Zobacz pełną wersję : Manualne ostrzenie, czyli co wyłączyć a co włączyć?
Witam!
Mam pytanie odnośnie manualnego ustawiania ostrości. Czy ręczne ustawianie ostrości w trybie auto może uszkodzić obiektyw? I jeżeli chcę przełączyć w tryb manualny, to czy powinienem ustawić M tylko na obiektywie czy również na korpusie (d90)?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Nie ma znaczenia. I tu i tu wyłączasz AF. Nic się nie stanie.
W niektórych obiektywach nie masz przełącznika, więc zostaje tylko body.
wasilewk
13-03-2011, 19:12
Jaki sprzęt ?
wasilewk
13-03-2011, 19:18
Kitowy 18-105.
Możesz ręcznie kręcić ile wlezie - nic się nie popsuje. Ten (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/dx18105.jpg) obiektyw ma sprzęgło.
Pzdr.
Rafał_Sz
13-03-2011, 19:19
Obojętnie gdzie włączysz "manual", obiektywu nie uszkodzisz w żadnym trybie fotografowania.
Dla ścisłości chciałbym tylko dodać, że powyższe uwagi nie dotyczą obiektywów typu AF.
Dla porządku:
1) w obiektywach typu AF-S (np.wspomniany N18-105) wystarczy przełączyć przełącznik na obiektywie w tryb "M" aby ostrzyć ręcznie. Ręczne ustawianie ostrości w trybie A nie powinno uszkodzić obiektywu (ale nie robiłbym tego w momencie gdy akurat body ustawia ostrość, choć może to też nie problem - nie wiem jak to jest skonstruowane w środku).
2) w obiektywach typu AF aby ostrzyć ręcznie, należy przełączyć zarówno body jak i obiekty w tryb "M". W tych obiektywach nie można kręcić pierścieniem ostrości w ustawieniu "A", gdyż może to spowodować uszkodzenie obiektywu.
Dodam jeszcze, że nie we wszystkich obiektywach AF-S da się kręcić. W 18-55 (na pewno pierwsza wersja) nie ma sprzęgła i przełącznik M-A mechanicznie przesuwa zębatkę. W 18-105 przełącznik tylko daje sygnał elektryczny, można kręcić do woli. Ale przy włączonym AF silnik może chcieć powrócić do pierwotnego ustawienia (dla AF-C). W obiektywach M/A-M jest dodatkowy czujnik, który po wykryciu obrotu pierścienia wyłącza silnik SWM.