Zobacz pełną wersję : Alternatywa dla Velbon Sherpa 600r
Podoba mi się ten statyw, bardzo pasują mi w nim ustawienia. Zastanawiam się tylko czy można kupić coś podobnego taniej na początek ? Zależy mi na tym abym mógł go rozłożyć tak nisko do zdjęć macro oraz ustawić wysoko. Statyw ma mi służyć do nikona d90. Jeżeli znacie jakiś tańszy i lżejszy statyw o podobnej konstrukcji to proszę o nazwy. Zdjęcia będę robił głównie w terenie (lasy, łąki, pola góry) dlatego zależy mi na niskiej wadze a te 2kg to trochę sporo do dźwigania.
Zobacz do tego tematu, było w nim parę modeli wymienionych http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169222&page=5 w tym też http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=174277&page=5
Przeczytałem wszystko ale tam same drogie modele są polecane i większość z nich nie da się tak nisko rozłożyć jak sherpa 600r
Nie mogę już edytować posta drogę eliminacji zostały mi 2 statywy do wyboru
Velbon Sherpa 600R
Slik Pro 330 DX
Jednak ciągle nie wiem który wybrać. Slik jest tańszy i lżejszy od Velbona. Skłaniam się ku niemu jednak nie wiem czy to dobry wybór. Statyw ma być głównie do fotografii przyrodniczej... dlatego zależy mi na wadze gdyż trochę się nachodzę. Jeżeli jednak różnica w jakości jest duża to jakoś przeboleje te 0,5kg więcej.
Piotrek 77
10-03-2011, 19:44
NIe wiem czy tobie to pomoże czy nie, ale o Verbonie czytałem że jeżeli lekki zestaw (aparat + obiektyw) to daje rade sherpa, natomiast przy cięższym trochę jest problem.
Natomiast o SLiku mało co pisze, ale mam znajomego co miał jakiś statyw Velbona (napewno nie 600r) i go oddał i wybrał slika który razem z Canonem 5 D Mark II dawał radę.
Sam osobiście widziałęm sherpe, slika i jeszcze coś z optic first pro. Wszystko w granicach 370 zł - powiem że ten Slik sprawiał wrażenie takiego mizerniutkiego- ale to może to że był najmniejszy. Natomiast najsolidniejszy to optic - ale o nim same złe rzeczy piszą.
Przeczytałem wszystko ale tam same drogie modele są polecane i większość z nich nie da się tak nisko rozłożyć jak sherpa 600r
Różnica w cenie między Velbon Sherpa 600R, a Benro A-500 EX + BH-2 to 80zł, a masz kulową głowicę i 6kg obciążenia w stosunku do 4kg Velbona. Wysokość minimalna: Velbon - 29cm, Benro - 32,5cm. Waga: V - 2,1kg, B - 1,7kg. Materiał: V - aluminium, B - Aluminium-magnez.
Piotrek 77
11-03-2011, 15:38
a jak wypada ta kulowa glowica w Benro w stosunku do 3D w Velbonie. W sumie wolałbym B-1 ale ona kosztuje nie małe pieniądze