Zobacz pełną wersję : Capture NX 2.2.6 - zawiesza się przy otwieraniu zdjęć
Zajmując się już bardziej profesjonalnie fotografią robiłem przymiarki do zakupu Capture NX.
Ściągnąłem wersję 2.2.6 i uruchamiam jako trial. Niestety program zaiwesza się przy otwieraniu zdjęcia mniej wiecej w 3/4 paska "Rendering".. Jest jakiś sposób na to?.. i gdybym kupił od razu oryginał to w tym momencie byłbym bardzo bardzo rozgoryczony..
Win7 64bit
Intel i7
Trochę dziwne.
Spróbuj może odinstalować i wyczyścić rejestr i zainstalować jeszcze raz.
Mówiąc "zawiesza się" rozumiesz "wyłącza", "przestaje działać" czy coś jeszcze innego?
Wybierasz zdjęcie poprzez przeglądarkę w programie, czy otwierasz poprzez "otwórz za pomocą"?
U mnie czasami zdarza się, że CNX2 zawiesi się na wczytywaniu obrazu. Pomaga zamknięcie i ponowne uruchomienie programu.
jedyny problem u mnie to gdy wczytuje NEFa z zapisanymi presetami NXa a w tym samym czasie otwieram cos w PSie....tylko wtedy.
Wyczysc rejestr i zainstaluj ponownie;)
Pytanie do kol. mlmar: czy miałeś kiedyś na tym kompie zainstalowaną wcześniejszą wersję NX2?
Sam program się uruchamia i jest wszystko niby ok. Mogę przeglądać foldery, widzę miniaturki. Ale kiedy próbuję nefa czy nawet zwykłego jpg'a otworzyć w 'edytorze' to wyskakuje nowe okno z czarną zawartością zamiast zdjęcia i pasek 'Rendering' dociera do ok 75% i tak stoi, animacja pracy programu chodzi no ale chyba zwykły jpg nie otwierałby się 10 minut.. bo tyle mniej wiecej czekałem.
Zarówno w programie jak 'otwórz za pomocą' daje ten sam efekt"
Coś jak Pebal napisał tylko, że u mnie to nie mija..
Zreinstalowałem z czyszczeniem rejestru i to samo.
Nie miałem wcześniejszych wersji NX.
-------
znalazłem na "pewnym portalu" starszą wersję nx'a (2.10) i działa..
tylko czy stasrsze wersje można jeszcze kupić?
ech.. z branżą foto tak zawsze, wszystko za ciężkie pieniądze a zawsze coś nietak
Instalowałeś w systemie jakieś dodatkowe biblioteki .NET Framework?
Swearengen
08-03-2011, 22:16
Też tak miałem na świeżo postawionym Win7 64 bit. Pomogło zainstalowanie .NET Framework.
Pozdrawiam
Na starym kompie zdarzało się.
Na nowym (W7/64) nic takiego nie ma miejsca.
Sam program się uruchamia i jest wszystko niby ok. Mogę przeglądać foldery, widzę miniaturki. Ale kiedy próbuję nefa czy nawet zwykłego jpg'a otworzyć w 'edytorze' to wyskakuje nowe okno z czarną zawartością zamiast zdjęcia i pasek 'Rendering' dociera do ok 75% i tak stoi, animacja pracy programu chodzi no ale chyba zwykły jpg nie otwierałby się 10 minut.. bo tyle mniej wiecej czekałem.
Zarówno w programie jak 'otwórz za pomocą' daje ten sam efekt"
Coś jak Pebal napisał tylko, że u mnie to nie mija..
Zreinstalowałem z czyszczeniem rejestru i to samo.
Nie miałem wcześniejszych wersji NX.
-------
ech.. z branżą foto tak zawsze, wszystko za ciężkie pieniądze a zawsze coś nietak
miałem to samo kiedyś kiedyś ... wina były badsectory na dysku :)
bardzo często także przy przeglądaniu ViewNX dochodziło do sytuacji ze : program nie odpowiadał
O ile się orientuję, to w sklepie kupujesz wersję 2.0, która uaktualniasz do bieżącej, pobierając uaktualnienie ze strony Nikona. Przynajmniej tak było, kiedy ja kupowałem to kupowałem. Ale to było parę lat temu.