PDA

Zobacz pełną wersję : Kolejne pytania - pamięć do D7000| karty/databanki

sovi3t
12-03-2011, 00:05
Witam ponownie!
Pojutrze dorwę w swoje lepkie łapy D7000, ale chwila, o czymś zapomniałem.
Gdzieś te zdjęcia aparat musi zapisywać, a małe nie będą.
Rozważam kilka możliwości:
1. Sandisk 16gb SDHC UHS-1 45mb/s + adata 32gb
2. Transcend 64GB
3. Sandisk UHS-1 jak w punkcie 1., tylko że do tego.... databank.

No właśnie, databank chcę najprostszy jaki jest, wpinam kartę SD, kopiuję, wkładam SD do aparatu, formatuję i pstrykam dalej.
Chodzi mi o coś taniego i nie za dużego fizycznie, gigabajtowo starczy nawet i 80GB.
Rozglądałem się, ale albo jest z bajerami, których od databanku nie oczekuję, albo jest "zepsute, bez zwrotu, bez gwarancji".
Która opcja jest według Was najlepsza, a może są jeszcze lepsze, o których nie wiem?

Dziękuję Wam za pomoc w moim poprzednim temacie o D7000 i pozdrawiam!

darkmajin
12-03-2011, 09:38
czyli jednorazowo strzelasz ~16GB mało ci idziesz kopiować i strzelasz dalej ,sztab ludzi później to obrabia ,nie wiem czy nowy jesteś w temacie po wypowiedzi widzę że masz więcej chęci niż zdrowego rozsądku ( bez obrazy ;)) w jakiejś ekstremalnej sytuacji widzę tu 2x 32gb ,

marcinez
12-03-2011, 10:03
Zgadzam się z przedmówcą i interesuje mnie co zamierzasz robić z aparatem? Lepiej kupić większą ilość kart pamięci, zawsze mniejsze ryzyko uszkodzenia danych :) Oczywiście bez przesady, nie polecam opcji 64 x 1 Gb :)

jm
12-03-2011, 10:20
Też nie rozumiem.... dlaczego nie można na kompa przerzucić? Rozumiem, że w czasie wycieczki karta 1GB może być za mała, ale...jak masz kilka kart po 2GB (dla przykładu) to już chyba starczy?
W domu zgrywasz na kompa i karty znowu do użytku.

sovi3t
12-03-2011, 12:19
Jestem nowy, tak, a rzuciłem się na duże karty, ponieważ przeczytałem że jeden RAW może zająć kilkadziesiąt MB.
Sprawdziłem właśnie i są w okolicach 20MB, czyli sporo mniej niż mi się wydawało.
Dziękuję za odpowiedzi, wsio jasne już - 16GB starczy, a jak nie to kolejna, czasami zdarza mi się jechać gdzieś, gdzie nie mam dostępu do kompa przez miesiąc i zrzucić nie mogę.
Co do zdrowego rozsądku, nie gniewam się, zdrowy rozsądek przyjdzie wraz z doświadczeniem, chęci już nie. :)

costi
12-03-2011, 14:10
Kup dwie ósemki zamiast 1x16GB, zawsze to większa niezawodność i mniejsze straty w razie czego ;)