PDA

Zobacz pełną wersję : Wyświetlacz LCD - D80 Pytanie

toms73
21-01-2007, 03:19
Witam! Mam pytanie związane z powiększeniem zdjęć na wyświetlaczu LCD. Otóż przy największym powiększeniu obraz na wyświetlaczu staje się mało czytelny. Linie i krawędzie jak gdyby "schodkują" (jeżeli macie to samo wiecie o co chodzi). Kolega ma Canona 400D i jego obraz przy największym powiększeniu jest bardziej czytelny (choć wydaje mi się, a wręcz jestem pewien, że Canon, aż tak mocno nie powiększa zdjęć na wyświetlaczu). Oczywiście nie przeszkadza mi to ponieważ z reguły nie używam takiego powiększenia, ale ciekawi mnie to z technicznego punktu widzenia (kolega dogryza). Po co robić możliwość tak dużego powiększania, skoro jest ono mało czytelne, a więc mało przydatne.
Pozdrawiam!

Valwit
21-01-2007, 04:40
wiesz, nie musisz wcale powiekszac do samego konca. imo to wcale nie przeszkadza.

toms73
21-01-2007, 09:25
Valwit, zgadzam się z Tobą w pełni! Jednakże chodzi mi o sens tego powiększenia. Dla mnie wygląda to na jakieś "przeskalowanie" zupełnie niepotrzebne! Bardziej chodzi o zaspokojenie ciekawości swojej i kolegi (C 400D):oops:

wampirek
21-01-2007, 10:33
Kurcze, powiekszam bardzo czesto do konca. Tak sobie sprawdzam ostrosc detali, czy aby nie poruszylem, sadzilem, ze to po to jest, a nie ze to jakis bajer z ktorego ktos moze sie podsmiewac. Na tym powiekszeniu najlatwiej po prostu ocenic co sie wypocilo i jakie beda efekty koncowe.
pzdr
irek

BugsBunny
21-01-2007, 11:12
Przy maksymalnym powiększeniu na wyświetlaczu widać ponad 100%, dlatego obrazek jest przeskalowany i niewyraźny. 1:1 jest o stopień niżej

wigi
21-01-2007, 12:16
BugsBunny, a więc Nikon pojechał sobie o jeden stopień za daleko ;-)

Seeker
21-01-2007, 12:38
"Oczywiście nie przeszkadza mi to ponieważ z reguły nie używam takiego powiększenia, ale ciekawi mnie to z technicznego punktu widzenia (kolega dogryza)."

Odpuscilbym sobie takiego "kolege"...
A moze mowi tak z zazdrosci? ;)

"Po co robić możliwość tak dużego powiększania, skoro jest ono mało czytelne, a więc mało przydatne."

W celu mozliwosci bardzo dokladnej oceny sytuacji. Ja n.p. nie uzywam koparki, ale czy to znaczy, ze jest zupelnie nieprzydatna?

"wiesz, nie musisz wcale powiekszac do samego konca. imo to wcale nie przeszkadza."

Dokladnie. Tym bardziej, ze pewnie w tej samej cenie ;)

"Przy maksymalnym powiększeniu na wyświetlaczu widać ponad 100%, dlatego obrazek jest przeskalowany i niewyraźny. 1:1 jest o stopień niżej"

Tak sie czasem zastanawiam, czy nawet nie 2 stopnie...

Zbigniew
21-01-2007, 12:43
Temat ten też mnie poniekąd dręczył, stąd zrobiłem sobie małe porównanie tego, co wyświetla aparat przy powiększeniu i powiększeniu do 100% na ekranie komputera. Otóż wynik jest następujący -> naciskając 4 (cztery!) razy lupkę z plusem aparat powiększa do 100% (1:1) . Każde kolejne jest już poza tą wartość, co oczywiście daje efekt jaki daje. Oczywiście naciskając 4 razy po pierwszym razie trzeba dać puszce chwilę na powiększenie zdjęcia, tak aby 4 naciśnięcia rzeczywiście dały odpowiednie powiększenie :)

wampirek
21-01-2007, 12:48
To nawet by mozna pewnie i obliczyc. Dla duzych zdjec maksymalne powiekszenie wg instrukcji to 25x, dla srednich 19x, dla malych 13x.
pzdr
irek

Seeker
21-01-2007, 13:08
"Otóż wynik jest następujący -> naciskając 4 (cztery!) razy lupkę z plusem"

Zdecydowanie NIE.
Powod jest prosty. Powiekszenie (jak wspomnial Wampirek) jest zmienne, zaleznie od uzytej rozdzielczosci.
(to jest pewne)

IMHO jest to powiekszenie o 2 stopnie mniejsze od maksymalnego (efekt obserwacji).
(a to natomiast wydaje sie byc prawdopodobne)

2 stopnie ponizej MAX, ukosne linie przestaja byc schodkowane, a obraz staje sie dosc gwaltownie bardzo klarowny, co przy dalszym zmniejszaniu wyczuwalne jest juz tylko w minimalnym stopniu.
(stad wlasnie moja "wersja")

Sprobowac policzyc tez faktycznie mozna. Rozdzielczosc LCD jest chyba dosc zblizona do VGA, wiec podzielenie calkowitej rozdzielczosci przez podobne liczby powinno dawac wynik bardziej zblizony do idealnego, niz n.p. przy roznicy rzedu jednego stopnia, ale tutaj juz tylko sobie gdybam.

Zbigniew
21-01-2007, 13:12
To ja się uściślę - robiąc na jakości/rozdzielczości Fine uzyskałem efekt o którym piszę powyżej. Robię tylko w maksymalnym rozmiarze, więc przyjąłem to za oczywistość. W tym przypadku 4 razy plus daje w praktyce 1:1. Tym, co może nie do końca wziąłem pod uwagę, to jest rozdzielczość monitora, choć, musiałbym chwilę pomyśleć, jaki ma to wpływ. Jak coś, to ja mam 1280x1024 i w poziomie osiągam przy 1:1 zgodność z aparatem, w pionie brakuje kilku pikseli, ale dosłownie symbolicznie.

Seeker
21-01-2007, 13:28
Zbyszku, "fine", to tylko jakosc pliku jpg, a rozdzielczosc jest gdzie indziej. Tym drugim kolkiem ;)

(a moze nie wykorzystujesz pelnych mozliwosci aparatu...? ;) )

U mnie w RAW jest 8 stopni powiekszenia (RAW jest tylko w max rozdzialce), a przy najmniejszej rozdzialce tylko 5, wiec nie moze to byc stale od pelnego widoku.

Zbigniew
21-01-2007, 13:36
Zbyszku, "fine", to tylko jakosc pliku jpg, a rozdzielczosc jest gdzie indziej. Tym drugim kolkiem ;)

OK, doprecyzowuje się, bo rzeczywiście dałem ciałka - robię na Fine i na Large. O ile merdam sobie jakością (Fine lub RAW+Fine), to rozdzielczość zawsze zostaje na Large (nie miałem potrzeb robić na mniejszej).

Ogólnie nie będę się upierał przy moich obliczeniach, chciałbym tylko zasugerować rozwiązanie, które może byc dla wielu prostsze niż obliczenia analityczne. Sprawdzenie jak się ma powiększenie w aparacie do powiększenia 1:1 na ekranie trwa chwilę. Jeżeli ktoś robi, tak jak ja, tylko Large, no to ma od razu odpowiedź ile powiększać, aby nie przedobrzyć. W praktyce zupełnie to wystarcza i się sprawdza.

Pozdrowienia, Zzzz

Seeker
21-01-2007, 13:58
"Jeżeli ktoś robi, tak jak ja, tylko Large, no to ma od razu odpowiedź ile powiększać, aby nie przedobrzyć. W praktyce zupełnie to wystarcza i się sprawdza."

Wystarcza ci to - OK.
Kto inny potrzebuje wiecej - tez OK.

Wniosek prosty. Wazne, aby narzedzie nie ograniczalo ;)

toms73
21-01-2007, 17:16
Wampirek, jeżeli masz D80 to niewiele zobaczysz na największym powiększeniu, zapewniam Cię!:)
Seeker, "...tak duże powiększenie" miałem jedynie na myśli to największe. Oczywście duże powiększenia są dobre, tym bardziej, że wyświetlacz na to pozwala!:lol:

Rafał_Sz
22-01-2007, 16:58
A mi w miesięcznym D80 wyświetlacz szlag trafił. Gratisowo mam dwie jasne linie na ekranie. Szczęście, że na gwarancji, ale trzy tygodnie bez aparatu będę... Gówno robią panie straszne!

pozdrawiam Rafał