Zobacz pełną wersję : obiektywy m42
odwiecznydylemat102
10-03-2011, 21:48
A więc jak w tytule, mam pytanie dotyczące tych że obiektywów. Pracując z tym szkłem nie można ostrzyć do nieskończoności- to wiem, ale czy lepiej dokupić do m42 adapter i soczewkę, czy lepiej poczekać troche i uzbierać na inny obiektyw. Bardzo proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam :)
Zależy jaki obiektyw i do czego. M42 zwykle używa się do macro i portretu. W obu zastosowaniach nie jest potrzebna nieskończoność.
W żadnym wypadku nie kupuj adaptera z soczewką.
czy lepiej dokupić do m42 adapter i soczewkę, czy lepiej poczekać troche i uzbierać na inny obiektyw.
Skoro bagnetowy można kupić powyżej stówki?
O jaki rodzaj zdjęć chodzi?
odwiecznydylemat102
12-03-2011, 10:06
głównie portrety
Pirwszy z brzegu, wcale nie najtańszy
http://cgi.ebay.pl/Nikon-Series-E-50mm-1-8-50-mm-FTn-FE-FE2-F3-F2-/280638233497?pt=DE_Elektronik_Computer_Foto_Camcor der_Objektive_PM&hash=item4157579b99
Wg mnie nie ma sensu inaczej.
Ale są tacy, co mają religijny pogląd na m42 (PS. mam tego w szufladach kilka, nie uzywam)
Jako że Olympus serii E dobrze wspólpracuje ze szklami manualnymi cwiczylem z M42. Zamienilem je na szkla OM jako znacznie lepsze. Po kupnie D-90 zaproponowałem mu posiadane słoiki manualne. O ile jako zastosowanie do makro to trafiona alternatywa, natomiast zastosowanie soczewki to droga pod górkę z marnym widokiem. A uzasadnienie jest następujące. Do pracy z M42 przy zastosowaniu adaptera bez soczewki powiększamy różnicę register distance o 0,7mm + 1,5mm (różnica Nikon-M42) daje 2,7mm. Tyle nam brakuje do ustaienia nieskończonośći. Stosując adapter z soczewką bardzo znacznie zwiększamy tą różnice co zmusza nas do stosowania soczewki o dużym dioptriażu ujemnym. Wpływa to znacznie na jakość optyczną układu. Destrukcja maleje w wmiarę korzystania z mniejszych otworów i większych ogniskowych. Skoro soczewkę można zastosować z przodu jak i z tyłu obiektywu to do konwertera bez soczewki można dla zwiększenia zakresu odległości w razie potrzeby zakładać soczewkę o znacznie mniejszej sille z przodu obiektywu. Alternatywę przetestowałem przy konstruowaniu obiektywu tilt-shift.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=98734
to tak na początek...
A ode mnie - to zależy ile kasy chcesz wydać:
20-50 - helios 44-? ale pod m42
90-110 - helios 81h
150-250 - nikkor 50/1.8 jakiś manualny
300-450 - tutaj jest jupiter 9 pod m42 oraz już 50/1.8D z pomiarem i AF
500-600 - 85/2 AI-S czy też 50/1.4 manualne
600-900 - Samyang 85/1.4 albo używany 50/1.4
1000-1300 - Nikkor 85/1.8 albo nowy 50/1.4
flaszmann
12-03-2011, 18:03
Witam wszystkicch SZANOWNYCH Nikoniarzy. Spelniloem moje dziecinne marzenie o fotografi , ktore trwalo prawoe 60 lat. Naczytalem sie ostatnio wiele na ten temat , rowniez i tu na forum. Powiedziane bylo z pewnoscia prawie wszystko . lecz chyba tylko czesc jest dla mnie zrozumialöa a chodzi mi o temat M42 i danndelion. Zapupilem wlasnie Nikona d80 i posiadam uzywany obiektyw a nawet dwa od Pentaxa M 42. Chcialbym dostosowac je do Nikona z racje ( jak sie doczytalem , ze sa to doskonale szkla 1 / 1.4 - 50mm oraz staly 200 mm). Technicznie nie mam pojecia jak sie do tego zabrac, pytanie jest czy ktos w Polsce zajmuje sie tym zawodowo . Jezeli moge prosic o cos to o kilka szerszych info.Z Gory dziekuje. i Pozdrawiam jeszcze raz !
Chcialbym dostosowac je do Nikona z racje ( jak sie doczytalem , ze sa to doskonale szkla 1 / 1.4 - 50mm oraz staly 200 mm). Technicznie nie mam pojecia jak sie do tego zabrac, pytanie jest czy ktos w Polsce zajmuje sie tym zawodowo .
Chłopie, jakakolwiek adaptacja (pomijam jej wyniki) wyniesie cię drożej niż kupienie odpowiednika w Nikkorach. Chyba masz świadomośc jak od wielu lat kształtują się ceny usług i rzemiosła.
Jak chciałeś COŚ do tych szkieł, to kupując w nikonie wybrałeś zły system.
Po drugie, nawet "profesjonalna" przeróbka nie da ci pracy przysłony, a ceny dandelionów do nikona są abstrakcyjne.
Ślepa uliczka.
odwiecznydylemat102
12-03-2011, 21:58
podsumowywując. m42, do portretów to dobre rozwiązanie, ale co jeśli chciałabym ując całą postać? Serdecznie dziękuję każdemu kto udzielił się w tym temacie :)
nie, m42 do portretów jest słabym rozwiązaniem :P
Do portretów używany ciamciamg 85/1.4 jest super opcją :)
podsumowywując. m42, do portretów to dobre rozwiązanie, ale co jeśli chciałabym ując całą postać? Serdecznie dziękuję każdemu kto udzielił się w tym temacie :)
Dobrze czujesz, 50mm m42 bez soczewki wpięte do nikona się kończy np (strzelam - ze słyszenia i matematyki) np. na 3-4m. teleobiektywy neico bardziej przybliżają się do nieskończoności, z szerokimi w ogóle kicha.
A gości, co dają soczewkę i są zachwyceni jakością (plastyką, i mitycznymi cechami zdjęć), nie słuchaj.
flaszmann
13-03-2011, 14:33
dzieki serdeczna za obszerna info w sprawie obiektywow m-42. Dzieki serdeczne jeszcze raz. Pewnie jeszcze nia raz zjawie sie z problemem,jako ze poczatkujacy jestem. Pozdrawiam.
Pomierzyłem dystansy dla dwu obiektywów. Przy redukcji 0,7mm dla obiektywu 135mm można ostrzyć de około 5m a dla obiektywu 200mm do około 16m. Jednak czym dłuższa ogniskowa tym mniejszy kąt widzenia. Bawmy się manualami w makro a soczewki sobie darujmy. Dla dobrej jakości niestety obiektyw trzeba trochę przystosować a nie każdy się da.
Jakie obiektywy z legendarnych M42 warte są zakupu do d3100? Na razie mam heliosa 44-4, odkurzony ze starego aparatu. Niestety mydli i chciałabym zakupić coś innego do makro. Zdjęcia robię rzadko, więc nie zakupię drogich alternatyw. Co polecacie? Myślałam nad zdjęciami ptaków i zwierząt również i portretami.
Jakie obiektywy z legendarnych M42 warte są zakupu do d3100? Na razie mam heliosa 44-4, odkurzony ze starego aparatu. Niestety mydli i chciałabym zakupić coś innego do makro. Zdjęcia robię rzadko, więc nie zakupię drogich alternatyw. Co polecacie? Myślałam nad zdjęciami ptaków i zwierząt również i portretami.
Z własnego doświadczenia, to do ptaków i zwierząt, wybierz raczej mocowanie Pentacon six (ostrzy w nieskończoność bez soczewki). Ale chyba lepiej kupić coś systemowego, choćby Nikkor 55-300 (a lepiej Tamron/Nikkor 70-300 VR/VC).
Z M42, to do portretu fajny jest Pancolar 80/1.8. Do makro Takumar SMC 50/4, Industar 61L/Z 50/2.8. Do zabaw z bokehem - Trioplan 100/2.8.
Sporo fajnych szkiełek znajdziesz w tym temacie:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143431
M42 na Nikonie nie pozwala na objęcie całej sylwetki. Do portretów podpisuję się pod propozycją Samyanga 85/1.4. Bardzo lubię też Nikkora 105/2.5 (manualnego). Można trafić go za około 350zł. Jeśli to nie za długa ogniskowa, warto rozważyć to szkło. Manualnej N85 nie miałam, 1.4 za droga, a 85/2 jakoś mnie obrazkiem nie zachwycił.
M42 na Nikonie nie pozwala na objęcie całej sylwetki.
A możesz wytłumaczyć dlaczego ??
Dla mnie samo pytanie "jakie legendarne obiektywy m42 warto mieć na nikona" *) jest nieco hipsters.....
Ale zyjemy w wolnym kraju, każdemu wolno użytkować niedostosowany ... plecak kostka z demobilu, ciasne buty, spać na gałęziach, jeść zupę po wystruganiu łyżki itd.. myślę, że może być w tym jakaś frajda, ale tkwi ona w trudzie, wysiłku, niekiedy bolesnym eksperymentowaniu, a nie wynikach czy osiąganiu celu.
*) te które potrzebujesz.
M42 na Nikonie nie pozwala na objęcie całej sylwetki. Do portretów podpisuję się pod propozycją Samyanga 85/1.4. Bardzo lubię też Nikkora 105/2.5 (manualnego). Można trafić go za około 350zł. Jeśli to nie za długa ogniskowa, warto rozważyć to szkło. Manualnej N85 nie miałam, 1.4 za droga, a 85/2 jakoś mnie obrazkiem nie zachwycił.
wątek jest o m42, twoje rozwiązania są za proste i za tanie (całościowo rzecz biorąc) i opatrzone zbyt małym cierpieniem
Jakie obiektywy z legendarnych M42 warte są zakupu do d3100?
A na to pytanie jest prosta odpowiedź:
Helios 40-2 (są też do Nikona)
Zeiss 20/4
Zeiss 200/2.8
Zeiss 180/2.8
Super-Takumar 135/2.5
Voigtlander 125/2.5 (choć są i z mocowaniem Nikona, bo bagnet F istnieje od 1959 roku)
Zeiss Pancolar 55/1.4
Takich legendarnych starych szkieł jest sporo... ale jak to jest z legendarnymi - potrafią kosztować więcej niż porządny aparat.
A możesz wytłumaczyć dlaczego ??
Przepraszam, zapomniałam dodać "bez adaptera z soczewką" lub przeróbek.
Przepraszam, zapomniałam dodać "bez adaptera z soczewką" lub przeróbek.
A co ma niby soczewka czy przeróbka z objęciem całej postaci ??
Mata_Hari
28-03-2015, 23:39
Ano ma, bo jak się będzie chciało objąć całą postać, to przy niektórych szkłach trzeba będzie ustawić się dalej i ostrzyć z większej odległości, a wtedy przy braku ostrzenia na nieskończoność nie ma szans zrobić dobrego zdjęcia. Dlatego wtedy pozostaje albo używanie adaptera z soczewką, który nam tę nieskończoność da, albo odpowiednia przeróbka obiektywu.
Ano ma, bo jak się będzie chciało objąć całą postać, to przy niektórych szkłach trzeba będzie ustawić się dalej i ostrzyć z większej odległości, a wtedy przy braku ostrzenia na nieskończoność nie ma szans zrobić dobrego zdjęcia. Dlatego wtedy pozostaje albo używanie adaptera z soczewką, który nam tę nieskończoność da, albo odpowiednia przeróbka obiektywu.
Ale co to ma z objęciem całej postaci ??
Nie raz używałem 28/2.8 i nigdy nie było problemu.
28 w M42 nie mam, ale żadne z moich szkieł o ogniskowych 50-100 nie pozwala na objęcie całej ostrej postaci. Dobrze wiedzieć, że 28 daje radę, chociaż do portretu ogniskowa chyba rzadziej przydatna.
Zorro1212
02-07-2015, 12:58
Tak przepraszam ze sie wtracam ale mam Sigme 28mm Macro z mocowaniem do Praktiki I chcialbym ja przerobic na Nikona.Polecacie kogos?
sylwusik2
02-08-2015, 12:21
Witam kolegów.
Tak w temacie starego m42 czy orientujecie się jaki system oprócz Pentaxa pozwala ostrzyć do nieskończoności bez stosowania przeróbek?
Na pewno Pentax, Canon i wszystkie bezlusterkowce. Nie wiem jak w Sonym.
sylwusik2
02-08-2015, 17:44
Ok to jeszcze jedno pytanie, które powinno być zadane na początku. Czy oprócz Pentaxa będę miał w bezlusterkowcach potwierdzenie ostrości przy manualnym ostrzeniu i możliwość wskazania poprawności ekspozycji ? Czy wszystko na czuja ? Nie ukrywam iż zastanawiam się aby kupić jakieś tanie używane body do którego podłączę obiektyw na m42 i na nim będę operował natomiast na D7100 operować będę wyłącznie posiadanymi obiektywami z automatyką. W drugim body chodzi mi o macro, portretówki 50mm no i fauna.
Ok to jeszcze jedno pytanie, które powinno być zadane na początku. Czy oprócz Pentaxa będę miał w bezlusterkowcach potwierdzenie ostrości przy manualnym ostrzeniu i możliwość wskazania poprawności ekspozycji ? Czy wszystko na czuja ? Nie ukrywam iż zastanawiam się aby kupić jakieś tanie używane body do którego podłączę obiektyw na m42 i na nim będę operował natomiast na D7100 operować będę wyłącznie posiadanymi obiektywami z automatyką. W drugim body chodzi mi o macro, portretówki 50mm no i fauna.
W bezlusterkowcach Fuji ostrość ustawiasz na zasadzie peakingu lub cyfrowego klina, pomiar ekspozycji oczywiście działa. Z tego co wiem to inne bezlusterkowce też oferują takie możliwości (peaking, pomiar) - na pewno m4/3 i sony, w innych mało się orientuje.
Witam kolegów.
Tak w temacie starego m42 czy orientujecie się jaki system oprócz Pentaxa pozwala ostrzyć do nieskończoności bez stosowania przeróbek?
Wszystko. Tylko Nikon ma większą odległość mocowania.
Wszystkie inne bagnety są znacznie nowsze i mają mniejszą odległość mocowania, więc pozwalają używać M42.
Poszukuje obiektywu szerokokątnego
Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm 2.8
Pentacon 29mm
Vivitar 35, 24 mm
S-M-C Takumar 28mm
+ Inne szkła typu beroflex, które nie brałem pod uwagę. Obiektyw będzie podpinany pod analoga. Jaki byłby dobry w stosunku cena/jakość
Napisz jaki to ma być analog, Nikon z bagnetem F czy coś z m42.Zainteresuj się jeszcze obiektywami Tamrona z serii Adaptal.
No fakt mój błąd. Aparat na gwint m42
Dzień dobry....
Jakiś czas temu dostałem zenita z heliosem 44-4 i wtedy kupiłem przejściówkę bez soczewki do mojego d70 i było ok. Po paru próbach przerabiania obiektywu uzyskałem ostrzenie do około 10m co mnie zadowalało ale ostatnio wyczyściłem Zenita i bawię się też w analog. Dziś przyszła mi redukcja z soczewką i po pierwsze nie ostrzy na nieskończoność po drugie jak wkręcę obiektyw to "podziałka" jest z boku jak by brakowało ćwierć obrotu przy wkręcaniu... czy redukcja jest wadliwa i reklamować nią czy może wystarczy ją troszeczkę spiłować od strony obiektywu???
Pozdrawiam Grzegorz
RobertMiernik
17-09-2015, 14:03
a może to przez 'parę prób przerabiania obiektywu'? Odkręciłeś wszystkie przeróbki?
obiecnie obiektyw jest w takim stanie jak go Rusek stworzył
też sobie taką przejściówkę kupiłem że podziałka z boku i nie ostrzy na nieskończoność taką prawdziwą, ale cóż dałem za nią kilkanaście złotych, może te droższe są lepsze
acha czyli nie jestem sam... ktoś doradzi czy spiłowanie jakiś części milimetra ze strony obiektywu pomoże czy nie bardzo??
Należy zareklamować adapter. Bo po to kupuje się z soczewką, żeby ostrzyło na nieskończoność.