PDA

Zobacz pełną wersję : Nec 2690, LaCie 526...

stomate
10-03-2011, 13:03
Czy znany jest Wam sklep lub serwis, w którym można kupić NOWĄ matrycę do Nec-a 2690 i którego z producentów
jest to matryca? Ile może kosztować taka przyjemność?

Drugie pytanie, czy można do monitora Nec 2690 (a tak naprawdę LaCie 526) można założyć matrycę od Nec-a
Spectraview 2690 lub matrycę od Nec-a 2690 drugiej generacji?

Chętnie zdałbym się na serwis, nawet fabryczny ale... Sami wiecie jak jest z serwisami :-).

Pozdrawiam

Tom01
10-03-2011, 18:16
Czy znany jest Wam sklep lub serwis, w którym można kupić NOWĄ matrycę do Nec-a 2690 i którego z producentów jest to matryca? Ile może kosztować taka przyjemność?

Drugie pytanie, czy można do monitora Nec 2690 (a tak naprawdę LaCie 526) można założyć matrycę od Nec-a
Spectraview 2690 lub matrycę od Nec-a 2690 drugiej generacji?

Beznadziejna sprawa, proponuję dać sobie spokój. W monitorach tej klasy nie wystarczy wsadzić panela aby działał.

PS. LaCie 526 jest NEC'em 2690 a nie odwrotnie.

stomate
10-03-2011, 18:45
Dziękuję za odzew :-)

Jednak nie bardzo mnie to przekonuje. Wg pańskiej opinii serwisowanie (polegające na wymianie matrycy)
monitorów wyższej klasy pozbawione jest sensu? Dlaczego?
Producenci nie wymieniają całych monitorów, w których wadliwa jest tylko matryca a jedynie panel.

Nie wie Pan przypadkiem kto jest producentem tej matrycy?

Pozdrawiam

Tom01
10-03-2011, 18:49
Jednak nie bardzo mnie to przekonuje. Wg pańskiej opinii serwisowanie (polegające na wymianie matrycy) monitorów wyższej klasy pozbawione jest sensu? Dlaczego?

Ponieważ po montażu matrycy ekran jest "fotografowany" profesjonalnym miernikiem i do pamięci monitora jest wgrywana mapa nierównomierności podświetlenia będąca bazą dla układu stabilizującego. Ponadto badana jest i programowana liniowość wyświetlacza.

Nie wie Pan przypadkiem kto jest producentem tej matrycy?

Przypadkiem wiem: LG-Philips.

PS. Nie Pan pierwszy wpadł na pomysł kupna potłuczonego monitora. Powtarzam jeszcze raz. Naprawa nie jest możliwa bez przekroczenia kosztów stanowiących równowartość nowego monitora.

stomate
10-03-2011, 18:54
Czyli tak naprawdę wymianę "uszkodzonej" matrycy przeprowadzi tylko producent monitora?
Trochę to nie teges ;-).
Mam LaCie 526 i panel "deko" mnie wk... denerwuje. Chętnie wymieniłbym matrycę na nowszą (tę z 2690 WUXi2)
lub nawet selekcjonowaną SV (o ile cena takiego zabiegu jest w granicach rozsądku).
Naprawdę to taki "problem"?

Pozdrawiam

P.S. Pisałem gdy Pan dopisał P.S :-)

To może inaczej. Czy jakikolwiek mądry serwis potrafi "wyczyścić" matrycę w takim monitorze?
Chodzi mi o uzyskanie jednolitej bieli na całej powierzchni. Takiej jak w nowym panelu.
Jest to możliwe?

Pozdrawiam

Tom01
10-03-2011, 18:55
Naprawdę to taki "problem"?

Nie tyle problem co niewykonalne. Przetestowane.