Zobacz pełną wersję : Kolorystyka zdjęć - zasady ogólne
I kolejna prośba o przesłanie materiałów, ewentualnie o zbiór podstawowych zasad... kolejną rzeczą z jakiej nie jestem zadowolony, jesli chodzi o moje zdjęcia, jest ich kolorystyka. Poprawianie koloru przy obróbce w sposób przypadkowy raczej nie da zadowalających wyników (a chodzi o naturalne, dobrze nasycone kolory). Jedynym moim aktualnym spostrzeżeniem jest, że balans bieli dedykowany do danego światła zwykle okazuje się u mnie nieodpowiedni (np. najbardziej naturalne kolory przy świetle mieszanym żarowym + błysk odbity od sufitu wydają mi się przy ustawieniu balansu na światło jarzeniowe - nie wiem czemu tak się dzieje i nie potrafię tego usystematyzować). Także powtarzalność koloru przy podobnych scenach bardzo mnie martwi.
Małe tłumaczenie :) dlaczego nie szukam tego sam? Niestety, materiały są różnej jakości, a chciałbym coś sprawdzonego i na wysokim poziomie, dlatego chcę się zdać na wiedzę bardziej doświadczonych :)
cheyenne
13-03-2011, 14:09
I kolejna prośba o przesłanie materiałów, ewentualnie o zbiór podstawowych zasad
dlaczego nie szukam tego sam? Niestety, materiały są różnej jakości, a chciałbym coś sprawdzonego i na wysokim poziomie, dlatego chcę się zdać na wiedzę bardziej doświadczonych :)
dowcipasek z Ciebie :) i leń
Osiagnięcie tego o co prosisz wymaga długiej praktyki, obycia, wiedzy i skalibrowanego monitora
tego NIE DA SIĘ przekazać w paru punktach
wiedza na dobrym poziomie znajduje się np. w następujących ksiażkach:
Michael Freman Kolor
Michael Freman Światło i oświetlenie
Chris Bucher Oświetlenie Warsztaty fotograficzne
Polecam też wszystkie pozycje Mata Kloskowskiego i Scotta Kellbyego.
Wiedza w tych pozycjach powinna pozwolić Ci zrozumieć problemy o które pytasz i zacząć je zgłębiać w poważniejszych pozycjach
Na mojej półce rokrocznie pojawiają się nowe pozycje które zapamiętale czytuję, czerpiąc nich wiedzę i inspirację.
Dobra fotografia nie przyjdzie sama.
Może zdażyć sie przypadkiem jedna lub dwie.
Zacznij od zgłebienia tematu poprzez fachowe pozycje książkowe i ćwiczenia.
Rozwiązanie przyjdzie z czasem.
Droga do dobrej fotografi jest DŁUGA i KRĘTA.
Wymaga lat praktyki, chęci, odrobiny talentu, iskry bożej, ciągłego kształcenia.
Trzeba też to przede wszystkim lubić robić i ĆWICZYĆ.
hostman22
14-03-2011, 12:48
doradzam biblie photoshopa :D