Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Niewystęplowany krajobraz bez słupów
pastwisko
11-03-2011, 13:57
I tak chciałem dać, a skoro można sie pobawić słowami.. Mam nadzieję że nikt sie nie obrazi ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/_005-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/__U6HT5dKoho/TXQai59TAXI/AAAAAAAAJtU/t2cd5WPl3bw/!_005.jpg)
jacekz40
11-03-2011, 14:04
No to nastał okres tzw radosnej twórczości - czyli nudzimy się :mrgreen:
Teraz okaże się ilu ludzi na forum ma autentyczne poczucie humoru i czy potrafimy dobrze się bawić (nabijać z samych siebie ;-)) bez złośliwości i obrazy innych :)
Troszkę za ciemno no i to ziarno w tych warunkach ;)
Trzeba więcej sie pobawić w PS by nie powstawało, ale to zabawy .....
się zaczeło - zaraz będzie krajobraz z połowicznie wystemplowanym słupem, wystemplowany krajobraz bez słupa, sam słup, sam krajobraz ze stemplem, sam stempel z krajobrazem na słupie, ewentualnie słup na krajobrazie z przybitym stemplem :) :)
Ciekaw jestem jak to się rozwinie i kiedy się moderacja wkurzy :) hehe
... awaria w fabryce atramentu? :mrgreen:
pastwisko
11-03-2011, 14:08
Troszkę za ciemno no i to ziarno w tych warunkach ;)
Trzeba więcej sie pobawić w PS by nie powstawało, ale to zabawy .....
Ziarno bo to film 160 pchany na 500, więc miało prawo to i owo wyskoczyć - i tak jestem mile zaskoczony ze jest tak gładko jak na 500 :)
A czy za ciemno, to już raczej kwestia gustu myślę.. :)
się zaczeło - zaraz będzie krajobraz z połowicznie wystemplowanym słupem, wystemplowany krajobraz bez słupa, sam słup, sam krajobraz ze stemplem, sam stempel z krajobrazem na słupie, ewentualnie słup na krajobrazie z przybitym stemplem :) :)
Jak mówię, i tak chcialem wrzucać to zdjecie, akurat przypasowało :D
Tak szybko bym na to nie liczył, niektórzy moderatorzy a nawet moderatorka z przyjemnościa w tym uczestniczy.
jacekz40
11-03-2011, 14:12
A czemu moderacja ma się wkurzać, jak się bawić to na całego :lol: (tylko akurat karnawał nam się skończył ;)) może sami już boki zrywają.
... dokładniej wyciek:mrgreen:
pastwisko
11-03-2011, 14:17
No tak Internet Serious Bussines. WIęcej nie będę przepraszam, juz jestem dorosły.
5 rano, więc atramentu wbród :)
krzysztofz24
11-03-2011, 14:18
:mrgreen:
Co do zdjecia. No straszna ciemnica wyszla ledwo co widac. Moze jakas szara polowka by sie przydala na miejscu co by dol troche wydobyc z mroku.
Nie do konca jestem tez przekonany do tej atramentowej tonacji. Ja wiem ze po prostu film tak pracuje w takich warynkach oswietleniowych, ale jak juz zdjecie zostalo zeskanowane i wrzucone do jakiegos cyfrowego:twisted: programu do obrobki zdjec, to mozna by troche popracowac z tymi kolorami. I np zdjac troche niebieskiego a np wydobyc barwy na niebie.
Pomijając stempelkowe zabawy... Niby drażni mnie ten zafarb, zwłaszcza w dolnych rogach i to ziarno jakieś brzydkie (jak cyfrowy szum) i to miasto niszczy całą atmosferę, a mimo wszystko podoba mi się to atramentowe morze.
Karbulot
11-03-2011, 14:21
Ta fota jest koszmarna.
pastwisko
11-03-2011, 14:23
Na Boga to port! :D
No rozumiem, może się nie podobać ciemne i atramentowe, mnie się akurat to widzi, ale wiemy jak to jest :)
Poza tym wydaje mi się że gdyby bylo jaśniej, to straciło by na klimacie tego wczesnego świtu..
Tak szybko bym na to nie liczył, niektórzy moderatorzy a nawet moderatorka z przyjemnościa w tym uczestniczy.
doskonale wiem bo z przyjemościa to wszystko czytam w ortodoksach. Ironizuje sobie jedynie :)
jacekz40
11-03-2011, 14:29
Na Boga to port! :D
No rozumiem, może się nie podobać ciemne i atramentowe, mnie się akurat to widzi, ale wiemy jak to jest :)
Poza tym wydaje mi się że gdyby bylo jaśniej, to straciło by na klimacie tego wczesnego świtu..
Zamysł zrozumiały ale wiesz co gdybyś nie napisał świt, trudno byłoby się domyśleć czy to świt czy zachód :smile: Niestety ten intensywny niebieski kolor zabił coś takiego jak klimat świtu.
Ta fota jest koszmarna.
Pewnie dlatego że autor słupów nie wstemplował :lol:
pastwisko
11-03-2011, 14:38
Zamysł zrozumiały ale wiesz co gdybyś nie napisał świt, trudno byłoby się domyśleć czy to świt czy zachód :smile: Niestety ten intensywny niebieski kolor zabił coś takiego jak klimat świtu.
Lubie takie dyskusje, choć wg mnie są kompletnie pozbawione sensu, wszystko to jest tak subiektywne.. To jak sprzeczanie się ze Pepsi jest lepsza od Coli (co dla mnie jest oczywiste), podczas gdy niektórzy w ogóle ich nie rozrózniają.. :) Przykłady można by mnożyć..
PS. Jaki był klimat tego świtu wiem tylko ja ;)
jacekz40
11-03-2011, 14:58
Lubie takie dyskusje, choć wg mnie są kompletnie pozbawione sensu, wszystko to jest tak subiektywne.. To jak sprzeczanie się ze Pepsi jest lepsza od Coli (co dla mnie jest oczywiste), podczas gdy niektórzy w ogóle ich nie rozrózniają.. :) Przykłady można by mnożyć..
PS. Jaki był klimat tego świtu wiem tylko ja ;)
Tylko niestety różnica może taka sama jak między Pepsi a Colą - Ty nam to opowiadasz słowami a nie zdjęcie.
pastwisko
11-03-2011, 15:06
Ja mówię o czyms innym. O tym że ktoś twierdzi że za niebiesko, że ja z kolei że jest ciemno a w sam raz.. Dobrze wiemy że zawsze komuś zdjęcie nie będzie się podobało, i zawsze znajdzie się ktoś komu się spodoba. Dlatego nie mam zamiaru twierdzić, że nie macie racji, a moja prawda jest najsłuszniejszą. Po prostu mam swoje zaptrywanie na to zdjecie, które jest podyktowane tak głębokim subiektywnym postrzeganiem - wasze zresztą też - ze nie ma sensu z nim dyskutować. Ale owszem ja sobie wszystko czytam i trawię na przyszłość - bo zawsze cudzy punkt widzenia duzo wnosi :)
Tak, to jest bardzo celny komentarz.
pastwisko
11-03-2011, 15:25
Tak, to jest bardzo celny komentarz.
Ok, następnym razem zrobie szary :)
Ale ty dawaj zdjęcia nie zniekształcone szerokim kątem i będziemy kwita w kwestii oddawania rzeczywistosci taką jaka jest ;)
Drogi pastwisko, lubię twoje wątki bo czasami znajduję dla siebie, ciekawe kadry z pysznym światłem. Tutaj czuję pocztówkowego gniota i nie kupuję tego :P
Ok, następnym razem zrobie szary :)
Ale ty dawaj zdjęcia nie zniekształcone szerokim kątem i będziemy kwita w kwestii oddawania rzeczywistosci taką jaka jest ;)
Po to go kupiłem, żeby zniekształcać, dlaczego mam robić na 50mm skoro mam 10 ? Z resztą my tu o barwie a Ty wyjechałes z ogniskową...
PS. wracając do foty i pomijając już ogniskowe, barwy, czy nawet kadrowanie - zabiłeś tą fote niebotycznymi szumami...
pastwisko
11-03-2011, 20:50
Skoro sam nie oddajesz rzeczywistości taką jaka jest, to czemu masz pretensje do mnie że ja nie pokazuję śniegu takim jaki być powinien? Czemu "rozjechany" jest okej, a troche inne kolory już nie?
zabiłeś tą fote niebotycznymi szumami...
Pozwól że to wyśmieję :D
Skoro sam nie oddajesz rzeczywistości taką jaka jest, to czemu masz pretensje do mnie że ja nie pokazuję śniegu takim jaki być powinien? Czemu "rozjechany" jest okej, a troche inne kolory już nie?
Wiesz, jest takie coś co w obróbce się nazywa "wyczucie dobrego smaku" i tym mniej więcej należy się kierować w obrabianiu zdjęć.
Pozwól że to wyśmieję :D
NIe widzisz tych szumów ? Powiedz, jak ich nie widzisz, to ja podziękuje za komentowanie Twoich zdjęć w przyszłości, bo to bezcelowe.
Myślę, że to zdjęcie tworzy nowy kanon, na którym będą się wzorować nasze wnuki.
kurde... tylko ja patrząc na to zdjęcie widzę wschód? To tak kierunkowo - tak się jakoś złożyło, że w Polsce mając ląd po prawej tak akurat jest :D
Czuję też kilka stopni na minusie i odmrożone stopy :D
Oprócz tego, że na wstępie kojarzy mi się dobrze i tragicznie to... odpowiada mi ta ciemność od spodu, ale tak... minimalnie jaśniejsze bym chciał (mogłeś naświetlić na iso640 :P).
pastwisko
11-03-2011, 21:32
Wiesz, jest takie coś co w obróbce się nazywa "wyczucie dobrego smaku" i tym mniej więcej należy się kierować w obrabianiu zdjęć.
Wlaśnie mi się przypomniało jak musiałem cię męczyć pod tęczą żebyś mi odpowiedział na pytanie jakie zadałem, wiec odpuszczę :)
NIe widzisz tych szumów ? Powiedz, jak ich nie widzisz, to ja podziękuje za komentowanie Twoich zdjęć w przyszłości, bo to bezcelowe.
Widzę, ale chyba mamy inna skalę bo nie nazwałbym go w życiu niebotycznym, ale rozumiem to był ostatni argument więc trzeba go było trochę zaakcentować :)
mogłeś naświetlić na iso640 :P
Przecież jak bym naświetlił na 640 to było by tak samo ciemne, tylko bym dał krótszy czas i dłużej wołał :D
Wlaśnie mi się przypomniało jak musiałem cię męczyć pod tęczą żebyś mi odpowiedział na pytanie jakie zadałem, wiec odpuszczę :)
Widzę, ale chyba mamy inna skalę bo nie nazwałbym go w życiu niebotycznym, ale rozumiem to był ostatni argument więc trzeba go było trochę zaakcentować :)
Przecież jak bym naświetlił na 640 to było by tak samo ciemne, tylko bym dał krótszy czas i dłużej wołał :D
Nie mam zamiaru wdawać się w jakies pyskówki, napisze inaczej, tak żebyś zrozumiał, otóż owe "zdjęcie" jest techniczną porażką, a jakakolwiek chęć obrony z twojej strony po prostu mija się z celem, zdjęcia maja bronić się same. Żyj sobie dalej w matrixie i strzelaj gnioty, broń ich zaciekle jeśli wola, mnie to wisi, jak nie chcesz słuchać konstruktywnych rad, twoja brocha. Życzę powodzenia w dalszym rozwoju, dla mnie EOT. Nie pozdrawiam.
pastwisko
12-03-2011, 00:50
Konstruktywne rady o niebotycznym szumie? Dziękuje posiedzę :)