Zobacz pełną wersję : Faktura vat i udzielenie licencji.
marszull
10-03-2011, 21:57
mam pytanie dotyczace faktury vat
naczesciej wystawialem faktury "wykonanie zdjec" z vat 22 (teraz 23)
teraz klienc zazyczyl sobie fakture z pozycja jednorazowa licencja na publikacje w gazecie xxx
czy moge wystawic taka fakture i z jakim vatem?
Sprzedaż praw majątkowych i licencji przez AUTORA/TWÓRCĘ - VAT 8% (poprzednio 7%).
marszull
10-03-2011, 22:24
ok dzieki
tylko dopytam czyli taka pozycja jak podalem (jednorazowa licencja na publikacje w gazecie xxx) jest ok?
tylko ze stawka 8%?
jeszcze tak dopisze bo jak przeszukiwalem net to natknalem sie na umowe Reportera z fotografami i tam na taki punkty
ktore wlasnie mnie zastanowily:
1. Wszelkie kwoty wypłacane na podstawie niniejszej umowy są kwotami netto,
nie obciążonymi podatkiem VAT. W przypadku, gdy właściwe przepisy
wprowadzą obowiązek opodatkowania VAT licencji do zdjęć, do kwot tych
będzie doliczany podatek VAT.
2. Jeżeli Licencjodawca jest przedsiębiorcą, honorarium będzie wypłacane na
podstawie odpowiedniego rachunku/faktury, jeżeli zaś nim nie jest,
Licencjodawca jako płatnik dokona potrącenia od kwoty należnego honorarium
należności publicznoprawnych, przy zastosowaniu zryczałtowanych 50%
kosztów uzyskania przychodów. Honorarium zostanie wypłacone na podstawie
rachunku wystawionego przez Licencjodawcę.
Tak naprawdę ten temat powinien być (szczególnie na tym forum) przewałkowany dokładniej.
Od mojej księgowej to kiedyś dostałem takie info, że szkoda gadać.
Podobno każde zdjęcie by zmogło zostać w ten sposób sprzedane powinno być zapisane w ewidencji środków trwałych i wartości niematerialnych i prawnych. No i spisywane przy remanentach itd. Tylko, że to jest praktycznie niewykonalne.
marszull
12-03-2011, 18:12
o tym to pierwszy raz slysze ;) o tej eweidencji
ja najczesciej spotykam sie z fakturami
"wykonanie zdjec" i 23%
w sumie to licencje reguluje umowa ktora jest do faktury, przynajmniej mi sie tak wydaje
a tak sie jeszcze zastanowilem, w koncu czy sprzedajemy zdjecie, licencje an publikacje czy i zdjecie i licencje?
Zdjęcie jako całość praw do zdjęcia czy zdjęcie jako egzemplarz utworu? Bo to są dwie różne sprawy. Sprzedaż praw majątkowych do utworu, sprzedaż licencji i sprzedaż egzemplarza utworu.
marszull
16-04-2011, 14:42
Dzisiaj przeczytalem ogloszenie zaiks w gazecie:
"W związku z nowelizacją ustawy o podatku od towarów i usług (VAT), która weszła w życie z dniem 1 kwietnia 2011 roku (Dz. U. Nr 64, poz. 332), wynagrodzenia autorskie, wynikające z umów zawartych ze Stowarzyszeniem Autorów ZAiKS podlegają opodatkowaniu podatkiem VAT według stawki podstawowej 23%.
W związku z powyższym uprzejmie informujemy, że do kwoty wynagrodzenia autorskiego, należnej za wykorzystanie utworów po dniu 1 kwietnia 2011 roku na podstawie wcześniej zawartej umowy, kontrahent ZAiKS-u zobowiązany jest doliczyć podatek VAT w aktualnie obowiązującej wysokości 23%. Informacje w sprawie wprowadzonego podatku VAT, w tym dotyczące zasad uzyskiwania odpowiednich faktur VAT, kontrahenci ZAiKS-u otrzymają w indywidualnej korespondencji.
Kwoty podatku VAT Stowarzyszenie Autorów ZAiKS zobowiązane jest odprowadzić do Skarbu Państwa."
czy ta zmiana przepisow dotyka tez zdjec?
marszull
27-07-2014, 13:30
hehe szukalem info w necie czy cos sie zmienilo i znalazlem ten watek
znowu musze wystawic fakture vat na udzielenie jednorazowej licencji na publikacje zdjec w ksiazce
czy pozycja "licencja niewylaczna na publikacje" i vat 8 % bedzie ok?
Aktualnie VAT za licencję na wykorzystanie zdjęć wynosi 23%.
Do stawki 8% lub 0% uprawniony jest tylko sam twórca i wg. którego tam Urzędu Skarbowego, tylko sam autor może taką stawkę stosować. W przypadku, gdy jest to już podmiot prawny, obowiązuje stawka 23%...
Sam nie rozumiem tej interpretacji :/
marszull
28-07-2014, 09:34
Do stawki 8% lub 0% uprawniony jest tylko sam twórca i wg. którego tam Urzędu Skarbowego, tylko sam autor może taką stawkę stosować. W przypadku, gdy jest to już podmiot prawny, obowiązuje stawka 23%...
dzieki, znalazlem ta interpertacje
jak zawsez wiatr w oczy ;)
a mialem dopytac przy okazji jak to jest jak ktos zarzadza licencjami w czyims imieniu na zasadzie agencji foto, czy banku zdjec
to juz teraz wiem ;)
Nic tu do rozumienia nie ma, jak również nie jest to żadna interpretacja US. Załącznik do ustawy VAT nr 3, poz. 181.
Odkąd pamiętam autorzy sprzedawali prawa i licencje w obniżonej stawce, dopiero dalsza odsprzedaż obłożona była podstawową stawą VAT.