Zobacz pełną wersję : Grip + 8 eneloop = no właśnie...
Nie wiem, czy był już taki wątek (nie znalazłem). Jak był to przepraszam i proszę o skasowanie spamu.
Najpierw dane techniczne:
EN-EL4s - 11.1V
EN-EL3e - 7,4V
8 x ENELOOP [aku] - (8 x 1,2V) - 9,6V
8 x DURACELL - (8 x 1,5V) - [B]12V
I teraz do sedna.
Jak wiadomo D700/300(s) na oryginalnym akumulatorze (EN-EL3e) robi zdjęcia z szybkością max 6kl/s.
Po założeniu gripa i włożeniu akumulatora EN-EL4a (znanego z D3/x/s) D700/300(s) potrafi wykręcić 8kl/s.
Dzieje się tak, bo aparat ma do dyspozycji większe napięcie (11,1V w stosunku do oryginalnych 7,4V)
Podobno z ośmioma akumulatorami w koszyku (w gripie) też da się osiągnąć podwyższoną prędkość, ale...
...no właśnie. I tu pojawia się moje pytanie. Czy stosująć 8 akumulatorów (po 1,2V) mamy rzeczywiście 8kl/s, czy jednak trochę mniej?
Stosując baterie alkaiczne mamy 8x1,5V (12V), więc kwestia bezsprzeczna, ale pytanie dotyczy akumulatorów (powiedzmy popularnych ENELOOPów), które mają napięcie
1,2V, co w sumie daje nam 9,6V.
Czy 9,6V wystarczy do osiągnięcia pełnej prędkości, czy to będzie coś pomiędzy 6 a 8kl/s?
mateo912
11-03-2011, 11:42
Daje rade ;) i jest 8fps
Daje rade ;) i jest 8fps
Ale wiesz, że daje radę, czy wydaje Ci się, że daje radę?
Jak to zmierzyłeś?
mateo912
11-03-2011, 11:49
Ale wiesz, że daje radę, czy wydaje Ci się, że daje radę?
Jak to zmierzyłeś?
po exif?
po exif?
A przepraszam jak to sprawdzić po exif?
Przecież tam nie ma zapisu ilości klatek na sekundę.
Chyba, że przez minutę robisz zdjęcia i liczysz ile zdjęć zostało zrobionych, ale do tego exif nie jest potrzeby (tylko sprawny zegarek). Pozostaje kwestia zapchanego bufora ;)
w D700 mam en-el4a, w d300 8x nimh. Oba w ręce, na ucho identycznie klapią w serii. Poza tym w sporcie nie zauważyłem różnic
mateo912
11-03-2011, 11:58
robisz np przez 2 sekundy zdjęcia z max prędkością na wyłączonym AF i sprawdzasz datę zapisu zdjęcia. 1 i 8 klatka powinna mieć taką samą godzinę z różnicą 1s
w D700 mam en-el4a, w d300 8x nimh. Oba w ręce, na ucho identycznie klapią w serii. Poza tym w sporcie nie zauważyłem różnic
HM... Na ucho to taki jeden w szpitalu zmarł... ;)
A tak serio to chyba nie muszę przypominać, że przyrządy typu "oko", "ucho" są najmniej dokładnymi, które mamy do dyspozycji ;)
Tak na ucho to mój wykręca z 15kl/s, ale chciałbym dokładnie wiedzieć (bo może jednak jest 18).
Nie pytam jaka jest różnica w sporcie przy 7fps a 8fps, bo to wiem (jakieś 1/8 różnicy), tylko pytam jak to dokładnie obliczyć. Czy ktoś zna sprawdzony sposób.
robisz np przez 2 sekundy zdjęcia z max prędkością na wyłączonym AF i sprawdzasz datę zapisu zdjęcia. 1 i 8 klatka powinna mieć taką samą godzinę z różnicą 1s
Hm... pod warunkiem, że uda nam się wstrzelić idealni w początek sekundy, co jest praktycznie niemożliwe ;)
mateo912
11-03-2011, 12:00
A tak serio to chyba nie muszę przypominać, że przyrządy typu "oko", "ucho" są najmniej dokładnymi, które mamy do dyspozycji ;)
Tak na ucho to mój wykręca z 15kl/s, ale chciałbym dokładnie wiedzieć (bo może jednak jest 18).
Nie pytam jaka jest różnica w sporcie przy 7fps a 8fps, bo to wiem (jakieś 1/8 różnicy), tylko pytam jak to dokładnie obliczyć. Czy ktoś zna sprawdzony sposób.
dałem Ci wyżej sposób
Ja na świeżo naładowanych eneloopach robie nawet 9 kl/sec.Nie raz się zdarzy.
Hm... pod warunkiem, że uda nam się wstrzelić idealni w początek sekundy, co jest praktycznie niemożliwe ;)
chciałem coś napisać, ale się ugryzłem w język...
Zrób na en-el4a serię w ciągu 30 sekund i to samo na nimh. Porównaj ilość zdjęć i będziesz miał odpowiedź... No ale to przecież nie jest naukowe podejście :(
mateo912
11-03-2011, 12:12
Zrób na en-el4a serię w ciągu 30 sekund i to samo na nimh. Porównaj ilość zdjęć i będziesz miał odpowiedź... No ale to przecież nie jest naukowe podejście :(
MZ 30s nie ma sensu ale bo jeśli coś się zmieni to nawet przy 5s wyjdzie gdzie powinno być 40 zdjęć.
Ale przecież nic się nie stanie też jak będzie 39 czy 41 zdjęć nie?
Dobrym pomysłem przy tego typu testach jest wyjęcie karty i działanie tylko na buforze.
dałem Ci wyżej sposób
Tja... Niewykonalny ;)
Ja na świeżo naładowanych eneloopach robie nawet 9 kl/sec.Nie raz się zdarzy.
No ja jak wspomniałem wcześniej robię 15... ;)
No porobię testy, bo mnie to zastanawia...
mateo912
11-03-2011, 12:32
Tja... Niewykonalny ;)
A co w nim niewykonalnego?
Działa dokładniej w ten sam sposób do qooby, tylko na mniejszych wartościach.
Najdokładniej będzie nagrać dźwięk migawki podczas serii. Wrzucić do programu do obróbki dźwięku i zobaczyć ile pików jest w czasie 1 sekundy.
A co w nim niewykonalnego?
Hm... No trafić idealnie w sekundzie 1,00, żeby zdążyć w 100 setnych sekund ;)
Przynajmniej mój palec nie jest raki pewny. A... i musimy wiedzieć kiedy owa sekunda się zaczyna.
Najdokładniej będzie nagrać dźwięk migawki podczas serii. Wrzucić do programu do obróbki dźwięku i zobaczyć ile pików jest w czasie 1 sekundy.
O! I to jest myśl!
Skibek - a po co Ci trafienie idealnie w początek sekundy?
mateo912
11-03-2011, 13:32
Hm... No trafić idealnie w sekundzie 1,00, żeby zdążyć w 100 setnych sekund ;)
Przynajmniej mój palec nie jest raki pewny. A... i musimy wiedzieć kiedy owa sekunda się zaczyna.
O! I to jest myśl!
Właśnie jak Costi napisał- po co?
Każde zdjęcie ma godzinę minute sekundę i setną część sekundy zapisaną.
Interesują Cie 2 ostatnie części.
Skoro robi np 8kl/s więc po 8 zdjęciach powinno być przykładowo:
1 zdjęcie 22:22:22.22
8 zdjęcie 22:22:23.22
U mnie w D300 na swiezych 8 x Eneloop slychac, ze inaczej, szybciej, bardziej dynamicznie lustro klapie. Gdy baterie sie wyczerpuja od razu wiadomo, ze jest 6fps. To po prostu slychac, jak aparat reaguje.
Skibek - a po co Ci trafienie idealnie w początek sekundy?
Po to:
Tylko, że 1 i 8 klatka powinny mieś taką sama sekundę, bo jak będą miały inną, to potwierdzi fakt, że 8 klatek jest wykonywane w czasie dłuższym niż 1s (czyli nie ma 8fps).
Właśnie jak Costi napisał- po co?
Każde zdjęcie ma godzinę minute sekundę i setną część sekundy zapisaną.
Interesują Cie 2 ostatnie części.
Skoro robi np 8kl/s więc po 8 zdjęciach powinno być przykładowo:
1 zdjęcie 22:22:22.22
8 zdjęcie 22:22:23.22
A no właśnie. Nie mogę się doszukać tych setnych części sekundy :( W każdym exif-lukerze mam tylko sekundy :(
W czym sprawdzić setne części?
A nie mozesz zrobic serii zdjec z koszyk eneloopow i bez? Przeciez to slychac, jak lustro zapiernicza.
A nie mozesz zrobic serii zdjec z koszyk eneloopow i bez? Przeciez to slychac, jak lustro zapiernicza.
No słychać, że jest szybciej, ale nie słychać czy jest to 8fps ;)
Powtarzam, nie chodzi mi o to, żeby się dowiedzieć, czy jest szybciej, głośniej, ładniej, śmieszniej... Bo to wiem. Chcę się dowiedzieć, czy teoria mówiąca o tym, że na 11,1V mamy 8fps, a przy niższym napięciu mamy mniej fps (7; 6,5).
Nie pytajcie, czy mi nie wystarcza 6fps, darujcie sobie komentarze typu "idź robić zdjęcia, nie zajmuj się pierdołami", nie piszcie "na eneloopach robię 9fps, czy 10fps"...
Pytanie postawione konkretnie i nie ma co bić piany.
mateo912
11-03-2011, 14:26
Po to:
Tylko, że 1 i 8 klatka powinny mieś taką sama sekundę, bo jak będą miały inną, to potwierdzi fakt, że 8 klatek jest wykonywane w czasie dłuższym niż 1s (czyli nie ma 8fps).
A no właśnie. Nie mogę się doszukać tych setnych części sekundy :( W każdym exif-lukerze mam tylko sekundy :(
W czym sprawdzić setne części?
viewNX 2 pokazuje w zakładce date shot
viewNX 2 pokazuje w zakładce date shot
Ech... Nie mam takiego ustrojstwa :(
Ale okej, dzięki za odpowiedź, że to jest zmierzalne (domowym sposobem).
mateo912
11-03-2011, 14:36
to możesz też inaczej to sprawdzić.
Zegarek ze stoperem na stół, włączasz i robisz serie 2-3 sekundową.
Zadziała dokładnie tak samo ;)
Ech... Nie mam takiego ustrojstwa :(
A co za problem zainstalować sobie wersje testową i to sprawdzić.
Pewnie teraz napiszesz że masz wolne łącze i nie da rady ściągnąć.
Sorki kolego, ale mam wrażenie że za wszelką cenę nie chcesz tego wiedzieć bo masz inną teorię.
Pzdr
PS
Miałem na myśli Capture NX a View NX jest gratis na płycie z aparatem
mateo912
13-03-2011, 21:59
A co za problem zainstalować sobie wersje testową i to sprawdzić.
Pewnie teraz napiszesz że masz wolne łącze i nie da rady ściągnąć.
Sorki kolego, ale mam wrażenie że za wszelką cenę nie chcesz tego wiedzieć bo masz inną teorię.
Pzdr
viewNX jest darmowy ;)
cervandes
14-03-2011, 11:15
Najpierw dane techniczne:
EN-EL4s - 11.1V
EN-EL3e - 7,4V
8 x ENELOOP [aku] - (8 x 1,2V) - 9,6V
8 x DURACELL - (8 x 1,5V) - [B]12V
I teraz do sedna.
złe założenia zrobiłeś, akumulatorki nie mają 1,2V tylko więcej. Dużo więcej. 1.2V to ma skrajnie rozładowane ogniwo. Licz nawet 1,4V dla naładowanego eneloopa.
Ładowarka BC-700 pokazuje mi na rozładowanych eneloopach poniżej 1,2V, naładowane na maks mają 1,5V
No coś w tym jest. Owszem mam inną teorię, ale chciałbym ją obalić ;)
złe założenia zrobiłeś, akumulatorki nie mają 1,2V tylko więcej. Dużo więcej. 1.2V to ma skrajnie rozładowane ogniwo. Licz nawet 1,4V dla naładowanego eneloopa.
Hm... Coś w tym jest.
Mój naładowany ENELOOP ma jakieś 1.24V, czyli więcej niż podaje producent (bo podaje 1,2V). Mój akku ma ok. pół roku, więc nowy pewnie ma 1,5V ;)
Sugerowałem się napisem na akumulatorku i stąd te obliczenia. Nie mniej jednak, jeżeli napięcie jednostkowe akumalatora jest trochę wyższe od gwarantowanego prze producenta, to przy 8-miu akumulatorach różnica jest już znaczna. To właśnie chciałem wiedzieć ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img40.imageshack.us/img40/6428/eneb.jpg)
Ech, Skibek, zmień miernik, to badziewie co masz na zdjęciu, to najtańszy typ miernika z Chin, one często gęsto mają za małą rezystancję wejściową i fałszują pomiar.
Po drugie, to, że tam komuś wychodzi 1,5 V z akumulatora, to tylko dlatego, że mierzy "bezprądowo", właśnie miernikiem o dużej rezystancji wejściowej. W normalnym użytkowaniu, pod obciążeniem owo napięcie spada i jeśli mamy rozmawiać o wydajności energetycznej, to lepiej poruszać się w nominalnych wartościach. Świeża bateria, z przyłożonym woltomierzem też nie ma 1,5 V tylko więcej, nawet do 1,8 V. Jak chcecie mierzyć ile ma akumulator, to obciążcie go najlepiej takim prądem jaki pobiera aparat w trakcie trybu seryjnego i wtedy sobie przeliczajcie.
Ech, Skibek, zmień miernik, to badziewie co masz na zdjęciu, to najtańszy typ miernika z Chin, one często gęsto mają za małą rezystancję wejściową i fałszują pomiar.
Hjehje... On jest tak stary, że Chin jeszcze wtedy nie było (w Polsce) ;)
Uwierz mi, to chiński miernik i to jeszcze z badziewnego sortu. Pracuję w firmie, która sprowadza m.in. takie mierniki z Chin. Jak kazaliśmy dostawcy przeprowadzić badania miernika w notyfikowanej jednostce, to się okazało, że te 1000 V i 750 V jest w sferze życzeń producenta. Bezpieczny limit, to 600 V, a amperów to chyba tylko 5, nie 10. Od tej pory nie widziałem tego typu miernika (zwykle ma 830 w nazwie) z normalną dokumentacja CE, żeby był na więcej niż te 600 V/ 5A.
M838 ;)
No ja wiem, że to tani badziew ;). Kupiłem go jakieś 15 lat temu zafascynowany elektroniką (wcześniej miałem polski - analogowy, ale się rozpsuł).
To, do czego go używam póki co wystarcza, a do 1000V to staram się nie podchodzić ;)
Od tej pory nie widziałem tego typu miernika (zwykle ma 830 w nazwie) z normalną dokumentacja CE, żeby był na więcej niż te 600 V/ 5A.
Teraz pewnie ma bardzo podobny znaczek CE - China Export. ;)
Teraz pewnie ma bardzo podobny znaczek CE - China Export. ;)
Znaczki nie mają nic do rzeczy. Oczywiście jest ustawowy zakaz umieszczania znaków podobnych do CE, ale za znaczkiem musi iść deklaracja zgodności. Wystawiana przez podmiot wprowadzający dany towar na rynek wspólnotowy i takiej deklaracja ma prawo zażądać każdy, bo nie każda dyrektywa wymaga aby do danego produktu dołączać deklarację zgodności i akurat mierniki są takim przykładem. Jednak zweryfikowanie deklaracji już nie jest takie proste i konsument do końca nie wie czy dany produkt tak naprawdę spełnia wymogi dyrektyw unijnych. Weryfikacji takiej mogą dokonać dopiero organy nadzoru rynku (UOKiK za pomocą Inspekcji Handlowej na przykład).
Wszystko racja, tylko 99% konsumentów nie ma pojęcia o istnieniu "podrabianego" CE ani nie będzie się bawić w szukanie deklaracji, sugerując się tylko i wyłącznie obecnością znaczka na obudowie (a częściej pewnie mając to głęboko w d... bo ich kontakt z wyższymi napięciami kończy się na 230V z gniazdka).
A skoro jesteś "w temacie" - możesz polecić jakiś sensowny miernik do stówy? Może być na PW, żeby nie śmiecić offtopem.
Przejrzałem kilka tematów na temat gripów i chyba tez najbardziej pasuje do mojego "problemu".
Kupiłem grip Alpha Digital, włożyłem 8 x Eneloop. Jest kosa :) Wszystko działa jak należy, pasuje, nie luzuje się, baterie przełączają się nawet nie wiem kiedy gdy w body zabraknie prądu. Generalnie tak jak powinno być :)
To co jest moim "problemem" to fakt, że nie mam 8 klatek na sekundę... gdy miałem rozładowaną prawie do końca baterię w body oraz częściowo zużyte eneloop pokazywało mi 7.5 klatki na sekundę. Wyczerpała się bateria w body 7kl/s. Naładowałem do oporu EN-EL3e - 7kl/s. Zmieniłem kolejność baterii, czyli najpierw grip potem body: 7.5kl/s. Wyciągnąłem świeżo kupione 8 x eneloop i naładowałem. Po włożeniu to samo. Ktoś wie o co tu chodzi ? Może dopiero z EN-EL4s będzie 8kl/s ? a może to wina gripa ?
Naładowałem do oporu EN-EL3e - 7kl/s.
Hm... To na EL3 da się więcej niż 6kl/s wyłuskać? Ale z pomiarem itd?
Teoretycznie na tym akku to ok. 6kl się robi.
Co do różnicy 7,5 - 8kl to wiedz, że to jest tak w przybliżeniu. Kłopot by był jakbyś miał 4 klatki, a nie 8.
Pół klatki różnicy to chyba mieści się na granicy błędu pomiarowego.
mateo912
01-04-2011, 10:08
Hm... To na EL3 da się więcej niż 6kl/s wyłuskać? Ale z pomiarem itd?
Teoretycznie na tym akku to ok. 6kl się robi.
Co do różnicy 7,5 - 8kl to wiedz, że to jest tak w przybliżeniu. Kłopot by był jakbyś miał 4 klatki, a nie 8.
Pół klatki różnicy to chyba mieści się na granicy błędu pomiarowego.
w d300s na bateri en-el3e robi 7kl/s ;) a z gripem 8.
Przejrzałem kilka tematów na temat gripów i chyba tez najbardziej pasuje do mojego "problemu".
Kupiłem grip Alpha Digital, włożyłem 8 x Eneloop. Jest kosa :) Wszystko działa jak należy, pasuje, nie luzuje się, baterie przełączają się nawet nie wiem kiedy gdy w body zabraknie prądu. Generalnie tak jak powinno być :)
To co jest moim "problemem" to fakt, że nie mam 8 klatek na sekundę... gdy miałem rozładowaną prawie do końca baterię w body oraz częściowo zużyte eneloop pokazywało mi 7.5 klatki na sekundę. Wyczerpała się bateria w body 7kl/s. Naładowałem do oporu EN-EL3e - 7kl/s. Zmieniłem kolejność baterii, czyli najpierw grip potem body: 7.5kl/s. Wyciągnąłem świeżo kupione 8 x eneloop i naładowałem. Po włożeniu to samo. Ktoś wie o co tu chodzi ? Może dopiero z EN-EL4s będzie 8kl/s ? a może to wina gripa ?
wystarczy że AF musiał chwile dłużej pomyśleć i już fps spada.
w d300s na bateri en-el3e robi 7kl/s ;) a z gripem 8.
A.... Myślałem, że to o D3000 chodzi ;)
wystarczy że AF musiał chwile dłużej pomyśleć i już fps spada.
No właśnie... Sprawdź na MF, wyłącz AUTO-ISO i inne ozdobniki ;)
Informację o ilości klatek odczytuję z ekranu dostępnego spod przycisku "info".
Na manual focus już sprawdzałem - to samo.
Wyłączyłem AUTO-ISO - gdy pierwsze w kolejności są baterie z gripa jest 7.7kl/s, na EN-EL3e dalej 7kl/s.
Skibek, jakie jeszcze "ozdobniki" mogą mieć wpływ na szybkość ?
Skibek, jakie jeszcze "ozdobniki" mogą mieć wpływ na szybkość ?
Teoretycznie to nie, ale wiadomo, że teoria z praktyką nieczęsto idzie w parze.
Może jak procesor zastanawia się przed każdym zdjęciem nad pewnymi procesami to może nie starcza mu "ikry" na zajęcie się czymś treściwym i wydłuża się czas oczekiwania między naciśnięciem spustu (a raczej rozpoczęciem procedury "wykonania poprawnego zdjęcia"), a wyzwoleniem migawki.
Dlatego pomysł, żeby przetestować go na "surowo", żeby stworzyć mu najłatwiejsze warunki (bo producenci zazwyczaj dla takowych podają większość parametrów).
tzn. nie przeszkadza mi w sumie ten brak 0.3 klatki na sekundę, ale po prostu zastanawia mnie czemu nie może być 8 ;)
Myślałem na początku, że pomiędzy 7kl/s a 8kl/s nie będzie większej różnicy, ale jednak już 0.5kl/s to nieco inny dźwięk.
ale jednak już 0.5kl/s to nieco inny dźwięk.
A co? Chcesz dzwonek do telefonu nagrać? ;)
No nie wiem, czy 0,3kl/s ma duży wpływ przy złapaniu "tego" momentu na zdjęciu. I tak praktycznie nie mamy kontroli nad tym, w którym momencie te klatki przypadną na zdjęciu ;) Między 7 a 8 jeszcze jest jakaś różnica, ale 7,7 a 8kl to już lekkie zboczenie ;)
No to wydało się - chciałem zrobić coś podobnego do tego (http://www.youtube.com/watch?v=xwL6TCqPWW0) :-D
a wracając do tematu...
Bardzo możliwe ;) Może nie potrzebnie się przejmuję :D
jakie jeszcze "ozdobniki" mogą mieć wpływ na szybkość ?
Może masz włączoną redukcje szumów.
Może masz włączoną redukcje szumów.
Sprawdzałem - nic to nie daje :???: