Zobacz pełną wersję : Lenovo X220 z matrycą IPS
Lenovo wraca do matryc IPS. Nowy Thinkpad x220 ma opcjonalna matrycę 12,5" IPS (1366x768). Zmierzone laboratoryjnie wartości:
- kontrast 743:1
- jasność: 261
I czas kurde najwyższy, bo obecnie urządzeniami z najgorszymi matrycami są ... laptopy / notebooki. Telefony komórkowe mają duże lepsze matryce niż ten syf w laptopach (to jest dobijające normalnie) ... podobnie telewizory (też lepiej wypadają niż laptopy, bo np. PVA w TV to normalka). ... m.in. z tego powodu jak widzę temat "jaki laptop do grafiki" to ogarnia mnie, w świetle wszędobylskich (wśród laptopów) TN'ek, pusty śmiech.
Z tego co wiem to juz byly lapki na IPSie.....nawet jeden nasz forumowicz ma IBMa na IPS......
Pewnie bedzie duzo lepiej, ale wodotryskow bym sie nie spodziewal;)
Z tego co wiem to juz byly lapki na IPSie.....nawet jeden nasz forumowicz ma IBMa na IPS......
byly, dlatego Tr0n napsial, ze "Lenovo wraca do matryc IPS" :)
ps. Tez mam IBM'a na IPSie ;) stary, ale jpegi idzie na meczach obrabiac :D
Pewnie bedzie duzo lepiej, ale wodotryskow bym sie nie spodziewal;)Tak ... były ... pozostaje się cieszyć że znowu będą.
Lenovo wraca do matryc IPS. Nowy Thinkpad x220 ma opcjonalna matrycę 12,5" IPS (1366x768). Zmierzone laboratoryjnie wartości:
- kontrast 743:1
- jasność: 261
Ile sobie śpiewają za to cudeńko? Szkoda że jak kupowałem X200 to takich opcji nie było:-(
velaskez
08-03-2011, 18:21
Co najmniej kilku ma. U mnie leżą w szafie trzy sztuki z IPSem;)
Wodotrysków:D Jak będzie tak jak w Ipadzie to już będę skakał z radości.
Jak będzie tak jak w Ipadzie to już będę skakał z radości.
ja bym chyba popuścił ze szczęścia :p
Bartekkw
10-03-2011, 11:01
Ile sobie śpiewają za to cudeńko? Szkoda że jak kupowałem X200 to takich opcji nie było:-(
Do X200 możesz wstawić matrycę AFFS (czyli IPS) od Boe Hydis - prosta operacja a matryca to koszt ok 200 USD.
Bartekkw
10-03-2011, 11:32
Tutaj szczegóły
http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=43&t=84941&start=0
Strzelam, że tak koło 5k zł (za najwolniejszy model). Na pewno IPS będzie znacząco droższy od wersji TN. Mały, wydajny, lekki, ThinkPad, IPS? Niech mnie ktoś uszczypnie :)
Edit: pełna specyfikacja: http://shop.lenovo.com/ISS_Static/ww/wci/us/ww/pdf/X220_datasheet.pdf
Procki i*, 15 h na baterii, 1,3 kg wagi :D
Strzelam, że tak koło 5k zł (za najwolniejszy model). Na pewno IPS będzie znacząco droższy od wersji TN. Mały, wydajny, lekki, ThinkPad, IPS? Niech mnie ktoś uszczypnie :)
Edit: pełna specyfikacja: http://shop.lenovo.com/ISS_Static/ww/wci/us/ww/pdf/X220_datasheet.pdf
Procki i*, 15 h na baterii, 1,3 kg wagi :D
oj cos czuje, ze te 5k pln to bedzie malo za wersje z IPS'em :(
po cichu licze, ze szybko pojawia sie jakies refurbrished, a wtedy cena zejdzie do znosnego poziomu 3k pln.
tak czy inaczej, zapowiada sie idealne cacko do pracy dla reportera :)
ty już wiesz jak przebieram nóżkami i ślinię się na nowego iksa ;)
oj cos czuje, ze te 5k pln to bedzie malo za wersje z IPS'em :(
po cichu licze, ze szybko pojawia sie jakies refurbrished, a wtedy cena zejdzie do znosnego poziomu 3k pln.
Ale te 5k zł to był mój typ za TNa ;) A na tanie sztuki (chyba, że z USA) bym nie liczył - już teraz na allegro się ludzie wycwanili, którzy za T60p z IPSem żądają chorych pieniędzy. Legenda "ThinkPada z IPSem" działa.
Edit, gdzieś w necie wygrzebałem, że cena X220 ma się zaczynać od 899$ - coś za tanio.
Ale te 5k zł to był mój typ za TNa ;) A na tanie sztuki (chyba, że z USA) bym nie liczył - już teraz na allegro się ludzie wycwanili, którzy za T60p z IPSem żądają chorych pieniędzy. Legenda "ThinkPada z IPSem" działa.
Edit, gdzieś w necie wygrzebałem, że cena X220 ma się zaczynać od 899$ - coś za tanio.
dla mnie bomba - jeszcze jak to faktycznie może działać z 2 dyskami i pojawi się wersja w dedykowaną grafiką będzie cudnie !
andrstac
10-03-2011, 15:38
już teraz na allegro się ludzie wycwanili, którzy za T60p z IPSem żądają chorych pieniędzy. Legenda "ThinkPada z IPSem" działa.
Ci co sprzedają pojedyncze sztuki, to cenią. Ale jak kupujesz od firmy poleasingowy, to da się wyrwać w rozsądnej cenie. Ostatnio jak kupowałem swojego T43 (też z IPS) to było 4 szt T60p z matrycą 15'1 1450x1050, C2D-2.0, 4GbRam za 1299 z FV, co uważam za dobrą cenę (aż żałuję że wziąłem wtedy T43)
Bartekkw
10-03-2011, 17:10
Ostatnio jak kupowałem swojego T43 (też z IPS) to było 4 szt T60p z matrycą 15'1 1450x1050, C2D-2.0, 4GbRam za 1299 z FV, co uważam za dobrą cenę (aż żałuję że wziąłem wtedy T43)
Te T60p w takim razie nie mogły być z IPS - z tego co wiem to IPS jest tylko w rodzielczości 1600x1200
Te T60p w takim razie nie mogły być z IPS - z tego co wiem to IPS jest tylko w rodzielczości 1600x1200
no to źle wiesz :)
miałem t42p 1600x1200
mam t60p 1400x1050
oba ips
dla mnie bomba - jeszcze jak to faktycznie może działać z 2 dyskami i pojawi się wersja w dedykowaną grafiką będzie cudnie !
A gdzie masz napisane, że będzie działać z dwoma? Przecież fizycznie 2. dysk nie za bardzo miałby się gdzie zmieścić... Nigdzie w materiałach promocyjnych nie jest napisane o 2 dyskach, więc na 99% będzie HDD albo SSD.
Tak z ciekawości: do czego Ci potrzebna dedykowana grafika?
pierwszy test:
http://www.laptopmag.com/review/laptops/lenovo-thinkpad-x220.aspx
ja tam jestem napalony :)
Dzięki za linka. Też jestem napalony, kupię za jakieś 3 lata :) Miejmy nadzieję, że to powrót do chlubnej tradycji IPSów w ThinkPadach.
dobra cena (1300$), myslalem ze bedzie sporo wiecej
to i ja przyznam sie - jestem napalony :D
trza zaczac rozgladac sie za jakimis ratami ;)
No to zaczynam sie slinic - maly, mocny (poza grafika moze), dobra bateria i matryca.....
tego szukalem, a z braku laku wyladowalem z "cegla" (HP 8540p) ktora pojdzie w odstawke.
A gdzie masz napisane, że będzie działać z dwoma? Przecież fizycznie 2. dysk nie za bardzo miałby się gdzie zmieścić... Nigdzie w materiałach promocyjnych nie jest napisane o 2 dyskach, więc na 99% będzie HDD albo SSD.
jest wzmianka, że zamiast WiMaxa można będzie wpiąć SSD 80gb
Tak z ciekawości: do czego Ci potrzebna dedykowana grafika?
to miałby być mój jedyny komputer :) jakaś mobilna NVidia by się przydała - no i miło by było jakby dali DP i HDMI :)
pierwszy test:
http://www.laptopmag.com/review/laptops/lenovo-thinkpad-x220.aspx
ja tam jestem napalony :)
mało sensowny ten test - czy to IPS? no i to tylko i5 :/
Faktycznie, nie doczytałem o tym mSATA. X220 ma DP, czyli automatycznie ma HDMI (przez przelotkę).
Jeśli chodzi o zastosowania karty graficznej to mimo wszystko preferuję PCta. I tak do sensownej pracy będziesz miał zewnętrzny monitor i klawiaturę, więc i blaszaka do 3D można sobie strzelić.
w tescie podlinkowanym przez Kube jest wzmianka o mozliwosci montazu HDD i SSD razem
na minus - brak blokady klapy :( szkoda
na minus - brak blokady klapy :( szkoda
eeeeeeee nie dramatujmy
aktualnie mam q210 samsona - miałem podobne obawy - teraz wiem, że to nie problem
za to jest złącze stacji dokującej
Bartekkw
10-03-2011, 21:59
no to źle wiesz :)
miałem t42p 1600x1200
mam t60p 1400x1050
oba ips
No to masz jakąś hybryde :)
Wg. tego zestawienia http://www.thinkwiki.org/wiki/Flexview matryca 1400x1050 z IPS była tylko w T60 ;)
na obudowie mam T60, a wg numeru seryjnego t60p (CTO)
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=6056&review=lenovo+thinkpad+x220
następne
"The 12.5-inch screen on our review unit of the ThinkPad X220 is an optional IPS panel with LED backlighting. The screen features the same 1366 x 768 resolution as the standard display, but the IPS panel provides greater screen brightness, more contrast and wider viewing angles. Our lab test results show this screen has a 743:1 contrast ratio and a peak brightness of 263 nit. Horizontal and vertical viewing angles are quite simply superb; we barely noticed any color distortion even out to extreme viewing angles."
i o to chodzi :)
i o to chodzi :)
si si
niech się tylko u nas pokaże i będziemy coś więcej wiedzieć o cenie ...
jest data oficjalnej premiery w Polsce?
niet :/ - przynajmniej nie doszukałem się
czy ja dobrze widzę, że to nie ma DVD ? kurde to jak ja będę filmy w samowzlocie oglądał ?
jest data oficjalnej premiery w Polsce?
shop.lenovo.com/us/products/professional-grade/thinkpad/xtablet-series/x220-tablet/index.html
"Coming Soon !
Available Summer 2011"
To sobie jeszcze poczekacie...
niet :/ - przynajmniej nie doszukałem się
czy ja dobrze widzę, że to nie ma DVD ? kurde to jak ja będę filmy w samowzlocie oglądał ?
Żaden "X", przynajmniej z ostatnich 4 lat nie miał napędu optycznego (co moim zdaniem jest sensownym pomysłem). Zawsze możesz zgrać na innym kompie iso i wrzucić na Tymka, ew. kupić zewnętrzny DVD.
Aa na co w dzisiejszych czasach DVD? Filmy to się Panie ogląda w kinie albo na dużym telewizorze/projektorze z dźwiękiem wypuszczonym do odpowiedniego sprzętu, a nie na jakimś małym wypierdku ;)
Filmy to się Panie ogląda w kinie albo na dużym telewizorze/projektorze z dźwiękiem wypuszczonym do odpowiedniego sprzętu, a nie na jakimś małym wypierdku ;)
dooooooooobraaaaaa .... załatw mi z rayanairem cobym mógł to sobie rozłożyć w samolocie i nie mam pytań :)
a CD się przydaje jednak czasami - zwłaszcza do bootowania liveCD z jakimiś linuchmi albo co. powiem tak - nie używam za często (nawet rzadko) ale jak trzeba to potem jest problem :/ teraz mam 12 cali i jest w nim wszystko co potrzeba łącznie z dvd (brakuje oczywiście IPS) ale to już 3 letni lapek i powoli trzeba pomysleć o czymś wydajniejszym, zwłaszcza, że to mój jedyny komputer ...
dooooooooobraaaaaa .... załatw mi z rayanairem cobym mógł to sobie rozłożyć w samolocie i nie mam pytań :)
a CD się przydaje jednak czasami - zwłaszcza do bootowania liveCD z jakimiś linuchmi albo co. powiem tak - nie używam za często (nawet rzadko) ale jak trzeba to potem jest problem :/ teraz mam 12 cali i jest w nim wszystko co potrzeba łącznie z dvd (brakuje oczywiście IPS) ale to już 3 letni lapek i powoli trzeba pomysleć o czymś wydajniejszym, zwłaszcza, że to mój jedyny komputer ...
linucha mozesz na flaszowego drajwa wrzucic ;)
dla mnie brak czytnika nie przeszkadza. Fakt, czasami w terenie trzeba wypalic plyte, ale zdarza sie to raz/dwa razy na rok...
muszę powiedzieć, że po przyjrzeniu się widzę kilka minusów :/
- 1 port na słuchawki i mikrofon - trzeba będzie kombinować z jakimiś przejściówkami
- brak spdif
- brak drive'a - wiem już było
no i zastanawia mnie co jest po prawej stronie za klapka
edit
aaaaaaaaaaa i nie znalazłem jak się montuje 2 dysk (ssd zamiast WiMaxa)
muszę powiedzieć, że po przyjrzeniu się widzę kilka minusów :/
- 1 port na słuchawki i mikrofon - trzeba będzie kombinować z jakimiś przejściówkami
- brak spdif
- brak drive'a - wiem już było
no i zastanawia mnie co jest po prawej stronie za klapka
edit
aaaaaaaaaaa i nie znalazłem jak się montuje 2 dysk (ssd zamiast WiMaxa)
1. fakt, trochę upierdliwe - znając życie za 3$ będzie można na ebayu kupić przejściówkę od kolegów ze wschodu.
2. serio jest Ci to tak potrzebne? Przy zintegrowanej karcie dźwiękowej?
3. Tak było zawsze - taka filozofia serii "X" (moim zdaniem całkiem sensowna).
Tzn. gdzie za klapką? Opisz dokładniej miejsce (albo pokaż na zdjęciu).
Z dyskiem, sądząc po złączu (mSATA) będzie tak: http://nvision.pl/Intel-SSD-310-mSATA-laptopowa-miniaturka--Articles-444-ndetails-1.html, więc wymiana na inny model pewnie będzie dość kosztowna.
a jest jakiś sensowny sposób żeby wyciągnąć spdif z DP ?
Nie mam pojęcia. Przyznam, że nadal ciekawi mnie do czego Ci to potrzebne, zwłaszcza, że karta dźwiękowa do audiofilskich nie należy.
Przyznam, że nadal ciekawi mnie do czego Ci to potrzebne, zwłaszcza, że karta dźwiękowa do audiofilskich nie należy.
Ja myślę, że właśnie dlatego, że ta karta nie należy do audiofilskich. :)
Nigdy nie korzystałem z SPDIFa, ale to chyba wyjście cyfrowe i tu niewiele zależy od jakości karty.
Karta dźwiękowa USB z wyjściem optycznym powinna załatwić sprawę. Zakupiłem coś takiego jakiś czas temu, kosztuje stówę i z byle komputera robi audiofilski transport cyfrowy (dla plików kompresowanych bezstratnie of coz). Posiada także bezużyteczne, podłej jakości wyjście analogowe.
Nie mam pojęcia. Przyznam, że nadal ciekawi mnie do czego Ci to potrzebne, zwłaszcza, że karta dźwiękowa do audiofilskich nie należy.
audiofilskość nie ma tu nic do rzeczy :)
po prostu potrzebuję podłączyć to czasami do ampli w jakiś sensowny sposób a moje ampli nie ma ani HDMI ani tym bardziej DP :/
odpowiedź od dealera lenovo na pytanie o dostępność x120e i x220:
"Najbardziej optymistyczna wersja zakłada, że można zacząć ich szukać pod koniec maja. Ceny nie są znane. "
odpowiedź od dealera lenovo na pytanie o dostępność x120e i x220:
"Najbardziej optymistyczna wersja zakłada, że można zacząć ich szukać pod koniec maja. Ceny nie są znane. "
zapowiedź lenovo na stronie - kwiecień 2011 http://shop.lenovo.com/us/products/professional-grade/thinkpad/x-series/x220/index.html
w stanach nikt mi na niego nie da faktury vat, więc taka dostępność to dla mnie żadna dostępność :(
w stanach nikt mi na niego nie da faktury vat, więc taka dostępność to dla mnie żadna dostępność :(
ale świat to teraz globalna wioska jest - nie wierzę żebyśmy mieli 2 miesiące opóźnienia a już UK i DE to jest niemożliwość ...
http://reviews.cnet.com/laptops/lenovo-thinkpad-x220/4507-3121_7-34526813.html?tag=specs
dostępny już chyba się powoli staje
Będę miał możliwość pierwszych testów x220 4 kwietnia i będzie to model z matrycą IPS. Jeśli chcielibyście żebym coś sprawdził to dajcie znać. Prawdopodobnie zakupię kilka do firmy z USB 3 i i7 ale pewnie będą w maju - wtedy będę mógł napisać o wydajności USB3
matrycę sprawdź, kogo obchodzi USB...
pierwsze oferty
http://allegro.pl/lenovo-x220-i5-2540m-8gb-led-ips-320gb-cam-bt3-0-i1534324925.html
tylko cena z kosmosu wzięta :/
Miałem dzisiaj okazję popracować na x220 z matryca IPS. Muszę przyznać, że ten laptop jest świetny - matryca jest bardzo dobra, nie jest to zupełnie matowa matryca, powłoka odrobinę odbija ale nie jest źle. Da się pracować na dworze (przynajmniej w takie pochmurne dni jak dzisiaj). Parametry laptopa świetne. Jest możliwość instalacji dwóch dysków SSD więc może to być demon szybkości. Z procesorem i7 jedno gniazdo USB jest w wersji 3. Nie będzie wersji z s na końcu.
Miałem dzisiaj okazję popracować na x220 z matryca IPS.
gdzieś ty go trafił?
coś o cenie powiesz?
gdzieś ty go trafił?
coś o cenie powiesz?
Przyjechał do mnie przedstawiciel Lenovo i przedstawił nowości na rok 2011: X220, T420, T420s oraz już bez egzemplarza pokazowego x1 (następca x300 - ale Lenovo woli mówić, że to od nowa zaprojektowany laptop)
Na oficjalny cennik czekam. Powinien być na koniec tygodnia.
jak będziesz miał cennik to mam nadzieję, że się pochwalisz :)
doczytałem się na pewnym forum, że termin oficjalnej premiery 19.04
niby juz dostepny: http://www.kuzniewski.pl/p5362,lenovo-thinkpad-x220-nyd2spb-core-i5-2520m-12-5-wxga-4096-320-intel-hd-3000-dvd-windows-7-pro-xp-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html
nie widzę tam i7 :/ a i ceny chyba trochę pojechane. myślę, że powinno być do 1k taniej.
Nie znalazlem rowniez w opisach ktore wersje sa na IPS'ie... :(
Cena z bonusem za nowosc.
Informacja o rodzaju matrycy JEST umieszczona na stronie którą podał słoń. Ostatnia pozycja w tabeli specyfikacji: "Cechy dodatkowe: matryca Premium w technologii IPS"
no i mamy ceny oficjalnie - mój config wychodzi jakieś $1400 - więc nie powinno być źle. zadziwiająca jest niska dopłata do IPSa - coś $50.
no i mamy ceny oficjalnie - mój config wychodzi jakieś $1400 - więc nie powinno być źle. zadziwiająca jest niska dopłata do IPSa - coś $50.
podlinkujesz?
http://shop.lenovo.com/us/products/professional-grade/thinkpad/x-series/x220/index.html
klikasz buy now i konfigurujesz :)
http://shop.lenovo.com/us/products/professional-grade/thinkpad/x-series/x220/index.html
klikasz buy now i konfigurujesz :)
myslalem, ze mowisz o polskim rynku ;)
mam nadzieje, ze i u nas bedzie taki zgrabny konfigurator, bo to co widac teraz u kuzniewskiego to niestety drogo :(
myslalem, ze mowisz o polskim rynku ;)
mam nadzieje, ze i u nas bedzie taki zgrabny konfigurator, bo to co widac teraz u kuzniewskiego to niestety drogo :(
no nie wiem - w końcu my bantustan są :/
a ceny u kuzniewskiego są o 25-30 % przesadzone niestety
pozostaje mieć nadzieję, że taki konfigurator będzie u naszych zachodnich braci :p - robisz nip eu i się nie martwisz.
pojawił się cennik na lenovo.de - ceny abstrakcyjne - wyższe od amerykańskich o jakieś 60% :)
http://allegro.pl/lenovo-x220-ips-i5-4gb-250gb-cam-6-cell-bt3-0-3yr-i1603134159.html
co prawda z USA, ale 3 lata gwarancji, matryca IPS i co najwazniejsze - 4175zl :D
skusil sie ktos? :)
znacie inne polskie sklep oferujace x220 w cenach nizszych niz u kuzniewskiego? (tylko sensowne sklepy ;) )
mocno rozwazam rowniez nowego t420 - fakt ze bez IPS'a, ale cena to rekompensuje ;)
test: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-X220-IPS.55820.0.html
Myslalem ze bedzie lepiej - zarowno jesli chodzi o matryce, wykonanie i zycie na baterii. Przy tej cenie chcialoby sie wiecej - np USB 3.0 bez opcji '2 w 1' (w zestawie z i7 i jego cena). A moglo byc tak pieknie.... zaczynam przygladac sie Samsungowi 900
Z matryca TN, ale reszta jakas takas sensowniejsza - ino nie wiem jak z trwaloscia S.
velaskez
18-06-2011, 16:29
Przy tej cenie sporo płaci się za markę. Thinkpad to thinkpad w końcu. Czego więcej ponad USB3.0 byś chciał? Jak na tak małą masę według mnie jest super. IPS w tej rozdzielczości...staje się tylko gadżetem. Osobiście liczyłem chociażby na 1600 na dłuższym boku.
IPS w tej rozdzielczości...staje się tylko gadżetem. Osobiście liczyłem chociażby na 1600 na dłuższym boku.
Jak lubię wysokie ppi, tak 1600 na dłuższym boku przy 12,5" uważałbym za lekką przesadę... A co do ceny, to ThinkPady nigdy tanie nie były, więc nie ma się co dziwić cenom. Choć faktycznie brak USB 3.0 to lekkie przegięcie.
velaskez
18-06-2011, 16:54
Ja na co dzień jadę na 15.4" na 1920 na dłuższym boku. Praca w CAD na mniejszej rozdziałce to męka.
Przy tym rozmiarze matrycy rozdzialka jak dla mnie OK, ale spodziewalem sie wiecej jesli chozi o gamut. Wiecej spodziewalem sie rowniez po baterii (tak, wiem - mozna dokupic wieksza) i wykonaniu. Co prawda to ostatnie idzie najczesciej w parze z waga - natomiast USB 3.0 nie jest jakos szczegolnie drogie ani ciezkie, i jak widac dalo sie je zmiescic w wersji z i7.
Nie uwazam ze to zly laptop, ale spodziewalem sie wiecej.
A ze za marke sie placi to wiem jako uzytkownik Elitebook'a - w ktorym pada juz drugi HDD w 14 miesiecy od zakupu.
velaskez
18-06-2011, 20:03
Ja nie wiem co masz do Elitebooków. Od grudnia używam 8440p z i7 i działa bez problemów ;) Jak dla mnie to wady egzemplarzy a nie marki. I tak dla mnie Lenovo to nie to co IBMy kiedyś...
Ja tylko napisalem ze pada drugi dysk - poza waga w 8540p nic wiecej mi nie przeszkadza. Reakcja HP na padniety dysk byla taka jak powinna - poprzez francuskie centrum (bo tam zdarzyla sie awaria) natychmiast przyslali drugi dysk i prosili o odeslanie padnietego. Oczywiscie nie da sie w 100% wyeliminowac "trefnych" podzespolow (wybierane podzespoly to chyba tylko w serii "w") - ale mozna dobierac modele HDD pod katem "padalnosci" a nie tylko ceny. ;)
Wymienic Elitebook'a (a wlasciwie dokupic cos podroznego) chce tylko ze wzgledu na wage - mam dosc targania 15-to calowej 3 kilogramowej cegly. A ze przy okazji zalezy mi na wyposazeniu, dlugim zyciu na baterii, odpornosci na awarie i afrykanski klimat stad myslalem/mysle o Lenovo. "Alu-cegla" pozostanie w domu jako "blaszak".
velaskez
18-06-2011, 23:14
A nie myślałeś nad 2540p? Czy cena zaporowa?
Po twoim poscie dopiero przyjrzalem sie blizej na stronie HP, cenowo rzeczywiscie odstrasza (szczegolnie w wyzszej specyfikacji).
Na razie nie mam cisnienia [tylko obwisniete ramie ;) ] - nie wiem czy nie poczekam az skonczy sie gwarancja obecnego.
Samsung ktorego wspomnialem prezentuje sie zacnie, jednak nie sadze zeby dalo sie dokupic miedzynarodowa gwarancje do tego np. NBD. Nie przypuszczalem ze bede takiej potrzebowal, a jednak gdzies w polnocnej Francji przydala sie. Jest jeszcze Dell, ale mam (nie poparte niczym) wrazenie ze Lenovo jest blizej do dawnych IBM, niz obecnym Dell'om do ich starszych braci sprzed kilku lat.
Zaraz wpadnie admin i da nam po zoltym (nomen omen - vide moj nick) owocu i zakonczy ten OT. ;(
tanio USB 3.0 mozna uzyskac w ten sposob: http://allegro.pl/kontroler-expresscard-usb-3-0-2-porty-ec10-i1652487207.html
mnie poki co USB 3.0 nie interesuje, ale sprawdze podobne rozwiazanie z eSATA
Czy przepustowość ExpressCard nie będzie ograniczeniem prędkości transferu dla USB 3.0?
Czy przepustowość ExpressCard nie będzie ograniczeniem prędkości transferu dla USB 3.0?
moim zdaniem, nie ma tragedii: http://www.notebookcheck.pl/Test-karty-rozszerzen-Iomega-USB-3-0-ExpressCard-34.33682.0.html
jackrabbit
19-06-2011, 20:36
czy to ma wbudowany modem? pisze ze mobile broadband ready ale to chyba znaczy ze mozna podpiac modem na usb
Zwykle ThinkPady miały możliwość montażu wewnętrznego modemu, więc pewnie i ten ma. Zapewne chodzi o infrastrukturę wewnątrz (slot na modem, gniazdo anteny, ew. antena), oczywiście wersja 3/4/15G kosztuje odpowiednio drożej.
wewnętrzny modem w tym komputrze nie ma sensu - lepiej wpiąć tam mSATA SSD na system.
czy to ma wbudowany modem? pisze ze mobile broadband ready ale to chyba znaczy ze mozna podpiac modem na usb
jak pisze ku6i - infrastruktura jest w kazdym. Wystarczy kupic modem na zlacze mPCI
Sloniu, a jak wygląda kwestia anteny? Niektóre starsze modele miały "wypustkę" na klapie wewnątrz której była antena GSM. Teraz jest wewnątrz laptopa?
antena jest zintegrowana. podłączasz i wio
Zintegrowana z modemem czy laptopem? Niezależnie od tego, rozumiem, że jakiekolwiek X220(s) wezmę, to po wpięciu modemu wszystko będzie hulać?
Zintegrowana z modemem czy laptopem? Niezależnie od tego, rozumiem, że jakiekolwiek X220(s) wezmę, to po wpięciu modemu wszystko będzie hulać?
tak to wyglada wewnatrz:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.notebookcheck.pl/typo3temp/pics/e938bba8c9.jpg)
po prawej zainstalowana karta wi-fi, a po lewej wolny slot mPCI i kable od anteny (czerwony i niebieski)
Mam na stanie kilka X220 z procesorami i5-2540M. Z powodu braku możliwości zamówienie konfiguracji z wbudowanym dyskiem SSD osobno dołożyłem Intel SSD 320. System zainstalowany w trybie UEFI.
Procesor normalnie pracuje w okolicach 50-60 stopni, wraz z TPFanControl w trybie manualnym na 1 wentylator jest kompletnie niesłyszalny nawet w nocy - dla mnie rewelacja. Nowa klawiatura Lenovo z dużymi klawiszami Delete i Escape - bardzo użyteczne. Trzy rodzaje baterii - na największej uzyskuje około 11-12 godzin pracy, na najmniejszej około 3 godziny (ale ta bateria jest naprawdę malutka), na średniej powinno być około 6 godzin ale jeszcze nie przetestowałem tego. mozna jeszcze kupić dodatkową baterię która podłącza się pod spodem i wtedy można osiągnąć 23 godziny pracy na baterii.
No i najważniejsza rzecz ekran matowy i IPS - w bezpośrednim porównaniu Macbook Air 13" i Lenovo X220 wybieram Lenovo. Kąty widzenia oczywiście są rewelacyjne. Czytałem test gdzie pisano o niezbyt dużej palecie barw ale jak na 12,5" jest świetnie, do dużej pracy ze zdjęciami i tak podłączam zewnętrzny monitor i tutaj ciekawostka - jest display port zarówno w laptopie jak i w stacji dokującej.
W pełnym trybie UEFI system startuje w 20-25 sekund - nie robiłem dokładnych pomiarów, ale jest rewelacyjnie szybko.
Dla osób myślących o USB 3.0 - USB 3.0 dostępne jest tylko z procesorami i7 - czytałem testy gdzie wyszło że różnica w prędkości pomiędzy i5 i i7 wynosi maksymalnie 6% ale różnica w poborze prądu wynosi około 50% - więc albo mobilność albo USB 3.0 - i to ostatni aspekt nad którym się zastanawiam przy wyborze komputera dla mnie. Obecnie z i7 mam tylko T420 więc nie mam jak zmierzyć rzeczywistego poboru prądu przez sam procesor.
Miałem przez kilka dni możliwość pracy na Macbook Air 13" i zaraz potem X220. Apple nie urzekło mnie niczym poza designem, a i tutaj ponarzekałem na ostrą krawędź dolnej części obudowy. Natomiast X220 jest szalenie praktyczny, dobrze przemyślany i ma możliwości rozbudowy czy choćby wymiany baterii.
Bardzo dobrym dodatkiem jest ładowarka Ultra Slim która ma możliwość ładowania dodatkowych urządzeń po USB albo uzywania w samochodzie, razem z X220 robi się już wydajny i lekki zestaw.
Tr0n - masz mozliwosc przetesowania intela SSD 310? Mocno ciekawi mnie to zminiaturyzowane cudenko :)
no to ja się przyznam :)
mam x220 i7 ssd310 i hdd 250 gb
powiem tak - nadal jestem na etapie konfiguracji bo czasu mam ostatnio mało ale jak to mówią amerykanie :) wszystko jest instant on :D
znaczy się - dusisz i masz na ekranie - rewelacja.
co do wydajności - zrobienie podglądów w LR 3.4.1 dla 800 nefów z d300s zajęło jakieś 20 - 25 min - na starym C2D p7000 trwałoby wieki :)
co do uwag - niestety nie najlepszy touchpad.
rychu_cmg
29-06-2011, 21:26
TrackPoint w laptopach Lenovo jest rewelacyjny. Dlatego nie ma sensu używać touchpada, no chyba, że ktoś jest mocno przyzwyczajony.
TrackPoint w laptopach Lenovo jest rewelacyjny. Dlatego nie ma sensu używać touchpada, no chyba, że ktoś jest mocno przyzwyczajony.
hehehehe
Tr0n - masz mozliwosc przetesowania intela SSD 310? Mocno ciekawi mnie to zminiaturyzowane cudenko :)
mówisz o tym dysku mSata? czekam na niego, SATA SSD 160GB Intel 310 jest odczuwalnie wolniejszy od serii 320 - UWAGA na wymianę dysków bo do X220 pasują tylko te które mają wysokość 7mm.
hehehehe
Taka prawda, Trackpoint wymaga nieco przyzwyczajenia, ale potem ciężko jest używać coś innego.
Ja mam ustawiony trackpoint na najwyższą czułość, drugim palcem obsługuje trackpoint a kciukiem przyciski - nawet touchpad w makach nie jest tak wygodny dla mnie
no to ja się przyznam :)
mam x220 i7 ssd310 i hdd 250 gb
powiem tak - nadal jestem na etapie konfiguracji bo czasu mam ostatnio mało ale jak to mówią amerykanie :) wszystko jest instant on :D
znaczy się - dusisz i masz na ekranie - rewelacja.
co do wydajności - zrobienie podglądów w LR 3.4.1 dla 800 nefów z d300s zajęło jakieś 20 - 25 min - na starym C2D p7000 trwałoby wieki :)
jaka masz baterię, ile Ci wytrzymuje na baterii i jakie masz temperatury na procku?
mówisz o tym dysku mSata? czekam na niego, SATA SSD 160GB Intel 310 jest odczuwalnie wolniejszy od serii 320 - UWAGA na wymianę dysków bo do X220 pasują tylko te które mają wysokość 7mm.
mSATA polecam zamawiać w UK - przy obecnym kursie zakup tam jest bardzo korzystny - od 120 funtów za 80GB - oczywiście dla tych, którzy mają takie możliwości
co do dysków 7mm to nie do końca prawda - przy odrobinie ekwilibrystyki wchodzą 9mm (część SSD ma wymiary poniżej standardowych 9,5 mm) a przy wkładaniu po lekkim wybebeszeniu wchodzą standardowe SSD - jedyna wada - do wyciągnięcia dysku trzeba rozebrać lapka co zajmuje około 3 minut - SSD ludzie tak wsadzają a jeśli idzie o HDD nie wiem jak z ciepłem.
z dysków HDD dostepna jest 500 gb siódemka od hitachi - 5400 obrotów
tak, chodzi dokladnie o tego intela 310 na mSata.
siona sobie chwali, ale chetnie poczytam jeszcze kilka wypowiedzi :)
nie mam punktu odniesienia ale z opinii ludzi, którzy teoretycznie wiedza co mówią wynika, ze różnica miedzy 310 a 320 jest zaniedbywalna gdyż przy małych plikach wydajność jest bardzo podobna a różnica ujawnia się przy kopiowaniu dużych plików. wartości odczytu dla 4k są zbliżone dla obu tych dysków. całym ficem ssd jest czas dostępu i szybkość na małych fragmentach.
nie mam punktu odniesienia ale z opinii ludzi, którzy teoretycznie wiedza co mówią wynika, ze różnica miedzy 310 a 320 jest zaniedbywalna gdyż przy małych plikach wydajność jest bardzo podobna a różnica ujawnia się przy kopiowaniu dużych plików. wartości odczytu dla 4k są zbliżone dla obu tych dysków. całym ficem ssd jest czas dostępu i szybkość na małych fragmentach.
Nie mam jeszcze doświadczenia z mSata, ale przy normalnych dyskach 2,5" widzę różnicę na korzyść serii 320 bez żadnych dodatkowych pomiarów. Oczywiście jak ktoś planuje mSata na system i normalny HDD na dane to nie ma się co zastanawiać - to jest świetna opcja. W moim przypadku będę miał Intel 320 300GB na dane i ewentualnie ten mSata na system - sprawdzę jak to działa wydajnościowo.
Czuć jakieś ciepło produkowane przez ten dysk mSata?
Czuć jakieś ciepło produkowane przez ten dysk mSata?
dysk jest pod palmrestem więc siłą rzeczy nie ma do niego dostępu na co dzień - niemniej jednak nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów termicznych, naklejka też z niego nie schodzi (jest bezpośrednio na kościach) więc nie sądzę, żeby się jakoś potwornie grzał.
mam i ja :-D raptem od kilku godzin, wiec za duzo nie napisze
w srodku siedzi i5-2410M, 4gb ramu i dysk 320gb 7200 obr.
podpowiedzcie prosze, jak wejsc do BIOSu :D jak wduszam niebieski guzior, to nic sie nie dzieje :(
oprocz tego wszystko spoko :)
bardzo podoba mi sie matryca. Jest mega jasna w porownaniu do starego IPSa z T42p. Przy szybkim porownaniu (T42p, x220 i Neca od stacjonarki) jest bardzo, ale to bardzo podobnie :)
wejscie do BIOSu ogarnalem. Teraz pytanie czy aktualizowac (mam 1.12)
wejscie do BIOSu ogarnalem. Teraz pytanie czy aktualizowac (mam 1.12)
tak
aktualizować do 1.17 - jest dużo mniej problemowy
na dniach powinien być 1.18 - rozwiąże problem niewidzenia mSATA w niektórych configach.
tak
aktualizować do 1.17 - jest dużo mniej problemowy
na dniach powinien być 1.18 - rozwiąże problem niewidzenia mSATA w niektórych configach.
Ciekawe kiedy intel pokaże dyski mSata z serii 510 - ten by mnie bardzo interesował
Ciekawe kiedy intel pokaże dyski mSata z serii 510 - ten by mnie bardzo interesował
a co takiego w nich widzisz - w sensie jaką przewagę? generalnie intel wypowiedział się, że 310 pracuje w SATA3 (tak mi się gdzieś obiło) więc generalnie na system chyba wystarcza. fajnie by było jakby pokazali coś większego :) ale na to chyba jeszcze chwilę trzeba będzie poczekać. 160 GB byłoby mocno optymalne, żeby na nim jakąś część danych zostawić. a 510 zawsze możesz wsadzić w miejsce HDD :)
tak w kontekście jakości wyświetlacza :)
źródło (http://img837.imageshack.us/img837/9816/testx220.png)
wynik osiągnięty bez jakiejś specjalnej walki ...
a co takiego w nich widzisz - w sensie jaką przewagę? generalnie intel wypowiedział się, że 310 pracuje w SATA3 (tak mi się gdzieś obiło) więc generalnie na system chyba wystarcza. fajnie by było jakby pokazali coś większego :) ale na to chyba jeszcze chwilę trzeba będzie poczekać. 160 GB byłoby mocno optymalne, żeby na nim jakąś część danych zostawić. a 510 zawsze możesz wsadzić w miejsce HDD :)
W moim przypadku np. dzisiaj przetwarzam około 1000 plików xml z których w wyniku będzie 10000 malutkich plików tekstowych. Wszystkie operacje są robione za pomocą sed i awk więc mam ogromną ilość odczytów, zapisów i szukania. Niestety z jakiejś przyczyny program który sprawdza te pliki nie potrafi odczytać tych danych jeśli są na ramdysku. Rożnica w wykonaniu tych operacji pomiędzy serią 310 i seria 320 intela wynosi około 18 minut.
Inny przykład - mam plik po wygenerowaniu sekwencji DNA który ma pomiędzy 3 a 16 GB i chcemy go przetworzyć na inny format albo coś z nim zrobić. Różnice 20-30 minut na takich operacjach są dla mnie ogromne.
Oczywiście do poważnych zadań mamy klastry obliczeniowe ale jeden od tygodnia liczy białka, a drugi jakieś sekwencje RNA więc testy zostaje mi robić na laptopie i wracając do X220 który jest dla mnie idealny bo:
- system i dane do przetworzenia mam na jednym SSD
- pliki tymczasowe i swapy na drugim SSD
i żaden dysk SSD nie jest zbyt wolny do moich zadań.
Na koniec 510 nie wejdzie w miejsce 2,5" SSD bez utraty gwarancji bo ma 9,5mm a do x220 potrzebujemy dysków 7mm, ale seria 320 jest na dzisiaj wystarczająco szybka, ale chętnie bym jeszcze szybszy dysk dał do mSata, ale na razie czekam na mSata 310.
Ciekawe czy na x220 pójdzie 16GB ramu ;)
SATA 1 ma przepustowość 1,5Gb/s, SATA 2 3Gb/s a SATA 3 6Gb/s - przy czym o ile się nie mylę to nazwy SATA 1 2 i 3 sa chyba umowne i pominno korzystać się z przepustowości do określania wersji - jest z pewnością mniej myląca.
Gwoli ścisłości co do samych serii SSD od Intela to:
- seria 310 mSata 3Gb/s
40 GB - Odczyt 170MB/s Zapis 35MB/s
odczyt losowy 4KB : do 25,000 IOPS
80 GB - Odczyt 200MB/s Zapis 70MB/s
odczyt losowy 4KB : do 35,000 IOPS
-seria X25-M Sata 3.0 Gb/s
160 GB - Odczyt 250MB/s Zapis 100MB/s
odczyt losowy 4KB : do 35,000 IOPS
- seria 320 Sata 3.0 Gb/s
80 GB - Odczyt 270MB/s Zapis 90MB/s
odczyt losowy 4KB : do 38,000 IOPS
160 GB - Odczyt 270MB/s Zapis 165MB/s
odczyt losowy 4KB : do 39,500 IOPS
300 GB - Odczyt 270MB/s Zapis 205MB/s
odczyt losowy 4KB : do 39,500 IOPS
- seria 510 SATA 6 Gb/s
120 GB - Odczyt 400MB/s Zapis 210MB/s
odczyt losowy 4KB : do 20,000 IOPS
250 GB - Odczyt 500MB/s Zapis 315MB/s
odczyt losowy 4KB : do 20,000 IOPS
Inny przykład - mam plik po wygenerowaniu sekwencji DNA który ma pomiędzy 3 a 16 GB i chcemy go przetworzyć na inny format albo coś z nim zrobić. Różnice 20-30 minut na takich operacjach są dla mnie ogromne.
Ciekawe czy na x220 pójdzie 16GB ramu ;)
9,5 mm wejdzie do x220 tylko trzeba trochę sprytu :)
poszukam na lapku żony linka i podeslę ci na PW
co do 16 GB - producent deklaruje, że nie :/ inna sprawa, że kości 8GB mają ceny z innej planety ...
co do 310 - no właśnie gdzieś mi wpadło, że intel się wypowiedział, że teoretycznie łączy się jako SATA 6Gb - ale to oczywiście mogło mi się uroić
9,5 mm wejdzie do x220 tylko trzeba trochę sprytu :)
poszukam na lapku żony linka i podeslę ci na PW
co do 16 GB - producent deklaruje, że nie :/ inna sprawa, że kości 8GB mają ceny z innej planety ...
co do 310 - no właśnie gdzieś mi wpadło, że intel się wypowiedział, że teoretycznie łączy się jako SATA 6Gb - ale to oczywiście mogło mi się uroić
Ja mam kilka różnych dysków które wymieniam w zależności od potrzeb i jest to jedna z największych zalet laptopów ThinkPad od zawsze z której nie zrezygnuję. Teraz mogę mieć jeszcze lepiej bo będę miał system na jednym dysku i mogę tylko operować dyskami z danymi. Dlatego kombinacje na upchnięcie dysku 9,5 mm (bardziej na stałe) nie są interesujące dla mnie.
Dysk 310 jest oczywiście kompatybilny z SATA 6Gb ale nominalnie jest to SATA 3Gb - przynajmniej tak wynika ze specyfikacji. Siłą dysków Intela jest natomiast świetny rezultat odczytu małych plików - dla mnie taki zamiennik czasu dostępu z dysków talerzowych ;)
16GB RAM - specyfikacje ThinkPadów nie zawsze są prawidłowe np. w moim x61s producent deklarował 4 GB a ja używałem 8GB, a z pomocą nieoficjalnego biosu miałem też SATA 3Gb
Ja mam kilka różnych dysków które wymieniam w zależności od potrzeb i jest to jedna z największych zalet laptopów ThinkPad od zawsze z której nie zrezygnuję. Teraz mogę mieć jeszcze lepiej bo będę miał system na jednym dysku i mogę tylko operować dyskami z danymi. Dlatego kombinacje na upchnięcie dysku 9,5 mm (bardziej na stałe) nie są interesujące dla mnie.
podobno też można trochę pomóc obudowie, żeby dyski 9,5 mm wsuwać :) - poszukam
podobno też można trochę pomóc obudowie, żeby dyski 9,5 mm wsuwać :) - poszukam
Można - tylko po co kombinować jak są dobre gotowe rozwiązania na rynku. Seria 320 jest wystarczająco szybka jak na dysk z danymi i jedynie mogę "ponarzekać" na ten dysk mSata, ale jest to już czepianie się bo i tak żaden inny laptop nie zaoferuje mi nic więcej na dzień dzisiejszy niż ten x220.
Ponadto nie jestem pewien co do końcowego rezultatu w moim przypadku pomiędzy seria 320 a serią 510 bo transfer niby przemawia za 510 ale wynik IOPS za 320.
Zamówiłem Intel® SSD 310 Series (80GB, mSATA 3Gb/s, 34nm, MLC) , a dostałem OCZ RevoDrive 80Gb jako lepszy produkt do X220 :D
no i? no i?
jestem ciekaw jak to się spisze :)
edit :)
właśnie się doszukałem co to za cudo - bo przyznam, ze w ofercie OCZ to w ogóle się nie ogarniam :) - rozumiem, że montujesz to zamiast klawiatury i palmresta :p
no i? no i?
jestem ciekaw jak to się spisze :)
edit :)
właśnie się doszukałem co to za cudo - bo przyznam, ze w ofercie OCZ to w ogóle się nie ogarniam :) - rozumiem, że montujesz to zamiast klawiatury i palmresta :p
W tej chwili czekam na technika bo ostatnia wiadomość brzmi :
"Sebastian,
nie martw się, my to zamontujemy, wysyłam technika"
No to czekam na magika :mrgreen:
W tej chwili czekam na technika bo ostatnia wiadomość brzmi :
"Sebastian,
nie martw się, my to zamontujemy, wysyłam technika"
No to czekam na magika :mrgreen:
:)
ale jedno pytanko :D
czy to nie jest aby grubsze niż cały x220 ?
:)
ale jedno pytanko :D
czy to nie jest aby grubsze niż cały x220 ?
Grubsze może nie ale na pewno większe niż cała płyta główna w x220.
"Pan magik" przyjechał i stwierdził, że się nie znam na komputerach jak chcę to zamontować w moim laptopie. Skończyło się sporą awanturą bo stwierdziłem że nie podpiszę gościowi faktury na 50€ za próbę zainstalowania bo to oni zamówili ten sprzęt a nie ja i to jego firma go tutaj przysłała a nie ja.
Zegar oczekiwania na mSata SSD zaczął bić od początku :(
Grubsze może nie ale na pewno większe niż cała płyta główna w x220.
"Pan magik" przyjechał i stwierdził, że się nie znam na komputerach jak chcę to zamontować w moim laptopie. Skończyło się sporą awanturą bo stwierdziłem że nie podpiszę gościowi faktury na 50€ za próbę zainstalowania bo to oni zamówili ten sprzęt a nie ja i to jego firma go tutaj przysłała a nie ja.
lubię takich :)
a jak teraz z dostępnością? bo było krucho. wiem, że ludzie stosują jeszcze renice x3 mSATA 120 GB. podobno jest szybszy - tylko nie wiadomo jak z niezawodnością.
czytal moze ktos ten watek: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=40614&st=320&start=320 ??
przypadkiem na to wpadlem a dokladnie na ta czesc:
Na forum NBR w wątku dotyczącym Asusa G73SW przedstawiono, jak sprawdzić rewizję płyty głównej w wierszu poleceń systemu Windows (link):
Klikamy Start -> wpisujemy cmd (wiersz poleceń) -> klikamy prawym klawiszem myszy i wybieramy Uruchom jak administrator.
W wierszu poleceń wpisujemy wmic idecontroller get deviceid.
W wyświetlonym ciągu znaków zwracamy uwagę na REV_XX.
Uszkodzone płyty będą miały REV_04, a poprawione - REV_05.
nie czytalem watku od poczatku, ale sprawdzilem u siebie i wyskoczyla REV_04...
Calosc przeczytam pozniej, ale na szybko - jest sie czym martwic?
czytal moze ktos ten watek: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=40614&st=320&start=320 ??
przypadkiem na to wpadlem a dokladnie na ta czesc:
nie czytalem watku od poczatku, ale sprawdzilem u siebie i wyskoczyla REV_04...
Calosc przeczytam pozniej, ale na szybko - jest sie czym martwic?
Zupełnie nie na temat
OCZ RevoDrive w laptopie
Gratuluję specialistą :rolleyes:
Gratuluję specialistą :rolleyes:
przepraszam, komu??
Kursywa i roll eyes chyba wyjaśnia nieprawidłową sarkastyczną pisownię :)
I jak, dotarl juz?
W moim przypadku np. dzisiaj przetwarzam około 1000 plików xml z których w wyniku będzie 10000 malutkich plików tekstowych. Wszystkie operacje są robione za pomocą sed i awk więc mam ogromną ilość odczytów, zapisów i szukania. Niestety z jakiejś przyczyny program który sprawdza te pliki nie potrafi odczytać tych danych jeśli są na ramdysku. Rożnica w wykonaniu tych operacji pomiędzy serią 310 i seria 320 intela wynosi około 18 minut.
(...)
Piętą Achillesową SSD są operacje na małych plikach, ale jest na to lekarstwo o nazwie FlashFire.
http://flashfire.org/xe/?mid=downloadex
Wypróbuj.
no co ty - to jest towar deficytowe jak srajtaśma za komuny ...
Piętą Achillesową SSD są operacje na małych plikach, ale jest na to lekarstwo o nazwie FlashFire.
http://flashfire.org/xe/?mid=downloadex
Wypróbuj.
facet ? czyś ty kompletnie powariował?
operacje na małych plikach SSD potrafi robić z nawet 100 krotnie wyższą wydajnością od HDD więc do prawdy nie pojmuję co ty piszesz ...
Nie bądź chłopie wyrywny, jak Pawlak, czy Kargul, bo nikt tu nie mówi o różnicach między HDD a SSD, tylko o różnicach w szybkości odczytu i zapisu między małymi a dużymi plikami, a program FlashFire tu bardzo zmienia sytuację, więc warto sprawdzić, zamiast szaleć.
ten program to zwykły cache w ramie a problemy w topicu z 2009r to trochę inna bajka niż to co robi intel 310. wydajność małych, tanich flashy z pierwszych modeli netbooków i obecnych ssd to inna bajka.
Bajka, nie bajka, wypróbowałem toto na swoim Vertexie 2 i efekty widać gołym okiem, a nie jest to dysk starej generacji.
Zresztą niech każdy sam sprawdzi i zdecyduje.
Mały kubełek zimnej wody na "chcących Intela SSD 320" http://www.purepc.pl/sprzet_pc/pamieci_masowe/problemy_z_dyskami_intel_ssd_320_coraz_powszechnie jsze
Vertexy 2 i 3 serii PRO i EX są pozbawione tej wady, związanej z gwałtownym odcięciem zasilania, jako że wyposażono je w ... kondensator, ale ich cenę, przez wgląd na zastosowanie innych pamięci (SLC), trzeba przemnożyć przynajmniej przez 7 w stosunku do serii 2 i 3, wykonanej na MLC.
Biorąc też MTBF zwiększony do 10 mln, najwięksi puryści będą sobie na te magazynki ostrzyć ząbki.
I jak, dotarl juz?
Niestety u mnie każde zamówienie trwa miesiące :(
Zastanawiam się nad takim http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-x220-12-5-ips-i5-2410m-4gb-320gb-i1778737578.html
opcja ciekawa, ale dostawa 21 dni.
Ktoś może pytał/orientuje się kiedy mogą pojawić się w Polsce?
Zastanawiam się nad takim http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-x220-12-5-ips-i5-2410m-4gb-320gb-i1778737578.html
opcja ciekawa, ale dostawa 21 dni.
Ktoś może pytał/orientuje się kiedy mogą pojawić się w Polsce?
przynajmniej 2 osoby na forum mają doświadczenie z innym sprzedawcą i są bardzo zadowolone. wysyłam ci PW.
Niestety u mnie każde zamówienie trwa miesiące :(
Nagle w kraju zrobil sie wysyp tych dyskow. No moze nie wysyp, ale nie ma problemow z dostepnoscia. Ceny rowniez spoko - sa oferty ponizej 600zl za 80gb.
A ten: http://allegro.pl/lenovo-x1-ips-i5-4gb-320gb-usb3-0-bt3-0-3yr-16-5mm-i1783896315.html też ma IPS,
trochę tańszy, co myślicie?
A ten: http://allegro.pl/lenovo-x1-ips-i5-4gb-320gb-usb3-0-bt3-0-3yr-16-5mm-i1783896315.html też ma IPS,
trochę tańszy, co myślicie?
jesli ma pracowac na zewnatrz, to odpada - blyszczaca matryca i troche mala bateria.
ps. Pogadaj z tym sprzedawca (siwunia6), a sam skonfigurujesz porzadanego x220 w dobrej cenie ;)
jesli ma pracowac na zewnatrz, to odpada - blyszczaca matryca i troche mala bateria.
ps. Pogadaj z tym sprzedawca (siwunia6), a sam skonfigurujesz porzadanego x220 w dobrej cenie ;)
Napisałem do niego, ale cena 5tys. to dla mnie za dużo.
Kurtz, wiem, że to inne modele, ale dla mnie ważna jest przede wszystkim żeby w razie draki dało się coś z matrycy wycisnąć..
x1 się nie nadaje ...
po pierwsze - realnie tylko 4 gb ramu (ma jeden slot - 1 kostka 8gb kosztuje majątek)
po drugie - matryca
po trzecie - wbudowana bateria
to jest odpowiedź lenovo na aplowskie cudaki - mało przemyślany komputer do pracy :/
no tak, błyszcząca matryca (sic!), a po dokupieniu tej baterii przystawki cena już taka atrakcyjna nie jest..
no tak, błyszcząca matryca (sic!), a po dokupieniu tej baterii przystawki cena już taka atrakcyjna nie jest..
jak doliczysz 8 gb ram - bagatelka $450 (SIC!) to już generalnie mocno nie teges
błyszcząca matryca jest celowa w tym sprzecie - poszukaj aplowskiego lapka z matową :)
---edit---
nie wiem jak sprawdzałeś cenę
x1 w takiej samej konfiguracji wychodzi ok. $400 drożej
edit 2
faktycznie podpytałem - cena aktualnie w redystrybucji średniawa :/
błyszcząca matryca jest celowa w tym sprzecie - poszukaj aplowskiego lapka z matową :)
Co prawda wersje 15 i 17 ale volia:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/09/apple_wyswietlacz-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/apple_wyswietlacz.jpg)
Co prawda wersje 15 i 17 ale volia:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/09/apple_wyswietlacz-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/apple_wyswietlacz.jpg)
Witam
nie żebym się czepiał ale dlaczego te matryce nie są matowe tylko antyodblaskowe ? Czy to jakiś kolejny specjalny patent maca czy tylko inna nazwa tej samej rzeczy :). Bo z nazwy wychodzi że ma połysk a nie daje odblasku lub jemu zapobiega - co pewnie w jakimś zmierzonym parametrze daje się określić. A matowa to wiemy jaka jest - że ie ma połysku :)
Rozumiem że efekt jest taki sam ?
A 13 nie ma z matowymi ? przepraszam antyodblaskowymi ?
Pozdrawiam
nie żebym się czepiał ale dlaczego te matryce nie są matowe tylko antyodblaskowe ?
Może "antyodblaskowe" ładniej brzmi? W praktyce są one normalne, czyli matowe.
Może "antyodblaskowe" ładniej brzmi? W praktyce są one normalne, czyli matowe.
Witam
dziękuję, czyli taka jak myślałem ;). Co prawda spodziewałem się że będzie to coś lepszego niż w zwykłym lapku ale może w następnej generacji coś zmienią :) - nie tylko nazwą ;).
pozdrawiam
WSZYSCY (!!!) producenci opisują matowe matryce po angielsku stosują słowo "antiglare", nie czepiaj się Apple ;)
WSZYSCY (!!!) producenci opisują matowe matryce po angielsku stosują słowo "antiglare", nie czepiaj się Apple ;)
Witam
wiesz... od Apple trzeba wymagać więcej ;) to mamy ustalone :) Tym niemniej dziękuję. Wież że tym nazywaniem jest problem bo są matryce matowe, oraz kilka rodzajów antiglare itp... w nazwie.
Pozdrawiam
Wreszcie dotarł do mnie dysk mSATA - OCZ Nocti 120GB
120GB Max Performance
Max Read: up to 280 MB/s
Max Write: up to 260 MB/s
Random Write 4k: 32,500 IOPS
Teraz mSata będzie systemowym, a dyski 2,5" mogę wymieniać w zależności od potrzeb - w duecie z Intelem SSD 320 komputer po prostu śmiga
jasny gwint, 9 miesięcy zbierałeś się do zakupu komputera?? podziwiam wytrwałość/spokój/jak zwał tak zwał :)
Ale kolega tylko dysk na mSATA dokupił...
jasny gwint, 9 miesięcy zbierałeś się do zakupu komputera?? podziwiam wytrwałość/spokój/jak zwał tak zwał :)
Nie, teraz przyszedł tylko dodatkowy dysk SSD mSATA.
I5 2540, 8 GB RAM , OCZ NOcti 120 GB + Intel 320 300 GB.
Windows 7 64bit zainstalowany w trybie UEFI - start systemu poniżej 20 sekund, restart od chwili ponownego uruchamiania komputera 15 sekund.
Mam też w firmie konfigurację z procesorem I7 - różnica w wydajności CPU jest żadna, ale potrafi bardziej baterie zjadać, jedyna zaleta to USB 3.0 które można załatwić poprzez kartę ExpressCard.
A jest jakakolwiek szansa wyposażyć ten komputer w 4 rdzenie?
A jest jakakolwiek szansa wyposażyć ten komputer w 4 rdzenie?
Obecnie, niestety nie, I7 który jest w X220 to właściwie I5 z nieco wyższym taktowaniem i jakąś jedną mało istotną funkcją wbudowaną w CPU, ale tylko 2 rdzenie.
ten program to zwykły cache w ramie a problemy w topicu z 2009r to trochę inna bajka niż to co robi intel 310. wydajność małych, tanich flashy z pierwszych modeli netbooków i obecnych ssd to inna bajka.
Johanan to specjalista IT czerpiący garściami swą wiedzę z opinii ze sklepów internetowych więc musisz wykazać pewną wyrozumiałość. Szczególnie upodobał sobie dziedzinę SSD.
Vertexy 2 i 3 serii PRO i EX są pozbawione tej wady, związanej z gwałtownym odcięciem zasilania, jako że wyposażono je w ... kondensator, ale ich cenę, przez wgląd na zastosowanie innych pamięci (SLC), trzeba przemnożyć przynajmniej przez 7 w stosunku do serii 2 i 3, wykonanej na MLC.
Ty lepiej napisz skąd masz informację, że w serii PRO zastosowano pamięci SLC, bo nawet OCZ nie jest tego świadomy.
Dzisiaj dotarła karta Express Card 54 USB 3.0 (BC618T)- chipset NEC. Instalacja na Windows 7 x64 bez problemów. Kingston Ultimate G2 pracuje z pełna prędkością deklarowaną przez producenta 100/70 (odczyt/zapis) - Total Commander pokazuje nawet ciut lepsze wartości.
Czekam jeszcze na karty Express Card 54 - Compact Flash i Express Card 54 - eSata - jak dojadą, dam znać jak działają.
Na dzień dzisiejszy jak dla mnie (na moje potrzeby i moje wymagania) X220 to najbardziej uniwersalny laptop na rynku
u mnie siedzi jakis czytnik CF na Express Card "no name" - zapierdziela az milo :) odczyt na poziomie 70-75 MB dla najszybszych kart jakie posiadam (lexar x400)
poczekam na opinie o karcie z eSATA, bo przymierzam sie do zakupu
Na dzień dzisiejszy jak dla mnie (na moje potrzeby i moje wymagania) X220 to najbardziej uniwersalny laptop na rynku
Dziwi mnie troche taka opinia. Seria X to urzadzenia ultraportable kierowane glownie do osob uzywajacych sprzetu do pracy. Oferuja dlugie czasy pracy na baterii, najwyzszy poziom wykonania i niska wage - to nie sa rzeczy ktore sa priorytetem dla wiekszosci osob. Matryca 16:9 jest dla mnie calkowita pomylka w takim komputerze. Zaluje ze nie zrobili tego tak jak w X201 gdzie matryca byla 16:10 - roznica jest spora. Kosztem malych rozmiarow i przenosnosci jest tez nie do konca wygodny touchpad.
Ja odbieram ten komputer (i generalnie ta linie) wlasnie jako malo uniwersalny, kierowany do okreslonej, swiadomej grupy odbiorcow. Przenosnosc kosztem mozliwosci ( grafika, wygdniejszy touchapd, rozmiar matrycy ).
Ja swojego przez wiekszosc czasu uzytkuje w domu z podpietym zewnetrznym monitorem, mysza na BT, a w planach jest stacja dokujaca i klawiatura na BT. W 90% jest to praca przy fotografii, reszta to przegladanie netu...
Wydajnosc jest wiecej niz wystarczajaca, a praca poza domem bardzo wygodna (nawet nie przeszkadza mi za mocno te 16:9). Touchpad jest faktycznie dosc lipny, ale wole uzywac trackpointa
ale wole uzywac trackpointa
Old school.
Dla mnie monitor 12.5"16:9 zupelnie nie nadaje sie do obrobki zdjec ( pomijajac swietna moim zdaniem matryce ) - jest po prostu za mala. Poza domem, ewentualnie mozna obejzec zdjecie, ale obrabiac bym sie juz bal.
Dla mnie monitor 12.5"16:9 zupelnie nie nadaje sie do obrobki zdjec ( pomijajac swietna moim zdaniem matryce ) - jest po prostu za mala. Poza domem, ewentualnie mozna obejzec zdjecie, ale obrabiac bym sie juz bal.
nadaje sie ;) szybkie kadrowanie, delikatne korekty krzywej, balansu bieli + opis fotek - wszystko da sie spokojnie zrobic w terenie. A dzieki jasnej i matowej matrycy nawet slonce niestraszne ;)
oczywiscie nie mowie tu o dokladnym przygotowaniu RAWow do wydruku, ale jpegi do agencji/gazety owszem
kazdem wg potrzeb - dla reportera to swietna maszynka do pracy
nie mowie tu o dokladnym przygotowaniu RAWow do wydruku, ale jpegi do agencji/gazety owszem
No tak, kwestia definicji "pracy poza domem". Dla fotoreportera - calkowicie sie zgodze, swietna maszynka.
Ja posiadam X220 tablet w wersji outdoor ( stanowcze nie dla multitouch! :P ) i o ile doceniam matryce, to praca z krajobrazami jest dla mnie zbyt uciazliwa. Przy zdjeciach reporterskich, sprawa bedzie miala sie troche inaczej :) ( Pracowalem tez z x220 z matowa matryca i wiem jaka jest roznica w stosunku do mojego outdoor :P )
wlasciwie jaka jest roznica? U siebie mam zwyklego x220 z matem IPS
Outdoor ma Gorilla glass = blyszczaca powierzchnia i mniejszy kontrast. Przy srednim poziomie podswietlenia komfort pracy jest w miare podobny, z widoczna jednak przewaga dla matowej powierzchni. Przy maksymalnym poziomie podswietlenia, roznica juz jest mniejsza.
Edit:
Ten mniejszy kontrast ( teoretyczny) byl dla mnie niezbyt widzialny - glowna roznica to powierzchnia blyszczaca, ktora sama z siebie zmienia zupelnie odbior.
Dziwi mnie troche taka opinia. Seria X to urzadzenia ultraportable kierowane glownie do osob uzywajacych sprzetu do pracy. Oferuja dlugie czasy pracy na baterii, najwyzszy poziom wykonania i niska wage - to nie sa rzeczy ktore sa priorytetem dla wiekszosci osob. Matryca 16:9 jest dla mnie calkowita pomylka w takim komputerze. Zaluje ze nie zrobili tego tak jak w X201 gdzie matryca byla 16:10 - roznica jest spora. Kosztem malych rozmiarow i przenosnosci jest tez nie do konca wygodny touchpad.
Ja odbieram ten komputer (i generalnie ta linie) wlasnie jako malo uniwersalny, kierowany do okreslonej, swiadomej grupy odbiorcow. Przenosnosc kosztem mozliwosci ( grafika, wygdniejszy touchapd, rozmiar matrycy ).
Kto co lubi. Tyle, że posiadanie "iksa" daje ten luksus, że jeżeli nie potrzebujemy mocnej karty graficznej* i dużego ekranu w każdej sytuacji to dzięki stacji dokującej możemy mieć jeden komputer. O zaletach jednego komputera nad dwoma pisać nie muszę.
Co do grafiki, to bądźmy szczerzy: jeśli mamy spore wymagania w tym temacie to bez PCta się nie obejdzie.
Touchpad w ThinkPadzie? Toż to herezja! :D
Rozmiar matrycy - kto co lubi. Ja sobie b. cenię to, że laptop jest niewiele większy od notesu A4. Co do wymiarów matrycy to nie ma sensu się odzywać, człowieka który wymyślił panoramiczne matryce powinien zawisnąć za ... na zawiasach od ThinkPada.
Cóż, ja jestem bardzo specyficzny, mój poprzedni najlepszy laptop x61s (matryca 4:3) jest już naprawdę wysłużony. Ekran 16:9 nie jest już tak bolesny, bo coraz więcej aplikacji potrafi wykorzystać szeroką przestrzeń w tym programy graficzne. W codziennej pracy wykorzystuję Total Commander, Evernote, Outlook, paint.net - te programy świetnie pracują na szerokim ekranie. Touchpad mam wyłączony - najbardziej efektywna praca dla mnie to skróty klawiaturowe + trackpoint.
Jeżeli natomiast chcę pracować z grafiką to podłączam się pod zewnętrzny monitor, a nawet mogę podłączyć teraz dwa zewnętrzne monitory z użyciem display port poprzez minidock plus.
W moim przypadku znacznie chętniej używam X220 niż MacBook Air 13"
http://www.lenovoblogs.com/designmatters/2011/08/monitor-to-go-please/
Całkiem przyjemne uzupełnienie "iksa" gdy ktoś musi popracować w delegacji. Szkoda, że nie IPS, ale za te pieniądze (200$) nie jest źle.
http://www.lenovoblogs.com/designmatters/2011/08/monitor-to-go-please/
Całkiem przyjemne uzupełnienie "iksa" gdy ktoś musi popracować w delegacji. Szkoda, że nie IPS, ale za te pieniądze (200$) nie jest źle.
Ja używam iPada jako drugi ekran. Świetnie się pracuje.
tymancjo
16-12-2011, 08:32
Ja używam iPada jako drugi ekran. Świetnie się pracuje.
Na której aplikacji ?
Testowałem na VistaView ale jakos tak wolno to sobie radziło.
Pozdrawiam,
Tomek
Na której aplikacji ?
Testowałem na VistaView ale jakos tak wolno to sobie radziło.
Pozdrawiam,
Tomek
DisplayLink (http://displaylink.com/support/downloads_ipad.php) - iPada zawsze używam jako ekran pomocniczy (mniej dynamiczny), sprawdza się nieźle.
Dzisiaj dotarła karta Express Card 54 USB 3.0 (BC618T)- chipset NEC. Instalacja na Windows 7 x64 bez problemów. Kingston Ultimate G2 pracuje z pełna prędkością deklarowaną przez producenta 100/70 (odczyt/zapis) - Total Commander pokazuje nawet ciut lepsze wartości.
Właśnie szukam takiej karty i mam pytanie.
Czy masz zasilanie na gniazdach USB 3 tej karty?
Czy musisz podłączyć ten kabelek zasilający z innego gniazda USB lub zasilacza, aby dysk twardy czy Pendrive pracowały bez osobnego zasilania?
Nabyłem skubańca. Mój pierwszy laptop z dyskiem SSD i 8GB RAMu. Nie powiem żeby czas pierwszego uruchomienia PS CS5 nie trzepnął mi szczęką o podłogę:-) Ale w porównaniu z moim NEC'iem to ten IPS nie powala - szary gradient pocięty jest dość wyraźnie na paski. Ale na pewno wyświetla to o niebo lepiej niż standardowy TN w poprzednim X200.
Ale w porównaniu z moim NEC'iem to ten IPS nie powala - szary gradient pocięty jest dość wyraźnie na paski.
u mnie w porównaniu z neciem też jest gorzej ale akurat nie w temacie gradientu a głównie gamutu. zobacz czy przypadkiem nie masz tego gradientu przeskalowanego bo wtedy faktycznie paski się robią
oglądam bez skalowania, ale i tak są dość wyraźnie widoczne. warto to w ogóle kalibrować?
Właśnie szukam takiej karty i mam pytanie.
Czy masz zasilanie na gniazdach USB 3 tej karty?
Czy musisz podłączyć ten kabelek zasilający z innego gniazda USB lub zasilacza, aby dysk twardy czy Pendrive pracowały bez osobnego zasilania?
nie, do pendriva nie używam tego kabelka - a dysku z USB 3 nie testowałem jeszcze
Nabyłem skubańca. Mój pierwszy laptop z dyskiem SSD i 8GB RAMu. Nie powiem żeby czas pierwszego uruchomienia PS CS5 nie trzepnął mi szczęką o podłogę:-) Ale w porównaniu z moim NEC'iem to ten IPS nie powala - szary gradient pocięty jest dość wyraźnie na paski. Ale na pewno wyświetla to o niebo lepiej niż standardowy TN w poprzednim X200.
Piszesz, że uruchomienie PS CS5 nie powala na dysku SSD. A mógłbyś określić czas takiego uruchomienia.
Ja ostatnio podarowałem swojemu Lapkowi dysk hybrydę Momentus 750GB z 8Gb SSD i na nim PS CS5 odpala w 4s.
nie, do pendriva nie używam tego kabelka - a dysku z USB 3 nie testowałem jeszcze
Ale pendriv na USB 3 czy USB 2.
Bo te na USB 2 pracują normalnie z kontrolerem USB 3. ( Gniazdo USB 3, to faktycznie dwa gniazda w jednej obudowie. Każdy protokół korzysta z własnych połączeń)
Mój dysk w obudowie z USB 3 podłączony kablem USB 3 do gniazda USB 2 pracuje normalnie, ale jak podłączę go do karty Express Card z USB 3 to muszę zasilać dysk zewnętrzny napięciem.
Pytałem się o te zasilanie w kilku sklepach i jak na razie żaden nie odpowiedział.
oglądam bez skalowania, ale i tak są dość wyraźnie widoczne. warto to w ogóle kalibrować?
i tak i nie
mój wyświetlacz jest bardzo liniowy - odchyły są bardzo nieduże. więc wielkiej różnicy nie odczujesz a i gamutu tym nie poprawisz.
Ale pendriv na USB 3 czy USB 2.
Bo te na USB 2 pracują normalnie z kontrolerem USB 3. ( Gniazdo USB 3, to faktycznie dwa gniazda w jednej obudowie. Każdy protokół korzysta z własnych połączeń)
Mój dysk w obudowie z USB 3 podłączony kablem USB 3 do gniazda USB 2 pracuje normalnie, ale jak podłączę go do karty Express Card z USB 3 to muszę zasilać dysk zewnętrzny napięciem.
Pytałem się o te zasilanie w kilku sklepach i jak na razie żaden nie odpowiedział.
Pisałem dokładnie jaki model pendriva i jakie prędkości uzyskuję. Jest to pendrive USB 3.0. Gdzie niby miałbym podłączyć dodatkowe zasilanie do pendriva?
Mogę sprawdzić dysk USB 3.0 w przyszłym tygodniu
mam Compact Flash adapter w postaci ExpressCard54 - działa super
źródło (http://www.naturescapes.net/store/images/D/delkin-express-card-54-cf-adapter-01-01.jpg)
mam Compact Flash adapter w postaci ExpressCard54 - działa super
źródło (http://www.naturescapes.net/store/images/D/delkin-express-card-54-cf-adapter-01-01.jpg)
Wygląda fajnie.
W jakiej to cenie i gdzie można kupić ?
Pisałem dokładnie jaki model pendriva i jakie prędkości uzyskuję. Jest to pendrive USB 3.0. Gdzie niby miałbym podłączyć dodatkowe zasilanie do pendriva?
Mogę sprawdzić dysk USB 3.0 w przyszłym tygodniu
Nie zwróciłem uwagi na wcześniejsze posty.
Jak uda się sprawdzić dysk na USB3 to daj znać.
A dodatkowe zasilanie podłącza się nie do pendriva, tylko do tego gniazdka w kontrolerze, które jest pomiędzy gniazdami USB. I z niego zasilane są gniazda USB.
Na Allegro ostatnio pojawiło się sporo tych kontrolerów, tylko dziwi fakt, że w tytule aukcji podają jakiś typ kontrolera a na fotkach widnieje inny typ. I weź tu kupuj człowieku.
Rozmawiacie o laptopach, a co powiecie o HP Pavilion HDX 9290. Nie są one już dostępne w sklepach, a szkoda, bo fajny sprzęcik.
Rozmawiacie o laptopach, a co powiecie o HP Pavilion HDX 9290. Nie są one już dostępne w sklepach, a szkoda, bo fajny sprzęcik.
Kiepskie zaprzeczenie idei X220.
Wygląda fajnie.
W jakiej to cenie i gdzie można kupić ?
ja kupowałem na e-bay, ceny nie pamiętam. W przyszłym tygodniu jak wrócę z urlopu to mogę sprawdzić ile kosztował ale chyba w okolicach 40Euro.
Jak się go włoży do gniazda express card to jest w całości schowany, dopiero karta wystaje około 1 cm z komputera.
Nie zwróciłem uwagi na wcześniejsze posty.
Jak uda się sprawdzić dysk na USB3 to daj znać.
A dodatkowe zasilanie podłącza się nie do pendriva, tylko do tego gniazdka w kontrolerze, które jest pomiędzy gniazdami USB. I z niego zasilane są gniazda USB.
Na Allegro ostatnio pojawiło się sporo tych kontrolerów, tylko dziwi fakt, że w tytule aukcji podają jakiś typ kontrolera a na fotkach widnieje inny typ. I weź tu kupuj człowieku.
Mój kontroler wygląda dokładnie tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/41tTkyrosZL_SS400_-1.jpg
źródło (http://ecx.images-amazon.com/images/I/41tTkyrosZL._SS400_.jpg)
Jak ostatnio instalowałem poprawki od Lenovo to nawet system update zainstalował mi nową wersje driverów USB 3.0 od NEC. Jest to wiec ten sam układ który jest instalowany z procesorami i7.
Od AKE mam też kontroler express card 54 -> eSATA.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/KGrHqEOKj0E3rVVyW9VBOBCoQfSF0_12JPG-1.jpg
źródło (http://i.ebayimg.com/t/54MM-Express-Card-2-Ports-ESATA-SATA-Serial-Adapter-/00/$(KGrHqEOKj0E3rVVyW9VBOBCoQfSF!~~0_12.JPG)
Od AKE mam też kontroler express card 54 -> eSATA.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/KGrHqEOKj0E3rVVyW9VBOBCoQfSF0_12JPG-1.jpg
źródło (http://i.ebayimg.com/t/54MM-Express-Card-2-Ports-ESATA-SATA-Serial-Adapter-/00/$(KGrHqEOKj0E3rVVyW9VBOBCoQfSF!~~0_12.JPG)
jak sprawuje sie?
Piszesz, że uruchomienie PS CS5 nie powala na dysku SSD. A mógłbyś określić czas takiego uruchomienia.
Ok, będę pisał prościej. Nie wiem gdzie Ty wyczytałeś taki sens mojej wypowiedzi:-) Pierwsze uruchomienie zajmuje jakieś 3-4 sekundy.
jak sprawuje sie?
Bardzo dobrze, szczególnie chwale sobie normalny port SATA z którego korzystam częściej niż eSATA
Hej, też się namierzam na X220 i tu pytanie - jak się sprawuje po dłuższym użytkowaniu? Czytałem w sieci, że się nieco grzeje i kręci wiatrakiem - zauważyliście coś takiego.
Aha, i gdzie kupowaliście - widziałem u kuźniewskiego z tym, że nie mają SSD mSATA i trzebaby oddzielnie nabyć, zapewne OCZ Nocti 60GB.
Hej, też się namierzam na X220 i tu pytanie - jak się sprawuje po dłuższym użytkowaniu? Czytałem w sieci, że się nieco grzeje i kręci wiatrakiem - zauważyliście coś takiego.
Aha, i gdzie kupowaliście - widziałem u kuźniewskiego z tym, że nie mają SSD mSATA i trzebaby oddzielnie nabyć, zapewne OCZ Nocti 60GB.
Mam kilka X220 w firmie. Dla siebie testowałem dwie sztuki z procesorem I5 i z procesorem I7. W wydajności różnica wynosiła maksimum 3-5%, ale przy większym obciążeniu procesor I7 miał zdecydowanie wyższe temperatury - róznica o około 6-8 stopni co przenosiło się na wiatraki oraz czas pracy na baterii. Zdecydowałem się na I5.
Mam zainstalowany TPFanControl i ustawiłem prędkość wiatraka na 1 i jest on zupełnie niesłyszalny.
OCZ Nocti to świetny wybór - ja mam wersję 120GB, jest szybszy niż Intel 320 który mam jako drugi dysk.
Co do produktów OCZ to proszę uważać... Mam OCZ Vertex 2 120GB. W tej chwili załatwiam wymianę kolejnego egzemplarza w ramach gwarancji... Dwa poszły do piachu :(
ja mam 310 i jest megazajefajnie - w połączeniu z 500gb magazynem jest full-opcja-wypas :)
nie potrzebuję jakiegoś kosmicznego transferu na systemówce, istotą jest czas dostępu ( przy czym de facto nie ma znaczenia czy jest on 2 x dłuższy czy 2x krótszy - znaczenie ma to, że jest on kilkaset x krótszy od talerzowego) a także istotą jest szybkość czytania małych plików z różnych lokalizacji ( i tu podobnie - idea jest taka, że hdd ma odczyty na poziome 200 -300 kB a ssd 20 - 80 mB)
zgadzam sie z qooba... ostatnio pamiec ocz gold i odmowa wspolpracy z plyta pod amd. Kupione tansze kingstony hyperx i zero problemow na ustawieniach auto. Wczesniej nigdy nie mialem z ocz problemow.
Co do produktów OCZ to proszę uważać... Mam OCZ Vertex 2 120GB. W tej chwili załatwiam wymianę kolejnego egzemplarza w ramach gwarancji... Dwa poszły do piachu :(
U mnie w budzie vertex 3 i zero problemów. Tak sobie możemy wesoło generalizować na podstawie kilku sztuk ;oP
U mnie vertex 2 120GB smiga bez problemow :P Za thorcikiem - nie generalizujmy na podstawie paru sztuk.
U mnie vertex 2 120GB smiga bez problemow :P Za thorcikiem - nie generalizujmy na podstawie paru sztuk.
jak długo go masz?
wiesz, u mnie 100% padliny... dwa na dwa trafione i zatopione ;)
Jak jest NAPRAWDĘ z tym ekranem? Wykresy na notebookcheck jakos mocno nie zachecaja vs. IPSy w wiekszych lapach. Szczegolnie interesuje mnie detal w swiatlach (na obecnym ekranie mam czesto biala koszulke idealnie biala, a LR pokazuje minimalne przepaly) + jak z praca w ostrym sloncu (obecny ekran zaczyna wtedy mocno oszukiwac)?
Moze ktos z wlascicieli ma porownanie do della e4300 i pochodnych?
Przed kupnem x220 mocno zastanawialem sie wlasnie nad dellem, sporo macalem chyba e6400 i nie zachwycil mnie...
Budowa pamietam, ze calkiem spoko, ale ekran mial slaby - widac bylo niebieska poswiate w bialych partiach, no i katy nie te co w IPSie.
Podswietlenie w x220 jest spoko, ciut slabie niz w macbooku pro, ale dzieki matowej powierzchni da sie pracowac w sloneczny dzien. Jasne partie sa raczej w normie, nie zauwazylem u siebie problemu. Niektorym moze przeszkadzac troche przycieta paleta barw, ale jest za to przycieta rowno ze wszystkich stron. Przy obrobce trzeba pamietac, zeby nie przesadzic z saturacja ;)
Podswietlenie w x220 jest spoko, ciut slabie niz w macbooku pro, ale dzieki matowej powierzchni da sie pracowac w sloneczny dzien. Jasne partie sa raczej w normie, nie zauwazylem u siebie problemu. Niektorym moze przeszkadzac troche przycieta paleta barw, ale jest za to przycieta rowno ze wszystkich stron. Przy obrobce trzeba pamietac, zeby nie przesadzic z saturacja ;)
Zle napisalem o co mi chodzi: Mowiac tak po swojsku (nie wiem jak to fachowo nazwac): W ostrym swietle nie narzekam u siebie na sile podswietlenia, tekst jest czytelny, zawodnika rozpoznam. Problemem sa kolory (?) w takich warunkach, sa takie.... dziwne - doslownie nic nie potrafie wtedy ocenic (jasnosc, wb, kontast). Natomiast w pomieszczeniu/pochmurnym dniu jest ok. Z ekranem x220 nie ma takich jaj?
Wiekie dzieki, juz sporo pomogles ;)
Wydaje mi sie ze przy ostrym sloncu bedzie tak praktycznie na kazdej matrycy. Ja na swoim x220t w ostrym sloncu przy max jasnosci widze spore znieksztalecnia kolorow, ale nie wieksze niz np na macbook pro. Tylko ja to slepy jestem;P
zgadzam się
jak latem wali prosto w ekran to ci nic nie pomoże. ja generalnie jestem zadowolony z matrycy- oczywiście nie idzie jej porównać do monitora stacjonarnego ale poza gamutem to nic mi nie brakuje. w ramach gamutu odwzorowanie jest mocno OK.
nie jest dobrze. umarła mi płyta... pierwsza awaria jaka mi się zdarzyła od pięciu chyba thinkpadów jakich używałem do tej pory:-( jeszcze w dodatku nie mam aktywowanej gwarancji on-site. murphy działa.
pytanko mam ...
w biosie są 3 złącza SATA do konfiguracji : 1 to w bayu, 3na mSATA ale gdzie jest 2 ? da się je jakoś wykorzystać ?
RedSasza
22-06-2013, 11:06
Odświeżę temat.
Kupiłem x220 a do niego expresscard z gniazdami USB 3 i eSATA. To rzeczywiście super notebook :)
I wszystko byłoby cacy, tylko że expresscard podczas wpinania i wypinania penów/dysków wysuwa/wsuwa się z gniazda.
Czy znacie jakiś sposób, żeby tego uniknąć?
I drugie pytanie: do czego w tej karcie służy gniazdo zasilające i dołączony kabelek z wtykiem USB?
Mam to samo, ale w innym laptopie. Już chciałem zamocować kartę na stałe, ale nieraz trzeba ją wyjąć, aby się „zresetowała”, bo zdarza się, że się „powiesi”.
Jak będę rozbierał lapka do czyszczenia to muszę zajrzeć do tego gniazda, bo pewnie z gniazdem jest coś nie tak.
Odświeżę temat.
Kupiłem x220 a do niego expresscard z gniazdami USB 3 i eSATA. To rzeczywiście super notebook :)
I wszystko byłoby cacy, tylko że expresscard podczas wpinania i wypinania penów/dysków wysuwa/wsuwa się z gniazda.
I drugie pytanie: do czego w tej karcie służy gniazdo zasilające i dołączony kabelek z wtykiem USB?
Niestety jakiś półinteligent, umieścił gniazdo USB tuż pod slotem expresscard, więc najlepszym tu rozwiązaniem, by korzystać bez problemu z rzeczonego gniazda USB, jest podłączanie za pośrednictwem chuba z dość długim kabelkiem.
A najlepiej, gdy podłączony jest kontroler, zapomnieć o tym gnieździe USB.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-X220-IPS.55820.0.html
Prądożerne urządzenia, mogą wymagać doładowania z innego gniazda USB, dlatego dodaje się wspomniany kabelek.
Odświeżę temat.
rowniez kupilem taka karte i dzis dotarla do mnie. Faktycznie, jesli ciagnie sie za kabel, to wychodzi cala karta. Trzeba przytrzymac paluchem, zeby nie wychodzila.
Czy u Ciebie rowniez karta mocno nagrzewa sie? Poczytalem na forach, ze jest to dosc powszechny problem
RedSasza
24-06-2013, 23:13
Kupiłem na wiadomym portalu na literę "A" kartę AKE.
Podczas jej instalowania, z czym miałem pewien problem, trochę posiedziała w gnieździe. W pewnym momencie kursor myszy zaczął działać z bardzo dużym opóźnieniem. Nie wiedziałem, co jest... Po wyjęciu EC z gniazda kursor zaczął działać normalnie. Karta była bardzo gorąca.
Czy dobrze łączę ze sobą te fakty, czy nie - nie wiem...
To nie są bezproblemowe urządzenia:
http://social.technet.microsoft.com/Forums/windows/en-US/e552cc42-2bcd-43c5-81bd-79fe00c4875d/ake-express-card-usb-30
http://forums.lenovo.com/t5/X-Series-ThinkPad-Laptops/ExpressCard-54mm-To-USB-3-0/td-p/614655 .
christoo
22-04-2015, 20:29
Trochę odkopie temat.
Zastanawiam się nad kupnem laptopa w przedziale ~1500.
Jest coś co może konkurować w tej cenie z Lenovo?
Duża jest różnica pomiędzy ssd a hhd mimo to że ssd jest o pojemnośći 120GB a hdd ~320GB
Widzę że są jeszcze modele z funkcją tabletu - wziąść je pod uwagę czy raczej omijać szerokim łukiem.
Na zananym portalu jest ponad 70 aukcji- mógłby ktoś pomóc w wyborze konkretnego egzemplarzu?
Pozdrawiam
Jeśli dobrze pamiętam, egzemplarze z funkcją tabletu mają błyszczącą matrycę, reszta jest półmatowa (do pełnego matu trochę jej brakuje).
Koniecznie sprawdź czy matryca to IPS, bo zarówno zwykła jak i IPS mają tą samą rozdzielczość.
Egzemplarze z funkcją tabletu polecam tylko tym, których taka funkcjonalność jest potrzebna i będzie to jedno z głównych zastosowań.
Problemy z zawiasem, konieczność dokręcania śrubek i mniejsza wytrzymałość mechaniczna, oraz dość idiotyczne gumki po bokach klawiatury to problemy które w wersji tablet są. Matryce w wersji convertible są dwie outdoor i multitouch. Do Windows 8+ brałbym tylko wersje multitouch. Ja pracuję na outdoor ( brak multitouch, tylko pisanie rysikiem ) i jestem dość zadowolony - ale ja robię na nim sporo notatek na studiach, czasem muszę rozwiązać na szybko jakieś zadania.
christoo
22-04-2015, 21:07
Ok czyli zostaje przy "klasyku". w przyadku kupna z dyskiem hdd cieżko go pożniej podmienić/ dodać o ile jest taka opcja o dysk ssd?
Odkręcasz śrubkę, zdejmujesz zaślepkę, wyciągasz dysk z ramką, wymieniasz dysk w ramce ( 4 śrubki :P ) wkładasz ramkę do laptopa, zakładasz zaślepkę, przykręcasz śrubkę.
velaskez
22-04-2015, 23:39
Trochę odkopie temat.
Zastanawiam się nad kupnem laptopa w przedziale ~1500.
Jest coś co może konkurować w tej cenie z Lenovo?
Duża jest różnica pomiędzy ssd a hhd mimo to że ssd jest o pojemnośći 120GB a hdd ~320GB
Widzę że są jeszcze modele z funkcją tabletu - wziąść je pod uwagę czy raczej omijać szerokim łukiem.
Na zananym portalu jest ponad 70 aukcji- mógłby ktoś pomóc w wyborze konkretnego egzemplarzu?
Z uwagi na łatwość rozkręcania samodzielnie tych komputrów (mam x220) to przyjąłbym inną taktykę. Wziąć to co jest najtańsze za 700zł już jakiegoś kupisz i pozostałe $$$ wpakować żeby go uwydajnić i dopaść:
250zł - panel IPS
250zł - 8GB ram
200 - nowa bateria
i ewentualnie 200 na dysk SSD.
W sumie wyjdzie Cię to 1600 :mrgreen:
Ja poszedłem tą drogą. Jakbym chciał kupić tak gotowego musiałbym wtedy dorzucić z 600 ziko.
Chyba, że nie czujesz się na siłach, ale wierz mi, z instrukcją Maintenance Manual dostępną w sieci ciężko coś spieprzyć. Poziom obsługi na poziomie Adam Słodowy.
I zawsze zostają jakieś niepotrzebne śrubki po skręceniu :P
Generalnie rzecz biorąc, z MM i odrobiną technicznego talentu, można zmienić praktycznie wszystko samemu w X220. Obudowę, matrycę, karty rozszerzeń. Nie wspominam nawet takich rzeczy jak RAM czy dysk, bo to można zrobić multitoolem na kolanie w słynnym amerykańskim fastfoodzie między frytkami a burgerem.
Jakby co, to trafiłem fajny sklep w Szczecinie (i nie jest to sck...). Mają mnóstwo lapów w świetnym stanie, T410, T420, X201 i inne. Sprzęt ładny, nie zjechany. Sklep jest realny, z siedzibą, czynny w normalnych godzinach. Żadnych motywów typu "po sprzęt zapraszam wieczorem, jak uśpię bejbe"...
Jeśli ktoś chce namiar, zapraszam na PW.
I zawsze zostają jakieś niepotrzebne śrubki po skręceniu [emoji14]
Generalnie rzecz biorąc, z MM i odrobiną technicznego talentu, można zmienić praktycznie wszystko samemu w X220. Obudowę, matrycę, karty rozszerzeń. Nie wspominam nawet takich rzeczy jak RAM czy dysk, bo to można zrobić multitoolem na kolanie w słynnym amerykańskim fastfoodzie między frytkami a burgerem.
I nie tylko w X220 :mrgreen:
misio-jedi
23-04-2015, 10:06
A obecne Thinkpady to w ogóle dobre są ? Bo można było spotkać opinie że "to już nie to" (w sensie że nie to co za czasów IBM).
Już nie zabijesz nimi słonia, ale w porównaniu z ogólną mizerią jakościową tego co jest na rynku to trzymają klasę.
christoo
23-04-2015, 10:52
Czyli mając budżet ~1500 warto zostać przy Lenovo?
misio-jedi
23-04-2015, 11:03
No, Thinkpady to chyba się od wyższych cen zaczynają.
Rozumiem, że mowa o cenie za używany sprzęt. ThinkPady warto, wszystkie laptopy Lenovo nie z serii ThinkPad - nie warto za żadne skarby, niezależnie czy nowe czy używane. W razie problemów laptop w serwisie w Niemczech przez 1,5 miesiąca lub dłużej - szkoda nerwów. ThinkPady mają serwisy w Polsce.
misio-jedi
23-04-2015, 15:14
Dokładnie. Thinkpady mają osobny serwis. Dobry ponoć.
Dokładnie. Thinkpady mają osobny serwis. Dobry ponoć.
Konkretnie to są 3 duże firmy o ogólnopolskim zasięgu i wielu oddziałach (RAM Serwis, Comp i Blasc) plus mniejsze punkty serwisowe w różnych miastach.
Idea/Essential to bieda, zarówno pod kątem jakości wykonania i serwisu. Niby w Niemczech ale z niemiecką precyzją nie ma nic wspólnego :razz:
velaskez
23-04-2015, 15:43
A obecne Thinkpady to w ogóle dobre są ? Bo można było spotkać opinie że "to już nie to" (w sensie że nie to co za czasów IBM).
Mam W530, W540 bym już nie kupił i rozglądał się za jakimś Dellem, W550s to zupełnie inna półka, czekam aż wyjdzie W550. X1 do mnie super przemawia, ale ma skłodnność do grzania. X250 bym brał, jak każdego z serii X2xx.
W nowej robocie mam dostać Della M4800, więc będę miał porównanie jeśli chodzi o workstationy :mrgreen:
@thorcik, kuzniewski nie ma swojego serwisu jeśli chodzi o Lenovo?
No i ogólnie to czekam, aż w końcu ktoś zrobi kości ramu po 16GB, to będzie COŚ, bo od kilku lat stoimy na 4x8=32GB.
Diego,
troche off top.
jestes w stanie okreslic powyzej jakiej ilosci ramu w laptopie (nie desktop) nie bedzie widac istotnego przyrostu szybkosci/ wydajnosci. Nie pytam o wartosci mierzalne bo te zawsz beda ewidentne , tylko odczucie uzytkownika "ze juz nic nie przyspieszylo".
Praca LightRoom, CS6, CaptureOne. Procesor minimum i5, dysk SSD, katalog LR na SSD
No i ogólnie to czekam, aż w końcu ktoś zrobi kości ramu po 16GB, to będzie COŚ, bo od kilku lat stoimy na 4x8=32GB.
Wcale nie stoimy na 32GB. Przecież są kości po 16GB. Jedynie kontrolery pamięci w mainstreamowych procesorach Intela mają ograniczenie do 32GB, a najtańszą opcją tutaj jest 4x8GB szczególnie biorąc pod uwagę, że spora część płyt ma 4 sloty.
Chcesz więcej RAM ? Kup komputer na podstawce 2011 i nie narzekaj :P
@thorcik, kuzniewski nie ma swojego serwisu jeśli chodzi o Lenovo?
Nie (https://www.lenovo.com/pl/pl/Centra_Serwisowe_-_Lenovo_PL_Ver_Feb_2011.pdf) :razz:
Się odbierało telefony, się wie :twisted:
Kuźniewski ma swój serwis :P Ale nie jest on autoryzowanym serwisem Lenovo.
velaskez
24-04-2015, 00:28
Diego,
troche off top.
jestes w stanie okreslic powyzej jakiej ilosci ramu w laptopie (nie desktop) nie bedzie widac istotnego przyrostu szybkosci/ wydajnosci. Nie pytam o wartosci mierzalne bo te zawsz beda ewidentne , tylko odczucie uzytkownika "ze juz nic nie przyspieszylo".
Praca LightRoom, CS6, CaptureOne. Procesor minimum i5, dysk SSD, katalog LR na SSD
Mam być szczery? :mrgreen: Od 4 lat nie odpaliłem Lightrooma, PSa, CaptureOne.
Capture NX2 może kilka razy. Praca taka, że nie mam siły siedzieć przy komputerze i macać suwaków. Kupiłem Fuji, robie w JPG.
Ale śmiem twierdzić, że jeśli nie robisz panoram 100MPx i robisz po jednym zdjęciu (a nie obrabiasz sporo naraz) to od 4GB nie będziesz widzieć różnicy.
Wcale nie stoimy na 32GB. Przecież są kości po 16GB. Jedynie kontrolery pamięci w mainstreamowych procesorach Intela mają ograniczenie do 32GB, a najtańszą opcją tutaj jest 4x8GB szczególnie biorąc pod uwagę, że spora część płyt ma 4 sloty.
Chcesz więcej RAM ? Kup komputer na podstawce 2011 i nie narzekaj :P
MOBILNEGO. W pracy w towerach mamy od dawna powyżej 100GB..., ale czasem robotę bierze się do domu, do klienta, do samochodu, etc. ;) I są tacy jak ja, co mają tylko stacje dokujące i właśnie rozwiązanie mobilne.
Mam być szczery? :mrgreen: Od 4 lat nie odpaliłem Lightrooma, PSa, CaptureOne.
Capture NX2 może kilka razy. Praca taka, że nie mam siły siedzieć przy komputerze i macać suwaków. Kupiłem Fuji, robie w JPG.
Ale śmiem twierdzić, że jeśli nie robisz panoram 100MPx i robisz po jednym zdjęciu (a nie obrabiasz sporo naraz) to od 4GB nie będziesz widzieć różnicy.
Ilość warstw i zastosowane filtry mają ogromne znaczenie. Jeżeli pracuje się z dużymi plikami, to trzeba mieć dużo RAMu. A lepiej mieć więcej niż mniej.
MOBILNEGO. W pracy w towerach mamy od dawna powyżej 100GB..., ale czasem robotę bierze się do domu, do klienta, do samochodu, etc. ;) I są tacy jak ja, co mają tylko stacje dokujące i właśnie rozwiązanie mobilne.
Myślę, że założenie wśród producentów sprzętu jest takie, że skoro laptop nie oferuje ekstremalnej wydajności ( bo umówmy się, nie oferuje ) to nie potrzebuje większych ilości RAM, bo do pracy która potrzebuje 32GB+ RAM zazwyczaj potrzeba też bardzo szybkiego procesora. W takich wypadkach zawsze rozwiązaniem są mainframe i VDI/RDS, czy remoteApp, czyli praca zdalna na komputerze przystosowanym do określonych obciążeń.
velaskez
25-04-2015, 21:10
W takich wypadkach zawsze rozwiązaniem są mainframe i VDI/RDS, czy remoteApp, czyli praca zdalna na komputerze przystosowanym do określonych obciążeń.
No w razie potrzeb właśnie tak robię :)
4gb ram to żart przy systemach x64. 8gb pozwala na zrobienie wielu rzeczy, ale przy wirtualizacji robi się ciasno. Powyżej można już poszaleć...
christoo
08-06-2015, 15:49
Orientuje się ktoś w jaki sposób można sprawdzić jaka matryca siedzi w x220?
4gb ram to żart przy systemach x64. 8gb pozwala na zrobienie wielu rzeczy, ale przy wirtualizacji robi się ciasno. Powyżej można już poszaleć...
Tak, tak, tak, powiedz to działowi IT u mnie w korporacji. Na maszynach CAD do obrabiania modeli 3D, gdzie często jest 32GB RAM z uporem maniaka instalują Win7Pro 32bity. Prośby i groźby nie działają. Jakiś spec wpisał w politykę firmową, że standardem jest XP 32bity i tym zasłaniają się albo "pewne programy nie działają na systemie x64"
velaskez
10-06-2015, 23:24
Orientuje się ktoś w jaki sposób można sprawdzić jaka matryca siedzi w x220?
Jak zmienia kolor jak przesuwasz głowę przed ekranem to nie jest to IPS.
Jak wejdziesz w menadżer urządzeń to w zakładce ekran powinna być matryca FlexView.