębianiu wiedzy o fotografii i wymianie "Nikonowych" doświadczeń, czy licytacji na bajeczniejszą fotę i co gorsze ilość komentarzy? Moje wszystkie zdjęcia opatrzone są exifami - nie mam nic do ukrycia a taki exif może komuś się przydać - po to jest forum. Są inne galerie fotograficzne, gdzie wcale takiego exifa nie trzeba przy zdjęciu zostawiać.
Dla mnie doklejenie elementu do zdjęcia "by było miodzio" jest zabawne a czasem wręcz kompromitujące autora.
Pozdro!

hubik
17-03-2011, 11:08
Gratulacje - świetne zdjęcie.
Skoro już został tu poruszony temat fotomontażu, czy innych istotnych ingerencji w zdjęcie, to zdecydowanie popieram loki_p. Niestety cyfrowa doba fotografii uwolniła większość entuzjastów fotografowanie od trudów wykonania niektórych ujęć,pilnowania kadru i ogólnie od baczniejszego kontrolowania ekspozycji. Uważam, że łatwość z jaką można ingerować w zdjęcie powoduje zwykłe lenistwo u niektórych. Często dopiero po wykonaniu zdjęcia, przy oglądnięciu go na ekranie słychać: - O kurde, mam jakiegoś badyla po lewej, albo - a niech to, po prawej jest śmietnik i generalnie za ciemno na dole....
Wtedy z ulgą też słychać: aaaa to nic wystempluje się. tu wymażę, tam poprawię.
Dla mnie każda taka ingerencja w zdjęcie to przykład braku chęci i pilnowania kadru a czasami wręcz ignorancji podstaw fotografii. O ile wystemplowanie jakichś drobnych elementów w centrum kadru czy nawet na obrzeżach, jest jak najbardziej zrozumiałe a czasem wręcz wskazane, to stemplowanie większych partii obrazu to po prostu ingerencja w zdjęcie i rzeczywistość - wtedy taka praca jest już grafiką. Że nie wspomnę o doklejaniu, wklejaniu, wymianie nieba itd itp. Wymieniłeś niebo? To wrzuć tę pracę do grafiki i już. W całej rozciągłości popieram tu kolegę wpkx. Do tego dochodzi coraz poplularniejsze usuwanie exifów. CZemu służy te forum nauce i pogłębianiu wiedzy o fotografii i wymianie "Nikonowych" doświadczeń, czy licytacji na bajeczniejszą fotę i co gorsze ilość komentarzy? Moje wszystkie zdjęcia opatrzone są exifami - nie mam nic do ukrycia a taki exif może komuś się przydać - po to jest forum. Są inne galerie fotograficzne, gdzie wcale takiego exifa nie trzeba przy zdjęciu zostawiać.
Dla mnie doklejenie elementu do zdjęcia "by było miodzio" jest zabawne a czasem wręcz kompromitujące autora.
Pozdro!

I to cała kwintesencja "dopieszczania" zdjęć...

Zdjęcie albo się broni bez niepotrzebnych ingerencji.

december
20-03-2011, 11:27
W zasadzie jest tej jedna rzecz warta podkreślenia w tej fotografii, która właściwie została pominięta przez komentujących, a mianowicie zjawisko astronomiczne, które tu zostało znakomicie zakomponowane i przedstawione w ciekawej scenerii. Mz znacząco podnosi to wartość tego zdjęcia nie tylko w aspekcie artystycznym.