Zobacz pełną wersję : Co kupić D3100 czy D5000?
Witam wszystkich forumowiczów. Chcę kupić lustrzankę- nie mogę się jednak zdecydować jaką wybrać co myślicie o tych dwóch modelach? może polecacie jakiś inny model w podobnej cenie z obiektywem 18-105VR. Bardziej jestem za D3100 ale czekam na wasze opinie.
ja wybrałem d3100 właśnie z 18-105. Dla mnie atutem przemawiającym za d3100 na pewno była możliwość rejestrowania filmów full hd wraz z af - chociaż w praktyce i tak go nie używam - preferuję mf. Za d5000 na pewno przemawia uchylny ekran lcd, który w niektórych sytuacjach stanowi duży plus. Dla początkującego fotoamatora lepszym rozwiązaniem będzie d3100 - posiada on funkcję przewodnika - w prosty sposób objaśnia jak uzyskać konkretny efekt.
zależy też czego konkretnie oczekujesz od aparatu... dla mnie np. d3100 miał być typowo rodzinnym aparatem i w pełni na to miano sobie zasłużył :)
innego kitowego obiektywu raczej nie wybieraj - 18-105 jest chyba możliwie najlepszym rozwiązaniem - później uznasz czy lepiej zainwestować w większy zoom, czy może lepiej kupić stałkę - ja właśnie zakupiłem nikkora 35 1.8
marek7001
10-03-2011, 10:09
Przede wszystkim pomacaj obydwa aparaty z 18-105, wagowo na dłuższe wypady D5000 jest sporo cięższy.
D5000 jest cięższy ale i przez to stabilniejszy. Może kolega będzie chciał po czasie więcej pofotografować i pobawić sie i wtedy będzie jak znalazł, ekran uchylny dla poczatkujących i do nauki w sam raz. Obiektyw 18-105 bardzo rozsadne rozwiązanie, a i cena odpowiednia
D5000 jest cięższy ale i przez to stabilniejszy...
Cięższy w niektórych sytuacjach oznacza wyłącznie cięższy. W podróży jak musisz całe diabelstwo ze sobą nosić przez 2 tygodnie waga nabiera znaczenia. Sam zrezygnowałem z ciężkich szkieł f/2.8 na rzecz lżejszych, uniwersalnych i małej ich ilości ( 2-3 sztuki ). Ale jak zwykle wszystko zależy od głównego zastosowania ( przy fotografowaniu nagich babeczek w studio waga nie gra takiej roli :) ).
Chyba jednak zdecyduje się na D3100. Rejestrowanie filmów nie będzie mnie aż tak bardzo interesowało. Jestem amatorem więc myślę, że model D3100 w zupełności mi wystarczy. Jak myślicie?
Gdy ja podejmowałem decyzję o kupnie i wybierałem między D5000 i D3100 to największy wpływ na mój wybór (D5000) miał fakt, że D5000 lepiej trzyma się w ręku. Korpus jest o niecały 1cm wyższy i "grip" daje większą pewność uchwytu,
stabilność i jest wygodniejszy. Mam dość małą dłoń, tak że aparat trzymam całą dłonią. W D3100 mały palec gdzieś się kiwał pod korpusem ;-) Myślę, że to ważniejsze niż różnica w ciężarze, która jest w sumie niewielka. Na D5000 przemawia jeszcze jedna IMO ważna rzecz której D3100 nie ma, mianowicie bracketing ! Co do uchylnego wyświetlacza - dla mnie mogło by go nie być, ale w wielu sytuacjach, jest mi bardziej komfortowo jeśli mam świadomość, że jest on zamknięty i się nie porysuje :-))
Pozdrawiam
Chyba jednak zdecyduje się na D3100. Rejestrowanie filmów nie będzie mnie aż tak bardzo interesowało. Jestem amatorem więc myślę, że model D3100 w zupełności mi wystarczy. Jak myślicie?
Myślę, że będziesz zadowolony. Mniejsza kasa, większe możliwości, nowszy model ( niedługo będzie D5100, które zastąpi D5000 ).
d3100 mi tragicznie leży w dłoni ( a mam małe :P ) D5000 nie wiele większy ale juz się lepiej trzyma :)
Byłem dzisiaj u przymiarki więc rzeczywiście D3100 jest bardzo mały ale i lekki i to wydaje mi się plusem. Obok był D90 który ważył znacznie więcej ale przecież waga nie jest aż tak ważna. Tylko po powrocie do domu zacząłem zastanawiać się nad tym D90 i nie daje mi on spokoju. Czytając opinie D90 cieszy się bardzo dużym powodzeniem, ale raczej jest przeznaczony dla bardziej zaawansowanych fotografów- czy będzie się nadawał dla amatora takiego jak ja? Jak myślicie czy zostać przy D3100?
abraham2ooo
12-03-2011, 18:33
Mam D3100 od stycznia, jak dla mnie jest dobrym sprzętem, robi super zdjęcia, chociaż mam duże dłonie i mały palec "pęta" :P się gdzieś pod aparatem, wygodnie mi się go trzyma, ale powiem Ci szczerze, że gdybym miał te parę stówek więcej to kupiłbym D90. Jest to inna kategoria niż D3100, zadowolony będziesz na pewno. Możesz kupić tańsze obiektywy, bo masz wbudowany silnik w body, masz górny wyświetlacz, z którego, jak nauczysz się korzystać, nie będziesz mógł się obejść i parę innych zalet. Polecam jeden jak i drugi.
Antonioo
12-03-2011, 18:49
wow d5000 jest o 60g cięższy....czyli tyle co nic
w tym zestawieniu d5000 wymięka przy d3100
caną
jakością
możliwościami...
Witam wszystkich forumowiczów. Chcę kupić lustrzankę- nie mogę się jednak zdecydować jaką wybrać co myślicie o tych dwóch modelach? może polecacie jakiś inny model w podobnej cenie z obiektywem 18-105VR. Bardziej jestem za D3100 ale czekam na wasze opinie.
Możesz pomacać jeszcze pentaxa K-x/K-r. IMO oferuje zdecydowanie więcej niż ww modele Nikona.
Co do porównania D3100 i D5000, to dla mnie jedna chwała. W jakimś tam punkcie lepszy jest D5000 (np. bracketing, seria, gabaryty), a w innym D3100 (np. nowsza matryca, nowszy procesor obrazu, filmy - akurat dla mnie sprawa nieistotna), ale nie są to IMO jakieś powalające różnice. Ja bym się chyba raczej kierował doznaniami organoleptycznymi ;) pomacałbym oba i wybrał lepiej leżący w dłoni.
Ps. Za rozsądną cenę możesz mieć to co w stopce (z gripem) - chyba dojrzewam do decyzji o zmianie body/systemu i wkrótce będę się pozbywał swojego zestawu.
Nie mogę się zdecydować :-) wciąż czytam o D90 i coraz bardziej się zastanawiam nad nim, tym bardziej że różnica w cenie nie jest duża. Zwracam się do Was z pytaniem co byście wybrali D3100 czy D90.
Czy poradzę sobie z D90 jako pierwszą lustrzanką? Wcześniej nie miałem do czynienia z lustrzankami ale jak już kupić to wydaje mi się że dobry sprzęt dlatego myślę nad tym D90. Pozdrawiam
Nie demonizujmy D90 - ma takie same tryby tematyczne jak D3100, ma tryb zielony Auto, zanim go rozgryziesz, możesz używać trybów tematycznych i auto.
Z drugiej strony jeśli nie masz wprawy ani wielkiej ochoty i zacięcia do obrabiania plików, to d3100 wydaje się lepszym wyborem, jpg prosto z puszki nie będzie właściwie wymagał obróbki, może minimalnie wyostrzenia. To jest główna przewaga d3100 nad wyższymi modelami, nie to że ma "przewodnik" po trybach.
Jest jeszcze kwestia wielkości i masy - d3100 wraz z kitem to niemal aparat kieszonkowy, prawdziwy maluszek - dla jednych to wada dla innych może wręcz przeciwnie. Rada na to jest taka, że trzeba iśc do sklepu i się przymierzyć:)
Wiele osób wypomni d3100 brak możliwości podpięcia obiektywów bez silnika - obiektywnie jest to pewna ułomność aparatu, jednak... jako "świeżak" w lustrzankowym świecie, pewnie tego nie odczujesz, a poza tym dziś aparatu nie kupuje się raz na życie - za jakis czas i tak bedziesz chciał aparat zmienić (o ile Cię to wciągnie) i wtedy możesz zupełnie świadomie i subiektywnie dobrać aparat pod siebie i swoje potrzeby, choć może byc i tak, że d3100 będzie Twoje potrzeby zaspokajał i nie będziesz czuł zbytniego parcia na zmiany?
Jaki aparat miałes do tej pory?
Używasz bracketingu?
Potrzebujesz podglądu GO?
też niedawno stałem przed wyborem D5000 vs. D3100. jeden ze znajomych ma D5000 - pooglądałem, zrobiłem kilka fotek, spodobał mi się. z kolei kolega, fotograf Nikoniarz powiedział mi "D3100 albo najlepiej D90". zacząłem oglądać D3100, faktycznie w porównaniu z D5000 wypada lepiej ale spojrzałem też na ceny, na wielkość, na klasę, na obsługę D90 i odpowiedziałem, że to nie moja półka :) po jakimś czasie spojrzałem znowu, przeczytałem ze 150 stron wątków na ten temat na forum i zacząłem poważnie zastanawiać się nad D90. w końcu zdecydowałem się na D90 i nie żałuję.
jestem amatorem, fociłem hybrydą Sony DSC-H9 ale, że lubię się bawić w ustawianie, przestawianie, mierzenie to trochę mi ten sprzęcik nie wystarczał i postanowiłem kupić lustrzankę. fotografia mnie interesowała, ale nie byłem jakimś maniakiem, co robi zdjęcia wszystkiemu, co zobaczy (bez urazy dla tych, co tak robią :) ). nie wiedziałem, czy się wkręcę. kupiłem D90 i wiem, że na pewno się wkręcę :) za tydzień mam poprawki z 2 przedmiotów (ostatnie terminy) a zamiast się uczyć to dokładnie czytam każdą stronę instrukcji :D
Ci, co kupili D3100 lub D5k mówią, że po co tyle klawiszy, w końcu wszystko jest w menu, że po co górny wyświetlacz, w końcu jest monitor z tyłu... faktycznie, da się robić zdjęcia bez tego, ale uwierzcie - to na prawdę ułatwia zabawę z aparatem. i, paradoksalnie, ułatwia ją początkującym! a to dlatego wszystkie ważne funkcje są przypisane do ładnie opisanych i genialnie rozmieszczonych klawiszy, wystarczy tylko tą klawiszologię poznać. nie ma latania po menu więc zmiana ustawień zajmuje sekundy i staje się przyjemnością.
nie można przecenić też górnego wyświetlacza. jego obecność sprawia, że monitora używam tylko do podejrzenia zrobionego zdjęcia. wszystkie ustawienia kontroluję w wizjerze i górnym wyświetlaczu.
D90 również minimalnie lepiej niż D5k leży mi w dłoni. ale ja ręce mam dość spore i nie przeszkadzałoby mi gdyby był troszeczkę większy :)
D90 jest faktycznie aparatem bardziej skomplikowanym, ale to skomplikowanie przejawia się praktycznie tylko w większej ilości przycisków, która, jak już pisałem, paradoksalnie przyczynia się do przyjemniejszego i łatwiejszego używania aparatu. trzeba tylko poświęcić chwilę na przeczytanie instrukcji i te klawisze rozpracować. z instrukcją mówię jak najbardziej poważnie - zanim zabierzemy się do porządnego focenia warto naładować akumulator, wpakować kartę, otworzyć instrukcję i czytać ją z aparatem pod ręką! ja, że tak powiem, zostałem zmuszony do wyjścia w plener dzień po kupnie aparatu i teraz wiem, że gdybym miał czas na porządne przeczytanie instrukcji, wiedziałbym o kilku niuansach i niuansikach, które pozwoliłyby zrobić lepsze zdjęcia :)
jeszcze taka mała uwaga na koniec. wybierając lustro bardzo chciałem mieć tryb LiveView. po kilku latach używania kompakta z uchylanym monitorem przestawiłem się na wizjer praktycznie od razu - przede wszystkim ostrzenie przez LV zajmuje tragiczną ilość czasu i przez to tryb ten staje się nieprzydatny... poza tym wizjer lepiej oddaje obraz przed obiektywem. co do focenia w różnych dziwnych pozach to faktycznie uchylany monitor mógłby się przydać, ale nie ma tragedii - jak nie ma możliwości spojrzenia w wizjer to można włączyć LV, wykadrować, przełączyć na wizjer i strzelić :) w reporterce, gdzie trzeba zrobić fotę nad głowami tłumu się nie przyda, ale cóż - nie można mieć wszystkiego.
fotouśmieszek
16-03-2011, 00:18
Nie mogę się zdecydować :-) wciąż czytam o D90 i coraz bardziej się zastanawiam nad nim, tym bardziej że różnica w cenie nie jest duża. Zwracam się do Was z pytaniem co byście wybrali D3100 czy D90.
Czy poradzę sobie z D90 jako pierwszą lustrzanką? Wcześniej nie miałem do czynienia z lustrzankami ale jak już kupić to wydaje mi się że dobry sprzęt dlatego myślę nad tym D90. Pozdrawiam
Jezeli zależy Ci na obrazku,to d90 wymięka przy 3100.ISO dużo lepsze,detale także.Nowy sensor z nowym softem.Obiektywy ze śrubokretem nie bedą Ci jeszcze długo potrzebne.Miałem d90 i sprzedalem,kiedy zobaczylem obrazowanie d3100 i detale na ISO 1600.D90 niedługo stuknie 3 lata.Nie będę dublowal kolegow wyliczajac co ta puszka ma.Po prostu uważam,że do 95% fotek (zresztą najlepszych w tej chwili z dolnych półek Nikona i nie tylko) wystarczy z powodzeniem d3100.Userzy d90 mogą protestować,ale to tylko sentyment do dobrej,starej puszki.Tu powinny decydować fakty i względy praktyczne (body d3100 chodzi w tej chwili za 1600 pln!!!).pozdro;)
Pół roku temu stałem przed wyborem pierwszej lustrzanki. Najpierw spora ilość znajomych proponowała aparaty Sony i już byłem nawet nastawiony na model A450 ,udałem się do salonu fotograficznego pewnej firmy (bez zbędnej reklamy ;) ) i tam również sprzedawca strasznie zachwalał modele tej firmy (dziś już wiem dlaczego tak bardzo ją sprzedawcy promują) ,ale po zaciągnięciu opinii na tego typu forach zrozumiałem co bardziej się liczy i jaką ogromną rolę odgrywa reklama i postanowiłem wybrać tylko i wyłącznie coś z Canona lub Nikona. Bardziej "siadł" mi Nikon i znów pojawił się problem...który model lepszy dla amatora...Wybrałem 3 modele: D: 3100 5000 i 90 ,znów przeglądanie sieci w poszukiwaniu różnic ,zdjęcia itp Aparat wybierałem pod spotting i 3100 skreśliłem po opiniach "ludzi z branży ;) " Pozostał dylemat D5000 czy D90 ,na plus 5000 - uchylany i regulowany ekran, cena ,natomiast D90 wydał mi się bardziej solidny ,lepiej wpasowany w dłonie i przede wszystkim wyposażony w dodatkowy wyświetlacz bez którego nie wyobrażam sobie pracy po zaledwie 3 miesiącach użytkowania tego sprzętu. Nawet żonie spodobał się ten aparacik i nie narzeka ,że ciężki ,itp Obiektyw 18-105 to najrozsądniejszy wybór na początek nauki fotografowania lustrzankami. Do tej pory miałem tylko kompakta i kamerę. Z D90-tki jestem bardzo zadowolony. Nawet w lutym przeszła puszka test w warunkach bojowych (focenie przy temperaturze ponad -15 stopni) nie sprawiała żadnych problemów poza spadkiem wydajności baterii ,ale to oczywiste na takim mrozie. Na dzień dzisiejszy ten sprzęt z tym szkłem można kupić za nie całe 3100zł i trudno liczyć na większy spadek wartości.
Jeśli Piteroo masz więcej wolnej kaski to wybierz sprzęt sprawdzony ,może nie najnowszy technologicznie w porównaniu z D3100 ,ale tak czy inaczej D90 jeszcze długo pozostanie szanowaną puszką.
Pozdrawiam
Ile masz zamiar wydać na obiektywy?
Jak chcesz zostać z kitowym plus ew. 35/1.8 to weź ten aparat co ci najlepiej w łapie leży.
Wszystkie trzy (d3100, d5000, d90) dają podobny obrazek a przy wydrukach 10x15 wręcz identyczny.
Jeśli stwierdzisz że twoje zdjęcia są niezadowalające to wina będzie po stronie a)twojej b)obiektywu (...) z)źle wybranego modelu aparatu..
Wiem to po sobie. Zanim zacznie brakować tobie górnego wyswietlacza albo bracketingu czy czego tam jeszcze, wrócisz do podpunktów a) i b)..
tyle ode mnie
p.s. pamiętaj że na tym forum gro osób to ludzie dla których fotografia, to jak nie całe, to pół życia.
Zawsze będą polecać "model wyżej":)
Kup d3100. Szkoda kasy na d90 - jak dla początkującego w lustrzankach. Za różnicę dokup sobie 35 1,8 i będziesz mega zadowolony. Oczywiście podpisuję się, że d3100 da lepszy obrazek od d90. Znudzi ci się, będziesz miał większe aspiracje - sprzedasz d3100 kupisz coś lepszego, wszystko załatwisz na tutejszej giełdzie forumowej. A obiektyw 35 1,8 nawet na siłę będzie mógł być z tobą pod FF bo fajnie tam działa.
Jaki aparat miałes do tej pory?
Używasz bracketingu?
Potrzebujesz podglądu GO?[/QUOTE]
Do tej pory miałem zwykły aparat cyfrowy (wstyd się przyznać). Wiem, że D3100 nie posiada funkcji bracketingu jest to chyba małym minusem. Nie używałem do tej pory podglądu GO.
Zgadza się D90 jest już dość starym aparatem ale pamiętam jeszcze w czasie jego premiery napalając się na niego. Głównie chodzi mi o super zdjęcia. Na początek jeden obiektyw będzie musiał mi wystarczyć będzie to 18-105 VR w przyszłości na pewno coś dokupię ale na razie nie myślę o tym. Aparat głównie ma być wykorzystywany rodzinnie wypady wycieczki a w wolnym czasie na pewno będę pstrykał indywidualnie.
Głównie chodzi mi o super zdjęcia.
Post wyżej masz gotowe rozwiązanie. Lepiej na początek tego zrobić się nie da, no chyba, że nie jesteś ograniczony funduszami...
fotouśmieszek
16-03-2011, 21:01
Ile masz zamiar wydać na obiektywy?
Wszystkie trzy (d3100, d5000, d90) dają podobny obrazek a przy wydrukach 10x15 wręcz identyczny.
p.s. pamiętaj że na tym forum gro osób to ludzie dla których fotografia, to jak nie całe, to pół życia.
Zawsze będą polecać "model wyżej":)
przy 10x15 identyczne obrazki dadza przy wydrukach jeszcze d100,d50,d80,d200 i dużo innych, niektore oczywiscie tylko na ISO100:-) Niedawno na forum ogladalem rewelacyjne,profesjonalne galamury z d50:-) Byłbym ostrożniejszy z tymi obrazkami:-)
pozdro;)
Jeśli d3100 nie jest zbyt mały i trzymasz go w miarę wygodnie, to jest bardzo dobry aparat, pytałam o bracketing i podgląd GO, bo wiele osób wylicza to jako wady, tymczasem zdecydowana większość nawet zaawansowanych userów wcale nie korzysta z tych funkcji.
Nie wiem tez dlaczego pisze się tu o dobrych jakościowo wydrukach 10x15? A czemu nie większych? Co stoi na przeszkodzie aby z tej matrycy wydrukować A-4 i więcej? Skąd biorą się Wam takie ograniczenia?
Powtórzę - jeśli nie masz wprawy w obróbce fotek, jeśli Cię obróbka specjalnie nie kręci, do tej pory miałeś kompakta, to kupując d3100 będziesz zadowolony - szumy staną się ...elementem nieistniejącym, AF będzie jak błyskawica (bawiłam się tym aparatem - naprawdę żwawo pomyka!), a jakość jpg na pewno Cię zadowoli. Będziesz miał ładne foty wprost z puszki.
W d90 już to takie oczywiste nie jest.
Wiadomo, że jak już człowiek zgromadzi sobie kilka obiektywów bez silnika czy przyzwyczai się do ergonomii z droższych modeli to trochę kręci nosem na taki D3100. Nie zmienia to jednak faktu, że D3100 to rewelacyjny aparat i jest warty polecenia jako pierwsza lustrzanka.
Dla mnie co prawda to 30 sek. ograniczenie w LV to jakaś parodia, ale zdjęciom z tej puszki niczego nie brakuje, nawet w porównaniu do wielu droższych korpusów.
abraham2ooo
16-03-2011, 23:16
...30 sek. ograniczenie w LV to jakaś parodia...
Można to za spokojem wydłużyć w menu.
Polecam ten aparat, dla mnie jak na razie wystarcza.
Można to za spokojem wydłużyć w menu.
Nie jestem właścicielem D3100, tylko się nim trochę bawiłem i za diabły nie mogłem znaleźć takiej opcji. Jesteś pewien, że ona istnieje?
Mnie LV w ogóle by nie obchodził, wizjer, jaki by nie był zawsze będzie lepszy. To też jest skok jakościowy miedzy kompaktem, a lustrzanką.
W kilku miejscach pojawia sie info, że ten czas można wydłużyć gdzieś w menu, więc pewnie da się. Ja aparatu nie mam więc nie sprawdzę.
Inna sprawa, że długie korzystanie z LV wpływa niedobrze na długość życia baterii na jednym ładowaniu, może dlatego fabrycznie tak to jest ustawione na 30s?
Sam zrezygnowałem z ciężkich szkieł f/2.8 na rzecz lżejszych, uniwersalnych i małej ich ilości ( 2-3 sztuki ). Ale jak zwykle wszystko zależy od głównego zastosowania ( przy fotografowaniu nagich babeczek w studio waga nie gra takiej roli :) ).
buhahaha :) biorąc pod uwagę twój podpis sprzętowy...
Oczywiście podpisuję się, że d3100 da lepszy obrazek od d90.
poproszę o jakiś rzeczowy test ;) :)
abraham2ooo
17-03-2011, 07:04
...nie mogłem znaleźć takiej opcji. Jesteś pewien, że ona istnieje?
Oczywiście, są do ustawienia czasy: 30s, 1m, 3m, 5m. Znajduje się to w MENU (zajładka kluczyk)\Czasy autowyłączania\Ustawienia osobiste\Podgląd na żywo.
Oczywiście, są do ustawienia czasy: 30s, 1m, 3m, 5m. Znajduje się to w MENU (zajładka kluczyk)\Czasy autowyłączania\Ustawienia osobiste\Podgląd na żywo.
Albo zmienili firmware od tamtego czasu, albo jestem ślepy (raczej ta druga opcja).
W każdym razie dzięki - przydatna to informacja.
Petroszkło
21-03-2011, 14:13
Ja niedawno się zastanawiałem nad zmianą mojego D40 i wyszło mi że D5000, bo:
-mam obiektywy z własnym napędem, które wykorzystam do D5000
-jest to nowszy produkt niż D90
-ma LV, co może się przyda, ale czego nie jestem zwolennikiem(ale jak mam np. leżeć w błocie przy niskim ujęciu to może lepiej się po prostu przychylić i zobaczyć kadr na wyświetlaczu)
-D5000 ma podobno tą samą matrycę co D300, czyli aparat z wyższej półki
To były przymiarki, lecz status finansowy nie pozwala mi na razie poczynić tego kroku:smile:
I coraz bardziej mi to doskwiera...
D5000 ma matryce jaka jest D90
fotouśmieszek
21-03-2011, 19:57
-jest to nowszy produkt niż D90
zaledwie rok nowszy (2009).Polecam nową generacje d3100.Swietny obraz,znacznie mniejszy szum niz d5000 i przede wszystkim tani:1600 pln body.rozważ tę opcję.pozdro
malyandrzejek
21-03-2011, 21:14
...
Też mam taki sam dylemat. Tylko, że mi już D5000 przeszło. Miałem w ręku D5000 i w porównaniu nawet do D40 jest zrobiony gorzej. Nie wiem czy to kwestia rodzaju plastiku, z którego jest zrobiony czy jak. Wcześniej były problemy z wadliwymi seriami. Obecnie już tego problemu nie ma ale jednak niesmak pozostał. Jest też problem ze współdziałaniem z kartami SD, a raczej jej brakiem (zdarzyło się to mojemu znajomemu, stracił trochę fotek). Na a poza tym to jednak "starsza" konstrukcja niż D3100. Ja wybieram D3100....
...lub używane D90 w rozsądnej cenie.
Petroszkło
21-03-2011, 22:05
Test D5000 na pewnym wiarygodnym portalu:
"Podobnie jak D60, D5000 nie ma wbudowanego w korpus silnika autofokusu. Ma jednak 12-megapikselową matrycę analogiczną do tej umieszczonej w D90 i D300, a także funkcję nagrywania filmów."
D5000 ... Jest też problem ze współdziałaniem z kartami SD, a raczej jej brakiem (zdarzyło się to mojemu znajomemu, stracił trochę fotek).
Skąd te info, czy tak tylko generalizujesz na podstawie problemów swojego znajomego? Osobiście nie zauważyłem jakichkolwiek problemów współpracy mojego D5k z kartami SD/SDHC.
fotouśmieszek
22-03-2011, 00:37
Test D5000 na pewnym wiarygodnym portalu:
"Podobnie jak D60, D5000 nie ma wbudowanego w korpus silnika autofokusu. Ma jednak 12-megapikselową matrycę analogiczną do tej umieszczonej w D90 i D300, a także funkcję nagrywania filmów."
Ta sama może,ale soft inny.Żeby nie kanibalizowac, duzo gorszy.Np d90 wymieka jesli chodzi o szum przy d300.Różnica jest przynajmniej 2EV.
Co do filmów na D5000 to w jakości:
1280x720 (16:9) czas nagrywania wynosi 5 min.
640x424 (3:2) czas nagrywania wynosi 20 min.
320x216 (3:2) czas nagrywania wynosi 20 min.
Także nie ma co się napalać na ten bajer i filmy zostawić dla kamer:smile:
Ta sama może,ale soft inny.Żeby nie kanibalizowac, duzo gorszy.Np d90 wymieka jesli chodzi o szum przy d300.Różnica jest przynajmniej 2EV.
hm myślałem że różnica jest aż 2,5EV
malyandrzejek
22-03-2011, 09:43
Skąd te info, czy tak tylko generalizujesz na podstawie problemów swojego znajomego? Osobiście nie zauważyłem jakichkolwiek problemów współpracy mojego D5k z kartami SD/SDHC.
Generalizuję. Akurat to mu się przytrafiło, pewnie nie każdemu się zdarza, a nawet zdecydowanej mniejszości. Ja się po prostu zniechęciłem do D5000 (napisałem z jakich powodów, żeby nie było, że "bo tak"), mimo iż uchylny monitor uważam za jego duży plus (przydało by się w paru sytuacjach).
Poza tym obecnie D5000 jest droższy od nowego D3100, a na pewno nie lepszy jeśli chodzi o osiągi matrycy (a jak dla mnie to jest decydującym argumentem).
malyandrzejek, wydaje mi się, że problem współpracy z kartami, ogólnie wszystkich aparatów, leży właśnie po stronie kart. Jeśli używasz dobrych, sprawdzonych produktów, to raczej nie masz takich problemów.
Ps. Ja z kolei czytałem na łamach forum o problemach D3100 z AF, więc hmmm - zawsze znajdzie się jakieś ale ;) I żeby nie było, to nie uważam D5000 za coś super/hiper :)
Natomiast w D3100 podoba mi się ten dynk do zmiany trybu wyzwalania pod kółkiem wyboru programu. Brakuje mi czegoś takiego w D5k.
d3100 mi tragicznie leży w dłoni ( a mam małe :P ) D5000 nie wiele większy ale juz się lepiej trzyma :)
Mam dość duże ręce i w domu d70 ale ten malutki d3100 mile mnie rozczarował pod względem trzymania do w dłoni. Bałem się że będzie kiepsko a tym czasem jest nawet nieźle :)
abraham2ooo
22-03-2011, 15:30
... d3100 mile mnie rozczarował ...
Chyba "zaskoczył" :)
Ja również mam duże dłonie i nie narzekam na chwyt, chociaż czekam z niecierpliwością na gripa.
Fotouśmieszek, sorry, ale wydaje mi się, że słowo "wymięka" jest Twoim ulubionym i to używanym nie zawsze słusznie.
Gdzieś Ty człowieku widział, że różnica pomiędzy D90, a D300 w "szumach" wynosi 2EV ?
Tu akurat D90 jest ciut lepszy od D300, a nawet od D300s więc gdzie to "wymiękanie" ?
Napisałeś też ostatnio, że D90 "wymięka" przy D3100 (mówimy o szumach) - tu też się nie zgodzę.
Pooglądaj sobie testy matryc np. na dxomark i nie pisz takich rzeczy (sorry) - tam robią suche pomiary, które jasno pokazują właściwości matryc.
Jeżeli masz przykład pokazujący "wymiękanie" D90 przy D300 lub też przy D3100 to z chęcią zobaczę.
A ja muszę się w końcu pochwalić- od zeszłego piątku jestem posiadaczem D3100+ 18-105 (jednak zdecydowałem się na D3100 a nie na D90) Uczę się pilnie i jestem zachwycony jakością fotek. Nie wiem jeszcze dużo rzeczy ale mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni:-) Na razie jestem zadowolony z zakupu i mam nadzieję, że tak już zostanie:)
Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze. Pozdrawiam wszystkich foto maniaków tych początkujących i tych zaawansowanych.
A ja muszę się w końcu pochwalić- od zeszłego piątku jestem posiadaczem D3100+ 18-105 (jednak zdecydowałem się na D3100 a nie na D90) Uczę się pilnie i jestem zachwycony jakością fotek. Nie wiem jeszcze dużo rzeczy ale mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni:-) Na razie jestem zadowolony z zakupu i mam nadzieję, że tak już zostanie:)
Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze. Pozdrawiam wszystkich foto maniaków tych początkujących i tych zaawansowanych.
pogratulować wyboru słusznie wybrałeś
fotouśmieszek
22-03-2011, 23:42
Fotouśmieszek, sorry, ale wydaje mi się, że słowo "wymięka" jest Twoim ulubionym i to używanym nie zawsze słusznie.
Gdzieś Ty człowieku widział, że różnica pomiędzy D90, a D300 w "szumach" wynosi 2EV ?
Tu akurat D90 jest ciut lepszy od D300, a nawet od D300s więc gdzie to "wymiękanie" ?
Napisałeś też ostatnio, że D90 "wymięka" przy D3100 (mówimy o szumach) - tu też się nie zgodzę.
Pooglądaj sobie testy matryc np. na dxomark i nie pisz takich rzeczy (sorry) - tam robią suche pomiary, które jasno pokazują właściwości matryc.
Jeżeli masz przykład pokazujący "wymiękanie" D90 przy D300 lub też przy D3100 to z chęcią zobaczę.
dxomark,dpreview,bythom.com,cameralabs,dcresource, dcreview,photocamera tests,kenrockwell itepeitede.Masz racje,w dxo d3100 i d90 sa przy wysokim ISO porownywalne.Gorzej z d300.Mialem dosc dlugo do czynienia z 90 i 300,na ogol korzystam z niskich ISO.Z obydwu otrzymywalem bardzo klarowne obrazki.Kiedy wpadl mi w rece d3100 "wymiękłem":lol: Obrazki z niego są nieporownywalnie czystsze,z wiekszą iloscią detali,bez śladu szumu,z lepiej zbalansowanym kolorem.To są OCZYwiscie moje subiektywne opinie i mozesz je wrzucic do kosza;) Natomiast opinie/testy z netu ,jak sam pewnie wiesz,są z koniecznosci syntetyczne,nie uwzgledniają niuansow i "lekko" roznią sie w ocenach.Absolutnie ich nie dezawuuję,czasem lookam na te stronki,daja one orientację,nie mogą jednak stanowic zadnego dowodu,szczegolnie przy tak subiektywnych parametrach.Obejrzyj np ocene c5d w dxo.Okazuje sie ,ze ta legenda obrazowania wypada zupełnie przecietnie,a ta puszka jednak ma ciągle masę nawet pro-entuzjastow.To samo np z nd200,ktory w dxo jest cieniutki a jakie obrazowanie na ISO 100...itede...pozdro;)
[..] Obejrzyj np ocene c5d w dxo.Okazuje sie ,ze ta legenda obrazowania wypada zupełnie przecietnie,a ta puszka jednak ma ciągle masę nawet pro-entuzjastow.To samo np z nd200,ktory w dxo jest cieniutki a jakie obrazowanie na ISO 100...itede...pozdro;)
Bo w DXOMark są rubryczki: głębia kolorów, zakres tonalny i ISO, ale nie ma najważniejszej - "zarąbistość obrazowania" :)
Ja podchodzę z pewnym dystansem do tych wyników z DXOMark. Nie twierdzę, że są nierzetelni czy że ich procedury testowe są złe - po prostu pewne wartości ciężko zmierzyć. Swego czasu zamieniłem D40 na D200 i z przykrością stwierdziłem, że szum znacznie bardziej dokucza w D200, pomimo wyższej (co prawda niewiele, ale zawsze) punktacji tego drugiego na DXOMark.
A ja muszę się w końcu pochwalić- od zeszłego piątku jestem posiadaczem D3100+ 18-105 (jednak zdecydowałem się na D3100 a nie na D90)
Postąpiłem identycznie - zamiast kupić D90 kupiłem D3100. Jestem bardzo mile nim zaskoczony, jpg prosto z puszki są badzo dobre a i można kręcić filmy HD :). Jedynie co mi w nim przeszkadza to brak silnika w body, ale za tą cenę nie można mieć wszystkiego.
adrian9627
23-03-2011, 20:06
Bierz człowieku D90 lub wyżej .... zapytaj kogoś kto ma d5000 d3000 d31000 itp.... każdy myśli o zmianie na D90 w tym ja.
D90 o niebo lepsze....CLS , wbudowany silnik w body , górny wyświetlacz , większy przez co się lepiej trzyma ,filmy i tak nie będziesz używać bo nawet niema nagrywania z AF a jak już to kilka minut bo później się matryca grzeje...i jeszcze te poziome pasy na ekranie co najmniej denerwujące... można dokupić normalny grip który ma styki a nie jakiś lamerski przewód który idzie od gripa do body który po pewnym czasie i tak się przeciera.
To tak z grubsza. ; ]
Postąpiłem identycznie - zamiast kupić D90 kupiłem D3100. Jestem bardzo mile nim zaskoczony, jpg prosto z puszki są badzo dobre a i można kręcić filmy HD :). Jedynie co mi w nim przeszkadza to brak silnika w body, ale za tą cenę nie można mieć wszystkiego.
co masz takiego do podłączenia co wymaga silnika?
Bierz człowieku D90 lub wyżej .... zapytaj kogoś kto ma d5000 d3000 d31000 itp.... każdy myśli o zmianie na D90 w tym ja.
D90 o niebo lepsze....CLS , wbudowany silnik w body , górny wyświetlacz , większy przez co się lepiej trzyma ,filmy i tak nie będziesz używać bo nawet niema nagrywania z AF a jak już to kilka minut bo później się matryca grzeje...i jeszcze te poziome pasy na ekranie co najmniej denerwujące... można dokupić normalny grip który ma styki a nie jakiś lamerski przewód który idzie od gripa do body który po pewnym czasie i tak się przeciera.
To tak z grubsza. ; ]
Nie dla każdego silnik w body ma znaczenie. Nie każdy ma problem z trzymaniem puszki typu D5000, dla mnie między innymi wielkość D90 w stosunku do D5000 wpłynęła negatywnie na jego wybór.
Zamiast górnego ekranu wolałem mieć ekranik uchylny więc wybór padł na D5000, silnik również nie miał znaczenia ponieważ z góry zakładałem zakup obiektywu N18-105 oraz N70-300 a te silniki mają.
Co do filmów z D3100 to polecam najpierw zapoznaj się z instrukcją tego aparatu później poproś kogoś ze znajomych żebytaki filmik nakecił obejrzyj go a później napisz co widziałeś
co masz takiego do podłączenia co wymaga silnika?
50 mm 1.8 i tamrona 55-200 - oby dwa barodzo dobre i tanie szkła ale niestety na śrubokręt
50 mm 1.8 i tamrona 55-200 - oby dwa barodzo dobre i tanie szkła ale niestety na śrubokręt
no tak. Jeżeli posiadasz te obiektywy lub myślałeś o ich zakupie to trzeba było iść w kierunku body z silnikiem może D7000
no tak. Jeżeli posiadasz te obiektywy lub myślałeś o ich zakupie to trzeba było iść w kierunku body z silnikiem może D7000
Gdy kupowałem kiedyś D70 myślałem że będę się bardziej parał fotografią i na początek mi wystarczą (obok 18-70) do zagłebiania się w jej tajniki. Teaz już niestety wiem że zostaje mi jedynie czas na fotografię typowo wakacyjno - okolicznościową + czasmi coś sie uda innego sfotografować . Dlatego z pełną premedytacją nie poszedłem w stronę D90 lub D7000 bo wiem że fuchy na ślubach za 300 - 400 zł mnie nie interesują, a to maleństwo mi zupełnie wystarczy. 50-kę podpiąłem pod body dosłownie kilkanaście razy, ale tego tamrona to mi na prawdę szkoda. Szkło za 200 zł daje naprawdę niezły obraz (ale niestety jest koszmarnie wolne). Teraz dokupię jedynie sigmę lub tamrona o światle 2.8 i powinno mi wystarczyć (może kiedyś jakieś tele).
fotouśmieszek
24-03-2011, 18:27
Mozesz spokojnie ostrzyc manualnie.Fajna zabawa i wyrabia celność:-) czasem nawet bardziej przecyzyjna niż AF.
pozdro;)
Bierz człowieku D90 lub wyżej .... zapytaj kogoś kto ma d5000 d3000 d31000 itp.... każdy myśli o zmianie na D90
Takich bzdur już dawno nie czytałem. Jestem posiadaczem D3100 i nie myślę o zmianie na cokolwiek innego, więc czemu piszesz, że myślę? Przecież każdy tzn. również ja a tak nie jest.
Takich bzdur już dawno nie czytałem. Jestem posiadaczem D3100 i nie myślę o zmianie na cokolwiek innego, więc czemu piszesz, że myślę? Przecież każdy tzn. również ja a tak nie jest.
dokładnie widać kolejny użytkownik D90 poczuł się PRO
Dodam od siebie:
- D5000 lepiej się trzyma
- w D5000 mamy możliwość ustawienia ISO co 1/3EV (czasami bardzo przydatne), W D3100 jest co 1EV (wprawdzie zaraz niektórzy napiszą , że przy AutoISO aparat dobiera też pośrednie wartości, ale to nie to samo)
- jak widać po testach D5000 ma lepszy DR (o 1EV przy niskich ISO)
- D3100 ma dużo szybszy AF w LV
- D3100 pozbawiony jest odbiornika zdalnego sterowania (chore !)
pioter m
26-03-2011, 11:00
Dodam od siebie:
- D5000 lepiej się trzyma
- w D5000 mamy możliwość ustawienia ISO co 1/3EV (czasami bardzo przydatne), W D3100 jest co 1EV (wprawdzie zaraz niektórzy napiszą , że przy AutoISO aparat dobiera też pośrednie wartości, ale to nie to samo)
- jak widać po testach D5000 ma lepszy DR (o 1EV przy niskich ISO)
- D3100 ma dużo szybszy AF w LV
- D3100 pozbawiony jest odbiornika zdalnego sterowania (chore !)
Nie przesadzaj. Ja uwazam, ze to d3100 lepiej sie trzyma. Ba, chwyt jest pewniejszy niz w d90 nawet (mam). Ta guma robi swoje.
Z tym DR w testach... jestem sceptykiem. Niby tak, ale nie do konca.
Czujnik od pilota? Zbytek luksusu. Mam takowego pilota, ale nie uzywam. Straszny badziew. Wciaz mam problemy z niestykajaca bateria. Normalnie i tak wezyk spisuje sie lepiej (np. w makro).
Podsumowujac - braki mozna wytykac, jesli ci naprawde doskwieraja. Dumanie nad specyfikacja jest bez sensu, ale jak ktos nie ma co robic, a fotek robic nie umie, to siedzi na forum i meczy nas i klawiature.
Nie przesadzaj. Ja uwazam, ze to d3100 lepiej sie trzyma. Ba, chwyt jest pewniejszy niz w d90 nawet (mam). Ta guma robi swoje.
Z tym DR w testach... jestem sceptykiem. Niby tak, ale nie do konca.
Czujnik od pilota? Zbytek luksusu. Mam takowego pilota, ale nie uzywam. Straszny badziew. Wciaz mam problemy z niestykajaca bateria. Normalnie i tak wezyk spisuje sie lepiej (np. w makro).
Chyba żle mnie rozumiesz - to co napisałem to są moje spostrzeżenia i nikt się nie musi z nimi zgadzać.
Co do DR - możesz być sceptykiem, ale testy mówią swoje - dziwi mnie, że nowszej generacji matryca zachowuje się tu dużo gorzej (chyba, że to celowe posunięcie)
Czujnik zdalnego sterowania - niepotrzebne okrajanie sprzętu, zawsze był teraz nie ma - może Tobie się nie przydaje, ale innym może tak (ja osobiście nie mam problemów z pilotem może dlatego, że mam oryginalny, a nie zamiennik)
Podsumowujac - braki mozna wytykac, jesli ci naprawde doskwieraja. Dumanie nad specyfikacja jest bez sensu, ale jak ktos nie ma co robic, a fotek robic nie umie, to siedzi na forum i meczy nas i klawiature.
Napisałem tylko swoją opinię, nie wytykałem tylko braków (AF w LV)
Nie wiem też na jakiej podstawie wysnuwasz wnioski o tym co robię w wolnym czasie i o moich zdolnościach fotograficznych.
Guma może i jest lepsza, ale w moim przypadku ostatni (mały) palec praktycznie nie mieścił się na uchwycie D3100. Z D90 już jest spoko. Ma to bardzo duże znaczenie przy większych/cięższych obiektywach. Każdy ma oczywiście prawo do własnej oceny i własnego zdania, ale dla mnie stwierdzenie, że "D3100 lepiej się trzyma" jest mocno przesadzone.
abraham2ooo
27-03-2011, 01:02
Nie mogę się nie zgodzić z kolegą Drogis. Kupiłem aparat z 18-55 i był wygodny, ale ostatnio dokupiłem 18-105 i to szkło jest już trochę cięższe, trzeba mocniej trzymać, ale idzie się przyzwyczaić. Nie wyobrażam sobie 70-300 na tym korpusie, cały czas próbuję kupić gripa ze stanów.
Nie mogę się nie zgodzić z kolegą Drogis. Kupiłem aparat z 18-55 i był wygodny, ale ostatnio dokupiłem 18-105 i to szkło jest już trochę cięższe, trzeba mocniej trzymać, ale idzie się przyzwyczaić. Nie wyobrażam sobie 70-300 na tym korpusie, cały czas próbuję kupić gripa ze stanów.
spoko podłącz i zobaczysz. Z 70-300VR i tak będziesz trzymał za obiektyw, jest na tyle ciężki że nawet D90 nie pomoże