PDA

Zobacz pełną wersję : Głowice Benro - różnica między modelami B- a BH-

dominikpl72
10-03-2011, 12:06
Witam,

Mam pytanie - czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia albo przemyślenia na temat różnic funkcjonalnych pomiędzy dwoma podobnymi modelami głowic kulowych Benro:
1. Głowice BH - bez regulacji siły oporu, płytka mocowana na zatrzask
http://www.benro-statywy.pl/?/produkty/detale/42
2. Głowice B - z regulacją siły oporu, płytka mocowana przy pomocy dokręcenia
http://www.benro-statywy.pl/?/produkty/detale/60
Czy funkcje głowic B będą (według Waszej opinii) znacząco zauważalne w codziennym użytkowaniu i tym samym czy są warte różnicy w cenie ?

akustyk
10-03-2011, 12:30
pytanie o to, czy cos jest warte roznicy w cenie jest mocno wzgledne. dla mnie tak, ale dla Ciebie nie musi byc.

moge Ci opisac roznice funkcjonalne miedzy glowica B1 a taka jak BH2 (mialem MF 486RC2, to jest obslugowo podobne)...

1. inaczej dziala wkladanie plytki mocujacej. w B1 plytke wklada sie bokiem (taki ruch jak... telemarkiem ;) ) w docelowe miejsce w szynie glowicy. i potem sie tylko blokuje sruba. w kulce typu BH2 jest osobny zatrzask. dobrze ze ma 2 blokady (zacisk i blokade tego zacisku), bo to jest bezpieczne. ale makamentem moze byc spasowanie zatrzasku z plytka - w systemie RC2 po kilku miesiacach widzialem slady wkladania i byl luz siedzenia plytki w zlaczce. luz teoretycznie lekki, ale bardzo wyczuwalny przy pracy ze szklem typu 300/4.

2. B1 ma srube blokady sily tarcia. to sie bardzo przydaje przy robieniu zdjec ciezkimi rurkami - mozna tak dokrecic tarcie, ze da sie ruszac aparatem recznie (trzeba troche wiecej sily przylozyc), ale jak sie go pozostawi, to bedzie stal stabilnie w miejscu, nawet jak mu nie dokrecisz blokady kulki. to jest fantastyczna rzecz przy foceniu tematu, ktory sie sledzi telerurka (typu ptak, czy inne miesko), ale czasy ekpozycji sa za dlugie na lape. przyklad: ptaszki plywajace o swicie w jeziorku.
przyklad jak to dziala: http://www.youtube.com/watch?v=DJ0Lne7Tc2I

3. B1 ma osobna srube do blokady obrotu glowicy w plaszczyznie. chyba najmniej przydatna, ale o tyle fajna, ze mozna latwo przesunac ta "dziurke", w ktora zapada sie kolumienka laczaca kulke z szyna. w przypadku BH2 taki obrot trzeba, o ile sie nie myle, zrobic przez kolumne statywu. w skali roznic miedzy takimi glowicami to jest dla mnie najmniej znaczace. no ale jest lepsze...

4. blokada kuli w BH2 jest a zatrzask, w B1 na srube. uzytkowo wole raczej zatrzask, ale to by sie nie sprawdzilo w glowicy z obrotem w plaszczyznie (p.3.). inna kwestia, ze na srube chodzi to dobrze, wiec tez nie ma powodow do narzekania.

z innej beczki - zalety glowic z tymi dodatkowymi pokretlami (szczegolnie chodzi o ta regulacje tarcia i tak naprawde splaszczona kulka) najlepiej widac w zestawach typu ciezszy korpus i telerurka na uchwycie statywowym. przy krotszych ogniskowych to nie jest IMHO warte zachodu. a w przypadku troche ciezszych telerurek bez uchwytu statywowego, to w ogole nic z tego nie wyniknie, jesli kula glowicy nie bedzie odpowiednio duza a sama glowica zapewniajaca jakas tam sztywnosc. bo to jest dupa nie robota, kiedy przy 300mm rurce po skadrowaniu dokrecasz blokade kuli, a kadr siada 1/5 w dol.

dominikpl72
10-03-2011, 13:00
Dzięki za szczegółową odpowiedź - po cichu liczyłem na Ciebie :)
Ale nadal jestem w kropce bo:
- z jednej strony: to, co napisałeś w pkcie 1 - dokręcanie płytki śrubą a nie zatrzaskiem i związane z tym eliminowanie luzów - przekonuje mnie mocno do modelu B
- z drugiej strony: patrząc na mój korpus i szklarnię (których nie mam zamiaru zmieniać), gdzie korpus to D90 a największy obiektyw to 70-300 bez mocowania statywowego - wydaje się być sensownym również zestaw z głowicą BH, zwłaszcza w świetle tego, co napisałeś w ostatnim zdaniu, że zalety głowic z dodatkowymi pokrętłami wychodzą dopiero przy cięższych korpusach i cięższych/dłuższych obiektywach.

Rozważam dwie kombinacje:
1. Benro A-168 M8 + B-0 + PU-50 - cena 629 PLN
2. Benro A-168 M8 + BH-0 - cena 454 PLN
Te dwie kombinacje dają 175 zł różnicy i powód do moich przemyśleń :)

mini21
10-03-2011, 13:26
Ja ze swojej strony mogę ci doradzić, żebyś kupił głowicę z serii B.
Posiadam na swoim Benro A-298n6 właśnie BH-2 i nie jestem z niej zbyt zadowolony.
Zaciśnięcie tej "klamki" jest niewygodne i bardzo mało precyzyjne.
Często jak ustawię obiektyw na dany "cel" i chcę zablokować głowicę, okazuje się, że po puszczeniu ona przesuwa się o kilka mm.

Seria B dzięki dwóm pokrętłom da ci na pewno dużo większą precyzję, a sądzę, że i wygoda w użytkowaniu też będzie znacznie większa.

Co do mocowania płytki - nie wiem, jak to wygląda w serii B, ale akurat ten patent zastosowany w BH jest w miarę wygodny.
Po prostu nakładasz płytkę na statyw i sama ci "wskakuje".
Wystarczy, że ją tylko zablokujesz i ewentualnie dociśniesz.

Jeśli w B trzeba to wsuwać, to wydaje mi się to mniej praktyczne i wygodne, ale mogę się mylić.

akustyk
10-03-2011, 13:35
nie potrafie porownac na ile BH-x jest zbudowane w porownaniu z B-x, ale biorac pod uwage uzywanie 70-300
kombinowalbym raczej w kierunku wiekszej kulki (czyli w tym wypadku BH-2, bo B-2 to juz spora kasa) niz
w kierunku bardziej wypasionych galek.

opcjonalnie mozesz kombinowac z glowicami Triopo (B-2/B-3 albo NB-2s/NB-3s). to sa podobne funkcjonalnie
glowice, a tansze niz Benro.

rutra70
10-03-2011, 21:48
Ja mam głowicę B-1 i w sumie to mnie jedna rzecz denerwuje. Głowica za takie pieniądze powinna mieś w szybko złączce od spodu ucho do łatwiejszego mocowania do aparatu. Niestety nie ma i pozostaje albo mieć drobne kieszeni albo klucz inbusowy (zresztą dołączony do głowicy).

moonrage
10-03-2011, 23:19
Ja mam głowicę B-1 i w sumie to mnie jedna rzecz denerwuje. Głowica za takie pieniądze powinna mieś w szybko złączce od spodu ucho do łatwiejszego mocowania do aparatu. Niestety nie ma i pozostaje albo mieć drobne kieszeni albo klucz inbusowy (zresztą dołączony do głowicy).

no proszę, a tańsza BH-2 motylek ma... faktycznie dziwne, myślałem, że lepiej wykonana, masywniejsza B-1 czy B-2 będzie również w to udogodnienie wyposażona

akustyk
10-03-2011, 23:43
w plytce PU-50 nie ma miejsca na taki motylek. ani w PU-60.
ani rowniez w plytkach Arca Swiss, z ktorego to systemu seria B-x jest zerznieta.

a co do wygody... nie bardzo rozumiem problem. raz nakrecona plytka tkwi w miejscu
i nie widze potrzeby jej przekladania.

rutra70
12-03-2011, 23:54
A ja widzę problem bo jak ma płytkę wkręconą w grip to mi przeszkadza gdy focę w pionie.

seba
17-03-2011, 00:54
zainteresowany jestem kupnem nowego statywu ale czytam, szukam na forum to nie mogę się na nic zdecydować.

czy ktoś z d700 i 24-70 -które waży trochę, może mi napisać jakiego statywu używa - wystarczy mi tylko model a resztę sobie doczytam

dzięki.

Endriu1
17-03-2011, 13:13
Mam Velbon Sherpa PRO CF 635 z głowicą Manfrotto 488 RC2 . Wykonanie statywu b.dobre,ciężar nie za duży i wysokość jak dla mnie idealna. Ten statyw zrobiony jest z włókna węglowego dlatego nie jest zbyt ciężki, a jednocześnie bardzo stabilny. Cena nie najniższa, ale uważam, że jak kupić to raz,a dobrze. Wprawdzie używam go z D300s i 70-300 VR jednak sądzę, że do D700 będzie spoko. Ważniejsza jest głowica i z tych polecanych wyżej Benro pewnie coś wybierzesz. Ewentualnie coś z Manfrotto. Najlepiej sam pomacaj w sklepie.