PDA

Zobacz pełną wersję : D50 cos niedobrego sie dzieje

wadus
09-03-2011, 14:42
Witajcie,

Czy moze mi ktos powiedziec czy da sie jakos rozwiazac problem zacinajacej sie migawki?

Moj d50 ma okolo 10,5K zdjec i zaczyna sie przywieszac podczas robienia zdjec. wczoraj na 50 zdjec 2 razy sie zacial

Wyswietla sie wtedy ERR i po chwili slychac trzask ale zdjecia nie zrobi.

Moze to migawka sie psuje i do wymiany ile to moze kosztowac? i czy warto ?

weller
09-03-2011, 16:45
Trudne pytanie, mam D50 i działo mi się tak jak kupiłem nową baterię nieoryginalną. Myślę, że masz jest problem po stronie akku. Pożyczyć od kogoś akku i zobacz czy tak samo się dzieje, wiem że D70 ma taką samą baterie.

wadus
09-03-2011, 17:35
Od 4 lat uzywam oryginalnej i zamennika. Nie zwrocilem do tej pory jaka baterie mialem w aparacie wiec bede mial na to oko teraz. Ale jakos nie wydaje mi sie aby to moglo zalezec od baterii? raczej problem moze byc z mechanizmem migawki.

Mialem i tak zmienic body na uzywke d300 a ten zatrzymac jako rzerwowy, ale jezeli bedzie sie tak zawieszal to bedzie naprawde malo uzyteczne body. A na nowe body dopiero zaczne zbierac, jeszcze wczesniej musze kupic jakas lampe blyskowa co napewno troche opozni wymiane. No coz zobacze z oryginalna bateria moze to cos pomoze jak tylko ja bede uzywal.

tomekzi
09-03-2011, 17:56
Mi jak zaczął się podwieszać to pewnego razu już się nie odwiesił. Baterie nie miały tu nic do rzeczy. Padł mechanizm naciągu lustra czy jakoś tak.

weller
09-03-2011, 18:50
A naciąg lustra jest zasilany z energii słońca, ja tylko mówię jak było u mnie. Używam oryginalnego aku i jest git, z nieoryginalnym zdarzają się problemy.