Zobacz pełną wersję : D50 cos niedobrego sie dzieje
Witajcie,
Czy moze mi ktos powiedziec czy da sie jakos rozwiazac problem zacinajacej sie migawki?
Moj d50 ma okolo 10,5K zdjec i zaczyna sie przywieszac podczas robienia zdjec. wczoraj na 50 zdjec 2 razy sie zacial
Wyswietla sie wtedy ERR i po chwili slychac trzask ale zdjecia nie zrobi.
Moze to migawka sie psuje i do wymiany ile to moze kosztowac? i czy warto ?
Trudne pytanie, mam D50 i działo mi się tak jak kupiłem nową baterię nieoryginalną. Myślę, że masz jest problem po stronie akku. Pożyczyć od kogoś akku i zobacz czy tak samo się dzieje, wiem że D70 ma taką samą baterie.
Od 4 lat uzywam oryginalnej i zamennika. Nie zwrocilem do tej pory jaka baterie mialem w aparacie wiec bede mial na to oko teraz. Ale jakos nie wydaje mi sie aby to moglo zalezec od baterii? raczej problem moze byc z mechanizmem migawki.
Mialem i tak zmienic body na uzywke d300 a ten zatrzymac jako rzerwowy, ale jezeli bedzie sie tak zawieszal to bedzie naprawde malo uzyteczne body. A na nowe body dopiero zaczne zbierac, jeszcze wczesniej musze kupic jakas lampe blyskowa co napewno troche opozni wymiane. No coz zobacze z oryginalna bateria moze to cos pomoze jak tylko ja bede uzywal.
Mi jak zaczął się podwieszać to pewnego razu już się nie odwiesił. Baterie nie miały tu nic do rzeczy. Padł mechanizm naciągu lustra czy jakoś tak.
A naciąg lustra jest zasilany z energii słońca, ja tylko mówię jak było u mnie. Używam oryginalnego aku i jest git, z nieoryginalnym zdarzają się problemy.