PDA

Zobacz pełną wersję : Faktura vat i udzielenie licencji.

marszull
10-03-2011, 21:57
mam pytanie dotyczace faktury vat
naczesciej wystawialem faktury "wykonanie zdjec" z vat 22 (teraz 23)
teraz klienc zazyczyl sobie fakture z pozycja jednorazowa licencja na publikacje w gazecie xxx
czy moge wystawic taka fakture i z jakim vatem?

freefly
10-03-2011, 22:09
Sprzedaż praw majątkowych i licencji przez AUTORA/TWÓRCĘ - VAT 8% (poprzednio 7%).

marszull
10-03-2011, 22:24
ok dzieki
tylko dopytam czyli taka pozycja jak podalem (jednorazowa licencja na publikacje w gazecie xxx) jest ok?
tylko ze stawka 8%?

jeszcze tak dopisze bo jak przeszukiwalem net to natknalem sie na umowe Reportera z fotografami i tam na taki punkty
ktore wlasnie mnie zastanowily:
1. Wszelkie kwoty wypłacane na podstawie niniejszej umowy są kwotami netto,
nie obciążonymi podatkiem VAT. W przypadku, gdy właściwe przepisy
wprowadzą obowiązek opodatkowania VAT licencji do zdjęć, do kwot tych
będzie doliczany podatek VAT.
2. Jeżeli Licencjodawca jest przedsiębiorcą, honorarium będzie wypłacane na
podstawie odpowiedniego rachunku/faktury, jeżeli zaś nim nie jest,
Licencjodawca jako płatnik dokona potrącenia od kwoty należnego honorarium
należności publicznoprawnych, przy zastosowaniu zryczałtowanych 50%
kosztów uzyskania przychodów. Honorarium zostanie wypłacone na podstawie
rachunku wystawionego przez Licencjodawcę.

Jacek_Z
12-03-2011, 16:43
Tak naprawdę ten temat powinien być (szczególnie na tym forum) przewałkowany dokładniej.
Od mojej księgowej to kiedyś dostałem takie info, że szkoda gadać.
Podobno każde zdjęcie by zmogło zostać w ten sposób sprzedane powinno być zapisane w ewidencji środków trwałych i wartości niematerialnych i prawnych. No i spisywane przy remanentach itd. Tylko, że to jest praktycznie niewykonalne.

marszull
12-03-2011, 18:12
o tym to pierwszy raz slysze ;) o tej eweidencji
ja najczesciej spotykam sie z fakturami
"wykonanie zdjec" i 23%
w sumie to licencje reguluje umowa ktora jest do faktury, przynajmniej mi sie tak wydaje

a tak sie jeszcze zastanowilem, w koncu czy sprzedajemy zdjecie, licencje an publikacje czy i zdjecie i licencje?

wer
12-03-2011, 18:25
Zdjęcie jako całość praw do zdjęcia czy zdjęcie jako egzemplarz utworu? Bo to są dwie różne sprawy. Sprzedaż praw majątkowych do utworu, sprzedaż licencji i sprzedaż egzemplarza utworu.

marszull
16-04-2011, 14:42
Dzisiaj przeczytalem ogloszenie zaiks w gazecie:
"W związku z nowelizacją ustawy o podatku od towarów i usług (VAT), która weszła w życie z dniem 1 kwietnia 2011 roku (Dz. U. Nr 64, poz. 332), wynagrodzenia autorskie, wynikające z umów zawartych ze Stowarzyszeniem Autorów ZAiKS podlegają opodatkowaniu podatkiem VAT według stawki podstawowej 23%.

W związku z powyższym uprzejmie informujemy, że do kwoty wynagrodzenia autorskiego, należnej za wykorzystanie utworów po dniu 1 kwietnia 2011 roku na podstawie wcześniej zawartej umowy, kontrahent ZAiKS-u zobowiązany jest doliczyć podatek VAT w aktualnie obowiązującej wysokości 23%. Informacje w sprawie wprowadzonego podatku VAT, w tym dotyczące zasad uzyskiwania odpowiednich faktur VAT, kontrahenci ZAiKS-u otrzymają w indywidualnej korespondencji.

Kwoty podatku VAT Stowarzyszenie Autorów ZAiKS zobowiązane jest odprowadzić do Skarbu Państwa."

czy ta zmiana przepisow dotyka tez zdjec?

marszull
27-07-2014, 13:30
hehe szukalem info w necie czy cos sie zmienilo i znalazlem ten watek
znowu musze wystawic fakture vat na udzielenie jednorazowej licencji na publikacje zdjec w ksiazce
czy pozycja "licencja niewylaczna na publikacje" i vat 8 % bedzie ok?

GonzoG
27-07-2014, 14:24
Aktualnie VAT za licencję na wykorzystanie zdjęć wynosi 23%.

Do stawki 8% lub 0% uprawniony jest tylko sam twórca i wg. którego tam Urzędu Skarbowego, tylko sam autor może taką stawkę stosować. W przypadku, gdy jest to już podmiot prawny, obowiązuje stawka 23%...

Sam nie rozumiem tej interpretacji :/

marszull
28-07-2014, 09:34

Do stawki 8% lub 0% uprawniony jest tylko sam twórca i wg. którego tam Urzędu Skarbowego, tylko sam autor może taką stawkę stosować. W przypadku, gdy jest to już podmiot prawny, obowiązuje stawka 23%...

dzieki, znalazlem ta interpertacje
jak zawsez wiatr w oczy ;)
a mialem dopytac przy okazji jak to jest jak ktos zarzadza licencjami w czyims imieniu na zasadzie agencji foto, czy banku zdjec
to juz teraz wiem ;)

freefly
29-07-2014, 15:24

Nic tu do rozumienia nie ma, jak również nie jest to żadna interpretacja US. Załącznik do ustawy VAT nr 3, poz. 181.
Odkąd pamiętam autorzy sprzedawali prawa i licencje w obniżonej stawce, dopiero dalsza odsprzedaż obłożona była podstawową stawą VAT.