PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm AF-S f/1.4G- problem z ostrzeniem

mm89
13-03-2011, 16:26
Ostatnio do mojego Nikona D5000 kupiłam obiektyw 50mm f/1.4 i mam problem z ostrzeniem. Przy portretach owszem jest piękna głębia ostrości, ale poza tłem postać również nie jest do końca ostra. No jednym słowem nie ostrzy idealnie. Dużo lepiej ostrzył standardowy 18-55. Czy możliwe jest, że obiektyw jest jakiś wadliwy? Powinnam złożyć reklamację?

maciey75
13-03-2011, 16:31
Do konca nie rozumiem Twojego postu ale wydaje mi sie powinnas poczytac to: http://www.fotografuj.pl/Article/Glebia_ostrosci_w_praktyce/id/35/page/1#content

Jacek Wrzesińsk
13-03-2011, 16:44
Ostatnio do mojego Nikona D5000 kupiłam obiektyw 50mm f/1.4 i mam problem z ostrzeniem. Przy portretach owszem jest piękna głębia ostrości, ale poza tłem postać również nie jest do końca ostra. No jednym słowem nie ostrzy idealnie. Dużo lepiej ostrzył standardowy 18-55. Czy możliwe jest, że obiektyw jest jakiś wadliwy? Powinnam złożyć reklamację?
A jakie ustawienia masz w puszce włączone odnośnie ustawienia ostrości?

Photoartbox
13-03-2011, 17:00
Wrzuc jakies przykladowe zdjecie (z exifem), bo inaczej to zadanie dla jasnowidza ;)

Hubert Adamczyk
14-03-2011, 21:17
Z tego co wywnioskowałem z Twojej wypowiedzi to używając od pełnej dziury (f/1.4) nie masz ostrości?

Coof
16-03-2011, 22:52
Mydlany obiektyw albo BF/FF (źle pracujący autofocus - do skalibrowania)

partyman
17-03-2011, 10:12
Ja na swoim N50 1.4G mam dosyć duży FF na FX body.
O dziwo problemu nie było na starszym korpusie DX.
Po korekcie jest jednak idealnie na wszystkich dystansach.

Niestety z korektą w D5000 będzie problem, więc jak FF/BF to:
- albo kalibracja
- albo z tym żyć
- albo zmienić sztukę na inną :-/

Photoartbox
17-03-2011, 11:04
Widze, ze temat interesuje wszystkich poza, pytajaca ;)

chory
14-04-2011, 22:53
Kolezanka zglebila tresc podanego linku, otworzyla do f4 i wszystko gra...

stock
17-04-2011, 21:39
a u mnie dla przykłądu coś się tam wyślizgało w srodku i dlatego ma problemy z ostrzeniem. Jakieś elementy teflonowe się wytarły i jest ogólnie problem.

mm89
19-06-2011, 18:24
Próbowałam już wszelkich przesłon przy różnej odległości, ale i tak zawsze jakaś część fotografowanego "obiektu" jest już rozmyta...

snakemaycry
19-06-2011, 18:29
Wrzuc jakies przykladowe zdjecie (z exifem), bo inaczej to zadanie dla jasnowidza ;)

Ponawiam prośbę w taki razie :)

mArcoki
19-06-2011, 20:08
Ja u siebie zaobserwowałem BF ale tylko w trybie AF-A (d90). Gdy włączę śledzenie, problem zanika, ciekawe (ruch aparatu podczas robienia zdjęcia wykluczyłem statywem)

mm89
19-06-2011, 20:47
Wysyłam linki dwóch przykładowych zdjęć:
http://j5oihg.bay.livefilestore.com/y1pZuAtxa0mSDAlYP1X3PVm91wJF0SaKT-uuRxYuYeQkzcoNMua8Ha0z3NS3IX8g6bYQrlmk-nJrR5Fv0-1H9NpybS2xFoMS6GO/DSC_0012.JPG?psid=1
http://j5oihg.bay.livefilestore.com/y1pF9ix32AFtir2DC7dTCwPeJo7EyYJMmHky67xZDyxGyPdzk-4cccYavYRYWxC-wH9dNHtWqe8RZnLp9lFLvA2_DDtzDTHKs5S/DSC_0023.JPG?psid=1
Na pierwszym twarz dziewczyny nie jest ostra a na drugim chociażby oko kota...zresztą ono w ogóle jest jakieś rozmyte... Kupiłam ten obiektyw, bo to miała być "żyleta"... Chciałam uzyskać efekt ostrej postaci i rozmytego tła...jak największą głębie ostrości...

<| MICHAŁ |>
19-06-2011, 20:56
Focal Length: 50.0mm (35mm equivalent: 75mm)
Aperture: f/4.5

moim zdaniem jest OK
przeciez przy f4,5 nie mozesz miec ostro w pelbym zakresie, tym bardziej ze robisz z malej odleglosci
jest dobrze - tak ma byc - poczytaj sobie o glebi ostrosci
a jesli chcesz miec wieksza glebie przy takiej odleglosci, to zamknij szklo do f8 - powinno nieco pomoc

to jest na prawde porzadny sprzet, ale naucz sie go uzywac - niestety nie jest tak prosty w uzytkowaniu jak 18-55 - tu filozofia robienia zdjec jest nieco inna - opera sie raczej na slektywnej ostrosci, majacej ukierunkowac widza na jakis konkretny szczegol. 18-55 to jeden z tych obiektywow, gdzie ma byc wszedzie ostro, bo tego wymaga przecietny amator...

maciey75
19-06-2011, 21:32
1/30" na pierwszym zdjeciu - wg mnie jest ruszone. 3 miechy minely a Ty nawet nie poczytalas nic z linku ktory wstawilem ....:?

Archibald
19-06-2011, 22:37
...Kupiłam ten obiektyw, bo to miała być "żyleta"... Chciałam uzyskać efekt ostrej postaci i rozmytego tła...jak największą głębie ostrości...

Boszzz... masakra - przecież Ty nie masz pojęcia o czym piszesz, exify z przykładów tylko to potwierdzają... :???:

1/30" na pierwszym zdjeciu - wg mnie jest ruszone. 3 miechy minely a Ty nawet nie poczytalas nic z linku ktory wstawilem ....:?

Proponuję koleżance cokolwiek poczytać o podstawach fotografii...

P.R.P.
19-06-2011, 23:00
Wysyłam linki dwóch przykładowych zdjęć:
http://j5oihg.bay.livefilestore.com/y1pZuAtxa0mSDAlYP1X3PVm91wJF0SaKT-uuRxYuYeQkzcoNMua8Ha0z3NS3IX8g6bYQrlmk-nJrR5Fv0-1H9NpybS2xFoMS6GO/DSC_0012.JPG?psid=1
http://j5oihg.bay.livefilestore.com/y1pF9ix32AFtir2DC7dTCwPeJo7EyYJMmHky67xZDyxGyPdzk-4cccYavYRYWxC-wH9dNHtWqe8RZnLp9lFLvA2_DDtzDTHKs5S/DSC_0023.JPG?psid=1
Na pierwszym twarz dziewczyny nie jest ostra a na drugim chociażby oko kota...zresztą ono w ogóle jest jakieś rozmyte... Kupiłam ten obiektyw, bo to miała być "żyleta"... Chciałam uzyskać efekt ostrej postaci i rozmytego tła...jak największą głębie ostrości...

Żyleta to to szkło jest.. ALE w rękach doświadczonego i świadomego użytkownika, tj. niestety nie twoich jak widać.. Na razie radzę schować sprzęt na półkę - nie jęczeć, że zły, że miała być żyleta itd.. ale (tak jak kolega Archibald mówi) kupić książkę - jakieś podstawy fotografii, zamknąć się w pokoju na min. tydzień, skupić się na tym co się czyta i czy się rozumie co się czyta, w następnym tygodniu zdjąć sprzęt z półki i czytając od nowa raz jeszcze tę książkę próbować zrobić to co w niej napisali. Gwarantuję, że twoje zdjęcia będą lepsze niż to co podlinkowałaś i szkło będzie "żyleta" :D

p.s. jakiś wysyp podobnych wątków ostatnio.. prowokacje same czy co???

mm89
20-06-2011, 21:57
Widzę niestety mało tu życzliwych, którzy chcą pomóc stawiać pierwsze kroki w fotografii... Czytałam, że by "wyodrębnić" postać z tła (np. twarz w portrecie) należy używać przysłon 1.4/1.8... "Głębia ostrości jest tym mniejsza, im większy jest otwór przysłony, dlatego np. w fotografii portretowej, gdzie pożądane jest rozmycie tła, stosuje się obiektywy o dużym otworze względnym (f/1.4, f/1.8). "...

Photoartbox
20-06-2011, 22:03
Widzę niestety mało tu życzliwych, którzy chcą pomóc stawiać pierwsze kroki w fotografii... Czytałam, że by "wyodrębnić" postać z tła (np. twarz w portrecie) należy używać przysłon 1.4/1.8... "Głębia ostrości jest tym mniejsza, im większy jest otwór przysłony, dlatego np. w fotografii portretowej, gdzie pożądane jest rozmycie tła, stosuje się obiektywy o dużym otworze względnym (f/1.4, f/1.8). "...

No to przeczytaj co napisalas wczesniej i nie dziw sie, ze ludzie tak reaguja ;)

Chciałam uzyskać efekt ostrej postaci i rozmytego tła...jak największą głębie ostrości...

maciey75
20-06-2011, 22:17
Ustaw sobie jakis przedmiot i rob zdjecia z roznych odleglosci i na roznych wartosciach F. Zobaczysz jak jest rozklada glebia. Te lekcje musisz odrobic sama i nie chodzi o to, ze tu malo zyczliwych ale rady juz dostalas.
Ciesz sie, ze masz cyfrowke bo ja pamietam czasy gdzie uczylem sie na kliszach i co wyszlo to sie okazalo po odebraniu zdjec z labu ;)

P.R.P.
20-06-2011, 22:49
Widzę niestety mało tu życzliwych, którzy chcą pomóc stawiać pierwsze kroki w fotografii...

Rany boskie jakie to teraz wszystko przewrażliwione.. A powiedz gdzie tu jest brak życzliwości w tym co napisaliśmy?? Uważasz, że rada przeczytania jakiejkolwiek tego typu książki to oznaka złośliwości w stosunku do twojej osoby?? No to powiedz jak inaczej chcesz poznać abecadło? Mówiłem naprawdę poważnie i moja rada choć była lekko humorystyczna (z tym zamknięciem się w pokoju z książką) to była szczera i prawdziwa. Uwierz mi, że wiele by wniosła i ci rozjaśniła, dzięki czemu naprawdę miała byś na pewno lepsze zdjęcia po lekturze niż to co wstawiłaś.. Koniec OT z mojej strony.

Archibald
20-06-2011, 23:25
...Ciesz sie, ze masz cyfrowke bo ja pamietam czasy gdzie uczylem sie na kliszach i co wyszlo to sie okazalo po odebraniu zdjec z labu ;)

Otóż to. Człowiek wtedy zanim zrobił zdjęcie to pomyślał. A dzisiaj - cyk, pyk, nie poszło, a czemu, a nie chce mi się czytać zapytam na forum.... Sorki, nie jestem życzliwy bo nie trawię takiego podejścia.

...a co mi tam, ostatnia rada - poszukaj na allegro (bo już ponoć nie ma nówek) tej konkretnej pozycji:

Szkoła Fotografowania National Geographic (http://www.empik.com/szkola-fotografowania-national-geographic-burian-peter-k-caputo-robert,4526,ksiazka-p?slotName=BoxSale) autorzy: Burian Peter K., Caputo Robert. Przeczytaj ją kilka razy, ja kiedyś też tak zrobiłem. Warto. Bardzo warto.

mm89
21-06-2011, 12:48
Otóż to. Człowiek wtedy zanim zrobił zdjęcie to pomyślał. A dzisiaj - cyk, pyk, nie poszło, a czemu, a nie chce mi się czytać zapytam na forum.... Sorki, nie jestem życzliwy bo nie trawię takiego podejścia.

...a co mi tam, ostatnia rada - poszukaj na allegro (bo już ponoć nie ma nówek) tej konkretnej pozycji:

Szkoła Fotografowania National Geographic (http://www.empik.com/szkola-fotografowania-national-geographic-burian-peter-k-caputo-robert,4526,ksiazka-p?slotName=BoxSale) autorzy: Burian Peter K., Caputo Robert. Przeczytaj ją kilka razy, ja kiedyś też tak zrobiłem. Warto. Bardzo warto.

Z tym, że ja czytałam różne artykuły na ten temat (jak już wspomniałam) a zapytałam dopiero później...

mm89
21-06-2011, 14:29
Poza artykułami przejrzałam wiele przykładowych zdjęć. Wszystkie "dobre" zdjęcia portretowe robione są przysłoną do 2.8. Mi przy takiej przysłonie rozmywa się nie tylko tło, ale i postać...nic nie jest ostre.

mArcoki
21-06-2011, 15:22
Pamiętaj, że głębia ostrości zależy od parametru przysłony oraz co wybitnie ważne od ODLEGŁOŚCI na jaką ustawiasz ostrość. Jeśli w kadrze (dx) zmieścisz twarz, przysłonę ustawisz na 2.8 to głębia ostrości będzie ok 2cm, jeśli natomiast z tym samym światłem (2.8) zrobisz zdjęcie, gdzie w kadrze będzie cała postać głębia ostrości może wynieść 10-15cm (tu pewności nie mam, ale na oko tak to wygląda). Dowodem na taki wpływ odległości ostrzenia są zdjęcia macro gdzie przy przysłonie 8, 16 a nawet więcej, głębia ostrości może mieć zaledwie kilka milimetrów, jeśli obiekt jest bardzo blisko. Jeśli masz FX to będzie jeszcze płyciej bo podchodzisz bliżej żeby złapać podobny kadr.

To, że dobre portrety widziałaś, w których używana była przysłona f/2.8 nie oznacza, że jak ustawisz 2.8 to zawsze dobrze wyjdzie.Czasem będzie za płytko, czasem za głęboko, a niekiedy w sam raz, musisz po prostu wiedzieć co chcesz osiągnąć i świadomie regulować parametr F. Po to jest zakres od f/1.4-16 żeby go używać świadomie. Do tego masz jeszcze do pomocy za szybką wielkość głębi ostrości w zależności od światła jakie ustawisz i od miejsca gdzie ustawiłaś ostrość, może w 50 1.4G nie jest super czytelna, ale powinna zobrazować mniej więcej o co chodzi.

Możesz uczyć się metodą prób i błędów albo wraz z podręcznikiem.
Powodzenia

Photoartbox
21-06-2011, 16:12
jeśli natomiast z tym samym światłem (2.8) zrobisz zdjęcie, gdzie w kadrze będzie cała postać głębia ostrości może wynieść 10-15cm (tu pewności nie mam, ale na oko tak to wygląda).

Raczej ok. 1m - odsylam do Dof kalkulatora - http://www.dofmaster.com/dofjs.html

PS. Ale ogolnie, sens wypowiedzi jest poprawny :)

mArcoki
21-06-2011, 16:20
Fajny kalkulator. Dzięki.
Trzeba by popatrzeć na skalę na szkle żeby zobaczyć na jakiej odległości musi być człowiek, żeby się zmieścił w kadrze, strzeliłem jak powiedziałem na oko. Chodziło mi ogólnie o zasadę.

Farien
25-06-2011, 18:15
podepnę się pod kilka postów kolegów wyżej, poczytaj zanim zadasz pytanie, a poza tym nie oczekuj cudów od body d5000.

Archibald
26-06-2011, 09:18
...a poza tym nie oczekuj cudów od body d5000.

Nie no, oczywiście - jedynie D3s daje radę i nic poza nim... O matko, jeszcze gorszy tekst od autorki wątku... :-? A zdziwiłbyś się co robi mój kumpel D60... albo jeszcze lepiej - na tym forum były prezentowane zdjęcia pewnej dziewczyny używającej D40, którymi to zdjęciami pozamiatała towarzystwo... i to w połączeniu z 50/1,8D czyli z manualnym focusem. Ale nie nie nie - trzeba mieć najdroższe puszki... :-?

P.R.P.
26-06-2011, 11:46
Nie no, oczywiście - jedynie D3s daje radę i nic poza nim... O matko, jeszcze gorszy tekst od autorki wątku... :-? A zdziwiłbyś się co robi mój kumpel D60... albo jeszcze lepiej - na tym forum były prezentowane zdjęcia pewnej dziewczyny używającej D40, którymi to zdjęciami pozamiatała towarzystwo... i to w połączeniu z 50/1,8D czyli z manualnym focusem. Ale nie nie nie - trzeba mieć najdroższe puszki... :-?

Młody jest jeszcze.. ;) A swoją drogą to dokładnie to samo miałem wczoraj napisać ale się powstrzymałem.. :mrgreen:

Idąc tym tokiem myślenia to nawet hassel by cudów nie zdziałał, wiesz dlaczego Farien? Bo nie ma , nie było i nie będzie puszki ani szkła idealnego, która za ciebie zrobi te cuda.. 8)

Jacenty Z.
26-06-2011, 23:19
Z tym, że ja czytałam różne artykuły na ten temat (jak już wspomniałam) a zapytałam dopiero później...

Szanowna Koleżanko, właśnie to jest różnica między artykułami (z czasopism foto i nie-foto), które często prześlizgują się tylko po powierzchni tematu, a solidnymi pozycjami książkowymi (jak np. ta, o której wspomniał Kolega). Informacja, że głębia ostrości zależy od użytej przysłony, to zaledwie 1/3 prawdy. To, czy będzie to f/1.4, czy f/2.8 zależy od wielu czynników i właśnie po to jest potrzebna wiedza.

Do tego (np. zamiast posądzać innych o nieżyczliwość;)) warto sprawdzić w instrukcjach minimalną odległość ostrzenia dla Twojego obiektywu (poniżej tej odległości autofocus raczej nic nie złapie!) i ustawienia AF w aparacie (na który punkt ostrzy i czy wybierasz to Ty, czy robi to za Ciebie aparat). Przy niektórych warunkach oświetleniowych przydaje się też lampka wspomagająca AF (domyślnie chyba włączona). Weź też pod uwagę, że nie wszystkie punkty AF mają jednakową czułość (zwykle ten środkowy jest najpewniejszy).