Zobacz pełną wersję : D300 - ciągły AF (AF-C) nie działa?
Witam.
Ostatnio zauważyłem, że gdy na obudowie przełączę na AF-C aparat zachowuje się jak na AF-S. Zresetowałem ustawienia osobiste i nie pomogło. Na AF-C aparat łapie ostrość i ją blokuje. Gdzie szukać pomocy? Czy jakieś ustawienia mogą blokować AF-C?
Z góry dzięki za pomoc
w menu ustawień osobistych w "a1" - " piorytet w trybie AF-C" masz pewnie ustawione na ostrość zmień sobie ten priorytet na spust migawki
miron19j
08-03-2011, 23:23
w menu ustawień osobistych w "a1" - " piorytet w trybie AF-C" masz pewnie ustawione na ostrość zmień sobie ten priorytet na spust migawki
to raczej nie to. Mam ustawiony priorytet ostrości AF-C i normalnie śledzi obiekt.
tylko, że jeżeli się pogubi, to nie zrobi zdjęcia.
hostman22
09-03-2011, 00:10
Witam.
Ostatnio zauważyłem, że gdy na obudowie przełączę na AF-C aparat zachowuje się jak na AF-S. Zresetowałem ustawienia osobiste i nie pomogło. Na AF-C aparat łapie ostrość i ją blokuje. Gdzie szukać pomocy? Czy jakieś ustawienia mogą blokować AF-C?
Z góry dzięki za pomoc
jak nie będzie 3d, to że nie będzie śledził str. 64 instrukcja.
mam ustawione 3d, wyszperałem w exifie, że tryb AF na foto z ustawionym AF-C, to AF-S, spotkał się ktoś z uszkodzeniem przełącznika trybu AF (tego z przodu pod przyciskiem do zmiany obiektywu)?
w menu ustawień osobistych zobacz czy punkt a4 Blokada śledzenia ostrości nie jest na pozycji Wyłączona :)
sprawdzone, dalej bez zmian :/
Jeszcze jakieś rady?
Sluchaj Emil - to mechaniczne uszkodzenie samego przelacznika. Jak chcesz, to moge zabrac puszke u siebie do firmy i zapytac serwis, czy by zrobil i za ile. Co ty na to?
No puszka powinna być jeszcze na gwarancji, muszę poszperać w papierach, nie chciałbym jej za wcześniej rozkręcać.
Korzystaj z gwarancji. Niech Ci generalny przeglad zrobia. D40 juz sprzedales, co? Jak cos, to moge Ci D80 pozyczyc na ten czas, jesli nie bede uzywac.
Dzięki, właśnie d40 zostało się "awaryjnie" jak zobaczyłem, że coś szwankuje z tym AF. Tylko przed wysyłką chciałbym się spotkać z kimś z D300, żeby sprawdzić czy to bankowo mechaniczne.
To jak? Wyslales? Ciekawe ile czasu beda trzymac.