Zobacz pełną wersję : filmowanie - ostrość w nikon 7000
Robson63
11-03-2011, 14:50
Próbowałem filmowania ruchomych scen na stoku narciarskim. Ustawiłem parametry aparatu zgodnie z instrukcją. Miałem założony obiektyw 18-105. Wyniki były rozczarowujące. Chodzi przede wszystkim o focus. Według instrukcji ostrość powinna się ustawiać automatycznie. tak przynajmniej sobie to wyobrażałem, że będzie podobnie jak w kamerze. Był już temat o robieniu filmów ale chodziło o pojedyncze piksele.
Proszę o pomoc. może ktoś z Forumowiczów ma jakiś patent na właściwe ustawienia aparatu.
Mam też obiektyw Sigmy 400mm ze stabilizacją obrazu. Jeszcze nie próbowałem nim filmować. Ciekaw jetem też waszych doświadczeń z filmowaniem z różnymi obiektywami.
Ustaw przysłonę typu f 10 i powinno być lepiej, Autofokus nie radzi sobie w filmowaniu, szczególnie jak jest mała głębia ostrości, chyba lepiej ostrzyć ręcznie.
W aparatach jest bardzo mała głębia, a i AF to jeszcze nie to. Ale głównie mała głębia załątwia wszystko. Filmuj na jak najszerszym koncie i jak Goku wspomniał na małym otworze.
kacperek2004
14-03-2011, 12:59
No dobra, ale jak w praktyce ustawiać ostrość. Czy na przykład najpierw ustawiać ostrość w automacie na interesujący nas obiekt, a potem przełączyć ostrość na manual. Czy ostrzyć pierścieniem na manualu co przy LV i duzej ilości światła dookoła nie jest zbyt precyzyjne. A może wyliczać odległośc hiperfokalną dla ogniskowej i przysłony.
Przy okazji mam pytanie. Robiąc poszczególne ujęcia tworzą się kolejne pliki. Czy można zrobić flim składający się ujęć, ale żeby były w jednym pliku? Jak gdyby od razu zmontowane.
ale co za problem widzisz w sklejeniu plikow w jakims edytorze wideo ?
kacperek2004
14-03-2011, 13:57
Problemu pewnie nie ma żadnego. Ale ja w dziedzinie filmowania lustrzanką, jak narazie, jestem kompletna "lama":p. Wczoraj wykonałem pierwsze filmy D7000. Po pierwsze przeraziły mnie trochę wielkosci plików. A druga sprawa to łączenie filmów. Będę musiał rozpoznac temat programów do edycji filmów. Jak narazie najlepsze opinie na tym forum zbiera Sony Vegas.
Czy ktoś z Was ma praktyczna wiedzę jaką minimalą predkość transferu powinna mieć karta pamięci, aby dawała radę przy ustawionej najwiekszej rozdzielczości?
No i jeszcze kwestia odtworzenia nagranego materiału w jakości HD na telewizorze. Wiadomo na komputerze nie ma problemu. Rozumiem, ze sprawę załatwia nagrywarka Bluray i np. program Sony Vegas.
Czy są jakieś proste bezpłatne programy do podstawowego montażu? Tak na początek. Później, jak filmowanie wciągnie to można kupić cos bardziej konkretnego.
DominikGSI
14-03-2011, 14:43
Czy są jakieś proste bezpłatne programy do podstawowego montażu? Tak na początek.
Windows Live Movie Maker, pięknie śmiga z filmami z D7000, na początek zrobisz w nim wszystko co potrzeba
kacperek2004
14-03-2011, 14:49
Windows Live Movie Maker, pięknie śmiga z filmami z D7000, na początek zrobisz w nim wszystko co potrzeba
Dzięki za info :smile:
Rafał_Sz
14-03-2011, 14:49
Filmuj na jak najszerszym koncie (...)
Najlepiej walutowym. :)
Ja filmowanie zaczyna od wyostrzenia na obiekcie przed rozpoczęciem filmowania. Po rozpoczęciu rejestracji filmu, ostrzę już tylko ręcznie, choćby ze względu na piszczenie silnika AF.
Filmy montuje w Pinnacle 14 HD. Nawet to jakoś wygląda.
No dobra, ale jak w praktyce ustawiać ostrość. Czy na przykład najpierw ustawiać ostrość w automacie na interesujący nas obiekt, a potem przełączyć ostrość na manual. Czy ostrzyć pierścieniem na manualu co przy LV i duzej ilości światła dookoła nie jest zbyt precyzyjne
Najlepiej kupić sobie wizjer np. LCDVF i ostrzyć ręcznie. Odrobina wprawy i nawet przy małej głębi ostrości, efekty można bardzo dobre uzyskać.