Zobacz pełną wersję : Akwarystyka - szukam speca
Witek "Wisz"
08-03-2011, 01:41
Witam
Pytanko - czy ktoś na forum zajmuje się akwarystyką? Chodzi mi konkretnie o biotop Malawi. Bardzo chętnie przyjmę rady i wskazówki, ponieważ jestem zielony w temacie, a chciałbym się zająć hodowlą tych ciekawych pielęgnic.
Zagadaj do Tomajka, powinien coś wiedzieć.
Witek "Wisz"
08-03-2011, 02:00
Dzięki za podpowiedź:)
http://malawi.pl/index1p.html tutaj mozesz znalezc troche informacji na ten temat
dziekan77
08-03-2011, 09:51
kumpel, ktory siedzi obok mnie w pracy prowadzi takie akwarium.. jakbyś miał jakieś pytania to wal...
polecam http://forum.klub-malawi.pl/index.php
prywatnie również posiadam kilka Melanochromisów :)
moze i ja cos bede mogl pomoc ;)
Miałem malawi przez dwa lata:) Ogólnie nie polecam, ryby ładne i wytrzymałe, niestety agresywne, non stop się leją :)
Praktycznie wszystkie gatunki są silnie terytorialne i walczą o swoje. Dlatego akwarium powinno być duże, 120 cm długości to absolutne minimum, lepiej żeby to było 200cm :)
Nawet ciężko akwarium wyczyścić żeby nie zostać ugryzionym.
Witek "Wisz"
08-03-2011, 12:13
O kurcze, nie spodziewałem się takiego odzewu :mrgreen:
Bardzo dziękuję za odpowiedzi, stronki o Malawi już odwiedzałem:)
@jarek76 - dlatego chcę zacząć od łagodniejszych gatunków, Ps. saulosi, L. caeruleus, może jakiś Melanochromis... A baniak będzie 150cm.
baniak 150 na malawi jest za maly. wszystkie sa lagodne jak delikatnie przerybisz. instynkty terytorialne sa zachwiane i cieszysz sie kolorowymi rybkami...
no chyba ze chcesz sluchac kolegow ktorzy twierdza ze pyszczak gryzie...
Miałem malawi przez dwa lata:)
Ja tak z 5 lat miałem. :)
Ogólnie nie polecam, ryby ładne i wytrzymałe, niestety agresywne, non stop się leją :)
Praktycznie wszystkie gatunki są silnie terytorialne i walczą o swoje. Dlatego akwarium powinno być duże, 120 cm długości to absolutne minimum, lepiej żeby to było 200cm :)
Dokładnie. Problemem może być wyjazd np. na urlop. W między czasie rozgorzeje się walka i nie ma kto zareagować (np. poprzez zmianę wystroju akwarium, etc). Bitwy na porządku dziennym. Oczywiście trochę wyolbrzymiam i jechać można. Ale takie przypadki miałem.
Nawet ciężko akwarium wyczyścić żeby nie zostać ugryzionym.
Tu już przesadziłeś. Może zaczepiają ale żeby być ugryzionym? Mnie rybki kochały.
Pytanie do ciebie, czy masz jakieś doświadczenia w akwarystyce i chcesz "przejść" na Malawi czy zaczynasz "zabawę" od podstaw? W przypadku Malawi warto na początek dobrać obsadę nie atrakcyjną wizualnie a spokojną z charakteru (jeśli można tak powiedzieć).
sa lagodne jak delikatnie przerybisz.
To może pomóc ale niekoniecznie.
przez wiele lat mialem ryby z Malawi i Tanganiki. cos sie wiec wie w tym temacie. jak cos potrzebujesz to pisz.
Witek "Wisz"
08-03-2011, 14:02
baniak 150 na malawi jest za maly. wszystkie sa lagodne jak delikatnie przerybisz. instynkty terytorialne sa zachwiane i cieszysz sie kolorowymi rybkami...
Za mały? 150x50x50 cm, 375 litrów...
Pytanie do ciebie, czy masz jakieś doświadczenia w akwarystyce i chcesz "przejść" na Malawi czy zaczynasz "zabawę" od podstaw? W przypadku Malawi warto na początek dobrać obsadę nie atrakcyjną wizualnie a spokojną z charakteru (jeśli można tak powiedzieć).
Zaczynam, dlatego decyduję się na łagodne gatunki, Ps. saulosi i L. caeruleus. Ewentualnie chciałbym do nich jeszcze coś, myślałem o M. cyaneorhabdos, ale właśnie się doczytałem, że melanochromuski niekoniecznie pasują z pseudotrofeusami.
Za mały? 150x50x50 cm, 375 litrów...
przepraszam, zrozumialem ze 150 litrow. wspomniany przez Ciebie bedzie bdb.
Witek "Wisz"
08-03-2011, 14:56
:mrgreen:
miałem.
Tu już przesadziłeś. Może zaczepiają ale żeby być ugryzionym? Mnie rybki kochały.
Jasne że przesadziłem :) zapomniałem uśmiechu dodać :)
Ale podszczypywanie dorosłych 15cm rybek nie należy do przyjemności, mnie to zawsze stresowało, dlatego do malawi kupiłem specjalnie dłuższą rurę żeby nie wkładać łapy do zbiornika :)
Ta rura to do czyszczenia dna jakby co :)
Witek "Wisz"
08-03-2011, 17:31
To się ciesz, że to nie był żaden przedstawiciel Serrasalmus sp. :mrgreen:
Tyle mówi teoria, w praktyce zwykle trafia się wredny egzemplarz, który stara się ustawić cały baniak pod siebie.
Teraz załóżmy że delikatnie przerybaisz zbiornik małymi rybkami, a co zrobisz jak podrosną?
Do tego dochodzi częstsze sprzątanie i podmiany wody.
PS. Z tym gryzieniem to był żart, jak widać nie wszyscy złapali:). Chodziło mi bardziej o pokazanie poziomu agresji u ryb z tego jeziora;)
To się ciesz, że to nie był żaden przedstawiciel Serrasalmus sp. :mrgreen:
Bardzo się cieszę :)
Moje ręce zwykle atakowały Pseudotropheus zebra i Pseudotropheus demasoni
Jarek to Ty miałeś i tak wagę "lekką" :-o
Ja kiedyś byłem maniak Malawi i był moment że trzy zbiorniki prowadziłem a i w klubie malawi aktywnie działałem, potem fotografia i lotnictwo mnie coraz bardziej wzięło i teraz tylko jeden zbiornik mam tyle że z nonmbuną...
a co do gryzienia to żart żartem, ale czasem jak ma jakiś skubaniec tarło i jest wnerwiony to bywa ze rękę albo jakis przyrząd do akwa wkładany zaatakuje .....
kiedyś miałem takie Dimidiochromis copressiceps to był dopiero gatunek z pod znaku killer :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/033-1.jpg
źródło (http://www.hotel-nautilus.pl/mars/AA/033.jpg)
Tyle mówi teoria, w praktyce zwykle trafia się wredny egzemplarz, który stara się ustawić cały baniak pod siebie.
Teraz załóżmy że delikatnie przerybaisz zbiornik małymi rybkami, a co zrobisz jak podrosną?
Do tego dochodzi częstsze sprzątanie i podmiany wody.
PS. Z tym gryzieniem to był żart, jak widać nie wszyscy złapali:). Chodziło mi bardziej o pokazanie poziomu agresji u ryb z tego jeziora;)
Bardzo się cieszę :)
Moje ręce zwykle atakowały Pseudotropheus zebra i Pseudotropheus demasoni
no ja mam przerybiony doroslymi i to sporymi... ;) nie zamienilbym pyszczakow na nic innego. one sa ciekawe, ciagle cos sie dzieje a nie nudne jak fotki w dziale krajobraz :mrgreen:
co do podmian wody - to prawda. czysciochy nie sa i lubia swieza wode... ale za to mozna lac prosto z wodociagu i raczej male szanse ze cos im zaszkodzi...
agresywnosc... wszystkie gatunki w paski sa wredne... tylko ze demasoni jest tak ladny ze mam ich kilka. ;)
Jak już miałem dosyć malawi to kupiłem 2 pary UARU:), pieękna ryba, ale bardzo płochliwa :)
Przed malawi były małe pielęgniczki z ameryki południowej :) i to akwarium wspominam najmilej :)
Stworzyłem im biotop który lubią czyli woda w kolorze słabej herbaty z mnóstwem korzeni i roślin :)
Miałem tam kilka ramirezów, parkę agassiza i kilka kakadu, akwarium 324l:)
no ja mam przerybiony doroslymi i to sporymi... ;) nie zamienilbym pyszczakow na nic innego. one sa ciekawe, ciagle cos sie dzieje a nie nudne jak fotki w dziale krajobraz :mrgreen:
co do podmian wody - to prawda. czysciochy nie sa i lubia swieza wode... ale za to mozna lac prosto z wodociagu i raczej male szanse ze cos im zaszkodzi...
agresywnosc... wszystkie gatunki w paski sa wredne... tylko ze demasoni jest tak ladny ze mam ich kilka. ;)
Fakt, tu jakość wody nie miała żadnego znaczenia, lałem kranówkę i nic się nie działo :)
W przeciwieństwie do pielęgniczek o których pisałem powyżej;)
Kolega kiedyś przerybił taki zbiornik, ale jak ryby podrosły to zrobiło się ciasno, więc odłowił kilka sztuk. No i się zaczeło :) Wcześniej był względny spokój :)
PS.U mnie trafiły się też jakieś wredne red-red które podobno są łagodne. Tak się lały że trzeba było pokrywę trzymać:) żart :)
Witek "Wisz"
08-03-2011, 18:27
No Jarku, akurat Ps. demasoni do najpotulniejszych nie należą, to i nie dziw, że Cię podskubywały :mrgreen:
Mówicie, że pyszczaki takie twarde, że tolerują kranówę? Hmmm... Ja już kombinuję, w czym zostawiać wodę, żeby się odstała i jak ją podgrzać przed wlaniem do akwarium...
red red... to najspokojniesze co mam w zbiorniku... misie takie... nigdy nie zapomne auratusow... byly 4 zostal 1. nie polecam. wymordowanie sie zajelo im mniej wiecej dwie doby.
No Jarku, akurat Ps. demasoni do najpotulniejszych nie należą, to i nie dziw, że Cię podskubywały :mrgreen:
Mówicie, że pyszczaki takie twarde, że tolerują kranówę? Hmmm... Ja już kombinuję, w czym zostawiać wodę, żeby się odstała i jak ją podgrzać przed wlaniem do akwarium...
lejesz kapke aquatanu albo biotopolu na wiadro wody i zapominasz o odstawianiu czegokolwiek. ;)
Do pysczaków dorobiłem specjalny wężyk o przekroju 3-4mm, podłączałem to do kranu i lekko odkręcałem wodę. Proces dopełnianie zbiornika kończyłem po 2-3 godzinach :)
Nigdy nic się nie działo ;)
Witek "Wisz"
08-03-2011, 19:01
lejesz kapke aquatanu albo biotopolu na wiadro wody i zapominasz o odstawianiu czegokolwiek. ;)
Uff... ulżyło :mrgreen:
A co z temperaturą wody? Trzeba podnieść do tej w akwarium?
Uff... ulżyło :mrgreen:
A co z temperaturą wody? Trzeba podnieść do tej w akwarium?
Dobra grzałka i nalewanie powoli załatwia sprawę :)
Witek "Wisz"
08-03-2011, 19:18
Grzałkę chcę 300W wbudowaną w filtr zewnętrzny służący za biologa, więc chyba wystarczy. Dzięki:)
ja mam grzalke w srodku. specjalnie nie rozczulam sie nad temp wody wlewanej. grzalka po takiej operacji swieci ok. 15-30min i wiecej sie nie wlacza. latem jest problem ze zbiciem temp.
Witek "Wisz"
08-03-2011, 19:59
latem jest problem ze zbiciem temp.
Właśnie tego się obawiam... Coś będzie trzeba wykombinować...
ja leje zimna wode... czasem 2/3 x w tygodniu
Grzałkę chcę 300W wbudowaną w filtr zewnętrzny służący za biologa, więc chyba wystarczy. Dzięki:)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jak masz grzałkę zintegrowaną z zewnętrznym filtrem, to nie możesz puścić kranówy przez ten filtr??
red red... to najspokojniesze co mam w zbiorniku... misie takie... nigdy nie zapomne auratusow... byly 4 zostal 1. nie polecam. wymordowanie sie zajelo im mniej wiecej dwie doby.
Mój stary za komuny zaczynał hodowlę pyszczaków od Auratusów, mam spory sentyment do tego rybsztala. Już niewiele pamiętam, ale nie przypominam sobie, by prały się jakoś specyficznie bardziej niż reszta - ale może obecnie są bardziej zbastardowane...
Witek "Wisz"
08-03-2011, 23:23
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jak masz grzałkę zintegrowaną z zewnętrznym filtrem, to nie możesz puścić kranówy przez ten filtr??
Hmmm... nie wiem, na ile to by było możliwe technicznie... Ja wogóle muszę wymyślić jakiś sensowny sposób dolewania wody, bo bańka będzie stała w sypialni, do kranu jakieś 10 metrów...
Mój stary za komuny zaczynał hodowlę pyszczaków od Auratusów, mam spory sentyment do tego rybsztala. Już niewiele pamiętam, ale nie przypominam sobie, by prały się jakoś specyficznie bardziej niż reszta - ale może obecnie są bardziej zbastardowane...
moze to tylko moje pechowe doswiadczenia... w kazdym razie zadne inne nie zachowywaly sie jak narybek mafii rosyjskiej na brooklynie...
A może morskie :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/230/dsc0304re.jpg)
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/2663/dsc0401re.jpg)
źródło (http://img840.imageshack.us/img840/2010/dsc0423re.jpg)
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/2580/dsc0227re.jpg)
:)
A tak przy okazji tematu rybnego. Jak sobie radzicie z glonami w typowo "rybnym" akwarium. Wiadomo, ze w przypadku akwariow roslinnych latwiej wytworzyc rownowage biologiczna ale jak sa same ryby to glony maja znacznie latwiej na przeprowadzenie inwazji. Szczerze mowiac to mialem kiedys Malawi ale po jakims czasie sie zniechecilem jak cala aranzacje z kamieni porosly glony. Oczywiscie akwarium nie bylo w miejscu naslonecznionym, a mimo to ciezko bylo mi z tym dranstwem walczyc. Jakis czas temu myslalem o Tanganice i Tropheusach, bo zywia sie pokarmem roslinnym i moze troche by poskubaly to dziadostwo ale czy to rozwiazaloby problem to nie wiem.
mrozikulus
09-03-2011, 08:47
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/2663/dsc0401re.jpg)
gdzieś tą fotkę już widziałem :)
Wątek "ukwiały w naszych akwariach " na NR :D
siema ozim
A tak przy okazji tematu rybnego. Jak sobie radzicie z glonami w typowo "rybnym" akwarium. Wiadomo, ze w przypadku akwariow roslinnych latwiej wytworzyc rownowage biologiczna ale jak sa same ryby to glony maja znacznie latwiej na przeprowadzenie inwazji. Szczerze mowiac to mialem kiedys Malawi ale po jakims czasie sie zniechecilem jak cala aranzacje z kamieni porosly glony. Oczywiscie akwarium nie bylo w miejscu naslonecznionym, a mimo to ciezko bylo mi z tym dranstwem walczyc. Jakis czas temu myslalem o Tanganice i Tropheusach, bo zywia sie pokarmem roslinnym i moze troche by poskubaly to dziadostwo ale czy to rozwiazaloby problem to nie wiem.
raz na miesiac pol nakretki domestosa do wody i nie ma problemu :mrgreen:
pyszczaki = glony. ciezko z tym walczyc. nie pomaga UV, nie pomaga usuwanie fosforanow, nie pomaga podmiana czesta wody... trzeba sie z tym nauczyc zyc. a raz na pol roku kamienie do michy i szczotka. godzina roboty i wszystko swieci. ;)
Witek "Wisz"
09-03-2011, 13:31
Piękne jest, ale to już dużo wyższa szkoła jazdy...
mrozikulus
09-03-2011, 13:54
Piękne jest, ale to już dużo wyższa szkoła jazdy...
Wydaje Ci się ;) też tak kiedyś mówiłem ...
Witek "Wisz"
09-03-2011, 17:38
Ledwo udało mi się przekonać żonę do pyszczaków, jakby usłyszała, jakie są koszty założenia morskiego, to na bank spałbym w samochodzie :mrgreen:
mrozikulus
09-03-2011, 17:56
Ledwo udało mi się przekonać żonę do pyszczaków, jakby usłyszała, jakie są koszty założenia morskiego, to na bank spałbym w samochodzie :mrgreen:
W sumie to samo założenie morskiego to największy wydatek .... potem jakoś leci ;)
raz na miesiac pol nakretki domestosa do wody i nie ma problemu :mrgreen:
pyszczaki = glony. ciezko z tym walczyc. nie pomaga UV, nie pomaga usuwanie fosforanow, nie pomaga podmiana czesta wody... trzeba sie z tym nauczyc zyc. a raz na pol roku kamienie do michy i szczotka. godzina roboty i wszystko swieci. ;)
Pomagają glonojady - Ancitrusy doskonale dogadują się z pyszczakami.
przy duzym zbiorniku moze z tuzin dalby rade...
Pomagają glonojady - Ancitrusy doskonale dogadują się z pyszczakami.
Zdecydowanie lepsze od glonojadów które tak naprawdę średnio jedzą glony są kosiarki :)
Glonojady to chętniej jedzą padlinkę i resztki pokarmu
http://www.superakwarium.pl/kosiarka-grubowarg-syjamski-id882.html
Witek "Wisz"
09-03-2011, 22:47
Zdecydowanie lepsze od glonojadów które tak naprawdę średnio jedzą glony są kosiarki :)
Glonojady to chętniej jedzą padlinkę i resztki pokarmu
http://www.superakwarium.pl/kosiarka-grubowarg-syjamski-id882.html
No ale zbrojniki i kosiarki wolą niższe pH niż pyski. A poza tym roślinożerne pyszczaki powinny chyba sobie poradzić z glonami, co?
No ale zbrojniki i kosiarki wolą niższe pH niż pyski. A poza tym roślinożerne pyszczaki powinny chyba sobie poradzić z glonami, co?
Dadzą, jak ich nie będziesz karmił przez tydzień :)
Ale zielone kamienie i tak będziesz miał, na to nic nie poradzisz
Witek "Wisz"
09-03-2011, 23:31
Dadzą, jak ich nie będziesz karmił przez tydzień :)
Ale zielone kamienie i tak będziesz miał, na to nic nie poradzisz
Zielone mnie nie przerażają, byle się brązowe nie zrobiły :mrgreen: A przy pH wody, która u mnie płynie bardzo możliwe, że się krasnorosty władują...
superkomornik
16-03-2011, 10:35
Podłączę się do tematu.
Dziwna sprawa stałą się u mnie w akwarium.
Mam dwa ślimaki - Clithona i Neritina. O jakiegoś czas widze małe jajka ślimaków na szybie.
Czytałem, że oba gatunki nie rozmnażają się w wodzie słodkiej. Zdziwiłem się, jak zobaczyłem chodzące larwy. Myślę sobie - super, dokonałem cudu ;)
Jedna z tych larw już wyrosła i ma skorupkę... rozdętki :/ Jakim cudem?? Możliwe jest, że któryś z moich ślimaków jest "udawany"?
Podłączę się do tematu.
Dziwna sprawa stałą się u mnie w akwarium.
Mam dwa ślimaki - Clithona i Neritina. O jakiegoś czas widze małe jajka ślimaków na szybie.
Czytałem, że oba gatunki nie rozmnażają się w wodzie słodkiej. Zdziwiłem się, jak zobaczyłem chodzące larwy. Myślę sobie - super, dokonałem cudu ;)
Jedna z tych larw już wyrosła i ma skorupkę... rozdętki :/ Jakim cudem?? Możliwe jest, że któryś z moich ślimaków jest "udawany"?
Przywlokłeś z czymś, zdarza się. Nie wiem jakiego typu masz zbiornik, ale np w umiarkowanym roślinnym ślimaki są pożądane. Neritina mogą chyba złożyć jaja, tylko larwy potrzebują do przeżycia i rozwoju lekko słonej wody.
superkomornik
16-03-2011, 11:47
Mam ogólny, 54l. Kilka sprzątaczek jeszcze się przyda, płakać nie będę ;) Dziwi mnie tylko skąd to się wzięło (rośliny mam z porządnego sklepu, ślimaki także). Ale nic, od przybytku głowa nie boli (do czasu :) ).
Rafał_Sz
16-03-2011, 15:10
Niedawno, po 3 latach hodowli, zrobiłem restart zbiornika. Wszystko się udało, nawet woda jest już krystalicznie czysta.
Tak tylko się chciałem podzielić tą optymistyczną wiadomością. :D
Jastrząb
16-03-2011, 17:35
W 375 litrach pokusiłbym się o dwa gatunki (nie za duże) z dobrze dobraną strukturą płci. Swojego czasu chodziło mi coś takiego po głowie tylko dla demasoni.
Z takiego akwa można zrobić perełkę.
Szukaj pomocy w klubie malawi. Chłopaki pomogą.
Ja w tym roku uruchamiam swoje.
pozdrawiam
J
Miałem kiedyś Malawi.Teraz mam Tangę.Moim zdaniem jest większe zróżnicowanie zachowań w tym drugim biotopie.Tutaj (http://www.youtube.com/watch?v=Qz1X_OQKvKo&feature=related) na początek przygody z Tanganiką jest ciekawa rybka. :)
Jastrząb
17-03-2011, 17:32
Miałem kiedyś Malawi.Teraz mam Tangę.Moim zdaniem jest większe zróżnicowanie zachowań w tym drugim biotopie.Tutaj (http://www.youtube.com/watch?v=Qz1X_OQKvKo&feature=related) na początek przygody z Tanganiką jest ciekawa rybka. :)
Nie bardzo rozumiem tą różnicę zachowań na korzyść Tanganiki.
W Malawi masz walkę, tarło, polowanie, inkubację, kopanie kryjówek, plucie piachem itd
???
MJ
Nie bardzo rozumiem tą różnicę zachowań na korzyść Tanganiki.
W Malawi masz walkę, tarło, polowanie, inkubację, kopanie kryjówek, plucie piachem itd
???
MJ
Cóż tu jest do rozumienia.Wszystkie wymienione przez Ciebie czynności tanganickie ryby wykonują na różne sposoby,a w Malawi tak jak napisałeś;walka,tarło,polowanie,inkubacja,kopan ie kryjówek,plucie piachem itd wykonywane jest w koło Macieju i do znudzenia w taki sam sposób.Np. tarło i inkubacja Tropheusów i Eretmodusów,zachowania muszlowców,których to form w Malawi szukać możnaby na próżno,itd.,itp.Temat "rzeka".
Pozdrawiam.
Witek "Wisz"
18-03-2011, 01:33
W 375 litrach pokusiłbym się o dwa gatunki (nie za duże) z dobrze dobraną strukturą płci. Swojego czasu chodziło mi coś takiego po głowie tylko dla demasoni.
Z takiego akwa można zrobić perełkę.
Szukaj pomocy w klubie malawi. Chłopaki pomogą.
Ja w tym roku uruchamiam swoje.
pozdrawiam
J
No właśnie zastanawiam się nad obsadą i demasoni wchodzi w grę, chociaż podobno nie są najlepsze na początek przygody z Malawi. I będzie Ps. demasoni+ M. estherae + L. hongi SRT. Albo (i to bardziej prawdopodobne) Ps. saulosi, M. cyaneorhbdos maingano, I. sprengerae i ewentualne esterka red-red.
Na forum klubu malawi już się zarejestrowałem :mrgreen:
???
MJ
I to mi się właśnie podoba :mrgreen:
Jastrząb
18-03-2011, 09:07
Cóż tu jest do rozumienia.Wszystkie wymienione przez Ciebie czynności tanganickie ryby wykonują na różne sposoby,a w Malawi tak jak napisałeś;walka,tarło,polowanie,inkubacja,kopan ie kryjówek,plucie piachem itd wykonywane jest w koło Macieju i do znudzenia w taki sam sposób.Np. tarło i inkubacja Tropheusów i Eretmodusów,zachowania muszlowców,których to form w Malawi szukać możnaby na próżno,itd.,itp.Temat "rzeka".
Pozdrawiam.
Ciekaw jestem tego tematu rzeki stawiającego wyżej tange nad malawi. Wojna systemowa? Absolutnie nie stawiałbym jednego nad drugim, ani tangi, ani malawi
Widziałeś polowanie nimbochromisów?
Malawi kopie piasek w lewa stronę, walczy tylko od frontu, młode do pyska włażą z prawej strony, a ryby polują w nocy ;) nudne to malawi :)
Jastrząb
18-03-2011, 09:16
Witek, jezeli nie kupisz duzo demasoni (20-25) i nie dodasz jakiegoś gatunku do toni, to pomału się wybiją.
Musisz pamiętać o doborze gatunków pod względem żywieniowym.
Pytaj na malawi-klub
http://www.cichlid-forum.com/tanks/displaytank.php?style=1&tank=5749
W akwa powyżej było 8 demasoni. Zbiornik przerybiony. Wybiły sie na przestrzeni 2 lat. Zresztą masz napisaną obsadę.
demasoni sie tluka strasznie... i prawda jest, ze czym wiecej tym lepiej, ale 20-25 szt to troche bogato na zbiornik 350 l.
A tak przy okazji tematu rybnego. Jak sobie radzicie z glonami w typowo "rybnym" akwarium........
Nie wiem czy do wszystkich biotopów się nada ale ja w swoim akwa mam filtr hydroponiczny. Nad akwarium zawieszona jest skrzynka wypełniona keramzytem a w nim posadzone roślinki. Do skrzynki z jednej strony doprowadzam wodę z akwa. Przepływa ona poprzez złoże filtrujące i wraca do baniaka, posadzone w keramzycie rośliny oczyszczają dodatkowa wodę. W akwa kilka pielęgnic perłowych i dwa zbrojniki Gibiceps. Jedne i drugie s.....ą na potęgę a glonów nie mam.
http://img851.imageshack.us/i/dsc1143.jpg/
Polecam tą metodę. Zaznaczam, że w akwa chodzi też filtr kubełkowy działający jako mechaniczny.
Witek "Wisz"
18-03-2011, 23:08
Witek, jezeli nie kupisz duzo demasoni (20-25) i nie dodasz jakiegoś gatunku do toni, to pomału się wybiją.
Musisz pamiętać o doborze gatunków pod względem żywieniowym.
Pytaj na malawi-klub
http://www.cichlid-forum.com/tanks/displaytank.php?style=1&tank=5749
W akwa powyżej było 8 demasoni. Zbiornik przerybiony. Wybiły sie na przestrzeni 2 lat. Zresztą masz napisaną obsadę.
Fajne akwarium :)
demasoni sie tluka strasznie... i prawda jest, ze czym wiecej tym lepiej, ale 20-25 szt to troche bogato na zbiornik 350 l.
Wiem i dlatego chyba jednak zostanę przy pierwszej obsadzie, czyli saulosi, maingano, rdzawe i ewentualnie red-red.