Zobacz pełną wersję : Quantuum pt 200
dudekmarek
11-03-2011, 09:48
Witam.Zaczynam wlansie zabawe z swiatlem studyjnym i mam pytanie odnosnie tej lampy:
Jaki Kabel synchronizacyjny jest mi potrzebny do tej lampy i czy kostka synchronizacyjna (poki co) mi wystarczy? ( mam d90)
no i druga sprawa- czy ma ktos z Was moze instrukcje do tej lampy w formie cyfrowej?
Kabel będzie Ci utrudniał pracę. Czy nie lepiej pomyśleć o wyzwalaniu radiowym? Polecane tutaj na forum RF602 świetnie by Ci się do tego przydały.
Masz wejście jack w lampie - do tych RF jest dołączony kabel z końcówkami jack mały + przejściówka na duzy jack.
Odbiornik do lampy, nadajnik na sanki.
Tu masz link do RF602 na allegro: http://allegro.pl/yongnuo-rf-602-wyzwalacz-lamp-blyskowych-do-nikon-i1491439982.html
ja mam te lampki + D90 +kostka synchro za 15 zł. Działa doskonale - mnie kable nie ograniczają . Kabel synchro jest w zestawie z lampą więc nie trzeba kupować osobno.
dudekmarek
11-03-2011, 13:48
no spoko. dzieki wielkie :) mam to szescie ( w nieszczesciu) ze mam poki co mala przestrzen w "studiu" ;P wiec kabel jeszcze nie bedzie ograniczal :)
killer_one
14-03-2011, 03:30
Mam, polecam, do "domowego" studia, gdzie nie ma miejsca doskonałe, nie za silne.
Opłaca się je kupić w zestawie - SQ-201 z torbą, statywami i parasolkami. W komplecie są oczywiście garnki i kable zasilające oraz synchro (nawet 2), więc wystarczy dokupić kostkę i hajda...
Bartek - NinoVeron
14-03-2011, 03:58
Mam, polecam, do "domowego" studia, gdzie nie ma miejsca doskonałe, nie za silne.
...
"doskonałe" to bardzo mocne słowo
też mam, czasami używam do doświetlania tła
jest to dobre uzupełnienie do innych lamp ale jako "główne światło" raczej się nie sprawdzi
ta lampka nie ma wentylacji więc długa praca ze strumienicą czy wrotami może jej bardzo zaszkodzić
pitupitu
14-03-2011, 10:47
Lampy te są fajne na początek Twoje przygody z fotografią studyjną. Myślę, że na początku Ci wystarczą, potem możesz pomyśleć o mocniejszym świetle głównym a tymi lampami tak jak bartos tylko doświetlać. Co do instrukcji to na necie nie ma niczego takiego chyba, przynajmniej nie znalazłam, ale myślę że jak napiszesz do producenta to jest możliwość że coś takiego otrzymasz, a zapytać nie zaszkodzi ;) meila i dane kontaktowe masz tu ;) http://www.quantuum.pl/kontakt.php?lang=pl
killer_one
15-03-2011, 13:23
"doskonałe" to bardzo mocne słowo
też mam, czasami używam do doświetlania tła
jest to dobre uzupełnienie do innych lamp ale jako "główne światło" raczej się nie sprawdzi
W większym studiu zgodzę się. Natomiast spróbuj odpalić nawet R 300 w pokoju o rozmiarach 3x5 zastawionym meblami (jak to zwykle bywa w mieszkaniach) i zobaczymy co ci wyjdzie.
...ta lampka nie ma wentylacji więc długa praca ze strumienicą czy wrotami może jej bardzo zaszkodzić
Rozumiem. A to co w nich hałasuje po włączeniu, to zapewne luźno latające elementy, albo małe chiński karaluchy napinające sprężynę wyzwalającą błysk... ;-)
No chyba, że twoje PT nie hałasują... Wtedy tylko serwis... :-) Praca ze strumienicą po jakiś czasie "gotuje" strumienicę i jej zawartość na każdej lampie, ale to normalne, po prostu trzeba uważać. Zdziwiłbyś się, jakie reżimy eksploatacyjne obowiązują dla czołgów, a co dopiero dla delikatnej konstrukcji z elektroniki i szkła...
Dla wyjaśnienia dodam, że mam i korzystam na co dzień z lamp mocniejszych od PT200, ale do prac domowych...
Bartek - NinoVeron
15-03-2011, 13:30
W większym studiu zgodzę się. Natomiast spróbuj odpalić nawet R 300 w pokoju o rozmiarach 3x5 zastawionym meblami (jak to zwykle bywa w mieszkaniach) i zobaczymy co ci wyjdzie.
Rozumiem. A to co w nich hałasuje po włączeniu, to zapewne luźno latające elementy, albo małe chiński karaluchy napinające sprężynę wyzwalającą błysk... ;-)
No chyba, że twoje PT nie hałasują... Wtedy tylko serwis... :-) Praca ze strumienicą po jakiś czasie "gotuje" strumienicę i jej zawartość na każdej lampie, ale to normalne, po prostu trzeba uważać. Zdziwiłbyś się, jakie reżimy eksploatacyjne obowiązują dla czołgów, a co dopiero dla delikatnej konstrukcji z elektroniki i szkła...
Dla wyjaśnienia dodam, że mam i korzystam na co dzień z lamp mocniejszych od PT200, ale do prac domowych...
jakiś problemator Ci się włączył?
dudekmarek
15-03-2011, 16:43
Dzieki raz jeszcze. Lampa juz lezy, tlyko w tej chwili czekam na dodatki ( kabel, kostka statyw) i zacznie sie zabawa:) instrukcji u producenta niestety nie maja...;/ ale za duzo do "kombinowania" to hcyba przy tej lampce nie ma.