Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Opis Capture NX 2

Kamil1996
10-03-2011, 18:16
Od niedawna posiadam program Capture NX 2 i nie za bardzo się w nim odnajduję . Czy mógł by mi ktoś objaśnić pracę tego programu o opcje które się przydadzą . Jak dobrze operować przekątną kolorów .

Z góry dzięki :D

velaskez
10-03-2011, 18:18
http://www.capturenx.com/en/lessons/lessons/index.html :D czego więcej chcieć?

murwazy
10-03-2011, 18:40
http://www.youtube.com/results?search_query=nikon+capture+nx2+tutorials&search_type=&aq=f

Kamil1996
10-03-2011, 22:59
dzięki wielkie , o coś takiego mi właśnie chodziło :)
szukałem ale może nie pod dobrym słowiem kluczem :D

Kamil1996
11-03-2011, 19:17
A mam jeszcze jeden kłopot . Kiedy kadruję zdjęcie to winieta ,mi znika , i odwrotnie . CO ja mam zrobić ???

st
11-03-2011, 23:26
Dodaj ją po kadrowaniu.

Pozdrawiam

markB
11-03-2011, 23:42
Chyba kolega Kamil rozumie coś innego pod słowem winieta, czyżby chodziło o te ramkę dookoła zdjęcia? A może się mylę? Kiedyś miałem znajomego z tamtych okolic i używał takich dziwnych słów.
Ja z kolei nie rozumiem co to znaczy "i odwrotnie", co się dzieje odwrotnie?

hostman22
12-03-2011, 01:26
Od niedawna posiadam program Capture NX 2 i nie za bardzo się w nim odnajduję . Czy mógł by mi ktoś objaśnić pracę tego programu o opcje które się przydadzą . Jak dobrze operować przekątną kolorów .

Z góry dzięki :D

może tak ze strony producenta ściągnąć, obszernego pdf z instrukcją obsługi ..... ?;)

woytec60
12-03-2011, 10:51
Manual po naszemu: CNX2_manual_PL (http://rapidshare.com/files/452149135/CNX2_pl_color.pdf)

Edit
Poprawiłem linka.

Kamil1996
12-03-2011, 11:46
moim zdaniem winiete to takie pociemnienie w rogach :)
Odwrotnie - w innej kolejności :D
zobaczę jeszcze w innej kolejności ...

markB
13-03-2011, 01:10
Czyli źle zrozumiałem.

Rita
13-06-2012, 20:25
Manual po naszemu: CNX2_manual_PL (http://rapidshare.com/files/452149135/CNX2_pl_color.pdf)

Edit
Poprawiłem linka.Czy ten link wciaz dziala czy tylko ja nie umiem ani otworzyc ani zapisac?
Potrzebuje to po polsku. Czy ktos pomoze?

hostman22
13-06-2012, 20:37
ale masz problemy, jak na stronę nikona za trudno się dostać, a nie wie się co to wyszukiwarka internetowa, tutaj masz link do chomika (czas całej operacji 0,20sec)
http://chomikuj.pl/gw2/Foto+ksi*c4*85*c5*bcki/Instrukcje+Nikon/CNX2_pl01,398437683.pdf

Rita
13-06-2012, 20:39
Dziekuje. Dla mnie to problem naprawde, jak dozyjesz mojego wieku i zaczniesz robic cos o czym nie masz pojecia byc moze tez bedziesz pytal :)

hostman22
13-06-2012, 20:48
a co ma wiek do wpisania frazy w google (Oo) lub zaglądnięcia na strone nikona. Chyba ze ma się podziałkę taką, że ikonki do chodzące mrówki po ekranie ;).
Tak czy owak są jeszcze dwa całkiem fajne ebooki na temat NX ale oba ang, więc nie mam czy Ciebie to interesuje.

Rita
13-06-2012, 20:58
Hostman ja zartuje z wiekiem ale nie zartuje z tym, ze nie mam pojecia. Jestem na stronie Nikona, obejrzalam filmiki, sa super, ale mam podstawowe problemy, nie wiem np. jak podpisac zdjecie, wiec musze doczytac. Nie wiem czy wykonywane czynnosci sie zatwierdza i wiele wiecej nie wiem. Nie chce tu nikogo zameczac pytaniami, ktorych wypada sie wstydzic, ale takie sa moje problemy.

hostman22
13-06-2012, 21:25
ja go lubię przez prostotę właśnie :). Czasami może się wykrzaczyć dlatego co jakiś czas dobrze zapisywać kroki (trybiki po prawej ;) ). Z częstych pytań to po zaznaczeniu warstwy, aby dodać inny set to wciskamy shift :). pozdo i niech moc będzie z Tobą :)

Rita
13-06-2012, 21:36
dzieki, ale szczerze watpie, ze dam rade!

Greg77
14-06-2012, 20:34
A mam jeszcze jeden kłopot . Kiedy kadruję zdjęcie to winieta ,mi znika , i odwrotnie . CO ja mam zrobić ???

Wejdz w ustawienia NXa edit/preferences i tam zaznacz ptaszka w kwadracie Keep all steps active in edit list;)

KS
14-06-2012, 21:45
Wejdz w ustawienia NXa edit/preferences i tam zaznacz ptaszka w kwadracie Keep all steps active in edit list;)

Chyba nie bardzo. W CNX nie ma jako-takiej winiety. Można sobie ją zrobić przez mnożenie warstw odejmując obszar - i zrobić taką winietkę. Niestety po kadrowaniu obszar wycięty nie centruje się. Kadrowanie przycina tak obraz jak widzimy, dlatego taką winietkę trzeba robić na końcu. To nie działa tak jak w Lightroomie. ;)

No, chyba, że została ostatnio dodana opcja winietowania do CNX...

grzesiekodm
27-12-2012, 17:10
Kochani!
Kilka dni temu kupiłem aparat Nikon D3200. Zaraz też zainstalowałem wersję trialową programu Capture NX2.
Swoim nowym aparatem wykonałem kilka próbnych zdjęć, które zapisywałem zarówno w plikach jpg jak i (po raz pierwszy) w plikach NEF. O ile z otwieraniem plików jpg program nie ma problemów, o tyle zdjęć zapisanych w NEF program Capture NX nie jest w stanie otworzyć. Po wybraniu zdjęcia pojawia się informacja Warning! Cannot load file...
Proszę mnie pokierować co gdzie mam pozmieniać, by móc otworzyć i obrobić zdjęcia zapisane w plikach NEF.
Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki!

wasilewk
27-12-2012, 17:27
Wersja trial pewno już nie działa, musisz kupić nowszą wersję, która na pewno zawiera obsługę plików D3200.

Pzdr.

Johanan
27-12-2012, 17:30
No właśnie, a jaką konkretnie wersję cnx-a zainstalowałeś?

grzesiekodm
27-12-2012, 17:50
Pobrałem program ze strony Nikon: http://www.nikon.pl/pl_PL/product/software/capture-nx-2 To wersja 2.3.0 Coś by mogło być z nią nie tak?

Johanan
27-12-2012, 18:12
Zaktualizuj do wersji 2.3.5: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/54384/session/L3RpbWUvMTM1NjYyNDYyMy9zaWQvcmNFWVBPZWw=

grzesiekodm
27-12-2012, 19:36
Zaktualizowałem wersję i wszystko działa :)
Bardzo dziękuję za pomoc!

vinci99
11-06-2013, 15:45
Mógłby mi ktoś powiedzieć czy jest możliwa miejscowa korekta ekspozycji w Capture NX2? Jeżeli tak to jak to się robi :)

stig
11-06-2013, 21:50
Mógłby mi ktoś powiedzieć czy jest możliwa miejscowa korekta ekspozycji w Capture NX2? Jeżeli tak to jak to się robi :)Nie ma.

vinci99
11-06-2013, 22:54
Nie ma.

No to lipa. Dzięki za odpowiedź

Jolania
12-06-2013, 22:45
Mógłby mi ktoś powiedzieć czy jest możliwa miejscowa korekta ekspozycji w Capture NX2? Jeżeli tak to jak to się robi :)
Za tydzień, dwa zabieram się za NX2, więc moja wiedza jest mizerna, ale czy u-piontmi nie można czegoś takiego zrobić?

vinci99
12-06-2013, 23:13
Za tydzień, dwa zabieram się za NX2, więc moja wiedza jest mizerna, ale czy u-piontmi nie można czegoś takiego zrobić?

Jakbym wiedział to bym nie pytał :D Jak się dowiesz to mi powiedz ok ?:D Ja niestety teraz czasu nie mam aby 200 stron instrukcji przejrzeć i się jej nauczyć. Niestety w NX2 obrazek wyjściowy dużo bardziej mi się podoba niż w ACR.

Johanan
13-06-2013, 00:10
...
Ja niestety teraz czasu nie mam aby 200 stron instrukcji przejrzeć i się jej nauczyć. ...

To jakaś plaga dzisiejszego świata, ten wstręt do słowa pisanego, nawet w instrukcjach obsługi.
Uczenie się po góralsku, czyli według zasady, że: "jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz", trwać będzie trzy razy dłużej, niż przy pomocy podręcznika użytkownika, choć są osoby, którym ten sposób bardziej odpowiada, bo wszystko mocniej zapada im w pamięć.

stig
13-06-2013, 09:12
Za tydzień, dwa zabieram się za NX2, więc moja wiedza jest mizerna, ale czy u-piontmi nie można czegoś takiego zrobić?Ale co ma piernik do wiatraka? U-point to narzędzie do selekcji. Wyselekcjonujesz obszar, w którym chcesz zmienić ekspozycję i… co dalej – skoro program nie ma możliwości lokalnej zmiany ekspozycji?

vinci99
13-06-2013, 12:43
To jakaś plaga dzisiejszego świata, ten wstręt do słowa pisanego, nawet w instrukcjach obsługi.
Uczenie się po góralsku, czyli według zasady, że: "jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz", trwać będzie trzy razy dłużej, niż przy pomocy podręcznika użytkownika, choć są osoby, którym ten sposób bardziej odpowiada, bo wszystko mocniej zapada im w pamięć.

Jeżeli nie masz nic ciekawego do powiedzenia na dany temat to po prostu nie pisz. Nie znasz mnie więc mnie nie oceniaj. Musisz być niezłym psychologiem jeżeli po jednym zdaniu potrafisz stwierdzić kto do czego ma "wstręt". ;)

Jolania
15-06-2013, 01:47
Ale co ma piernik do wiatraka? U-point to narzędzie do selekcji. Wyselekcjonujesz obszar, w którym chcesz zmienić ekspozycję i… co dalej – skoro program nie ma możliwości lokalnej zmiany ekspozycji?
Z tego, co pamiętam bawiąc się trialem, zaznaczałem obszar i mogłem go sobie rozjaśnić czy przyciemnić i kombinować kolorami. Teraz wiem, to nie to samo co zmiana ekspozycji. Pewnie dlatego, że w C1 używałem suwaka exposure z brightness zamiennie, niestety nie do końca widząc różnicę. Już trochę poczytałem, ale i tak wyszedłem na nieuka i ignoranta.:oops:

stig
15-06-2013, 03:29
Z tego, co pamiętam bawiąc się trialem, zaznaczałem obszar i mogłem go sobie rozjaśnić czy przyciemnić i kombinować kolorami.Dokładnie – narzędziami korekty lokalnej (obojętnie czy będzie to u-point, maska spod pędzla czy gradient) można robić właściwie wszystko – więcej niż w ACR. Niestety, w NC lokalnie nie można zmienić ani ekspozycji, ani temperatury.

Johanan
15-06-2013, 13:16
... Nie znasz mnie więc mnie nie oceniaj. Musisz być niezłym psychologiem jeżeli po jednym zdaniu potrafisz stwierdzić kto do czego ma "wstręt". ;)

Może i pochopnie, ale wstręt do czytania, to właściwie obecnie już pandemia, a nie tylko zaraza, dlatego łatwo się generalizuje, szczególnie, kiedy ktoś pisze, że nie ma czasu przeczytać instrukcji obsługi, która zawiera w całości jedynie 268 stron. ;)