PDA

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie AF z body zamiast z lampy

mlmar
08-03-2011, 09:40
W związku z problemem ze złym ustawianiem ostrości przy wspomaganiu autofokusa z lampy w sankach opisanym w jednym temacie mam pytanie: jak uruchomić wspomaganie AF w body przy jednocześnie włączonej lampie w sankach?

D90 + Metz 58 af-1 (soft aktualizowany 2 tyg temu)
AF-S
dekiel na obiektywie
wspomaganie w body ON
wspomaganie w lampie OFF

wspomaganie AF w body nie świeci
wyłączam metza - wspomaganie AF w body działa

?

Albert44
08-03-2011, 11:21
wspomaganie w body ON
wspomaganie w lampie OFF

wspomaganie AF w body nie świeci
wyłączam metza - wspomaganie AF w body działa

?
OK>

dominikpl72
08-03-2011, 11:44
Do Autora wątku - czy możesz podać link do tego wątku o ustawianiu ostrości ?

08-03-2011, 12:49
kilka tematow nizej jest - klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120780)

Albert44
08-03-2011, 13:01
OK>

Proponuję takie ćwiczenie.. D90 AF-assist z body; na których polach AF działa? I ćwiczenie 2: D90 lampa i AF-assist lampy na których polach działa?

mlmar
08-03-2011, 19:01
co do tego ustawiania ostrości to w niektórych warunkach działa w innych w ogóle..
na weselu nie sprawdził się w ogóle, lepiej manualnie bym wyostrzył..

Albert44 czy te ćwiczenia mają coś wspólnego z włączeniem assista w body?

assist w korpusie kiedy lampa jest wyłączona działa i fokusuje poprawnie
assist z lampy nie działa na centralnym punkcie więc dla mnie takie wspomaganie odpada całkowicie nawet gdyby na bocznych było w punkt i chciałbym uruchomić to w korpusie

luk1217
08-03-2011, 19:24
assist z lampy nie działa na centralnym punkcie więc dla mnie takie wspomaganie odpada całkowicie nawet gdyby na bocznych było w punkt i chciałbym uruchomić to w korpusie

Więc przełącz tryb ustawiania ostrości z ciągłego na pojedynczy (af-s) ;)

guti
08-03-2011, 19:34
Nie wiem jak Metz, ale w SB problem może być bardzo prosty - niewłaściwe wyświetlanie pasków świetlnych, więc soft nic tu nie pomoże, za to serwis z pewnością.
Ja tam na te lampy nie narzekam. Przypaliłem porządnie szybkę, a Sabinka śmiga dalej, wspomaganie działa też idealnie.

Albert44
08-03-2011, 21:05
Albert44 czy te ćwiczenia mają coś wspólnego z włączeniem assista w body?

assist w korpusie kiedy lampa jest wyłączona działa i fokusuje poprawnie

Tak te ćwiczenia mają coś wspólnego ;)
AF-assist lampy (przy załączonym na body AF-S) powinien świecić i pokryć wszystkie punkty AF (krzyżowy i boczne). Jeżeli natomiast użyjesz AF-assit body ((przy załączonym na body AF-S) to powinien świecić i pokryć tylko punkt krzyżowy i nie włączyć się przy punktach pozostałych. (Assist body maje jeszcze "wariacje" pracy w zależności jakie tryby pracy autofocusa są używane, assist lampy nie "reaguje" na zmianę trybów..)
Jeżeli masz lampę (ON) na body to pracę assist wykonuje lampa a nie body.
Tak działa S5Pro z lampami Metz 58.50,44..

mlmar
09-03-2011, 00:03
Jeżeli masz lampę (ON) na body to pracę assist wykonuje lampa a nie body.
Tak działa S5Pro z lampami Metz 58.50,44..

właściwie to tylko o to pytam.
Bo jak ludzie piszą wyżej w sabinach nie ma problemu, wyłączasz assist w lampie to się włącza w body.
Z metzami zatem wnioskuję, że tak nie jest? więc przy wadliwym assiscie z lampy jestem skazany na fokusowanie w ciemnicy?
czy może w np d300 byłoby to lepiej rozwiązane?

dominikpl72
09-03-2011, 12:25
właściwie to tylko o to pytam.
Bo jak ludzie piszą wyżej w sabinach nie ma problemu, wyłączasz assist w lampie to się włącza w body.
Z metzami zatem wnioskuję, że tak nie jest? więc przy wadliwym assiscie z lampy jestem skazany na fokusowanie w ciemnicy?
czy może w np d300 byłoby to lepiej rozwiązane?

Hmmmm... Z którego wcześniejszego posta wyczytałeś informację, że z SB nie ma problemu? Była informacja, że AF-assist z korpusu działa jeśli dowolna lampa zewnętrzna jest ZAŁOŻONA i WYŁĄCZONA, a chyba nie o to chodzi. Wg mnie - niezależnie od producenta lampy - po założeniu lampy na sanki i jej włączeniu - nigdy nie będzie działać AF-assist z body. Czyli Twój pierwotny problem - jak włączyć AF assist z body po włożeniu w sanki zewnętrznej lampy i jej włączeniu - jest nierozwiązywalny.
Przy okazji - przetestowałem wczoraj w ciemnicy moje dwie lampy Metz 58 i Metz 48 z dwoma obiektywami Tamron 28-75 oraz Nikon 35 + body D90 - żadna z tych kombinacji nie ma problemu z poprawnym ustawieniem ostrości. Metz 48 wyświetla okrągły i bardziej "skupiony" wzór i to ile punktów ostrości on obejmie - zależy od odległości od przedmiotu na który ustawiamy ostrość. Z kolei Metz 58 wyświetla wzór "krzyżowy" i już od niedużej odległości obejmuje on wszystkie pola AF w moim D90, aczkolwiek i tak zawsze najlepiej działa centralny punkt AF - czyli jedyny krzyżowy w moim body D90.

błajan
09-03-2011, 14:52
mam problem z prawidłowym ustawieniem ostrości z wspomaganiem af z lampy metz af50 (18-70+d70) przy wspomaganiu z body jest ok, może mi ktoś poradzić co zrobić w tej sytuacji?
wina leży po stronie lampy, czy obiektywu?

mlmar
09-03-2011, 16:42
błajan problem opisywany tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120780)- nierozwiązany

dominikpl72 również w powyższym linku ludzie z sb900 piszą np "jeśli wspomaganie leci z lampy, zawsze wychodzi nieostro, na stałe wyłączyłem wspomaganie, świecę z body, "

błajan
09-03-2011, 23:23
d70 nie ma takiej opcji