Zobacz pełną wersję : Jak robic zdjęcia potraw i temu podobnych ?
Patryk Olczyk
13-03-2011, 14:48
Witam , zostałem poproszony o wykonanie serii zdjęc potraw. Tu moje pytanie czy wie ktos jak to zrobic tzn jakie swiatło , jakie akcesoria, jakie ustawienie , jaka perspektywa itd. mam do dyspozycji to co w stopce + mam zamiar kupic 2 lampy Vivitar.
P.S.Proszę zeby osoby które nie mają nic do tematu , a chcą tylko powiedziec zeby sprecyzował pytanie , o nie pisanie zbędnych zażaleń itp.
Był gdzieś w sieci dostępny poradnik na temat fotografowania żywności w pdf. Szukałeś na forum? Bo chyba była o nim tu mowa.
I odpuść sobie te regulacje co kto ma pisać a co nie, bo to dość śmieszne w kontekście Twojego nijakiego pytania...
Stach2008
13-03-2011, 23:07
A moglbys sprecyzowac jakie potrawy? Zupy, mieso czy jakies ciasta?
Wysłano z HD2 z użyciem Tapatalk
Patryk Olczyk
13-03-2011, 23:14
Wszystko :)
de Fresz
13-03-2011, 23:25
Witam , zostałem poproszony o wykonanie serii zdjęc potraw. Tu moje pytanie czy wie ktos
Ktoś pewnie wie.
jak to zrobic
Przede wszystkim - estetycznie.
tzn jakie swiatło ,
Korzystne.
jakie akcesoria,
Te niezbędne.
jakie ustawienie
Interesujące.
jaka perspektywa
Naturalna.
Przy okazji moje gratulacje - osiągnąłeś mistrzostwo w kategorii lenistwo umysłowe.
robert4you
14-03-2011, 01:28
tu możesz podpatrzeć co nieco (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/fotografia_reklamowa_jak_wzbudzic_wilczy_apetyt_cz yli_fotografowanie_zywnosci_czesc_1)
http://stock-board.info/fotografia-zywnosci-stylizacja-t-1196.html
Tam też znajdziesz pdf opracowanego przez Tomas24 - prawie 50 stron na temat fotografii żywności. JUż to kiedyś na forum linkowałem, warto przejrzeć archiwum.
marszull
14-03-2011, 14:26
jest sporo angielskojezycznych poradnikow
ale podstawa to praktyka, dobre swiatlo, i stylizacja
takiej wiedzy raczej przez forum nie przyswoisz
Pershing
14-03-2011, 14:33
jest sporo angielskojezycznych poradnikow
ale podstawa to praktyka, dobre swiatlo, i stylizacja
takiej wiedzy raczej przez forum nie przyswoisz
Nic dodać nic ująć, może jedyny wniosek z tych słów to jesli tego jeszcze nie robiłeś, to nie bierz się za to komercyjnie. Najpierw dużo ćwicz, potem przyjmuj zlecenia.
Sapphiron
14-03-2011, 14:37
de Fresz, jakby był tutaj przycisk tak jak na Fejszbuku typu "Lubie to" albo cos w tym stylu to dostałbyś z miejsca za swojego posta ;)
Stach2008
14-03-2011, 15:14
http://stock-board.info/fotografia-zywnosci-stylizacja-t-1196.html
Tam też znajdziesz pdf opracowanego przez Tomas24 - prawie 50 stron na temat fotografii żywności. JUż to kiedyś na forum linkowałem, warto przejrzeć archiwum.
mógłbyś podrzucić na maila tego ebooka albo gdzieś na hosting wrzucić? przeszukałem to forum i wątek już zniknął z tym pdfem
de Fresz, jakby był tutaj przycisk tak jak na Fejszbuku typu "Lubie to" albo cos w tym stylu to dostałbyś z miejsca za swojego posta ;)
deFresh ma wprawę z newsów.
Witam , zostałem poproszony o wykonanie serii zdjęc potraw. Tu moje pytanie czy wie ktos jak to zrobic tzn jakie swiatło , jakie akcesoria, jakie ustawienie , jaka perspektywa itd. mam do dyspozycji to co w stopce + mam zamiar kupic 2 lampy Vivitar. Proszę zeby osoby które nie mają nic do tematu , a chcą tylko powiedziec zeby sprecyzował pytanie , o nie pisanie zbędnych zażaleń itp.
Fotografia potraw i zywnosci to jedna z trudniejszych dzialek, wymaga wyjatkowego wyczucia wielu kluczowych spraw na ktore sie sklada udane ujecie. Sukcesem jest pokazac swiezosc i smak, jednym slowem danie musi wygladac naprawde smaczne.
Podstawy :)
Wstepne ujecia - Dobrze jest zaplanowac ujecie przed przygotowaniem wlasciwego dania, uklad elementow na talerzu i rozlozenie doatkowych propsow, jak widelce, solniczka, przyprawy itp.
Markery - Zapewnic powtarzalnosc ulozenia np. talezy, kiedy wystepuje podmiana na finalna wersje potraw prosto z kuchni.
Swiatlo - Miekkie swiatlo z softbox'a + wspomagacze w postaci bialych kart dla wypelnien + czarne arkusze blokerow dla blokowania odbic + efektowka swiatla ciaglego z reg. moca swiatla.
Duble i selekcjonowane ladne warzywa - W miare mozliwosci dublowac pewne rzeczy np. jedne jajka sadzone sie ladniej prezentuja niz inne :)
Szara karta - Poprawny WB jest sprawa kluczowa.
Kreatywnosc i wyobraznia - Dbac o kompozycje, czystosc talerzy, szklanek itp. oraz co i w jaki sposob jest ulozone na talerzu, nie kazdy ma mozliwosc wynajecia stylisty :)
Co do WB to różnie z tym bywa. O ile potrawa nie ma białych elementów jajka, mleko i podobne to światło jest ocieplane. 300K powoduje, że potrawa robi się bardziej apetyczna. Dotyczy to szczególnie mięs i pieczywa.
hallucinogen
15-03-2011, 11:02
nalezy tez pamietac ze potrawy do zdjec z regoly robi sie w malutkich porcjach aby ujmujac calosc lepiej oddac detale-np niewielkie warzywa w salatce. duzo produktow nie gotuje sie wcale tylko minimalnie mimo przepisu aby zachowac lepsze kolory i forme.
nalezy tez pamietac ze potrawy do zdjec z regoly robi sie w malutkich porcjach aby ujmujac calosc lepiej oddac detale-np niewielkie warzywa w salatce. duzo produktow nie gotuje sie wcale tylko minimalnie mimo przepisu aby zachowac lepsze kolory i forme.
No z tego co mówią znawcy to mało który składnik dania gotowanego czy pieczonego, jest faktycznie upieczony czy ugotowany:-)
Nie mówiąc o tym, że nie zawsze są to naturalne składniki - np. ładne akrylowe kostki lodu :)
Lateks zamiast roztopionego sera żółtego.
Farba zamiast śmietany.
Krople gliceryny zamiast kropli wody.
Gumki zamiast czarnych oliwek.
I dużo farby, żeby pomalować na ładny kolor pieczywo, mięso. Do mięsa dodaje się też sporo saletry w czasie pieczenia, gotowania, żeby miało bardziej różowy kolor.
Ogólnie chodzi o to, żeby przedstawić potrawę tak jak sobie ją wyobrażamy, a nie tak jak wygląda. Chleb musi być chrupiący, mięso soczyste, ser żółty bardzo żółty, masło żółte.
Dodatki są o tyle ważne, że wzmacniają kolory. Obok zielonego czerwone rzeczy wyglądają na bardziej czerwone, pomarańcze dobrze komponują się z granatowym. Owoce zawsze lepiej wyglądają z kropelkami gliceryny, znaczy się wody. Krople wody podświadomie sugerują świeżość.
http://stock-board.info/ebook-o-fotografii-zywnosci-i-stylizacji-jedzenia-t-1939.html
W pierwszej wypowiedzi tego wątku masz podlinkowane poradniki. Sorry, ale odsyłałem już do forum stock-board, leniwy jesteś kolego.
Stach2008
16-03-2011, 10:22
http://stock-board.info/ebook-o-fotografii-zywnosci-i-stylizacji-jedzenia-t-1939.html
W pierwszej wypowiedzi tego wątku masz podlinkowane poradniki. Sorry, ale odsyłałem już do forum stock-board, leniwy jesteś kolego.
kurcze ale ja naprawdę szukałem po tamtym forum i po naszym, ale dzięki że jeszcze raz zechciało Ci się podlinkować :)
www.kwestiasmaku.com - Żona gotuje, Mąż pstryka, można wiele podpatrzeć, piękne zdjęcia ;)
songvari
05-04-2011, 17:51
Z mojego doświadczenia wiem, że przy fotografowaniu żywności musi być spełnionych kilka warunków:
- jedzenie musi być ładne (nie trzeba wcale używać sztucznych substytutów)
- zdjęcie trzeba zrobić super szybko - wygląd się zmienia, wraz ze zmianą temperatury
- naczynie ładne, najlepiej małe
- zachować zdrowy rozsądek - fotografujesz lody - nie kładź w tle pomidorów dlatego, że czerwone i ładne
- nie szalej z obróbką
+ moje dwa ulubione punkty:
1) fotografuj z dołu - jeśli myślisz, że już fotografujesz z dołu - fotografuj jeszcze bardziej z dołu
2) fotografuj z bliska - jeśli myślisz, że już jesteś blisko - podejdź bliżej.
:)