Zobacz pełną wersję : Zmiana D3000
Witam,
Złapałem bakcyla w fotografowaniu, do nauki kupiłem sobie D3000 dzięki opiniom na forum że na początek jest świetny.
Pstrykam nim fotki około 10 miesięcy, złapałem podstawowe zasady przysłony, czasu itd. Zdjęcia ogólnie rodzinne wypady, parę koncertów (na hali) no i latam sobie po parkach i lasach z foceniem dla przyjemności.
Ostatnio zacząłem zauważać pewne braki w możliwościach mojego aparatu, chodzi o fotografowanie w kiepskich warunkach oświetleniowych przy wysokich ISO - no i pomyślałem że nastała chwila że warto zmienić body.
Poczytałem forum i moja decyzja padła na D90 ale pojawiło się D7000 i teraz mam dylemat. D90 ma super opinie a D7000 jest wychwalany ale zawsze znajdzie się jakieś ale.
No i tu cały szkopuł - brać D90?
Pozdrawiam
Dominik
Piotrek Charchuła
10-03-2011, 10:09
Ja na Twoim miejscu brałbym D90, D7000 bym sobie odpuścił a różnicę w cenie zainwestowałbym w lepszą szklarnie.
Też tak myślałem, mam kitowy 18-50 ale jego sprzedam z D3000, mam też 18-105 i 70-300.
Wczoraj kolega pożyczył mi 105 micro 2.8 i już widzę różnicę a po podpięciu do D90 pewnie dopiero zobaczę co to znaczy jakość.
Teraz D90 ma bardzo dobrą cenę, więc naprawde warto. Juz można wiecej poszaleć niż D3000. Jets to aparat na dłuższy czas a i wybór szkieł bardzo duży. Polecam jak jest bakcyl i kasa to nic tylko dalej walczyć
Te opinie z Afganistanu pewnie Cię przekonają do poczekania na D8000
;-)
Nie czytam bo boję się Bin Ladanka ;)
Tak na poważnie, to D90 jest już uznanym modelem, moment na jego branie jest teraz najlepszy. Z kolei D7K ma sporo dodatków lokujących go do grupy semi-profi (jak ja kupowałem D90, to on byl reklamowany jako semi-profi ;-) ). Co kupisz, to tylko kwestia KASY jaka możesz wydać (ok. 1,5 tys. zł na samej puszce). Jak Cię stać, to bierz, nie będziesz m,usiał zmieniać za 2 lata, a jak nie, to D90 Cię nie zawiedzie.
Dziękuję za pomoc, zdecyduję się na D90 i jakieś fajne jasne szkło, myślę że to mnie zadowoli, a po 2 latach będę wiedział czego dokładnie oczekuję od siebie i sprzętu
Taaa, i będziesz pytał na forum, czy kupić D7000, bo takie tanie czy też może D8000, bo ma tyle fajnych ficzerów.
;-)
:) zostaję przy D90 bo potrzebuję tylko lepszej jakości w słabym świetle, a jak zostanę "profesjonalnym" zamiłowaczem fotografii do sprzedam auto i kupię D3 :)
Jeżeli stać Cię na D7000 to bierz go. W przeciwnym wypadku D90. Niestety przy słabym świetle (czyt. wysokim iso) odczujesz różnicę ale jasne szkło to zrekompensuje.
mam d90
foce chyba powiedziec mozna duzo
roznice po zmianie bym odczul
ale na d700
nie d7000
polecam d90, zostanie kasa na grip albo plecak czy szklo
pawel777
10-03-2011, 20:53
powiem tak... sam mam od niedawna D90... wcześniej 4 lata D40...
zmieniłem bo zleciał mi i się rozwalił... inaczej bym nie zmienił nie dlatego że D90 nie jest lepszy (bo jest) ale wiąże się to ze sporą kasą...
a mam wrażenie że chyba nie do końca doceniasz to co masz... czy na pewno ogranicza się body???
kasę zawsze zdążysz wydać... pomyśl jakie chcesz foty robić... może wcale nie potrzeba ci nowego body tylko konkretnego obiektywu?... polecam takie przemyślenia co nie znaczy że neguję zakup lepszego aparatu...
pozdrawiam serdecznie
Od dwóch dni mam pożyczone szkło 105 F2.8, fotki o niebo lepsze, ale właśnie znowu problem słabego oświetlenia, przy automacie ustawia się ISO1600 no i niestety kaszka się pojawia, a ponieważ takie warunki oświetleniowe są na koncertach i domowych imprezach, w lesie więc potrzebuję czegoś co da radę przy zwiększonym iso dać w miarę fajne efekty, oczywiście nie wymagam tu super jakości ale z tego co poczytałem będzie lepiej
pawel777
10-03-2011, 21:13
Od dwóch dni mam pożyczone szkło 105 F2.8, fotki o niebo lepsze, ale właśnie znowu problem słabego oświetlenia,
są jaśniejsze obiektywy... N AF-S 35/1,4 ; N AF-S 50/1,4 ; N AF-S 85/1,4 :)... lub ze światłem 1.8...
jeszcze raz... - moja rada - na spokojnie to przemyśl... wszystkie opcje... i wówczas wybór będzie łatwiejszy...
hej
Na ten moment zbieram informacje, może jeszcze znajdę gdzieś możliwość podpięcia coś z 1,4 albo 1,8 i zobaczę efekt,
dzięki za rade
a nie lepiej za różnicę kupić lepsze szkło? Zastanów się co tak naprawdę potrzebujesz; lans-wygląd, Iso, światło to jest ważne, pieniędzy które wyrzucisz w ewentualne "błoto" nikt Ci nie zwróci...