PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] jesiennie, lekko malarsko II.

krzysztofz24
10-03-2011, 20:20
Witam.

Odslona druga, miejsce to samo, chyba pare dni pozniej poczynione. W podobnej konwencji, ale obrobka troche inna. ( z akcentem na troche;-))

Zapraszam.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img684.imageshack.us/img684/791/dsc45880edytowany1.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img836.imageshack.us/img836/618/dsc45940edytowany1.jpg)

ART69
10-03-2011, 20:28
Na jedynce pięknie ściele się światło na trawie :-) ale z lewej przyciąłeś drzewo w pół :-) dwójka trochę ciasna i już w innym świetle :-)

krzysztofz24
10-03-2011, 20:35
Na jedynce pięknie ściele się światło na trawie :-) ale z lewej przyciąłeś drzewo w pół :-) dwójka trochę ciasna i już w innym świetle :-)

3 minutki pozniej 2 strzelona:-). Poza tym 2 z lewej cialem, bo jakos wzrok mi tam za bardzo lecial, no i przeoczylem to przyciete drzewko. A mozna bylo stempelkiem poprawic;-).

malasana
10-03-2011, 20:39
Ja rowniez wybieram jedynke. Bardzo ladne.

georghe
10-03-2011, 20:46
Podoba mi się miękkie, ciepłe światło na 1.

RobertSoul
10-03-2011, 20:48
1 fajna :)
ale podkrecilbym drzewka z tylu :)

biegly
10-03-2011, 22:25
Ładnie ciepło

Locter
10-03-2011, 23:14
Bez fajerwerków, ale solidna robota, przyjemne światło, podoba sie.

Nikonozaur
10-03-2011, 23:20
Z zestawu biorę jedynkę. Temat zdecydowanie lepiej podany niż w wersji nr 1.

jacol4
11-03-2011, 00:03
A ja oddaję głos na nr2 z racji bardziej doświetlonych drzewek, jedynka również nie jest zła,
pozdrawiam,

uomatko
11-03-2011, 08:53
Szału nie robi :) Takie normalne zdjęcia jakie się robi podczas spaceru.

krzysztofz24
11-03-2011, 11:18
Szału nie robi :) Takie normalne zdjęcia jakie się robi podczas spaceru.

Odczytuje to jako pstryk. Otoz nie sa to pstryki!. Bo zeby je zrobic musialem wstac o 4-tej rano, bujnac sie samochodem 60-70km w jedna strone, i czekac na odpowiednie swiatlo i wschod slonca. A kadr byl ustalony na dlugo wczesniej zanim slonce znalazlo sie w takim polozeniu i oswietlilo w ten sposob scenerie.

Ale w sumie szkoda pisac...twoja galeria z nie-pstrykami rzuca na kolana i w pelni cie upowaznia do pisania takich zdawkowych osadow.

uomatko
12-03-2011, 22:34
Ojojoj. Czyli żeby zdjęcie było dobre wystarczy wstać wcześnie i pojechać milion kilometrów?
Nie porównuj się do mnie bo wcale nie jestem jakimś wielkim specjalistą (specjalistką właściwie ;) ) Porównuj się do najlepszych. Może i moje zdjęcia są kiepskie ale umiem przyjąć na klatę (kę?) opinie innych. Jedyne co wyrażam to swoje odczucia na temat tego co widzę. Przykro mi, że oceniłam to zdjęcie subiektywnie. Następnym razem będę klaskać jak inni żeby Cię nie urazić.

urbik
12-03-2011, 22:43
Otoz nie sa to pstryki!. Bo zeby je zrobic musialem wstac o 4-tej rano, bujnac sie samochodem 60-70km w jedna strone, i czekac na odpowiednie swiatlo i wschod slonca. A kadr byl ustalony na dlugo wczesniej zanim slonce znalazlo sie w takim polozeniu i oswietlilo w ten sposob scenerie.

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

ostrytux
12-03-2011, 23:34
Odczytuje to jako pstryk. Otoz nie sa to pstryki!. Bo zeby je zrobic musialem wstac o 4-tej rano, bujnac sie samochodem 60-70km w jedna strone, i czekac na odpowiednie swiatlo i wschod slonca. A kadr byl ustalony na dlugo wczesniej zanim slonce znalazlo sie w takim polozeniu i oswietlilo w ten sposob scenerie.
Krzysiek przecież z punktu widzenia widza to niczego nie zmienia.
Czy kogoś interesuje to że rano wstaje nie rzadko o 3rano, jadę samochodem, wspinam się przez 2godziny w śniegu po pas np. zimą do tego po ciemku w 20'C mrozie. Większość ma to gdzieś, siedzi przed monitorem w kapciach i ocenia fotę :) (Tu nadmieniam że ja też mam to gdzieś że widz ma to gdzieś, ja to poprostu lubię - nie robię fot pod forum czy jakiś inny portal ja mam z tego FUN :D )
Więc tu bym się nie oburzał :)
A co do fotografii, cóż przyjemnie strzały ale mało w nich tego wschodowgo słońca, niemniej ciekawe fotografie.

krzysztofz24
12-03-2011, 23:40
Ojojoj. Czyli żeby zdjęcie było dobre wystarczy wstać wcześnie i pojechać milion kilometrów? Nie porównuj się do mnie bo wcale nie jestem jakimś wielkim specjalistą (specjalistką właściwie ;) ) Porównuj się do najlepszych. Może i moje zdjęcia są kiepskie ale umiem przyjąć na klatę (kę?) opinie innych. Jedyne co wyrażam to swoje odczucia na temat tego co widzę. Przykro mi, że oceniłam to zdjęcie subiektywnie. Następnym razem będę klaskać jak inni żeby Cię nie urazić.

Alez oczywiscie ze nie tylko to jest potrzebne, zeby bylo dobre zdjecie, jeszcze milion;-) czynnikow ma znaczenie. I mozna by o tym niejedna ksiazke napisac...albo przeczytac;-), co staram sie robic. Ale jak juz ktos wstaje rano i robi te iles kilometrow i czeka na odpowiednie swiatlo, kombinuje z kadrem na wszelkie mozliwe sposoby...to chyba pisanie ze takie zdjecie to "normalne zdjecie jakie sie robi na spacerze" ( co ja odczytuje jako pstryk) jest mowiac tak ogolnie niezbyt fortunnym porownaniem.

To nastepnym razem poprosze oklaski;-), albo mnie konstruktywnie(czym mnie uszczesliwisz:-)) zjedz w przynajmniej paru zdaniach.

A wogole to tak mnie wychowano, ze dziewczynkom sie ustepuje itd:-), wiec bardzo mi zalezy na jakimklowiek braku uraz z twojej strony.(masz PW)
Nie mam nic przeciwko jesli ktos pisze negatywnie o moich zdjeciach...ale po prostu wnerwilo mnie zdwakowe rzucone slowo "takie normalne zdjecie jakie sie robi podczas spaceru" z twojej strony.
Co ja osobiscie odczytalem jako PSTRYK.

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Przepraszam bardzo;-), a co kolege tak uchachalo w mojej wypowiedzi?

krzysztofz24
13-03-2011, 00:39
Krzysiek przecież z punktu widzenia widza to niczego nie zmienia.
Czy kogoś interesuje to że rano wstaje nie rzadko o 3rano, jadę samochodem, wspinam się przez 2godziny w śniegu po pas np. zimą do tego po ciemku w 20'C mrozie. Większość ma to gdzieś, siedzi przed monitorem w kapciach i ocenia fotę :) (Tu nadmieniam że ja też mam to gdzieś że widz ma to gdzieś, ja to poprostu lubię - nie robię fot pod forum czy jakiś inny portal ja mam z tego FUN :D )
Więc tu bym się nie oburzał :)
A co do fotografii, cóż przyjemnie strzały ale mało w nich tego wschodowgo słońca, niemniej ciekawe fotografie.

Michal, kolezanka juz dostala PW z dodatkowymi wyjasnieniami;-).
Ogolnie moze nazbyt impulsywnie zareagowalem na jej slowa, bo mam uczulenie na sformulowanie w stylu;
przypadkowe zdjecie, pstryk, czy mozna taki zrobic podczas spaceru...

A czytajac dalej twoj opis...to SZACUN za poswiecenie dla pasji, ja nie mam tego gdzies. Poza tym np chodzenie w woderach po zapadajacym sie lodzie na jakiejs podmoklej lace czy wspinanie sie w sniegu po pas...tez jest fajne:-) i daje dodatkowy FUN;-). (A juz najfajniej;-) to jak z pobliskich wiejskich zabudowan podczas plenerku wyskocza jakies dwa malo przyjazne psiury i trzeba sie sprintem ewakuwac do samochodu, co mialem ostatnio nie/przyjemnosc czynic:-)) i dla mnie akurat wiaze sie bezposrednio z fotografia krajobrazu. To nie studio;-)

I idac dalej, to kazdy( w tym oczywiscie i ja) ma gorsze lub lepsze zdjecia, jedni po prostu foca lepiej lub gorzej, czasami jest sukces...lub zwala;-). I tak mysle ze nie tylko sam efekt sie liczy, ale takze pasja i serce jakie sie w to wklada. ( co zawsze procentuje na plus w przyszlosci).

A zamykajac juz ten wywod, to jesli nawet zdjecie mi srednio wyszlo to...po prostu nie chce zeby ktos mi pisal ze mozna takie zrobic na spacerze. Bo wlozylem w to troche serca i zaangazowania, a nie po prostu pstryknalem.